Even wendbaar
We waren benieuwd naar de wendbaarheid van de 516 ten opzichte van de 716. De verrassing: ook hier zijn er nauwelijks verschillen, hoewel de 516 duidelijk korter is en een kortere wielbasis heeft. Met dezelfde bandenmaat draaien de trekkers zonder 4WD binnen 11,15- en 10,95 m, met 4WD binnen 12,15- en 12 m. De reden: De 716 heeft een wat grotere spoorbreedte en kan daardoor wat meer insturen. Toch pakt de 516 Vario wat bonuspunten qua wendbaarheid. Door de kortere motorkap en wielbasis is hij naar voren overzichtelijker en dat geeft stevige winst bij werken met de frontlader en maaiwerk.
Gewichten en asbelasting
Een krappe overwinning op punten voor de 716 Vario bij de gewichtsvergelijking. Leeg weegt hij dan wel zo’n 700kg meer dan de 516 Vario en is met een gemeten leeggewicht (met volle tank) met 7,5 ton ook geen lichtgewicht. Maar voor werken op grasland is hij niet te zwaar en hij heeft en laadvermogen van 4,5 ton. Met een laadvermogen van 3,7 ton mag de 516 Vario er ook zijn. Maar tijdens transport op de 80’er kogel en met 1.000 kg frontballast was hij overladen.
Aan de hand van de compactere afmetingen van de 516 Vario hadden we ook bij bepalen van de aslasten duidelijke verschillen tussen onze testkandidaten verwacht. Maar zoals het overzicht toont, zijn er nauwelijks verschillen. Zelfs met de zware vierschaars wentelploeg had de 516 nog ruim 3 ton druk op de voor as, dat is ca. 32% gewichtsaandeel (er was 1.250 kg frontballast geplaatst). Veilig onderweg zijn was hier dus net zo gegarandeerd als met de 716 Vario, die met 3,24 ton maar weinig meer gewicht op de vooras had.
Hefinstallaties en hydrauliek
Wie veel wil dragen moet ook veel kunnen tillen. Hier pakt de 716 Vario de winst. Met ruim 9,5 ton hefkracht aan de achterkant krijgt hij elk aanbouwapparaat van de grond. De hefsnelheid is daarbij ook in orde. De 516 Vario tilt bijna 2 ton minder, maar ook hier kwamen we met de Kompaktor, noch de ploeg in de gevarenzone. Zijn hefkracht volstaat voor de meeste omstandigheden en hij is sterker dan menig concurrent. Ook bij de fronthef zijn er verschillen. Hier is de 716 Vario meer dan 1 ton ‘sterker’. Als dat nodig is. De 3,4 ton van de 516 Vario zijn voor zijn klasse ook helemaal goed.
Overigens kan Fendt naast de dubbelwerkende standaard fronthef ook een variant met positieregeling en een versie met lastbeperking leveren. Die laatste is vooral gedacht voor graslandgebruik om de werkdruk van de voorste maai-unit zoveel mogelijk gelijk te houden op een oneven ondergrond.
Komen we bij de hydraulische installatie. Hier zitten de verschillen in de details en zijn ze erg afhankelijk van de gekozen uitrustingsvariant. De serie 700 is er in de Profi en Profo Plus versie. De 500 reeks heeft aanvullend nog de low-tech Power versie. Die biedt slechts een 75 l/min axiaal zuigerpomp, waar de Profi en Profi Plus trekkers standaard 110- en optioneel zelfs 158 l/min leveren. Bij de 700 Vario hebben beide versies standaard 109 l/min capaciteit. 152 l/min is optioneel.
Ook qua aantallen regelventielen lopen de kandidaten gelijk op: achter tot vijf-, voor tot twee volwaardige, dubbelwerkende ventielen met tijd- en hoeveelheidsregeling.