Leestijd: 9 minuten

De akkertest met een Fendt 200 Vario | Dit is een van de kleinste diesels uit de Fendt familie. Fendt wil er  voornamelijk mee scoren bij weide bedrijven. Hij is compact, wendbaar en heeft toch voldoende trekkracht. Maar de lichte traploos schakelende trekker is ook inzetbaar in het gemengd bedrijf.  Wij reden de 210 Vario met 110 pk 120 bedrijfsuren lang.

Fendt Vario 200 rijtest - 110pk uit drie cilinders - Agri Trader Test Jaarboek - (2)

Zelfs met de grote 10 tons mestverspreider komt de 211 Vario nog uit de voeten. Maar de ballast aan de voorkant was echt nodig!

Het zag er bij Fendt lang naar uit dat er alleen grootschalig gedacht werd. De 700’s, 800’s en 900’s; de trekkers werden steeds groter, sterker en meer presterend. Maar met de 200 serie heeft Fendt tractoren van 70-100 pk maximaal. Compacte machines die ook geschikt zijn voor kleiner werk en het gemengde bedrijf.

De 200 reeks verloochend zijn familiebanden met de smalspoor 200 VFP niet. De motor en motorkap zijn identiek. Maar de assen en cabine zijn duidelijk breder, en zorgen voor meer comfort, bijna evenveel als bij de 300 Vario. Op hydrauliek gebied is hij wat sober, net als de smalle 200 modellen.

Maar drie cilinders voor de Fendt 200 Vario

110 pk uit maar drie cilinders. Gaat dat wel?” was de vraag van veel mensen. Het antwoord is: “Heel goed zelfs”. De driepitter van Agco Sisu Power is sterk genoeg met 3,3 liter cilinderinhoud.

De motor met een opgegeven vermogen van 74 kW (100 pk) bij 2.100 tpm levert maximaal 81 kW (110 pk) volgens ECE R 24. Het maximale koppel zit op een goede 458 Nm bij 1.600 tpm. Voor voldoende trekvermogen wordt gezorgd door de koppelverhoging van 423 %. Met die waardes komt de krap vier ton wegende trekker netjes op een top van 40 km/u.

Op het weiland voor de maaier of met een 10 tons mestverspreider er achter slaat de Fendt een goed figuur. Voor de prestaties zorgt een commonrail ingespoten diesel met turbo en een intercooler.

Om aan de uitlaatgasnorm 3a te voldoen gebruikt de 200 Vario een gekoeld uitlaatgas retoursysteem van AGRex. De dieseltank zit voor de motor en bevat, samen met de additionele tank voor de cabine, 125 liter. Het tankdeksel zit onder de motorkap. Om te tanken moet er eerst een Afdekklep open gemaakt worden voordat de feitelijke tankdop bereikbaar is.

De motorkap gaat prettig ver open om het luchtfilter en de koeler schoon te kunnen blazen. Om onderhoud te plegen, zoals het wisselen van de filters, moeten de zijdeksels er af.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Traploos tot 40 km/u

Op transmissiegebied is er bij Fendt niets nieuws. Men gebruikt de traploze ML 75. Er werd in het bijzonder gelet op een lage inbouwhoogte om de cabinevloer vlak te kunnen houden. Met de bak met vermogensaftakking zijn er snelheden van 20- en 40 km/u te rijden. Daarmee is de compacte 200 ook inzetbaar voor bijzondere inzet in bijvoorbeeld de groentebouw.

Het bedieningsconcept bij deze serie is anders dan dat van de 300 reeks. In plaats van een multifunctionele stick is er slechts Variostick met een ingebouwde activeringstoets. De Variostick en alle bedieningselementen zitten op het rechter spatbord. Met de stick wordt de voorkeuze voor de rijrichting gemaakt en geaccelereerd.

De kleine 200 heeft geen twee overbrengingsgroepen zoals de grote. Voor de kleine Vario is één genoeg. En die heeft twee versnellingsbereiken. De eerste stap is over het combi-instrument van 0,02-1,5 km/u instelbaar. Stand II staat voor 2 km/u. Met de toets kiest de berijder ook tussen twee tempomaatwaardes en het ontkoppelen van het rijpedaal met het optionele TMS. De waardes daarvoor laten zich ook via het combi-instrument op het instrumentenpaneel en de folie gedekte toetsen aan de rechterzijde instellen. Bovendien is er een programmeermogelijkheid om het toerental vast te leggen. Daarmee kan het motor toerental bij bijvoorbeeld maaien vastgelegd worden.

Lees je graag testen van tractoren en landbouwwerktuigen?  Ontvang ze gratis!

De rangeerkoppeling en TMS

Om snel van richting te kunnen veranderen heeft de bestuurder de tuimelschakelaar aan het stuurwiel verstelhendel nodig. Het keren ging ons soms wat te langzaam. Om subtiel van rijrichting te kunnen veranderen wordt de snelheid met de Variostick tot stilstand verminderd. Na stilstand kan er na het drukken op de activeringstoets achteruit gereden worden. Alle instelmogelijkheden voor de versnellingsbak laten zich via folie-bedekte toetsen en het combi-instrument in het instrumentenpaneel instellen. De menustructuur is eenvoudig en makkelijk te bedienen.

Helaas is de motor en bak regeling ‘TMS’ uitsluitend optioneel. Maar dat geld is de moeite van het uitgeven waard. De modus voor het gaspedaal is een mooie optie en maakt het rijden duidelijk comfortabeler. Want dan heeft de tractor een automatische stopfunctie, die onbedoeld wegrollen verhindert. Voor de zekerheid zetten we de machine natuurlijk op de handrem.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een cabine zonder tunnel

De cabine biedt in vergelijking tot de oude 200 S beduidend meer ruimte, maar de winst zit hem vooral in het ontbreken van een middentunnel. De optionele cabinevering, die ons goed beviel, zorgt voor extra comfort.

Het uitzicht vanuit de cabine is zeer goed. De bijrijderstoel is vanaf nu standaard uitrusting. Maar die bijrijder heeft niet veel ruimte. Het ruimte aanbod voor de bestuurder is goed. Maar in de voetruimte had wat meer plek mogen zijn. De stoel is op het verhoogde deel van de vloer gemonteerd. Vandaar.

Bijzonder krap uitgevallen is de ruimte tussen de stuurstang en de zitting van de stoel. Het gaspedaal zit te dicht, direct onder de hangende rempedalen, aangebracht. Dat beviel ons minder. De verstellingsmogelijkheden van het stuurwiel zijn dan weer een plus. Elke rijder kan er blij mee worden.

Fendt Vario 200 rijtest - 110pk uit drie cilinders - Agri Trader Test Jaarboek - (7)

Rem en gaspedalen zitten boven elkaar. De voetenruimte is nogal krap voor grootvoetigen.

Een goed bedieningsconcept

Alle belangrijke bedieningselementen, de Variostick, 4WD drive, PTO inschakeling en EHR zitten op het rechter console. In de B-zuil zit de smoorklep voor het laten dalen van de last plus de slagbegrenzer van de EHR en de bediening van de verwarming en de airco. Die airco is overigens wat lawaaiig. Wie van frisse lucht houdt, kan de voorruit open zetten. Bovendien heeft de 200 een groot dakraam met een oprolbaar zonnescherm. Dat is speciaal bij het werken met de frontlader heel praktisch.

Met vol gas hebben we in de gesloten cabine een prettig stille 71,8 db(A) gemeten. Met het achterraam open waren dat 75 db(A). De werklampen worden via het dashboard geschakeld. Het elektronische handgas zit op de rechterkant van het instrumentenpaneel. Daar moet de bestuurder zich wat voor uitrekken.

De mechanische hydraulische ventielen zijn vanaf rechts naast de stoel ergonomisch goed te bedienen. Twee mechanische ventielen worden via een X-Y as bediend. Dat is praktisch bij het werken met een frontlader. Twee extra ventielen zijn optioneel. Bij de eerste (en de optionele derde) is de doorstroomsnelheid dan regelbaar.

Een enkele- of tandempomp

De hydraulica werkt met een opbrengst van 48l/min bij 200 bar. Op wens is er een tandempomp verkrijgbaar met 35 en 41 l/min. Dan zorgt de kleine pomp voor de besturing en de vering van de vooras terwijl de grote de achterste hefinstallatie en de olievoorziening van de gereedschapswerktuigen op zich neemt.

De maximaal voor werkdoeleinden te gebruiken hoeveelheid olie bedraagt 34 l. De EHR aan de achterkant drukt maximaal 4,2 ton. De optioneel verkrijgbare frontlader tilt er bijna 2,5. De hefkracht en prestaties van het hydraulisch systeem bleken tijdens de test voldoende. De dubbelwerkende ventielen laten zich goed bedienen en reageren fijngevoelig. Dat de trekker aan de voorkant nogal licht is hebben we gemerkt in de praktijk. Er is redelijk snel frontballast nodig om de voorwielen op de grond te houden.

Fendt Vario 200 rijtest - 110pk uit drie cilinders - Agri Trader Test Jaarboek - (10)

de EHR heft een hefkracht van 4.200 daN. Dat is netjes. Maar om hem te kunnen gebruiken is frontballast nodig.

Een geveerde vooras

Met een geveerde vooras rijdt de 200 Vario erg comfortabel. Bij hoge snelheden is de wegligging goed. Ook tijdens het maaien van weilanden is de vering met zijn totale veerweg van 80 mm prettig, zeker omdat tractoren met een korte wielbasis de neiging tot schudden vertonen.

De as heeft een toelaatbare aslast van 3 ton. De stuuruitslag van 52º zorgt voor een kleine draaicirkel (met een straal van 3,98 m) en een grote wendbaarheid. De achteras mag maximaal met 5 ton belast worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Drie PTO’s

De 200 modellen zijn standaard voorzien van drie toerentallen voor de PTO. 540, 540E en 1.000 tpm. Naar wens kan de 750’er as vervangen worden door één die, achter de transmissie, op wegtempo draait en dus rijsnelheid afhankelijk is.

De voorste as aftap is standaard, af fabriek, 540- of 1.000 tpm. De toerentallen van de achterste PTO worden eenvoudig met een draaischakelaar gekozen en per toetsdruk ingeschakeld. Dat werkt goed. De aftap assen beschikken over een elektronisch geregelde aanloopsturing. Toch moet er tijdens het aanlopen van de voedermenger gas bij gegeven worden. Anders wordt de motor afgewurgd. Drie cilinders zijn daar wat gevoeliger dan vier, of zes met het zelfde vermogen. De PTO laat zich, net als de EHR vanaf het spatbord bedienen. Maar de knoppen zitten wat dicht bij elkaar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Fendt 200 Vario in één oogopslag

De 211’er Vario met 81 kW (110 pk) is een compacte, wendbare tractor met een laag zwaartepunt. Een traploze transmissie, een probleemloze bediening, veel techniek zoals 4WD en een PTO automatiek staan voor een hoog uitrustingsniveau. De motor is bijzonder spaarzaam en de cabine ondanks zijn compacte afmetingen verrassend ruim.

Algemene indruk

Fendt heeft van de 200 Vario’s wendbare, sterke en zuinige trekkers gemaakt. Tijdens het mais zaaien met een vierrijïge enkelkorrel zaaier verbruikte de Fendt 4,4-5,9 liter per uur.

Tijdens het keren met een 9 meter keerder was het verbruik 4,2 l/u. Pas bij het maaien met een voor gemonteerde maaibalk van 3 meter breed kwamen we met 10 l/u in de dubbele cijfers.

De driecilinder is niet alleen zuinig, maar ook sterk. Dat verraste ons telkens weer. Ook verrassend is hoeveel ‘techniek’ er in zo’n kleine trekker gestopt kan worden. Voor mensen die geen kruip door sluipdoor werk op eigen erf hoeven te doen is er de 300 serie. Wat grotere trekkers met dezelfde techniek, een langere wielbasis en meer hefvermogen.

Meer Fendt tractors vind je hier

Lof en kritiek

Motor: De driecilinder 3,3 liter motor van Sisu komt soepel op toeren en levert 110 pk. Het verbruik is verrassend laag. In vergelijking tot een zescilinder met hetzelfde vermogen ontbreekt het alleen aan koppel bij het wegrijden.

Transmissie en PTO: Ook in het klein maakt de traploze transmissie van Fendt zich prettig kenbaar. Zeker voorzien van TMS is de 200 serie een ongecompliceerde machine voor op de akker en de openbare weg.

Hydraulica en hefinstallatie: Voor zijn segment is de hydraulica goed in orde. De hefinstallaties tillen eerder te veel dan te weinig. Daarom moet er al snel naar frontballast gegrepen worden.

Cabine: De 200 serie heeft volwaardige cabines. Daar hoeven nauwelijks kanttekeningen bij gemaakt te worden. Alleen de positionering van het gas- en de rempedalen is ons niet bevallen. Uitrusting en afwerking zijn zeer goed

Technische gegevens Fendt 211 Vario

Motor
Fabrikant Agco Sisu Power
Cil./ luchttoevoer/ kleppen 3/ turbo/ 4 per cil.
Cil. inh. 3,3 l
Koeling Water
Opgegeven vermogen (ECE R24) 74 kW/100 PS
aantal omwentelingen 2.100 tpm
Max. vermogen  (ECE R24) 81 kW/110 PS
Max. koppel bij 1.600 tpm 458 Nm
Koppel verhoging 42 %
Brandstoftank inhoud 125 l
Transmissie/ PTO
Type Fendt ML 75
Soort traploos met vermogensaftakking
Topsnelheid 40 km/h
PTO 540/540E/1.000
Hydrauliek
Type tandwielpomp
Gescheiden oliehuishouding ja
Max. hef vermogen achter 4.204 daN
Max. hef vermogen voor 2490 daN
Regelunits achter/ midden 4 dw/2 dw (Option)
Pompopbrengst/ druk 48 l/ 200 bar op wens 35+ 41 l/min
Bruikbare olie voorraad 34 l

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.