Leestijd: 6 minuten

Met de Katana is AGCO, en Fendt in het bijzonder, veel van plan.

Fendt Katana hakselaar getest Agri Trader (4)

Niet alleen omdat de mensen uit Marktobersdorf met hun zelf ontwikkelde veldhakselaar een voor hun nieuw terrein betraden, maar ook omdat de markt voor deze machine mondiaal erg onrustig is en omdat het hoogtepunt voor deze machines op de Duitse markt voorbij is. Maar de aftrap is gelukt. De Katana’s zijn- en verkopen goed.

Het is alweer het vierde oogstseizoen na de start van de serieproductie van de Katana in 2012. Bij Fendt melden ze erg tevreden te zijn over de aantallen verkochte veldhakselaars. Begin april 2016 liep de 200ste machine van de band in de fabriek in Hohenmölsen.

De helft daarvan is naar het buitenland gegaan. Bij Fendt is men helemaal blij met Frankrijk. Elke derde daar verkochte machine is inmiddels een Katana. De Agritechnica van 2013 werd door Fendt gebruikt om de grotere Katana 85 voor te stellen en updates aan de 65 te presenteren.

Fendt Katana hakselaar getest Agri Trader (6)

Voor onderhoud en service zijn de buitenste panelen ruimte besparend naar boven te openen. Bovendien zijn de achterste, lichte kunststof spatborden door één persoon te eenvoudig te demonteren.

Aanpassingen op de Fendt Katana

De uitwerppijp werd voor gebruik op weideland korter gemaakt om de afvoerwagen dichter op de hakselaar te krijgen.In de cabine werden er maatregelen genomen om hem stiller en ergonomischer te maken. Ook de software werd aangepast.

Aan de in de lengte gemonteerde Mercedes-Benz motor werd nog niets veranderd. Maar de modificaties om conform Tier 4 final te worden, zitten er aan te komen. Verder is te zien dat Fendt het huiswerk al in 2011 vanaf de tekentafel erg goed gedaan heeft.

Tijdens onze test hebben we een paar dagen op weidegrond en in de mais met de Katana 65 gewerkt. Werken met een veldhakselaar hoort gewoon bij het werk van een landbouwer. Maar het is geen werk dat je zomaar komt aanwaaien. Het leertraject kan versneld worden als de randvoorwaarden qua bediening al bekend zijn uit de trekker cabine.

Daarom is de 10,4“ grote Vario-Terminal dominerend in de cabine. Daarmee worden alle machineinstellingen geregeld. De overzichtelijke- en thematische onderverdeling in registerkaarten bevalt ons zeer goed. De hakselaarbelasting en andere, belangrijke parameters staan groot op de display.

Fendt Katana hakselaar getest Agri Trader (10)

De Vario terminal kennen we al van de trekkers. Opbouw en uitvoering zijn identiek.

Makkelijke bediening op de Fendt Katana

De doseur voor het inkuilmiddel wordt door de dealer ingebouwd. De hakselaar is daarvoor met een zevenpolige stekkerdoos voorbereid. De bediening van het systeem zit in de Vario terminal en is snel en gebruikersvriendelijk aan te passen. Perfect! Het bekende draaiwieltje aan de terminal helpt bij het veranderen van de gezamenlijke waarde, vooral tijdens de rit.

Om de snijlengte te bepalen zijn er twee mogelijkheden waartussen met de vingertip gekozen kan worden. Goed! Bij de ventielen maakt de tijdfunctie het opklappen van het voorwerk makkelijker. Dat zijn nog maar een paar facetten van de uitgebreide bedieningsmogelijkheden van deze hakselaar.

Wat een landbouwer of dataverzamelaar nog zou kunnen missen zijn analysefuncties van het oogstgoed die dieper gaan dan bijvoorbeeld opbrengst- en vers gesneden massa metingen. Maar Fendt is druk bezig ook op al dat soort vragen de digitale antwoorden te vinden. Als u dit leest moet die software er al zijn. Ons testvoertuig was alleen nog maar voorbereid op een VarioGuide geleidingssysteem.

De joystick op de Fendt Katana sprak al onze testrijders aan. De bediening van de toren ligt prettig dicht bij de duim. Bovendien zijn er drie vrij te programmeren toetsen. Standaard zijn er de automatische 180° torendraaier, de stuurautomaat en de claxon geprogrammeerd.

Als de joystick naar rechts gezet wordt, dan wordt de grenslastregeling geactiveerd, die de rijsnelheid aan de beplanting aanpast en zo de motor optimaal belast. De verandering van rijrichting door de stick naar links te bewegen kennen we ook van de Vario trekkers.

Fendt Katana hakselaar getest Agri Trader (9)

De joystick ligt goed in de hand en is ook op de Fendt combines te vinden.

Voor wat betreft het comfort aan boord van de Katana heeft Fendt hier duidelijk gemaakt dezelfde voortrekkersfunctie als bij de tractoren te tonen. De geveerde achter as is zeker meer dan een luxedingetje en wordt op de akker en op de weg gewaardeerd.

De cabine werd samen met Fritzmeier speciaal voor de Katana ontwikkeld en wordt ook bij dat bedrijf betrokken. De veeleisende Fendt klant krijgt er een koelbox en verstelbare spiegels bij.

De overstap van de Grünland pick-up naar de tien rijïge Kemper mais voorzetter gaat heel eenvoudig. Er hoeft alleen maar opgelet te worden dat de aanbouwapparaten ongeveer evenwijdig met de ondergrond staan. De hydraulische aansluitingen worden geschroefd en zijn niet van snelkoppelingen voorzien. De ventielen zijn vanuit de cabine drukloos te maken.

Bij het wisselen van gras naar mais wordt de V-cracker elektro hydraulisch achter de uitblaasventilator weggezwenkt. De grasschacht gaat daarbij naar voren. Het steunwiel, dat voor weggebruik verplicht is, is zonder de handen te gebruiken te laten zakken.

Fendt Katana hakselaar getest Agri Trader (3)

In onze machinetest hebben we met de Katana gras en mais gehakseld. Naast het werk met de hakselaar konden we ook ervaren de machine van gras naar mais om te bouwen.

De grassilage hebben we in de ECO modus gehakseld, want het zwad tijdens de laatste snede was dun. Het motortoerental is daarbij beperkt tot 1.600 tpm. De werkende componenten draaien verder met gelijke toerentallen, dat spaart brandstof. Maar voor het mais hakselen hebben we natuurlijk het volle vermogen nodig. Dat wordt na het aan toetsen op het membraantoetsenbord op het rechter console in de Power Modus geschakeld.

Met de hele 28’er messenset zijn er met de grote, standaard hakseltrommel snedelengtes tussen de 4-21 mm te maken. Met een voor de grassilage gebruikte halve messenset ligt dat bereik tussen de 7,4-42 mm. Er is een optionele mogelijkheid voor een messenset van 40 stuks voor gebruik voor biogas installaties.

Fendt Katana hakselaar getest Agri Trader (7)

Het pendelframe zorgt ervoor dat de doorsnede van het ingetrokken materiaal nagenoeg gelijk blijft. Ook bij een scheef hangende voorbouw.

Technische gegevens Fendt Katana 65

Motorvermogen/cilinders/cil. inh. 653 pk/V8/16 l
Tankinh. diesel/AdBlue 1.100/250 l
Gewicht zonder voorbouw 14,4 ton
Voorperswalsen 6, Hydrostatisch aangedreven
Hakseltrommel (messen/diameter/breedte 2×14/720mm/800 mm
Banden onder testmachine 800/65R32;600/60-30,5 Trelleborg

 

Samenvatting

Na de introductie hebben we de Katana 65 nu voor het eerst meegenomen, de akker op. De beide modellen Katana (de 65 en de 85 met resp. 653/850 pk) zijn gemaakt voor het  belangrijkste marktsegment.

In zijn jonge bestaan is de hakselaar al bijzonder uitgerijpt. Hij overtuigt door zijn werk- en bedieningsniveau. Alles wat een veldhakselaar tijdens de dagelijkse inzet nodig heeft, dat biedt de Katana.

Aan de ene kant door zijn bediening via de Vario terminal, de automatische maaihoogte regeling en de oplegdruk en grenslastregeling. Aan de andere kant bij de voorbereiding en behandeling van het oogstgoed.

Met de aangebouwde V-cracker slaat Fendt een nieuwe weg in. De resultaten bewijzen daarin het gelijk. In de silo vinden we nauwelijks maiskorrels die niet aangeslagen zijn. De motor heeft volgens ons voldoende om nog zwaarder werk aan te kunnen dan wij tijdens onze test hadden.

Voor onderhoudswerk zijn de zijpanelen ruimtesparend omhoog te schuiven. De kunststof spatborden boven de achterwielen zijn geheel afneembaar. Rechtsvoor een goede toegang tot de motor, de rij aandrijving of de assen. Links om de verdeler unit en de aandrijfpompen te bereiken.

Fendt Katana hakselaar getest Agri Trader (8)

De hydraulisch afgeveerde achter as is nieuw in de veldhakselaar bouw. Fendt nam het systeem over uit de tractor productie. De vering kan met membraantoetsen van uit de cabine uitgeschakeld worden.

Bedrijfsinformatie

Fendt mikt op een marktaandeel van 20% en is op de goede weg. De verandering in de handel van landbouwwerktuigen met de trend naar meer exclusiviteit, die niet allen in Duitsland optreedt, speelt Fendt in de kaart. Want zeker bij loonwerkers is een veldhakselaar een werktuig van strategisch belang en een aanvulling op de Fendt trekkers.

Bij Fendt legt men de nadruk op zoveel mogelijk componenten uit eigen productie. Er is onlangs een 14 miljoen euro investeringstraject voor goedgekeurd. De productiecapaciteit ligt momenteel op meer dan één Katana per dag.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.