Leestijd: 14 minuten

De modelserie 900 Vario MT vormt de eerste samenwerking van Fendt en zustermerk Challenger. In Europa wordt deze modelserie exclusief via Fendt verkocht. We konden deze nieuwe rupstractor uitproberen op het veld.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (26)

Met de 900 Vario MT wil Fendt nieuwe klanten bereiken. Daarom wijken de rupstractoren duidelijk af van de 1000 Vario-standaardtractoren.

Met de integratie van het Challenger-programma in Europa verkoopt Fendt voortaan ook rupstractoren in Europa. De fabrikant uit het Duitse Marktoberdorf maakt echter niet alleen gebruikt van reeds bestaande techniek, maar investeert al jaren in innovaties in dit procuctsegment.

Het eerste resultaat van de samenwerking met Challenger zijn de nieuwe 900 Vario MT-rupstractoren, waarbij deels gebruik is gemaakt van hierop aangepaste techniek van de 1000 Vario-standaardtractoren.

Dit zijn overigens de eerste Fendt-tractoren die niet worden gemaakt in Marktoberdorf. De enige productielocatie is namelijk de Challenger-tractorfabriek in Jackson, Minnesota. Voor 2018 zal een beperkt aantal machines beschikbaar zijn voor Europa. Wij hadden de gelegenheid om al voor de Agritechnica een veldproef met de 943 Vario te doen. Daarbij ging het nog om een prototype, wat wil zeggen dat sommige componenten zo niet in de serieproductie zullen zitten of er iets anders uit zullen zien.

Finse krachtbron in de 900 Vario MT

Verrassend was de aankondiging dat onder de motorkap de uit de Challenger MT700E-serie bekende zevencilinder van AGCO Power zit, en niet de MAN D2676 LE13 uit de 1000 Vario. Naast het lagere maximumvermogen van de 900 Vario MT ten opzichte van de 1000 Vario zou ook bedrijfspolitiek een reden kunnen zijn. Tenslotte is de enige andere afnemer van deze motor – buiten de rupstractorfabriek in Jackson – de maaidorserfabriek in Breganze, waar dit motorblok in de hybride maaidorser 9490X wordt ingebouwd.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (1)

De zevencilinder-lijnmotor van AGCO Power met 9,8 liter slagvolume zat ook al in de Challenger MT700E. Er is nu een laagtoerentalconcept op toegepast.

Net als in de Challenger MT700E zorgt een wastegate-turbo met tweetraps-drukvulling plus dubbele intercooler voor meer vermogen en een snelle respons over het hele toerenbereik.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (3)

Door een serieturbocompressor met wastegate-regeling wordt de zevenpitter over een breed toerengebied van extra koppel en vermogen voorzien.

De 9,8 liter grote Finse zevenpitter levert in de drie modellen volgens ECE-R120 tussen de 279 kW (380 pk) en 317 kW (431 pk). Net als bij de 1000 Vario heeft Fendt het hierbij over  ‘continuvermogen’, wat over een breed toerengebied beschikbaar moet zijn.

Nominaal vermogen en maximaal vermogen zijn daarom identiek. Verder kregen de motoren net als de 1000 Vario een laagtoerentalconcept, wat ‘Fendt iD’ wordt genoemd.

Dat was om twee redenen een logische stap. Ten eerste is de zevencilinder boven de 1.900 toeren niet bepaald zuinig, zoals bleek uit de OECD-metingen van het Nebraska Test Lab in 2014. Daarom moest het motortoerental voor een hoger rendement omlaag worden gebracht, naar een niveau waar de zeven cilinders ook qua dieselverbruik concurrerend zijn.

Ten tweede zorgde een identiek toerental aan dat van de MAN-zes-cilinder voor een eenvoudigere implementering van de Vario-transmissie.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (2)

De uitlaatgasreiniging wordt gedaan met EGR, DOC (onder de motorkap) en SCR met AdBlue-inspuiting.

900 Vario MT in cijfers

Het maximale vermogen wordt volgens de fabrikant bij 1.600 tot 1.700 toeren geleverd, het maximale koppel van 1.921 Nm tussen 1.300 en 1.500 toeren per minuut. Het gunstigste specifieke verbruik ligt tussen 1.400 en 1.500 toeren. Dat betekent dat de motor bij veldwerkzaamheden slechts een gebied van 200 tot 300 toeren nodig heeft – vergeleken met zo’n 500 toeren bij gangbare motorconcepten.

De uitlaatgasreiniging conform Tier 4 final is van de MT700E overgenomen. Dat betekent: naast een extern gekoelde uitlaatgasrecirculatie (EGR) is er een SCR-uitlaatgas-reiniging (Selective Catalytic Reduction) en een DOC (Diesel Oxidation Catalyst) aan boord.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (4)

In het onderste deel van de eindpijp vindt de AdBlue-inspuiting in de SCR-kat plaats.

De AdBlue-tank voor de SCR-kat kan 85 liter bevatten, de dieseltank is 680 liter groot. Een extra tank van 132 liter is optioneel, voor de brede CTF-spoor-versie (Controlled Traffic  Farming) is er optioneel zelfs 302 liter extra.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (5)

De vulopening van de AdBlue-tank zit links voor de cabine; er gaat 85 liter in.

Het nieuwe CAS-radiateurconcept (Concentric Air System) komt daarentegen van de 1000 Vario. Het werkt met een hydraulisch aangedreven, vóór het radiateurpakket geplaatste aluminium ventilator, waarvan de bladen uiterst dicht tegen de ventilatorring aan zitten (fabrieksopgave 1 à 2 millimeter), waardoor hij heel effectief werkt.

De luchtstroom wordt uitsluitend geregeld via het (van het motortoerental onafhankelijke) toerental, er zijn geen verstelbare ventilatorbladen. Optioneel is er ook een omkeerfunctie van de ventilator leverbaar, voor het schoonblazen van de radiateurs.

Goed is ook dat de motorsoftware in geparkeerde toestand het toerental verlaagt van 1.000 naar 800 toeren, zolang er geen vermogen wordt gevraagd. Voor werkzaamheden kun je – typisch voor Fendt – kiezen tussen automatische en handmatige regeling van de belastingslimiet, en je kunt daarnaast een onder- en bovengrens van het toerental instellen. Ook zijn er voor beide rijrichtingen twee cruise controls.

Transmissie: Vario uit Marktoberdorf

Waarmee we zijn aangeland bij de transmissie. De TA300T-aandrijvingsmodule (versnellingsbak plus achteras) is gebaseerd op de ML400 uit de 1000 Vario, maar heeft inherent aan de rupscontructie een paar belangrijke verschillen. Hij wordt overigens gemaakt in Marktoberdorf en vervolgens naar Jackson verscheept, waar hij wordt gekoppeld aan de Finse zevencilinder.

Een productielijn voor de transmissie op locatie in Jackson, waar jaarlijks zo’n 700 tot 1.000 rupstractoren worden gebouwd, ligt vooralsnog niet in de planning.

Wat betreft de techniek: het grootste verschil tussen de TA300T en de ML400 is de ontbrekende vierwielaandrijving, die een twin-track-rupstractor vanwege de aandrijving op de achteras niet nodig heeft.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (8)

Het nieuwe profiel van de aandrijfwielen moet een beter zelfreinigend effect geven.

De werking is gebaseerd op twee van elkaar ontkoppelde hydromotoren (ieder 370 cc) en een hydrostatische pomp voor één snelheidsbereik vooruit en eentje achteruit. Daarbij drijven echter – anders dan bij de 1000 Vario – beide hydromotoren de achteras aan.

Bij het wegrijden zijn beide hydromotoren op 45 graden gesteld en de oliepomp begint vanaf 0 graden. Bij 7 à 8 km/u zijn beide hydromotoren en ook de pomp op 45 graden gesteld. Nu  begint hydromotor 2 weer richting 0 graden terug te stellen, maar verhoogt zijn toerental om de opbrengst op peil te houden.

Bij 20 km/u staat hij op 0 graden en dan wordt hij door een koppeling van de aandrijflijn ontkoppeld. Tot 40 km/u draagt dan alleen nog hydromotor 1 bij aan de vermogenssplitsing; bij precies 40 km/u staan beide motoren tenslotte op 0 graden en is de vermogensoverdracht 100% mechanisch.

De pomp staat weliswaar nog op 45 graden, maar draait niet meer en verplaatst dus geen olie.

Rijmodi en cruise control-functies zijn identiek aan die van de andere zware tractormodelseries, dus we zien af van een uitgebreide beschrijving daarvan. Dankzij het geveerde onderstel mogen de 900 Vario MT’s op de weg 40 km/u rijden; deze snelheid wordt bereikt bij een dieselbesparende 1.550 toeren. Als minimale rijsnelheid is 20 m/u mogelijk.

Multi-swingarm-onderstel voor de 900 Vario MT

De ingenieurs hebben veel ontwikkelingswerk gestoken in het nieuwe loopwerk van de rupsbanden, die net als voorheen op frictie worden aangedreven door de 1,55 meter grote achterwielen.

Dat de rupsbanden 13 centimeter langer zijn dan bij de MT700E (en daarmee elk 1,63 m2 loopvlak geven bij een rupsbandbreedte van 63,5 cm) en een nieuw visgraatprofiel hebben voor betere zelfreinigende eigenschappen, dat is daarbij maar van ondergeschikt belang. De clou zit namelijk in het veersysteem en de TriBogie-loopwielen.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (7)

Met een wielbasis van 2,65 meter werden de rupsbanden 13 centimeter langer dan bij de MT700E.

Dat ziet er zo uit: beide loopwerken zijn ongeveer ter hoogte van de voorste loopwielen met een enorme centrale drager/dwarsdrager met elkaar verbonden. Tussen deze drager en het chassis zitten twee grote schroefveren die een pendelbeweging van bij elkaar 11 graden respectievelijk 26 centimeter mogelijk maken – 18 centimeter omhoog en 8 centimeter omlaag.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (9)

De schroefveren en schokdempers van het veersysteem zitten aan de voorste centrale drager.FFF

Voor elke veer zit een schokdemper en onder de drager zitten twee rubberblokken als demping naar het hoofdframe. Om het geheel ook horizontaal stabiel te houden, is verder parallel voor de centrale drager een reactiestang gemonteerd.

De assen

Kopers van de 900 Vario MT kunnen in bepaalde markten tussen twee assen kiezen, afhankelijk van de gewenste spoorbreedte. De standaard as maakt spoorbreedten van 1,83 tot 2,235 meter mogelijk, de optionele brede as gaat tot een spoorbreedte van 3,05 meter en is daarmee vooral interessant voor Controlled Traffic- toepassingen in Australië, Zuid-Afrika en Noord-Amerika.

Een compleet nieuwe constructie en uniek bij rupstractoren is het nieuwe TriBogie-systeem voor de loopwielen. Dankzij het ‘bogie-in-bogie’-concept kunnen de loopwielen onafhankelijk van elkaar oneffenheden volgen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Aan de bovenste en grotere bogie-swingarm zit aan de voorkant het eerste loopwielenpaar, terwijl achter het draaipunt de tweede bogie-swingarm is gelagerd. Hierop zitten dan de twee andere loopwielenparen.

Fendt noemt het totale concept ‘Constant Grip’. Enige minpuntje: de loopwielen kunnen niet dwars op de rijrichting pendelen – dat kan momenteel maar één concurrent, maar dan met een knikgestuurde rupstractor en een vermogensklasse hoger. Ook goed: er is nu op elk loopwielenpaar een kijkglaasje voor de controle van het oliepeil van de lagers.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (12)

De lagers van de loopwielen hebben nu kleine kijkglaasjes voor het controleren van het oliepeil.

De twee loopwerken worden rechtstreeks en gelijkwaardig aangedreven, zonder tussenkomst van een klassiek differentieel.

Sturen doe je – zoals bij two-track-rupstractoren gebruikelijk – met een aparte hydrauliekpomp die de rupsband in de buitenbocht versnelt door een aanvullende stuuraandrijving. De stuurgevoeligheid wordt continu aangepast aan de rijsnelheid.

De rupsbanden worden door AGCO betrokken van Camso; er zijn breedten van 63,5, 76,2 en 86,4 centimeter leverbaar, waarbij ook een Heavy Duty-rupsband leverbaar is voor extreem gebruik (bijvoorbeeld met schraapbakken bij wegwerkzaamheden). Met de middelste maat blijft hij binnen een buitenbreedte van 3,0 meter. De rupsbanden worden af-fabriek met de geïntegreerde stikstofbalgen voorgespannen (in elk van de loopwerken en ontkoppeld van het chassis) en de heersende rupsbandspanning is altijd te controleren op de terminal.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (13)

Af-fabriek zijn er rupsbanden van Camso in drie mogelijke breedten.

Geveerde cabine op de 900 Vario MT

Behalve door het MTS-onderstel (Mobil Trac System) wordt het rijcomfort nog verhoogd door een echte cabinevering. Bij de voorgangers van de MT700-serie waren er alleen silent blocks als dempers, maar de nieuwe cabine rust aan de achterzijde op twee schroefveren met schokdempers en aan de voorkant op rubber dempingsblokken.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (19)

Op aanvraag is cabinevering leverbaar. Deze werkt op twee punten aan de achterkant met schroefveren en schokdempers.

Fendt geeft een veerweg van 98 millimeter op. Het interieur van de cabine komt 100 procent van Fendt – ook bij de gele zustermodellen, de Challenger MT700’s, waarvan het cabineframe komt.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (18)

Het ROPS- en FOPS- goedgekeurde cabineframe komt van Challenger.

Naast de bekende Vario bedieningsarmsteun met de 10,4 inch grote touchscreen-terminal is er als optie ook een bestuurdersstoel met leren bekleding die 40 graden naar rechts en 10 graden naar links kan draaien.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (25)

In de bekende Vario-terminal zijn extra functies opgenomen, zoals de weergave van de rupsbandspanning.

Tot de standaarduitrusting behoort een krachtige airconditioning plus uittrekbare zonnerolgordijnen voor- en aan beide zijkanten. Bij het rijhendel is gekozen voor de Power Plus-versie met een kleinere hoeveelheid functies (transmissie, cruise control, toerentalinstelling, hefinstallatie en kopakkermanagement), aangezien die voor de meeste rupstoepassingen voldoende is.

Enige kritiek hebben we op de bijrijdersstoel, waarvan de zitting iets te kort is.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (22)

Van de Challenger-rupstractoren komt het in hoogte verstelbare eenspaaks-stuurwiel met geïntegreerd bedieningspaneel voor de radio.

Hydrauliek van de 1000 Vario

Ook bij de hydrauliek heeft de 900 Vario MT Duitse genen. Net als bij de 1000 Vario standaardtractoren levert Fendt standaard een axiale plunjerpomp van 220 l/min. Optioneel is er een tweede, identieke pomp als extra – daarmee is een opbrengst mogelijk tot 440 l/min bij 1.700 toeren en 200 bar.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (17)

De maximaal zes hydrauliek-aansluitingen hebben vlaksluitende koppelingen. Naast 220 l/min is tegen meerprijs ook een opbrengst van 440 l/min mogelijk

In het ‘grote’  hydrauliekpakket zijn dan net als bij de 1000 Vario twee separate hydrauliekcircuits voorhanden. Daarmee kun je bijvoorbeeld via het ene circuit de luchtaanjager en doseereenheid van airseeders aandrijven (grote hoeveelheden, lage druk), terwijl het andere circuit de hefinstallatie en hydraulische cilinders van olie voorziet (kleine opbrengst, hoge druk).

Aan de achterzijde zijn dan ook maximaal zes dubbelwerkende aansluitingen mogelijk. Standaard staan deze per ventiel een doorstroom tot 140 l/min toe. Optioneel zijn er vlakafdichtende aansluitingen (naar keuze 140 of 170 l/min) om lekverliezen en warmteverliezen te verminderen. Deze zijn daarnaast gemakkelijker schoon te maken, wat het binnendringen van grove vuildeeltjes in de olie moet tegengaan. Er is maximaal 125 liter olie af te nemen.

De Cat III/IV N-hefinstallatie met actieve trillingsdemping is overigens standaard; hij heft maximaal 8,6 ton. De EHR wordt net als bij de 1000 Vario niet door trekkrachtmeetbouten geregeld, maar door de aandrijfdruk. Vanwege het veersysteem van het onderstel moet je deze onder bepaalde omstandigheden en werkzaamheden echter ‘vastzetten’.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (16)

De hefinstallatie met Cat. III/IV N is in Europa standaard. Hij tilt ongeveer 8,6 ton.

Praktijktest 900 Vario MT

We hebben de 943 Vario MT bij onze veldtest niet ontzien. De bijna 6 meter brede Terrano was voor het inwerken van maisstro op zware grond ingesteld op een goede 30 centimeter diepte.

Op vlak terrein reden we met 0 tot 3 procent slip, bergop (waar de bijna 400 pk sterke standaardtractor van het betreffende bedrijf de cultivator gewoon echt niet kon trekken) haalden we altijd nog 5 à 6 km/u.

Wat ons zeer goed beviel, is de mogelijkheid om de cruise control met het pedaal te deactiveren. Je trapt het pedaal volledig in (de trekker accelereert dan overigens niet) en neemt het gas dan stukje bij beetje terug; de software deactiveert daarbij de cruise control en je hebt een naadloze snelheidsovergang – heel mooi.

Daarbij valt in positieve zin op dat de rupstractoren nu een Europese manier van rijden mogelijk maken – dus met gaspedaal, rijhendel of cruise control. Een reduceerpedaal voor het rijden met handgas is er nu niet meer; prima.

Vanwege de CVT-transmissie zijn er natuurlijk ook geen schokkerige schakelovergangen meer, zoals bij het bekende wisselen van groepen van de CAT-powershifttransmissie.

Voordelen van de CVT-transmissie zijn naast het gemakkelijker maken van het werk voor de chauffeur door minder bedieningshandelingen de betere acceleratie, de variabele aanpassing van het motortoerental en de automatische aanpassing aan de benodige aandrijfkracht. Daarbij kun je de motor niet smoren wanneer je bijvoorbeeld een cultivator op zware grond te snel neerlaat en in een te hoge versnelling zit.

Het rijcomfort tijdens onze praktijktest was voor een rupstractor zeer goed. Onder de 10 km/u merk je op het veld overigens alleen bij grote oneffenheden een verschil met andere rupsconcepten. Het veersysteem van het onderstel en de cabinevering worden duidelijker voelbaar wanneer je bijvoorbeeld snel over de dwarsrichels van de kopakker rijdt of hard op zandpaden en wegen rijdt (merkbare demping van de stoten van de rupsbandnoppen).

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (14)

Vooral bij hoge rijsnelheden merk je het betere comfort.

Ook bij snelle bodembewerking, bijvoorbeeld met een korteschijveneg of een aanaardmes bij 16 tot 18 km/u dwars op de stoppelrijen, zal het verschil beslist nadrukkelijker zijn. In negatieve zin vielen ons alleen de geluiden van de stuurpomp op de kopakker op, wat echter te wijten was aan de afdichting van de prototype-cabine, die nog niet productie klaar was. Voor de start van de productie zal er een uitgebreide demping van de cabinevloer worden doorgevoerd.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (21)

Dankzij de vierstijlen-constructie is het zicht rondom heel goed. Verder is het dankzij het laagtoerentalconcept in de cabine merkbaar stiller.

Meer wetenswaardigheden

  • Functies als toerentalinstelling, cruise control of kopakkermanagement werken net als bij alle andere zware Fendt tractoren.
  • Momenteel zijn er besturingssystemen in te bouwen van NovAtel en Trimble, met verschillende nauwkeurigheidsstappen.
  • De voorste loopwielen (diameter 95 cm) zijn te voorzien van ‘wielgewichten’ van in totaal 1.580 kilo, dus 790 kilo per kant.
  • Fendt biedt servicepakketten aan met langetermijntarieven tot een inzetduur van 8 jaar respectievelijk 10.000 bedrijfsuren. Deze moeten afgezien van normale slijtagedelen een volledige risicodekking geven.
  • Standaard zit er aan de achterkant een 1.000/1.000E-aftakas.
  • Het transmissieoliepeil is met peilglazen af te lezen op de asbehuizingen.
Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (6)

Standaard kan er 680 liter diesel worden meegenomen; optioneel is er een extra tank van 132 liter.

Technische gegevens van de Fendt 900 Vario MT

Motor: AGCO Power-zevencilinder, cilinderinhoud 9,8 l; laagtoerental-concept; 317 kW (431 pk) bij 1.600-1.700 tpm, 1.921 Nm bij 1.450 tpm  (alle opgaven volgens ECE-R120);  Tier 4 final met EGR, DOC en SCR;  dieseltankinhoud 680 l (optioneel 132 l extra), AdBlue-tank 85 l.

Transmissie en aftakassen: TA300T, traploos-vermogengesplitst met twee onafhankelijke hydromotoren, 1 snelheidsbereik, 20 m/u  tot 40 km/u; topsnelheid bij 1.550 tpm; ontkoppeling hydromotor 2 boven 20 km/u; aftakas achter 1.000/1.000E.

Hefinstallatie & hydrauliek: Cat. III/IV N, max. hefkracht circa 8,6 t; Load Sensing-hydrauliek met 220 l/min, optioneel 440 l/min met twee onafhankelijke circuits; max. 6x dubbelwerkend met tijd- en hoeveelheidregeling; afneembare oliehoeveelheid 125 l.

Onderstel: TwinTrack, wielbasis 2,565 m; rupsbandbreedten tussen 63,5 en 86,4 cm; loopwerkvering via centrale drager met schroefveren, schokdempers en koppelstangen; tri-bogie-loopwielenophanging.

Afmetingen en gewichten: transportbreedte 2,665 m bij 63,5cm-rupsbanden; leeggewicht 17 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 22,9 t.

Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (23)

De armleuning komt vrijwel 1 op 1 van de zware Fendt Vario-tractoren.

Onze conclusie

Met de modelserie 900 Vario MT levert Fendt in de komende tijd voor bepaalde gebruiksscenario’s en inzetgebieden rupstractoren in de vermogensklasse rond 400 pk. Deze onderscheiden zich met name door het hogere rijcomfort, wat vooral merkbaar is bij hoge rijsnelheden en slechte ondergrond.

Daarnaast biedt de TA300T-transmissie een hoog gebruikscomfort. Uniek in deze trekker klasse is het laagtoerentalconcept, dat naast het dieselverbruik ook het geluidsniveau omlaag brengt.

  • Effectief veersysteem
  • Zeer goede bodemaanpassing van de looprollen
  • Echte cabinevering (optioneel)
  • Hoog bedieningscomfort dankzij CVT-transmissie, minimaal 20 m/u
  • Optioneel zeer hoog hydrauliekvermogen
  • ‘Europese’ rijwijze met pedaal
  • Ouderwetse joystick
  • Nog geen automatisch kopakkerdraaien
Fendt en Challenger werken samen - 900 Vario MT - Test Jaarboek Agri Trader (24)

Bij het rijhendel is gekozen voor de afgeslankte ‘Power Plus’-versie, die inmiddels een beetje verouderd aandoet.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.