Leestijd: 12 minuten

Er is de laatste tijd bijna geen tractorserie geweest waarnaar zo uitgekeken is als de zesde generatie 900 Vario. Nu heeft Fendt dan eindelijk het doek opgetrokken – en wij hadden als een van de eerste vakbladen de mogelijkheid om deze trekker uit te proberen.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-20

De nieuwe 900 Vario kun je best zien als een ‘kleine 1000’. Niet alleen het uiterlijk, maar ook veel techniek is ‘top-down’ van de sterkere broers overgenomen.

Eigenlijk wilden we deze test voorzien van de kop ‘Alleskunner’, maar we vonden dat toch teveel een reclamekreet. Deze zesde generatie van de 900 Vario kan echter daadwerkelijk in bijna alle opzichten meer dan zijn voorganger. Dat zijn geen loze woorden of overdreven uitspraken, zo bleek uit deze eerste kennismaking.

Fendt 900 Vario heeft langer, zwaarder en een groter trekvermogen

Met de zesde generatie van de 900 Vario zien we de eerste volledig nieuw ontwikkelde tractoren van deze modelserie sinds 2005. En al lang voor de introductie van de nieuwe 900 Vario was het duidelijk dat deze trekkers iets meer vermogen zouden krijgen dan hun voorgangers.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-3

Achter passen er tot 2,20 meter grote 44-inch-banden op. En: de assen kunnen bij 40 km/u bijna 8.000 kilo belading hebben!

Om dat extra vermogen van de Fendt 900 Vario ook aan de grond te kunnen krijgen, moesten de constructeurs zich aan een aantal voorwaarden houden:

  • Een hoger bedrijfsgewicht: de circa 10,6 ton van de bestaande 900 Vario en ook het toelaatbaar totaalgewicht van 18 ton waren voor meer dan 400 pk en koppels boven de 1.800 Nm te weinig geweest. De nieuwe 900’s wegen nu tussen de 11 en 12 ton, afhankelijk van uitrusting. Daarmee gepaard gaan ook hogere toelaatbare totaalgewichten, die lopen van 17 ton bij 60 km/u tot 20 ton bij 40 km/u. Daarmee is bij 40 km/u een laadvermogen van meer dan 8 ton mogelijk!
  • Een groter contactvlak: om meer ‘vertanding’ met de bodem te bereiken, kunnen er nu op de achterwielen banden tot een diameter van 2,20 meter worden gelegd. Daarvoor is de nieuwe bandenmaat 750/70 R44 bedoeld, een maat die tot nu toe alleen door Michelin en Trelleborg wordt gemaakt.
  • Een langere wielbasis: om de dynamische asdruk-verplaatsing bij zware trekwerkzaamheden en het kantelen met zware landbouwmachines tegen te gaan, is de wielbasis 10 centimeter langer gemaakt.
Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-2

De wielbasis is ten opzichte van de voorganger 10 centimeter langer gemaakt – dit vanwege het hogere vermogen.

Hoe de afmetingen, gewichten en verdere technische kenmerken verschillen tussen de vijfde en zesde generatie van dit volumemodel, hebben we overzichtelijk in een tabel gezet (onderaan dit bericht).

Hydrauliek

Daaronder valt overigens ook de van de 1000 Vario afgeleide optionele werkhydrauliek: standaard is die 165 l/min bij 200 bar, optioneel 220 l/min. Deze waarden liggen maar marginaal hoger dan bij de voorgaande generatie.

Tegen meerprijs kan Fendt echter net als bij de 1000’s een tweede load-sensing-pomp voor 220 + 210 l/min totale opbrengst leveren. Daarbij worden het linker en rechter regelblok gescheiden van olie voorzien, waarbij aan het linkerblok ook nog de hefinstallatie (hoge druk, weinig volume) is aangesloten.

Zo kunnen linker externe regelblok worden voorzien die een hoge druk bij weinig volume vragen, terwijl de tweede LS-pomp via het rechter regelblok hoge volumes met weinig oliedruk levert. De chauffeur kan de aansluitingen navenant verdelen c.q. vastleggen.

Vlakafdichtende koppelingen zijn er op aanvraag af-fabriek en optioneel levert Fendt tot acht regelcircuits (standaard zijn er drie aan boord).

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-9

De achterhef kun je ook afbestellen. De gescheiden werkhydrauliek kennen we van de 1000 Vario.

De hefkrachten zijn met 12,4 ton achter en ruim 5,6 ton voor (dit zijn maxima) behoorlijk. En wie geen achterhef nodig heeft, kan deze net als bij de 1000 Vario ook gewoon afbestellen. De standaard geveerde vooras, een multi-link-constructie, staat overigens maar een stuuruitslag van 40,9° toe (vorige serie 41,7°), wat gezien het ‘pull-in-turn’-effect echter nauwelijks een bezwaar is. Daarover later meer.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-4

Het ontwerp van de vooras lijkt op dat van de grotere 1000 Vario.

Laag toerental type voor de Fendt 900 Vario

Sinds 2005 gebruikte Fendt zoals bekend 7,2 respectievelijk 7,8 liter grote zescilinders van Deutz als krachtbron. Dat is nu verleden tijd, want zoals vooraf al werd gespeculeerd, koos men nu weer voor een motor van MAN – back to the roots dus.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-6

Zoals verwacht zit onder de motorkap nu weer een MAN- zescilinder. De D1556 heeft een slagvolume van 9,0 liter

De D1556-zescilinder is een compleet nieuwe ontwikkeling en werd voor het eerst getoond op de Agritechnica van 2017.

Een aantal kenmerken van deze Trap-5-motor: een cilinderinhoud van 9,0 liter, een VTG-turbo en een inspuitdruk van 2.500 bar. De uitlaatgassen worden door een systeem met dieseloxidatiekatalysator (DOC), SCR-katalysator en dieselpartikelfilter ofwel roetfilter gereinigd.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-7

De D1556 werkt met een VTG-turbo. Daarbij is het een compleet nieuw ontwikkeld blok en ontworpen volgens een laagtoerentalconcept.

Een externe, gekoelde uilaatgasrecirculatie was voor het voldoen aan de emissienorm niet nodig. Net als voorheen zit er onder de kap een ventilator met visco-koppeling, die een betere regeling heeft gekregen. Het concept uit de 1000 met de duwende ventilator is daarentegen niet overgenomen.

5 modellen Fendt 900 Vario

De nieuwe 900 Vario-serie bestaat uit vijf modellen, van de 930 tot aan de 942. Daarmee zal het model 927 Vario verdwijnen. Qua motorvermogen begint het bij 217 kW (296 pk) en eindigt het bij 305 kW (415 pk).

Daarbij is de MAN-zespitter uitgevoerd als laag-toerentalconcept, net als de D2676 in de 1000 Vario. Het nominaal toerental c.q. maximumtoerental is op 1.700 begrensd; vanaf daar  zakkend naar ongeveer 1.500 toeren heb je een plateau van constant vermogen. Dit wordt onder andere mogelijk gemaakt door een VTG-turbo (Variabele Turbine Geometrie).

Net als het vermogen heeft ook het koppel een breed plateau, dat reikt van circa 1.100 tot 1.500 toeren. Waarden van 1.550 tot 1.970 Nm zijn enorm en liggen duidelijk boven het niveau van de voorgaande 900-serie (zie de vergelijkende tabel verderop); dit moet natuurlijk ook wel, aangezien je met die lagere toerentallen anders niet aan hetzelfde vermogen komt.

Aangezien bij de nieuwe 900’s niet alleen de wielbasis, maar ook de hoogte iets is gegroeid, kon ook de dieseltankinhoud wat groter worden: nu 625 liter. De AdBlue-tank heeft een inhoud van 70 liter. Het olieverversingsinterval bedraagt bij gebruik van de aanbevolen longlife-olie overigens tot 1.000 bedrijfsuren! Het roetfilter heeft een opgegeven levensduur van 4.500 bedrijfsuren.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-11

De instap naar de cabine is breed en lichtjes naar de stoel gericht; dat maakt de instap prettig en veilig.

Transmissie zoals bij de 1000

Bij de ontwikkeling van de nieuwe 900 Vario stond ook de invoering van de Vario-transmissie van de tweede generatie op de agenda: de VarioDrive. De techniek komt van de grote 1000’s en werd aangepast aan de vermogensklasse en afmetingen van de 900’s, net als de bijbehorende geveerde vooras.

Concreet betekent dit: een traploze rijaandrijving met slechts één enkel snelheidsbereik van 20 m/u tot 60 km/u vooruit en 20 m/u tot 33 km/u achteruit.

Daarbij komt de automatisch en variabel werkende ‘intelligente’ vierwielaandrijving via een lamellenkoppeling. Daarvoor zijn er separate hydromotoren voor de voor- en achteras en die zorgen voor een volautomatische, behoefteafhankelijke vermogensverdeling tussen de voor- en achterwielen die bovendien ‘spanningsvrij’ is.

De hydrostaten werden vergroot van 233 cc naar 370 cc.

In een normale situatie worden de voorwielen puur hydraulisch aangedreven (met een vooruitloop van 1,27%), de achterwielen daarentegen hydromechanisch met gesplitst vermogen. Wanneer de intelligente vierwielaandrijving bij slip op de achteras wordt gesloten, verplaatst een deel van het gesplitste koppel van de achteras zich naar de vooras.

Hebben daarentegen de voorwielen slip, dan geven ze een deel van het door de voorste hydromotor geleverde koppel af aan de achteras.

Een verder kenmerk van deze intelligente vierwielaandrijving is het pull-in-turn-effect bij het maken van bochten. Vooral in moeilijke omstandigheden op de kopakker profiteert de chauffeur van de eigenschap dat de versnellende voorwielen de trekker in de bocht trekken.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-5

Dankzij het ‘pull-in-turn-effect trekken de voorwielen de trekker bij het keren echt de bocht om.

Bij het rijden op de weg wordt de vooras tot 25 km/u altijd aangedreven – bij het naderen van deze snelheid wordt de hydromotor echter steeds verder teruggesteld en levert hij steeds minder koppel, tot hij bij 25 km/u in de nulstand staat. Dan wordt hij automatisch afgekoppeld.

Aangezien ook de hydromotor van de achteras bij toenemende snelheid in de richting van zijn nulstand wordt teruggesteld, wordt het mechanische aandeel van de aandrijving steeds groter – tot hij uiteindelijk bij 60 km/u op 100% ligt.

Ook wegrijden gebeurt altijd automatisch met bijgeschakelde vooras.

Het onderhoudsinterval van de Vario-transmissie van de tweede generatie ligt op 2.000 bedrijfsuren. Overigens: bij 60 km/u draait de motor maar 1.450 toeren, bij 50 km/u maar 1.200 (eveneens bij maximaal koppel) en bij 40 km/u nog maar 950 toeren.

Wat betreft de aftakas-uitrusting: achter zijn er twee toerentallen, ofwel de 540E/1.000 of de 1.000/1.000E, voor (in tegenstelling tot de 1000 Vario) op aanvraag de 1.000-as. Een 1.000E voor hebben deze trekkers door hun laag-toerentalconcept niet nodig.

Uiterlijk & cabine van de Fendt 900 Vario opgefrist

Wat ook meteen opvalt, is de nieuwe vormgeving die lijkt op die van de 1000’s en de 900 Vario MT-rupstractoren.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-15

De ruime cabine is overgenomen van grote broer 1000 Vario.

De cabine is ook van de 1000 overgenomen, waardoor zowel chauffeur als bijrijder er flink wat plaats bij krijgen. In de test wist de optionele, drievoudig gelagerde pneumatische cabinevering te overtuigen, vooral bij snelle ritten op landwegen. Wie zonder dit extra comfort kan, kan kiezen voor de goedkopere mechanisch geveerde variant.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-13

De pneumatische cabinevering is drievoudig gelagerd en beschikt over een niveauregeling.

Reeds bekend zijn de vier uitrustingsopties van Power tot ProfiPlus. Standaard aan boord van de ProfiPlus-variant is Fendt Connect. In het telemetrie-pakket van de Duitse fabrikant uit Allgau worden bijvoorbeeld verschillende machinegegevens geanalyseerd, voertuigparken gemanaged of fouten vroegtijdig geïdentificeerd.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-14

Onregelmatigheden op landwegen worden door de vering extreme geminimaliseerd; we waren zeer onder de indruk!

Eveneens standaard in de ProfiPlus-versie is Smart Connect. Per lokale WLAN worden machinegegevens indirect naar een iPad gezonden. Daarmee heeft de chauffeur diverse parameters in real-time onder controle.

Tips of optimaliseringsvoorstellen geeft het systeem echter niet.

Verder zijn de trekkers ook TIM-ready: je kunt het zo instellen dat bepaalde aanbouwmachines de parameters als rijsnelheid en activering van regelkleppen overnemen.

En: eindelijk zal Fendt het automatische keren op de kopakker voor haar GPS-systeem gaan aanbieden! Daarop zit een aantal klanten al lang te wachten. We konden dit echter nog niet uitproberen, dus we kunnen op dit moment nog niets vertellen over het functioneren en de bediening c.q. het programmeren.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-16

Aan de bedieningsarmleuning van de ProfiPlus-uitrusting is niks wezenlijks veranderd.

De armleuning is op bekende wijze opgedeeld: transmissiefuncties oranje, aftakas geel, hydrauliek blauw. Aangezien de 900 Vario geen snelheidsbereikschakeling heeft en ook geen handmatige bijschakeling van de vierwielaandrijving meer heeft, vervallen die knoppen op het armatuur aan de zijkant.

Erbij gekomen zijn grijze knoppen voor de multimedia-bediening. Het nieuwe infotainment-pakket is daarbij volledig geïntegreerd in de 10,4 inch grote Vario- terminal. Het omvat onder andere een high-end communicatiesysteem, een 4.1-soundsystem en verschillende aansluitmogelijkheden voor externe audiobronnen.

Een nieuw gereedschapvak aan de rechterkant van de machine rondt de nieuwigheden op en aan de cabine af. Daarbij kun je kiezen tussen een gereedschapskist van kunststof of metaal, of zelfs een tankje van 12 liter om je handen te wassen.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-18

Aan de rechterkant zit nu een geïntegreerd gereedschapvak voor drie verschillende toepassingsmogelijkheden.

Globale uitrusting van de Fendt 900 Vario

De strategie waarmee de 900 Vario wereldwijd wordt gepresenteerd, luidt: ‘Fendt first’. Anders dan bij de grotere 1000 Vario zal de nieuwe 900 Vario ook in Amerika alleen nog als Fendt worden verkocht, dus niet meer in Challenger-geel. Een verdere stap om Fendt uit te bouwen tot wereldmerk.

Om in zoveel mogelijk landen te voldoen aan de eisen – vooral op de Amerikaanse markt – is er de Row-Crop-variant. Deze maakt een spoorbreedte van 60 inch mogelijk en heeft achter bredere steekassen.

Zelfs het bekende VarioGrip inclusief Assistant is er daarvoor. Als er dubbele wielen gemonteerd zijn, kan de spanningsaanpassing in alle acht de banden worden gerealiseerd. Daarvoor gebruikt deze modelserie een aparte watergekoelde compressor.

En iedereen die de achteruitrij-inrichting bij Fendt weet te waarderen, kunnen we ook geruststellen: die staat ook nu weer in de optielijst.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-21

Nieuw ontwerp voor wereldmarkten

Met de nieuwe 900 Vario wil Fendt zijn globale aanwezigheid verstevigen – bijvoorbeeld ook in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Australië.

Met de voorgangers lukte dit niet zoals gehoopt, wat onder andere lag aan ontbrekende spoorbreedten, deels te omvangrijke uitrustingen en andere omstandigheden. Spreekwoordelijke ijsbrekers voor markten als Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Australië en Zuid-Afrika waren de 1000 Vario’s, die daar behoorlijk wat opzien hebben gebaard.

Generatiewisseling: overzicht van de verschillen

Fendt 939 Vario Gen. 5 Fendt 939 Vario Gen. 6
Fendt 900 Vario - Grotere cilinderinhoud minder toeren - Agri Trader Test Jaarboek (22) Fendt 900 Vario - Grotere cilinderinhoud minder toeren - Agri Trader Test Jaarboek (23)
Motor Deutz TCD 7.8 L13 MAN D1556
Cilinderinhoud 7,8 l 9,0 l
Nominaal toerental 2.100 tpm 1.700 tpm
Nom. vermogen 291 kW (396 pk) 283 kW (385 pk)
Max. vermogen 291 kW (396 pk) 283 kW (385 pk)
Max. koppel 1.565 Nm @ 1.500 tpm 1.850 Nm @ 1.100 – 1.300 tpm
Dieseltankinhoud 600 l 625 l
Uitlaatgasreiniging EGR + DOC + SCR; Tier 4 final DOC + SCR; Stage V
Transmissie Fendt ML 260 Fendt TA 300
Snelheidsbereiken 2 1
Hydrostaten 233 cc (1x pomp, 2x motoren) 370 cc (1x pomp, 2x motoren)
60 km/u bij 1.700 tpm 1.450 tpm
50 km/u bij 1.450 tpm 1.200 tpm
40 km/u bij 1.200 tpm    950 tpm
Achterhef 1.000/540E 1.000/540E of 1.000/1.000E
Fronthef optioneel 1.000 optioneel 1.000
Vierwielaandrijving bijschakelbaar met 4WD-management automatisch met pull-in-turn-effect
Wielbasis 3,05 m 3,15 m
Min. draaicirkel 12,9 m 12,2 m
Max. banddiameter achter 2,15 m 2,20 m
Max. banddiameter voor 1,685 m 1,735 m
Max. hefkracht achter 11,800 kg 12.400 kg
Max. hefkracht voor 5.580 kg 5.580 kg
Werkhydrauliek standaard 152 l/min bij 200 bar, 87 l afneembaar 165 l/min bij 200 bar, 90 l afneembaar
Werkhydrauliek optioneel 205 l/min bij 200 bar 220 l/min of 220 + 210 l/min
Leeggewicht circa 10.900 kg circa 11.400 kg
Max. toelaatb. totaalgewicht 40 km/h: 18.000 kg 50 km/h: 18.000 kg 60 km/h: 16.000 kg 40 km/h: 20.000 kg 50 km/h: 19.000 kg 60 km/h: 17.000 kg

 

Technische gegevens Fendt 900 Vario

Motor: MAN D1556-zescilinder, cilinderinhoud 9,0 l; 305 kW (415 pk) @ 1.700 tpm (laagtoerentalconcept); 1.970 Nm @ 1.500 – 1.100 tpm, 15% koppeltoename; uitlaatgasnorm V met SCR, DOC en DPF; dieseltankinhoud 625 l.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-8

Aan de uitlaatgasnorm V wordt voldaan met alleen SCR, DOC en DPF. Een uitlaatgasterugvoer is er niet.

Transmissie en aftakassen: traploze Vario-Drive-transmissie Fendt TA 300, één rijbereik; 20 m/u tot 60 km/u vooruit, 20 m/u tot 33 km/u achteruit; intelligentie vierwielaandrijving, pull-in-turn-effect; aftakas achter 540E/1.000 of 1.000/1.000E, optioneel een front-aftakas 1.000.

Hefinstallatie & hydrauliek: Cat IV achterhef, max. hefkracht 12,41 t; fronthef optioneel (max. hefkracht  5,58 t); enkelvoudige pomp 165 l of 220 l resp. optioneel 430-liter-dubbelpomp (220 l + 210 l); werkdruk 200 bar; maximaal 8 regelkleppen.

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-10

Anders dan bij de 1000 is er optioneel een fronthef. Daarvoor zijn er maximaal twee regelcircuits en een ISOBUS-kast leverbaar.

Afmetingen en gewichten:  wielbasis 3,15 m; leeggewicht 11,78 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 17 t bij 60 km/u (20 t bij 40 km/u)

De concurrentie:  CVT-standaardtractoren in de 400pk-klasse

Fendt 942 Vario S5 Case IH Magnum 380 CVX S5 Massey Ferguson 8740 D-VT
Fendt 900 Vario - Grotere cilinderinhoud minder toeren - Agri Trader Test Jaarboek (24) Fendt 900 Vario - Grotere cilinderinhoud minder toeren - Agri Trader Test Jaarboek (25) Fendt 900 Vario - Grotere cilinderinhoud minder toeren - Agri Trader Test Jaarboek (26)
Motor MAN D1556 FPT Cursor 9 AGCO Power
cilinderinhoud 9,0 l 8,7 l 8,4 l
Nom. vermogen 305 kW (415 pk) 279 kW (379 pk) 272 kW (370 pk)
Max. vermogen 305 kW (415 pk) 305 kW (415 pk) 294 kW (400 pk)
Max. vermogen met boost  – 320 kW (435 pk) 298 kW (405 pk)
Max. koppel 1.970 Nm @ 1.100 – 1.300 tpm 1.850 Nm @ 1.400 – 1.600 tpm 1.540/1.600 Nm @ 1.500 tpm
Uitlaatgasreiniging DOC + SCR + DPF DOC + SCR + DPF (Hi-eSCR2) EGR + DOC + SCR + DPF
Dieseltankinhoud 625 l 617 l 630 l
Transmissie Fendt TA 300, CVT CNH, CVT AGCO ML 260, CVT
Snelheidsbereiken v/a 1/1 4/2, automatisch 2/1, handmatig
Topsnelheid 60 km/u @ 1.450 tpm 50 km/u @ 1.350 tpm 50 km/u @ 1.550 tpm
Max. hefkracht (voor/achter) 5,58 t/12,41 t 5,0 t/8,51 t 5 t/12 t
Hydrauliek standaard 165 l/min 161 l/min 205 l/min
Hydrauliek optioneel 220 l/min of 220 + 210 l/min 225 l/min  –
Leeggewicht circa 11,78 t circa 12,4 t circa 10,8 t
Max. toelaatb. totaalgewicht 19,0 t @ 50 km/u 18,0 t @ 50 km/u 15,0 t @ 50 km/u

 

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-19

Onze 942 Vario trok de zes meter brede korteschijveneg met een kleine 1.200 toeren door de groene roggestoppels.

Onze conclusie over de Fendt 900 Vario

Ja, de nieuwe Fendt 900 Vario is beslist een multitalent. Het is de eerste tractor in zijn vermogensklasse met een consequent doorgevoerd laagtoerentalconcept en hij heeft nog meer interessante techniek van de grotere 1000 overgenomen.

Daaronder de Vario-transmissie van de tweede generatie, met één snelheidsbereik, automatische vierwielaandrijving inclusief ‘pull-in-turn’-effect en de optioneel leverbare gescheiden werkhydrauliek. Samen met de optionele elektronicapakketten legt Fendt de lat weer een stuk hoger.

+ brandstofbesparend  laagtoerentalconcept

+ breed plateau van constant koppel

+ Vario-transmissie van de 2e generatie

+ optioneel gedeelde werkhydrauliek

+ achterbanden tot 2,20 meter

+ enorm laadvermogen

+ omvangrijk elektronicapakket

– stuurdashboard doet verouderd aan

Fendt-900-Vario-Grotere-cilinderinhoud-minder-toeren-Agri-Trader-Test-Jaarboek-15

Het dashboard stamt ook uit de 1000 Vario. Inmiddels doet het echter een beetje ‘oldskool’ aan.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.