Leestijd: 9 minuten

Rijtest | De Fendt 724 levert maximaal 240 pk en dat is evenveel als de kleinste 900. De klant kan zo dus kiezen tussen een 700, 800 of 900 Vario, net waar de trekker voor nodig is. Om te ploegen, te keren of voor maaiwerk kan de 724 Vario de goede keuze zijn.

Fendt 724 rijtest - Agri Trader Test Jaarboek -  (13)

Het topmodel 724 Vario heeft met 240 pk / 176 kW goed vermogen onder de motorkap. De nieuwe cabine biedt veel comfort.

Fendt gaf de nieuwe 700’er Varios naast de SCR technologie, een joystick en terminal een markant uiterlijk kenteken: een cabine met een hoog voorhoofd. Daarmee heft Fendt het grote probleem – de smalle instap en de kleine cabine – van de 700’er Varios opgelost.

De nieuwe Viso-Plus cabine biedt duidelijk meer plaats en heeft nu uiteindelijk een bruikbare bijrijderzitplaats. Bovendien geeft de naar boven door getrokken voorruit de 700’er en heel eigen smoelwerk. Zo heeft de nieuwe Fendt een kenmerkend stylingelement dat nog nut heeft ook: Het zicht op verkeerslichten of bij het gebruik van een frontlader is er door geoptimaliseerd. En die laatste hefinstallaties vinden we immers steeds vaker op trekkers met veel vermogen.

Zes modellen vanaf 145 pk

De 700 serie volgt de trend bij Fendt, de bouwseries steeds sterker te maken. Waar de vorige modeljaren maximaal 160 paarden onder de kap hadden, daar huizen er nu maximaal 240. Voor wie het niet zo sterk hoeft, heeft keuze uit 5 andere modellen vanaf 145 pk. De nieuwe700 serie treedt daar mee op het gebied van maten en prestaties in de voetstappen, of wielsporen, van de tot dus ver meest verkochte Fendt tractoren: de oude 820’ers. En daar van gingen er de laatste jaren meer dan 2.000 de showrooms uit.

Het idee een lichte tractor met veel vermogen aan te bieden met de Fendt 724 lijkt aan te slaan. Er is veel vraag naar de nieuwe 700 serie. Bij een leeggewicht van 7,9 ton en een toegelaten totaalgewicht van 13,5 ton mag er maximaal 5,6 ton toegevoegde lading mee. Op die manier kan men verhoudingsgewijs licht op pad voor zaaiwerk, om de tankspuit te trekken of om de trekker voor bodemwerkzaamheden te balasten. Voor dat doel hebben de 722 tot de 724 machines sterkere voorassen met een maximale belastbaarheid van 6 ton 9plus 600 kg). Er zitten 8 tons achter assen onder. Zodoende mogen de nieuwe 700’ers 1,0 ton meer belast worden dan de oude modellen uit de 820 familie. Totaal is er een maximum belading van 5,6 ton toegestaan. Wie zwaarder wil komt terecht bij de nieuwe 824 Vario met een maximale toelading van 6,7 ton. Om zulke ladingen zonder te veel bodembeschadigingen kunnen dragen kunnen er achterwielen tot een diameter van 195 cm gemonteerd worden. Dat zijn dan 710.60 R 42 of 320/90 R 54 banden als bodembeschermers. Daarmee blijft de tractor flexibel: op de akkers met hoge liftkrachten, op de weg met een topsnelheid van 50 km/u bij een zuinig toerental van 1.700 tpm. Maar ook een snelheid van 20 km/u bij het maximale toerental voor bijzonder gebruik in de groenteteelt en vergelijkbare omstandigheden hoort tot de mogelijkheden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Met de Vario 724 heeft de klant nu keuze tussen drie Fendts van 240 pk. Compact in de nieuwe 700 serie, in een compacte zware trekker bij de 800 reeks of in de grote 900’er. De genen van de 724 komen qua assen en transmissie van de oude 800. De bediening is zoals in de nieuwe 800 serie. Helemaal nieuw, dat is de cabine. Die biedt meer ruimte en een beter zicht rondom. Als het op schone uitlaatgassen aan komt, gaat Fendt voor het SCR, herkenbaar aan de dikke katalysator voor de uitlaatdemper.

Zes cilinders uit Keulen

Voor wat betreft de motorisering grepen de bouwers uit Allgau terug op de bewezen goede Deutz zescilinders met een cilinderinhoud van 6,06 liter en een elektronisch geregelde wastegate turbocompressor. Maar dan wel met een nieuw motormanagement en SCR technologie. Daarmee voldoen de motoren aan de emissie eisen conform 3b of Tier 4. Het commonrail hogedruk inspuitsysteem zorgt voor inspuitdrukken tot 1.600 bar. Vier kleppen per cilinder zorgen voor een goede ademhaling.

Het nieuwe koelsysteem is geoptimaliseerd en zorgt voor lagere temperaturen van de inlaatlucht en de transmissie olie. Dank zij de SCR technologie is de radiator in vergelijking tot het restgas retoursysteem met deeltjesfilter kleiner geworden. Daarom kon de motorkap compacter vorm gegeven worden. Dat zorgt weer voor een verbeterd zicht naar voren.

Het optimale verbruik van deze krachtbronnen moet omstreeks de 192 g/ kWh liggen. In praktijk hebben we bij het transport over de weg (met 40 t treingewicht) 10,4 liter/h gemeten. Bij het ploegen ging er 23 l/h door de inspuit nozzles, op een veenachtige ondergrond waren dat er slechts 16. Bij de ‘front-kont’ maaicombinatie met een armbreedte van 6 meter en bij het gier uitrijden met een 18 m3 tank maten we ook een dieselverbruik van 16 liter per uur.

Traploos tot 50 km/u

Op transmissiegebied is er een tweedeling in de 700 serie. De twee lichtere machines hebben een ML 140 plus een HL 140 achteras. Net als de oude 714 en 716. De vier zware jongens hebben de groter gedimensioneerde ML 180’s plus een passende, zwaardere achteras. Zo passen de bodemsparende wielen van de oude Vario serie ook op de nieuwe, kleine types. In beide transmissiegebieden zijn de voor Fendt typerende snelheden bij het voor uit rijden 0,02 km/u tot 28 km/u en 0,02 km/u tot 50 km/u mogelijk.

Mensvriendelijk bedieningsconcept

De 900 serie en de 700’ers Vario zijn vanaf nu voorzien van de zelfde armsteun met bedieningselementen. De klant heeft de keuze tussen de kleine 7 inch terminal voor de trekkerbediening, de besturing van de gereedschapswerktuigen en het voorkeuzemanagement van de Variotronic of de 10,4 inch monitor.

Het grote beeldscherm maakt de bediening mogelijk van het koersvolgsysteem VarioGuide plus de documentatie van de VarioDoc software. Er kunnen ook twee camera’s op gemonitord worden. De grote display kan tegelijkertijd vier klussen aan (bij voorbeeld de trekker informatie, de hydrauliek controle, camerawerk en de navigatie). De bediening van het ISOBus systeem gebeurt via een touchscreen of door toetsenbord met de draaipotmeter. De kleine monitor hoort tot de standaard ‘Profi’ uitrusting van de tractor. De grote hoort bij de ProfiPlus uitvoering. Daar is ook het spoorvolg -en navigatiesysteem in opgenomen.

Wij reden de ProfiPlus versie met de grote 10,4 inch terminal tijdens onze test. De bediening er van vonden we in eerste instantie nogal gecompliceerd en wat te vol geladen. Maar na een korte gewenningsperiode viel het muntje en kwamen we er goed mee uit de voeten.

De nieuwe VisioPlus cabine

De nieuwe VisioPlus cabine is een duidelijk winstpunt voor deze trekker. Het ruimte aanbod is voelbaar groter. Bovendien heeft de bijrijder nu een zitplaats die zijn naam verdient. Het zicht op de gereedschapswerktuigen is rondom goed. Dat komt zeker ook door het ontbreken van de B-zuil aan de rechterkant. De cabine is naar keuze te krijgen met een deur aan de rechter kant en een open klapbare voorruit. Of met een deur die door een ruit vervangen en een doorlopende voorruit.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het rij comfort is voortreffelijk. Dat komt niet alleen door de Fendt Evolution Dynamic Comfort stoel, maar ook door Fendt’s pneumatische Comfort-Kabine vering. Bij deze versie is de cabine aan de voorkant op een pneumatisch afgeveerde swingarm gemonteerd. Achter steunt hij op twee pneumatische veerpoten. Daarmee biedt de Fendt buiten zijn mechanische-, twee pneumatische veersystemen aan. De simpele uitvoering heeft voor een conuslager en achter luchtgeveerde poten. Dat comfort heeft zijn prijs: de stoel en vering kosten samen omstreeks € 4.000, – extra

De bediening van de grote

De bediening is dezelfde als bij de grote Vario’s. De monitor is, net als de joystick en de bediening van de EHR, in de arm steun opgenomen. Hier controleren we ook de belangrijke dingen zoals de aftak as, de klepbediening en de tempomaat. Alleen de schijnwerpers worden nog vanaf het dashboard bediend.

De zogenaamde ‘Bordinformator’ zwenkt met het verdraaien van het stuur om de stuurkolom mee. Ook praktisch: de locatie van de parkeerrem voor, links op de console.

Complimenten en kritiek
Motor: De zescilinder met een cilinderinhoud van 6,06 liter is erg levendig en zuinig. Met 240 pk is de 724 heel stevig gemotoriseerd. Het verbruik van 23l/h tijdens het ploegen en 16 l/h bij het maaien is verheugend laag.
Transmissie en aftakking: Voor wat betreft de bediening en comfort van transmissie en het gebruik van de as aftakking is er nauwelijks kritiek. Er zou alleen nog een vierde as tap toerental mogen zijn. De veiligheidskoppeling op de aftap as beschermt motor en turbo. Dat is mooi.
Hydrauliek en heftinstallaties: 152 l/min pompvermogen (optioneel) en 9.880 daN hef vermogen aan de achterkant zijn erg mooie waarden.
Cabine: De VisioPlus cabine is erg goed afgeveerd en biedt veel ruimte. Het zicht rondom is goed, alle gereedschapswerktuigen zijn goed in het oog te houden. De hoog doorgetrokken voorruit is erg handig bij laad- en loswerk en bij verkeerslichten.

Load-sensing pomp met 7 kleppen

In onze testtrekker zat de zware 152 l/min pomp. Standaard is de 109 l/min pomp aan boord. De kleppen zijn standaard. Drie kleppen zijn de standaardnorm, maar het is mogelijk om maximaal 7 gereedschapswerktuigen aan te sluiten. Daar van zitten er dan vijf aan de achterzijde en twee aan de voorkant.

De instelling van de doorstroomhoeveelheid, de tijdfunctie, de volgorde en de reactie gedrag gebeurt via de terminal. De maximale olievoorraad is 64 liter.

Keurige hefkrachten

Aan de achterkant heeft de EHR maximaal een stevige 95,8 kN, dat is ongeveer 9,75 ton til vermogen. Voor de continue belastbaarheid geeft Fendt 80,9 kN op. De bediening gaat met een ergonomisch gevormd handwiel voor de voorste- en achterste hef inrichting. Tillen en tot de ingestelde hoogte laten zakken gebeurt met tuimelschakelaars.

Praktisch: aan de achterkant is het hefsysteem nu last gecompenseerd. Dat betekent dat hij altijd met het zelfde tempo omlaag gaat, hoe de belasting ook is. Dat is handig bij bijvoorbeeld zaaigoed containers. De voorste til inrichting met afstandsbediening heft een maximaal hefvermogen van 4,4 kN. Die last verminderde voorste installatie kunnen we pas in het komende maaiseizoen testen. Het heffend vermogen is prima. We zijn nooit tegen zijn grens aan gelopen. De belading van de 724 Vario is maximaal 5,6 ton.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat er verder nog op viel

De besturing heeft in de ProfiPlus uitvoering het VarioActive regelsysteem. Daarmee kan er met een geringere stuurbeweging sneller ingestuurd worden. Tot 8 km/u reageren de voorwielen meer op stuurimpulsen, tot 25 km/u passen de stuurreacties zich geleidelijk aan, aan het normale stuurgedrag. Dat zorgt voor kortere keertijden tijdens het werk in het veld en sneller werken bij gebruik van een voorlaadsysteem. Op de openbare weg zorgt het stuursysteem voor een betere rechtuitloop. Het laat de trekker bijna aanvoelen als een normale vrachtauto.

Bij het gebruik van de as aftap kan de motor niet meer afgewurgd worden. Een slipkoppeling zorgt er voor dat zoiets niet meer gebeurt en ontziet zo de turbo en het motorblok. Voor gebruik van aanhangers op de 80 mm kogel is er een kogellast tot vier ton toegelaten.

Algemene indruk

Met de 724 Vario is het Fendt gelukt een goede machine nog beter te maken. Dat komt zeker door de nieuwe cabine en het overname van het bedieningsconcept uit de 800-900 serie. De bediening is in eerste instantie wat complex. Zelfs doorgewinterde Fendt rijders moeten zich er even op inschieten. Maar uiteindelijk komt alles goed. De goede stoel met armsteun en de op drie punten afgeveerde cabine zorgen voor een hoog comfort.

Zijn krachtige motorisering, zijn hefvermogen en sterke hydraulica maken de 724 tot een echte allrounder, die erg breed inzetbaar is. Voor het echt zware werk kan er beter een 800 gekozen worden, met 240 pk is de 724 voor ons al bijna te licht. Een testrijder zei: “De trekker is een topper en erg fijn om in te rijden.” Dat plezier heeft dan wel zijn prijs.

Technische gegevens Fendt 724 Vario

Motor

Fabrikant Deutz
Cil/luchtvoorzienig/kleppen 6/Turbo/4 je Zyl.
Cilinder inhoud 6,06 l
Koeling Wasser
Opgegeven vermogen 162 kW/220 PS
Bij tpm 2.100 U/min
Max. vermogen 176 kW/ 240 pk
bij tpm 1.800 U/min
Maximales koppel 1.058 Nm  bei 1.450 U/min
Koppelverloop 38%
Brandstoftank inhoud 400 l
Ad-Blue tankinhoud 38 l

Versnellingsbak/as aftap

Type Fendt ML 180
Soort traploos/prestatievertakt
Topsnelheid 50 km/u
Achterste as aftap 540/540E/1.000
Voorste as aftap 540 oder 1.000

Hydrauliek

Type Load Sensing
Opbrengst/ druk 109 l (optioneel 152 l) bij 200 bar
Eigen smeersysteem ja
Max. hefvermogen achter 9.580 daN
Max, hefvermogen voor 4.418 daN
Aansluitpunten serie (optioneel) 3 dw (7 dw)
Olievoorraad / opneembaar 80 l / 64 l

Overige gegevens

Leeggewicht 7.900 kg
Max. as belasting V/A 5.500 kg/8.000 kg
Toegelaten totaalgewicht 13.500 kg
Hoogte over de cabine 3,05 m
Breedte/ lengte 2,55 m/5,24 m
Wielbasis 2,78 m
Draaicirkel 5,50 m
Banden voor/achter 600/65 R28/ 710/70 R38
Vind een tweedehands Fendt 724 op Agri Trader

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.