Leestijd: 8 minuten

De 1000 Vario heeft nu de grote FendtOne-beeldschermen. Er zijn echter nog andere redenen waarom deze machine een grootse voorstelling geeft.

Fendt 1000 Vario Generation 3 - Grootse voorstelling - Agri Trader Test Jaarboek (1)

De 1000 (links) en de 900 (rechts) Vario zijn er per direct met het bedieningsconcept FendtOne.

Op het eerste gezicht ziet de derde generatie van Fendts grote standaardtractor er niet heel anders uit dan de tweede. De fabrikant uit de Allgäu-streek in het uiterste zuiden van Duitsland heeft echter echter veel functionele details gewijzigd. Daarmee moet het dagelijkse werken met de 14-tons-akkerbolide makkelijker worden.

Aan de meeste er van zouden ook de concurrenten een voorbeeld kunnen nemen. De belangrijkste vernieuwing is niet bepaald de meest zichtbare: in de 12,4-liter-zescilinder van MAN zitten nu hydraulische klepstoters die de klepspeling automatisch optimaal instellen, wat voor een stillere motorloop zorgt.

Dat levert ook een nieuw onderhoudsinterval van 1.000 bedrijfsuren voor de motorolie op. Dat geeft je meer flexibiliteit bij piekdrukte in het werk – en het was eerlijk gezegd ook wel tijd daarvoor. Motorleverancier MAN profiteert hier van de ervaring op vrachtwagengebied, waar een olieverversingsinterval van 100.000 kilometer inmiddels normaal is. De meeste andere oliën in de 1000 Vario kunnen 2.000 bedrijfsuren mee.

Schone longen voor de Fendt 1000 Vario Generation 3

Al iets beter zichtbaar is de persluchttank onder de motorkap. Die hoort bij het nieuwe luchtfilter-reinigingssysteem, dat handmatig uitblazen voortaan overbodig maakt.

Fendt 1000 Vario Generation 3 - Grootse voorstelling - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Aan het uiteinde van de luchtfilterkast zitten twee luchtsproeiers die het filter wanneer nodig met 12 bar druk van binnenuit schoonblazen.

Het systeem is een gepatenteerde constructie van Mann & Hummel en het komt automatisch in actie zodra het luchtfilter volgens de sensor te vervuild is. Je kunt het ook handmatig activeren op de terminal of er een vast tijdsinterval voor instellen.

Eerst hoor je de ventilator, die 30 seconden lang sneller draait. In die tijd geeft het systeem via twee luchtsproeiers twee persluchtstoten van 12 bar aan de binnenkant van het luchtfilter. Dat zal in elk geval beter zijn voor het filter dan de regelmatige handmatige behandeling met een compressor, iets wat je volgens de gebruiksaanwijzing sowieso beter niet kunt doen.

Deze innovatie zou erg fijn zijn, als er niet dat woordje ‘als’ was. Fendt vraagt op moment van schrijven liefst € 4.974,- voor deze optie. Bij de 900 Vario is dat € 3.654,-. Dan moet je al heel wat werkuren en luchtfilters uitsparen, wil zich dat terugverdienen.

Dat filter is overigens wat duurder, omdat het van een speciaal soort filterpapier is gemaakt dat beter tegen de persluchtstoten kan.

Nieuwe koelventilatoropzet

Standaard daarentegen is de nieuwe koelventilatorconstructie. Het systeem is conisch van vorm – voor groter dan achter – en moet zo de lucht niet alleen van voren, maar ook vanaf de zijkanten en van onder en boven aanzuigen.

Anders dan tot nu toe zit de fan nu voor in plaats van achter het radiator-pakket.

Fendt legt daarbij uit dat de nog koude lucht een hogere dichtheid heeft en daardoor efficiënter te verplaatsen is. Bovendien is de aansturing nu geraffineerder. Elk radiatorelement – of het nou de intercooler, de radiateur voor de versnellingsbakolie, de koelvloeistof of voor de airconditioning is – heeft toegang tot de hydraulische aandrijving van de ventilator en kan hem naar behoefte sneller laten draaien.

Alle innovaties samen – de algehele opbouw, de plaatsing voor het radiateurpakket en de slimme aandrijving – zorgen er volgens Fendt voor dat de koelventilator slechts eenderde van het aandrijfvermogen nodig heeft van een normaal systeem.

Meer knoppen bij FendtOne

Nu echter naar boven in de bioscoopzaal: de cabine met de drie FendtOne-beeldschermen.

Fendt voert dit nieuwe bedieningsconcept nu ook in de 500, 900 en 1000 Vario in, in laatstgenoemde met minstens twee van de maximaal drie schermen.

Fendt 1000 Vario Generation 3 - Grootse voorstelling - Agri Trader Test Jaarboek (6)

In de grote Vario’s zitten er op de bedieningsarmleuning drie vrij toewijsbare schakelaars meer dan op de kleine varianten.

In de 1000 en 900 Vario zitten drie vrij toewijsbare knoppen meer dan bij de kleinere series; twee vanwege de beschikbare ruimte, eentje omdat keuzeschakelaars voor de rijbereiken bij de twee grote versies wegvallen.

Ter herinnering: in die twee modellen gebruikt Fendt geen klassieke Vario-transmissie, maar de Variodrive-aandrijving. Hier wordt de achteras via een eigen hydromotor en een eigen mechanisch component traploos aangedreven.

Voor de vooras is er een separate hydromotor. Deze trekt aanvankelijk mee, maar wordt tussen 25 en 30 km/u uitgeschakeld en komt er pas bij lagere snelheden weer bij. Dat maakt een ‘intelligente vierwielaandrijving’ mogelijk: de tractor merkt wanneer er ergens trekkracht te weinig is en zorgt daar dan voor meer vermogen.

Op de kopakker trekt de machine krapper de bocht door en bespaart je daarmee soms een keer steken. V

oor toepassingen als de winterdienst kun je een differentieel tussen beide assen activeren, zodat ze in een vaste verhouding ten opzichte van elkaar draaien. Deze instelling heeft Fendt echter als enige wat dieper in het menu verstopt, zodat je hem niet per ongeluk activeert.

Verder scoort het FendtOne bonuspunten met de intuïtieve bediening en de vlakke menustructuur, waarbij de gezochte functies nooit ver weg zitten, maar dicht onder de eerste laag.

Als je toch een keer hulp nodig hebt, ben je in maximaal twee keer tikken op de benodigde pagina van de gebruiksaanwijzing, die ook direct op de monitor te lezen is. Het zou echter nog beter zijn als Fendt kleine info-symbooltjes bij de aanduidingen op de terminal zou zetten, waarmee je een snelhulp-kadertje bij de afzonderlijke symbolen oproept. Zo zou je zo af en toe een of twee minuten stilstand kunnen besparen wanneer je virtueel door de gebruiksaanwijzing aan het bladeren bent.

Fendt 1000 Vario Generation 3 - Grootse voorstelling - Agri Trader Test Jaarboek (5)

De gebruiksaanwijzing is altijd hooguit twee tikjes ver weg.

Overzicht zonder geblader

Wat daarentegen mooi is: met de drie beeldschermen kun je altijd de belangrijke functieweergaven tegelijkertijd open houden.

Bijvoorbeeld de bediening van het Isobus-apparaat op het rechterscherm, rijfuncties en het schakelaarfunctie-overzicht op het hoofdscherm en het stuursysteem met de rijsporen op het scherm achter het stuur, iets wat vanaf de herfst door middel van een software-update mogelijk moet zijn.

Fendt 1000 Vario Generation 3 - Grootse voorstelling - Agri Trader Test Jaarboek (7)

De knoppenfuncties van FendtOne kun je bijvoorbeeld tijdens het rijden op het beeldscherm achter het stuur laten aangeven.

Hier heeft Fendt een licht voordeel ten opzichte van de concurrentie, waar de kwestie van spiegelende beeldschermen nog niet overal is opgelost.

Vanaf de herfst wordt het systeem bovendien beschikbaar met de optie TI Headland en dan zal het zelf kunnen keren op de kopakker. Daarbij moet het dan ook mogelijk zijn om in het stuur-systeem te werken met een variabele kopakkerbreedte, waarbij het systeem kan berekenen of deze breedte genoeg is voor de geplande keermanoeuvre.

Gemakkelijk documenteren

De Allgäuers zijn bijzonder trots op de eenvoudige mogelijkheden voor het opdrachtmanagement en de documentatie. Met ‘FendtOne Offboard’ voer je eerst een werkopdracht in; je noteert bijvoorbeeld welke chauffeur met welke tractor en welk werktuig welk veld moet bewerken. Dat kun je doen op de computer op kantoor of – zoals wij – direct op de tablet die je bij je hebt.

De menustructuur is daarbij duidelijk en wijst zichzelf. Momenteel gebruik je daarvoor de browser, maar tegen de herfst moet er een bijpassende app beschikbaar zijn.

Fendt 1000 Vario Generation 3 kent de klus

Wanneer de tractor op het veld komt, herkent hij automatisch dat hiervoor een werkopdracht klaarligt. Hij vraagt dan of je deze nu wilt uitvoeren.

Daar heeft Fendt zo te zien een kritiekpunt op de vorige boordelektronica uit de weg geruimd; tot nu toe kon je vergeten om de betreffende werkopdracht op het veld te activeren – en dan werkte je als het ware ‘zwart’ buiten het systeem om.

Zodra de klus voltooid is, bevestig je dit op de terminal en stuurt hem aan het systeem terug. De gegevens kun je dan bijvoorbeeld in je akkerslagkartering laten inlopen.

Fendt wil met deze oplossing echter juist ook bedrijven bereiken die geen akkerslagkartering gebruiken en enkel een simpel alternatief voor pen en notitieblokje zoeken. Dat is gelukt. Ook al kunnen de Fendt-programmeurs hier en daar nog wel wat dingetjes verbeteren, het omgaan met het systeem was gemakkelijk en overzichtelijk.

Wat nog de moeite van het vermelden waard is: bij dit alles raak je niet bezweet. Voor zijn vijfde verjaardag (in 2016 leverde Fendt de eerste productiemachines uit) heeft 1000 Vario optionele ruiten van gelamineerd glas gekregen. Dat houdt de hitte van de motor en de zon buiten en helpt tegelijk om het motorgeluid verder omlaag te brengen. Bovendien zijn de ruiten elektrisch te verwarmen.

Fendt 1000 Vario Generation 3 - Grootse voorstelling - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Voor de zware topstang is er nu een katrol die de benodigde kracht voor het optillen en laten zakken halveert.

Technische gegevens Fendt 1000 Vario Generation 3

Motor & transmissie: MAN, zescilinder-in-lijn, cilinderinhoud 12,4 l; max. vermogen (ECE R120) 396 pk (1038 Vario) tot 517 pk (1050 Vario) @ 1.500-1.700 tpm; max. koppel 1.910 Nm (1038 Vario) tot 2.420 Nm (1050 Vario) @ 1.100-1.500 tpm; Vario-Drive-aandrijflijn met versnellingsbak TA400.

Hydrauliek, hefinstallatie & aftakas: verstelbare pomp(en) 165 l/min tot 430 l/min; max. aantal regelventielen voor 1, achter 7; max. hefvermogen achter 12,2 t, fronthef 5,58 t; aftakas (opt.) 1.000/1.000E/1.300.

Gewicht & afmetingen: leeggewicht 14 t, max. toelaatbaar gewicht bij 40 km/u 23 t, bij 60 km/u 18 t; grondspeling max. 600 mm; bandenmaat achter standaard 750 mm, max. 900 mm.

De concurrentie:  traploze wieltractoren met 500 pk

Fendt 1000 Vario Generation 3 - Grootse voorstelling - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Fendt 1050 Vario

Case IH Steiger 470 CVX

Case IH Steiger 470 CVX

Claas Xerion 5000 Trac

Claas Xerion 5000 Trac

Motor, cilinderinhoud 12,4 l MAN zescilinder 12,9 l FPT zescilinder 12,8 l Mercedes Benz zescilinder
Nom. vermogen (ECE R120) 517 pk @ 1.500-1.700 tpm 476 pk @ 2.100 tpm 509 pk @ 1.900 tpm
Max. vermogen (ECE R120) 517 pk @ 1.500-1.700 tpm 525 pk @ 1.900 tpm 530 pk @ 1.600 tpm
Max. koppel 2.420 Nm @ 1.100-1.500 tpm 2.229 Nm @ 1.400 tpm 2.600 Nm @ 1.100 tpm
Aftakastoerentallen achter 1.000/1.000E/1.300 1.000 1.000
Hefvermogen achter 12,92 t 9,07 t 10 t
Opbrengst hydrauliek max. 430 l/min max. 428 l/min max. 250 l/min
Max. aantal regelventielen 7 8 10
Leeggewicht 14,0 t 19,35 t 16,3 t
Max. gewicht (40 km/u) 23,0 t 22,45 t 30 t
Max. gewicht (60 km/u) 18,0 t  –  –
Min. bandenmaat achter 750/70 R44 710/70 R42 710/70 R42
Max. bandenmaat achter 900/65 R46  – 900/60 R42

 

Onze conclusie over de Fendt 1000 Vario Generation 3

De 1000 Vario blijft een bijzonderheid: een machine met 400 tot 500 pk die desondanks als standaardtractor is opgebouwd.

Een aantal updates voor deze derde generatie is meer gericht op de internationale markt. Nu al gaat meer dan de helft van de 1000’s uit het Duitse Marktoberdorf de grote plas over.

In onze streken ben je bijvoorbeeld met de 942 Vario in veel gevallen beter af dan met de 1042. Dat ligt ook aan het laadvermogen in de 60km/u-versie (tot 5,2 ton bij de 942). Voor de niche-markt waarin hij past, is de 1000 Vario door FendtOne echter een stuk aantrekkelijker geworden.

+ vlakke menustructuur op de terminal
+ drie beeldschermen
+ zelfreinigend luchtfilter
– geen front-aftakas beschikbaar

– 4 ton laadvermogen bij 60 km/u-variant
– prijzen van de opties

Dit artikel is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek die je hier kan bestellen.