Leestijd: 5 minuten

Er is maar één vraag belangrijk: kunnen onze klanten geld verdienen met deze shovel?

Eurotrac minishovel groot in eenvoud - AgriTrader (1)

P. de Heus en Zonen Greup BV gevestigd in het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland, in de markt beter bekend onder de naam ‘De Heus’, heeft een lange historie die terug gaat naar 1922. Het begon allemaal met Piet de Heus, overgrootvader van de huidige eigenaren, die actief was als opkoper en lorreboer.

Anno 2016 staat de naam De Heus synoniem voor een betrouwbare partner bij de export van trekkers, werktuigen en bouwmachines. Naar eigen zeggen exporteert men jaarlijks zo’n 2000 gebruikte tractoren naar afnemers in meer dan 52 landen. Voor diverse internationale projecten levert De Heus ook nieuwe machines. Naast deze exportactiviteiten is men ook importeur van Vaia kipwagens, Remac kopeggen en Tierre klepelmaaiers.

Verder importeert De Heus diverse producten die men onder eigen merknaam verkoopt. Allereerst het merk Boxer Agriculture, dit omvat een breed programma werktuigen voor de landbouw en recreatie zoals weidebloters, maaiers, persen, harken, kipwagens, kunstmest/zoutstrooiers, sproeimachines en aggregaten.

Daarnaast voert men het merk Eurotrac onder welke naam men twee productlijnen voert. Enerzijds zijn dit trekkers die afkomstig zijn van het Chinese Lovol Heavy Industry CO. LTD. (Lovol). Dit is de grootste Chinese fabrikant van landbouwmachines. De compacttractoren zijn uitermate geschikt voor de paardenhouderij, groenvoorziening, fruitteelt en grondbezitters.

Anderzijds verkoopt De Heus sinds vier jaar ook een lijn minishovels onder de naam Eurotrac.

Terug naar de minishovel van Eurotrac

In het kader van het Testjaarboek kijken we specifiek naar deze productgroep. De minishovel, ook wel kniklader genaamd, is een erg populaire machine en dat is niet zonder reden. Ze zijn compact, sterk en vrijwel iedere machinebestuurder kan erop draaien. Maar sterkste punt is dat ze zo multifunctioneel zijn door de grote hoeveelheid beschikbare aanbouwdelen.

Je kunt ze praktisch voor elke klus inzetten. Klanten gebruiken de Eurotrac shovels onder meer in de landbouw of als hulp bij het reinigen van stallen of het voeren van dieren. Andere plaatsen waar de Eurotrac shovels draaien zijn industriële bedrijven, tuincentra en kwekerijen. De Heus is de verkoop van minishovels gestart door algemene vraag vanuit de markt en in het bijzonder vanuit de bestaande klantengroep.

Er is namelijk veel vraag naar gebruikte shovels, maar deze zijn eenvoudig weg niet beschikbaar. Daarom heeft firma De Heus na een uitgebreide selectie van leveranciers, de huidige shovel geselecteerd. Sterk punt is dat klanten nu voor een hele scherpe prijs een nieuwe shovel kunnen kopen voor hetzelfde budget.

Deze worden verkocht via een uitgebreid dealernetwerk in de landen Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Het Eurotrac leveringsprogramma minishovels bestaat uit een viertal modellen: de W10, W11, W12 en de recent geïntroduceerde W13. In gewicht variërend van 1150 kg tot 3300 kg en de vermogens lopen uiteen van 22 tot 50 pk.

Eurotrac minishovel groot in eenvoud - AgriTrader (4)

Voor alle modellen geldt dat ze voorzien zijn van kwaliteitscomponenten zoals Kubota motoren, hydrostatische aandrijving van Bondioli & Pavesi, en hydrauliekcomponenten van Bucher Hydraulics.

In deze Agri Trader test spelen drie types de hoofdrol, allereerst de W13 met cabine, de W12 zonder cabine en tot slot de W11 met cabine. Met al deze machines heeft de Agri Trader machinist kort kunnen werken.

Rondom de Eurotrac minishovel

Maar zoals altijd, bekijken we de machines eerst goed. We beginnen met een eerste indruk van de drie machines die naast elkaar staan opgesteld. Onze indruk komt geheel overeen met de slogan van Eurotrac: ‘Groot in eenvoud’.

We zien robuuste, functionele minishovels met een krachtige uitstraling. Beginnen we aan de voorzijde met het hefframe voorzien van een makkelijk te bedienen hydraulische snelwissel. Lopen we verder, zien we de knikbesturing die alle Eurotrac minishovels hebben.

Voordeel is dat door het onafhankelijk pendelen van de onderwagen, de shovel altijd contact heeft met de ondergrond voor optimale tractie. Lopen we verder, daar zien we de makkelijke opstap, de twee voetpedalen en vervolgens de stoel uitgevoerd met armsteunen.

Eurotrac minishovel groot in eenvoud - AgriTrader (2)

Aan de linkerzijde zien we de handrem en aan rechterzijde de joystick waarmee het hefframe wordt bediend en een kleine hendel voor bediening van het handgas (met het voetpedaal kan ook het gas worden bediend). Het dashboard achter het kleine stuur is overzichtelijk en geeft alle relevante informatie weer.

Aan de voor- en achterzijde zien we, zowel bij de versie met veiligheidsdak of cabine, de standaard halogeenverlichting, die optioneel is uit te voeren met ledverlichting. Deze ledverlichting is standaard op het topmodel de W13.

Tevens zijn alle shovels standaard uitgerust met een zwaailamp en richtingaanwijzer. Aan de achterzijde zien we de trekhaak die tot de standaard uitvoering hoort. Alle Eurotrac minishovels worden standaard geleverd met een dichte bak en palletvorken. Alle cabineversies zijn ook voorzien van een verstelbare stuurkolom, verwarming, ruitenwissers op voor- en achterruit met sproei installatie en deur met  vergrendelmogelijkheid om met open deur te kunnen werken.

Na deze eerste indruk van de drie Eurotrac minishovels gaat de Agri Trader machinist achtereenvolgens werken met de W13, W12 en W11.

Eurotrac W13

De W13 is het nieuwste en tevens grootste model in het leveringsprogramma. De W13 weegt 2820-3200 kg afhankelijk van de uitrusting. De W13 is leverbaar met veiligheidsdak of cabine. Wij werken met de versie voorzien van cabine. Verder voorzien van hydrostatische aandrijving en 4 cilinder Kubota motor.

Met de W13 heeft de machinist uitsluitend gegraven en geschoven. Dit gaat de sterke minishovel met een maximaal vermogen van 50 pk prima af. De W13 is voorzien van een multifunctionele joystick voor bediening van het hefframe, de extra hydraulische functie voor aanbouwdelen en keuze van de rijrichting.

Eurotrac minishovel groot in eenvoud - AgriTrader (3)

Eurotrac W12

De W12 weegt 2280-2340 kg afhankelijk van de uitvoering. De door ons geteste uitvoering heeft geen cabine maar is voorzien van een veiligheidsdak. De W12 is ook voorzien van hydrostatische aandrijving en 4 cilinder Kubota motor die een maximaal vermogen levert van 36 pk. Ook bij deze één na zwaarste versie uit het leveringsprogramma gaat het graven en schuiven prima. De shovel is ook erg wendbaar.

Eurotrac W11

De W11 weegt 1650-1700 kg afhankelijk van de uitvoering. De geteste uitvoering was voorzien van een cabine. De W11 is ook voorzien van hydrostatische aandrijving en 3 cilinder Kubota motor met een maximaal vermogen van 25 pk. Met deze versie heeft de machinist uitsluitend een hefproef uitgevoerd met de palletframes. Zo werd een pallet met banden moeiteloos opgetild, waarmee de stabiliteit van deze minishovel duidelijk is aangetoond.

Eurotrac minishovel groot in eenvoud - AgriTrader (5)

Het oordeel

Conclusie van het Agri Trader testteam is dat de Eurotrac shovels prima mini-shovels zijn die multifunctioneel kunnen worden ingezet. Gezien de scherpe prijsstelling zijn deze shovels ongetwijfeld concurrerend op de markt, vooral gezien de volledige standaarduitvoering waarmee ze worden aangeboden.