Leestijd: 12 minuten

Eind 2016 introduceerde Case IH de Luxxum-serie om de Farmall U Pro af te lossen. Uiterlijk is er weinig veranderd, maar de techniek onder de kap en in de cabine werd sterk opgewaardeerd.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (28)

Met de Luxxum-serie opent Case IH de aanval op het premium-segment en dat op een behoorlijk geslaagde manier.

Op het eerste gezicht verschillen de drie Luxxum-modellen 100, 110 en 120 nauwelijks van hun voorgangers. Het moderne, aantrekkelijke design is bijna 1:1 van de Farmall U Pro overgenomen – maar als je in de cabine stapt, wacht je daar een compleet nieuw beeld. Daarover echter later meer.

Er zijn dus drie modellen in de Luxxum-serie, waarmee Case IH – zoals de naam al aangeeft – zich op het premiumsegment richt. Daar was ook de Farmall U Pro op gericht, maar vanwege de vele en uiteenlopende Farmall-modellen (van zeer eenvoudige in het Italiaanse Jesi gebouwde compacte tractoren voor licht werk tot het premium-model uit Sankt Valentin in Oostenrijk) lukte deze imago-spagaat niet helemaal.

Met de nieuwe type-aanduiding moet dat veranderen.

Zuinige viercilinders

Met nominale vermogens van 99 tot 117 pk hebben de drie Luxxum-tractoren overlap met de kleine Maxxum-modellen, maar ze zijn wendbaarder en compacter. Bovendien zit er onder de kap van de Luxxums de uit de Farmall U en Farmall U Pro bekende 3,4-liter-viercilinder van FPT, terwijl de Maxxums zijn uitgerust met 4,5 liter grote viercilinders en 6,7 liter grote zescilinders van diezelfde motorfabrikant (die ook deel uitmaakt van CNH).

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (1)

De 3,4 liter grote viercilinder heeft vierklepskoppen en een turbo met wastegate. Het vermogen is passend, het dieselverbruik heel laag.

Vergeleken met het aggregaat in de Farmall U Pro is er veel veranderd. De inspuitdruk is van 1.600 naar 1.800 bar verhoogd en in plaats van twee zitten er nu vier kleppen per cilinder in de cilinderkop. Daardoor kon het dieselverbruik ten opzichte van de al heel zuinige voorgangermodellen en ten opzichte van de huidige Farmall U Pro nog eens duidelijk worden verlaagd.

In de DLG PowerMix blijkt de Luxxum 120 dan ook een forse 6,5 procent zuiniger dan de Farmall 115 U Pro destijds.

Zoals de tabel met meetwaarden laat zien, zit de Luxxum met gemiddeld 5,2 procent lagere verbruikscijfers dan de referentiegroep zelfs in de kop van zijn vermogensklasse en op het niveau van een Fendt 312 Vario! Ook bij transport met 40 km/u verbruikt hij 4,7 procent minder dan de referentiegroep!

Daarbij voldoet de FPT F5C-motor zelfs aan de Tier 4 final-emissienorm – met een gemoderniseerde uitlaatgasreiniging. Het op de Farmall U Pro nog gebruikte roetfilter verdween, in plaats daarvan is een modern SCR-systeem (Selective Catalytic Reduction) geïnstalleerd dat met een DOC (Diesel  Oxidation Catalyzer) en een SCR-kat werkt.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (3)

De uitlaatgasreiniging is goed geïntegreerd, de accu en de hydrauliektank (gescheiden systeem!) zijn rechts goed bereikbaar.

Daarbij komt een externe gekoelde uitlaatgasrecycling, die echter maar 5 tot 6 procent van de uitlaatgassen terug in de verbrandingskamer leidt.

Verder is er een nieuwe, elektro pneumatisch geregelde wastegate-turbo die ook in het onderste toerengebied al een goede respons mogelijk maakt. Extra vermogen bij toerental daling of boost is er – in tegenstelling tot de Maxxum – net als voorheen echter niet.

De nominale vermogens van 99, 107 en 117 pk zijn volgens de vermogensgrafiek wel beschikbaar tot zo laag als 1.900 toeren en vallen dan tot aan 1.600 toeren maar licht terug. Tegelijk stijgen dan de koppelwaarden tot aan hun maximum bij 1.500 toeren; bij de kleinste Luxxum is dat 430 Nm, bij het middelste model 468 Nm en bij de Luxxum 120 een goede 491 Nm. Dat zijn vergeleken met andere trekkers in deze vermogens- en inhoudsklasse fatsoenlijke waarden.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (2)

De dieseltank is 150 liter groot, de AdBlue-voorraad is 14 liter.

De tankinhoud van 150 liter past bij de praktijk, net als de 14 liter AdBlue-voorraad. Het olieverversingsinterval is 600 bedrijfsuren en de radiateurs zijn goed bereikbaar voor schoonmaakwerkzaamheden.

Standaard zijn er twee motortoerentallen op te slaan voor aftakaswerkzaamheden en die kunnen dan met een druk op de knop op de multicontroller worden geactiveerd en gewisseld.

Automatische versnellingsbak op de Luxxum

De versnellingsbak van de Luxxum-tractoren is gebaseerd op de 32/32-powershifttransmissie van de Farmall U Pro en komt net als de transmissie van de Farmall U van ZF,  inclusief achteras en achterhef.

De Luxxums behoren daarmee tot de weinige tractoren die Case IH niet uitrust met een eigen transmissie. Gebleven is de opdeling in twee groepen van 16 versnellingen voor 40 (resp. 43) km/u eindsnelheid.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (4)

De 32/32 versnellingen zijn in twee hoofdgroepen opgedeeld die bij stilstand zijn te schakelen.

Nieuw en nu op premium-niveau aangekomen is daarentegen de continu elektro hydraulische schakeling met vier versnellingen van elk vier powershifttrappen. Er wordt geschakeld met ofwel drukknoppen op de multicontroller of de elektrische joystick (beide op de rechter armsteun), ofwel volautomatisch.

Als chauffeur kun je uit drie transmissiemodi kiezen:

  • Handmatig: de chauffeur schakelt met een drukknop alle versnellingen en powershifttrappen zelf op en terug.
  • Speed Matching: de chauffeur schakelt alle versnellingen en powershifttrappen handmatig, maar de elektronica van de transmissie past bij het veranderen van versnelling de powershifttrappen automatisch aan aan de rijsnelheid en het motortoerental.
  • Automatisch: in de akkermodus worden de powershifttrappen, in de straatmodus de versnellingen en powershifttrappen volautomatisch geschakeld. Speed Matching is in deze modus altijd actief.

In de automatische modus krijgt de chauffeur nog een aantal comfortfuncties. Zo zijn met een schuifregelaar rechts van het elektronische handgas de schakelmomenten te verstellen: als de regelaar helemaal naar  voren staat, wordt er bij hoge toerentallen op- en teruggeschakeld, als hij naar achteren staat bij lage toerentallen.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (7)

De schakelmomenten van de automaat zijn met schuifregelaars aan te passen.

Daarmee verandert ook de remmende werking van de motor wanneer je de voet van het gas neemt. Wij waren bij het rijden snel aan de bij- passende schakelmomenten gewend en konden daarmee heel fijn werken.

Verder is er voor de atomatische modus de mogelijkheid om met een drukknop onder de handgasregelaar de powershifttrappen vast te zetten, dus om om in te stellen welke van de vier trappen onder last geschakeld mogen worden.

Voor transportwerkzaamheden is er ook nog een aanhangerstrekfunctie ingebouwd. Als je op de betreffende knop op de multicontroller drukt, schakelt de automaat bij bergafrijden niet automatisch terug, maar zet de versnelling en de powershifttrap vast, zodat de aanhanger niet duwt en de tractor in een extreem geval dwars drukt.

Daarbij kan de chauffeur altijd het rempedaal intrappen en daarmee trekker en aanhanger afremmen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Voor alle transmissiemodi is er daarnaast een ‘stoplichtknop’ c.q. koppelingshulp: als je hierop drukt, ontkoppelt de versnellingsbak automatisch bij een verkeerslicht of een kruising, en bij loslaten grijpt de koppeling weer aan. Daarbij wordt de ingeprogrammeerde wegrijversnelling gebruikt, die ook maar voor een enkele rit is in te stellen en die niet permanent wordt opgeslagen.

Het koppelingspedaal hoef je hiermee dus niet te gebruiken – dat spaart je linkerknie en verhoogt het rij- en bedieningscomfort enorm.

Mooi: de eindsnelheid van ongeveer 43 km/u kan worden gereden bij een dieselbesparende 1.730 toeren (afhankelijk van de bandenmaat), maar ook een powershifttrap lager bij ongeveer 2.200 toeren en navenant meer vermogen.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (5)

De snelheid van 43 km/u wordt bij ongeveer 1.730 toeren bereikt – of indien nodig bij nominaal toerental.

Nieuw is ook een programmeerbare omkeerschakeling, waarbij de powershifttrappen voor vooruit en achteruit rijden afzonderlijk in te stellen zijn. Bovendien kan de motor-respons drievoudig worden versteld. Het omkeren van de rijrichting wordt ingegeven met het shuttle-hendel – of met de betreffende knoppen op de multicontroller.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (6)

De programmeerbare omkeerschakeling kan op twee manieren worden geactiveerd.

Vier toerentallen

De ontwerpers van de Luxxum hebben de standaard vier aftakastoerentallen van de Farmall Pro overgenomen. Deze worden met twee hendels mechanisch ingesteld, en met een drukknop elektro hydraulisch bij- en uitgeschakeld. Bij de 1.000 toeren en 540 toeren van de aftakas draait de motor respectievelijk 1.880 en 1.805 toeren; bij de ECO-toerentallen respectievelijk 1.542 en 1.606 toeren per minuut.

Een aftakasautomaat is standaard aan boord, net als een selecteerbaar geleidelijk op toeren komen. Als optie (tegen circa 2.500 euro meerprijs) is er verder een front-aftakas met 1.000 toeren leverbaar, en in plaats van de viervoudige aftakas aan de achterzijde is optioneel een rijafhankelijke aftakas leverbaar.

De aftakas achter kan bij stilstaand gebruik in beide richtingen werken!

Hydrauliek opgewaardeerd

Vanwege de ZF-transmissie werken de drie Luxxum-modellen met een gescheiden oliehuishouding. Ten opzichte van de Farmall U Pro is het hydraulisch vermogen van de axiale plunjerpomp met meer dan 30 procent verhoogd, van 60 naar 80 l/min. Optioneel is er een sterkere variant met 100 l/min verkrijgbaar.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (12)

Vanwege de ZF-transmissie zijn de transmissie- en hydrauliek-oliehuishouding gescheiden.

De standaard twee mechanische regelventielen aan de achterzijde kunnen worden uitgebreid tot maximaal vier aan de achterkant en twee midden/voor- regelventielen, waarbij achter twee of drie regelventielen mechanisch worden bediend, en de voor- respectievelijk middenregel- ventielen naar keuze mechanisch of elektrisch.

De opbrengst is voor alle regel-circuits in te stellen, een tijdfunctie is er natuurlijk alleen voor de elektrische circuits. Mooi is dat de hendels voor de mechanische ventielen in de rechter zijconsole handig in hun werkpostie zijn te arreteren.

Van de elektrische extra regelventielen is er eentje op de multicontroller te bedienen, de andere per joystick (die naast een omschakelfunctie voor voor/achter en een knop voor de derde functie aan de achterzijde ook drukknoppen heeft voor de powershifttrappen). Wie alleen mechanische regelventielen heeft en toch een frontlader wilt monteren, krijgt daarvoor een bijbehorend mechanisch hendel.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (13)

Voor zijn er twee hefvarianten en twee extra regelventielen leverbaar.

De hefkracht voor en achter (Cat. II/III) is met maximaal 5,6 respectievelijk 1,9 ton behouden gebleven. Voor is er in plaats van de ‘normale’ fronthef met positieregeling (circa 3.000 euro) ook een variant met aanlegdrukregeling (circa 8.000 euro in het pakket met de aftakas voor); dat is mooi.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (10)

Bij de hefkracht bleef bij de Farmall U Pro alles hetzelfde, net als de standaard aanwezige viervoudige aftakas achter.

Geveerde vooras is nieuw voor de Luxxum

Nieuw voor de Luxxum is een versterkte voor-as die niet alleen een groter draagvermogen heeft (circa 3 ton, voorheen 2,5 ton), maar ook met hydropneumatische vering verkrijgbaar is. Deze verhoogt het rijcomfort  aanzienlijk en werkt uitstekend samen met de optionele cabinevering.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (15)

De vering van de vooras is te deactiveren en handmatig te verstellen.

Wat heel mooi is: de vering is niet alleen te blokkeren, maar kan ook handmatig omhoog en omlaag worden versteld – bijvoorbeeld om frontballast aan te koppelen – en in drie stugheidsstanden worden versteld.

De maximale stuuruitslag van de voorwielen bedraagt 55 graden, als minimale draaicirkel geeft Case IH 10,8 meter op De wielmaten zijn overigens hetzelfde als bij de Farmall U Pro; dat betekent dat er achter maximaal de bandenmaat 540/65 R38 op past.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (14)

Dankzij de sterkere vooras is er meer draagvermogen.

Luxxum heeft luxueuze cabine

Nu dan nog een sterk punt van de Luxxum-serie. Bij het instappen in de cabine krijg je meteen een premium-comfortgevoel. Kenmerken die eruit springen zijn de ergonomische, voor rechts uitstappen opklapbare bedieningsarmsteun met multicontroller en de grote voorruit met een geweldig blikveld voor voorladerwerkzaamheden.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (19)

De cabine met panorama-voorruit komt van de Farmall U Pro.

De cabine doet alles bij elkaar licht aan, is van binnen heel stil (fabrieksopgave 75 dB(A)) en met twee schroefveren achter rij je heel rustig.

De zes stijlen verstoren verrassend genoeg nauwelijks het zicht, vooral omdat de A-stijlen heel smal zijn gemaakt.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (16)

In het gebruik regelt de vering zichzelf altijd naar de middelste stand.

Wat ook mooi is: tegen meerprijs kunnen de voorruit, de zijruiten en het transparante dak uitklapbaar worden geleverd!

Een airco is standaard, maar een automatische regeling daarvan is er niet. Op aanvraag is er voorruitverwarming. De ruitewisseruitslag werd tot 200 graden vergroot.

De bedieningsarmsteun, de multicontroller en de zijconsole heb je snel door. De kleine tweekleurige werkterminal in het dashboard achter het stuur is voldoende om mee te werken en het instellen van relevante functies en het werkgeheugen.

Voor de chauffeur zijn er meerdere hoogwaardige stoelopties, tot aan een luchtgeveerde premium-bestuurdersstoel met verwarmd zitvlak en verstelbare armleuningen. Met bijrijder (de stoel daarvoor is natuurlijk standaard) is het iets krapper in de cabine, maar niet te.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (17)

Aan de binnenkant is echter bijna alles nieuw. Ergonomie, materialen en afwerking liggen op premium-niveau; hierin werk je echt met plezier.

ISOBUS aan boord

Standaard zijn alle Luxxum-modellen uitgerust met ISOBUS II. Tegen meerprijs kan de AFS300-terminal erbij worden besteld, waarmee onder andere ook met Task Controller deelbreedteschakelingen met Section Control of variabele uitstrooihoeveelheden inclusief documentatie in ISOXML-formaat zijn te realiseren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Daarvoor zit de benodigde (en mooi lage) 372-GPS-antenne op het dak.

Als dealeroptie zijn er ook nog stuursystemen tot aan RTK-nauwkeurigheid mogelijk. Ook wetenswaardig: Als optie levert Case IH een inschuifbare K80 met een kogeldruk van 2,5 ton.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (11)

Achter zijn er maximaal vier dubbel-werkende regelcircuits – die nu ook qua kleur zijn te onderscheiden.

Technische gegevens Case IH Luxxum

Motor: FPT-viercilinder, cilinderinhoud 3,4 l, vier kleppen per cilinder; 86 kW (117 pk) bij 2.200 tpm, 471 Nm bij 1.500 tpm, Tier 4 final met SCR, DOC en EGR; tankinhoud 150 l diesel, 14 l AdBlue.

Transmissie en aftakassen: 32/32-versnellingen powershift, volledig automatisch, rijmodi en schakelmomenten instelbaar, 40 km/u; viervoudige aftakas standaard, rijafhankelijke aftakas optioneel.

Hefinstallatie & hydrauliek: Cat II/III met 5,6 t max. hefkracht (4,45 t continu) achter; max. 1,9 t  met positieregeling voor, optioneel fronthef met lastregeling; max. 6 dubbelwerkende regelcircuits, 80 l/min axiale plunjerpomp, optioneel 100 l/min bij 200 bar.

Afmetingen en gewichten: wielbasis 2,43 m, min. draaicirkel ca. 10,8 m, leeggewicht 4,9 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 8 t.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (29)

Case IH Luxxum 120 in de DLG PowerMix: zuinig op akker en weg

In de DLG PowerMix zit de Luxxum 120 in de top van zijn vermogensklasse, hij verbruikt precies 5,2 % minder dan het referentieveld. Zelfs ten opzichte van de Farmall 115 U Pro kon het dieselverbruik ondanks schone uitlaatgassen nog eens duidelijk worden verlaagd.

Ook bij rijden op de weg slaat de Oostenrijker een goed figuur, hij komt daar als één-na-beste uit de strijd. Het AdBlue-verbruik daarbij is met een relatief verbruik van 2,6 tot 5,2 % heel laag.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (30)

Legenda:
*Het gemiddelde van de vermogensklasse, gemiddeld uit vijf referentietractoren tussen 115 en 130 pk nominaal vermogen, geldt voor de huidige emissienorm Tier 4i en 4 final
**Totaalgemiddelde zonder transport
Omrekenverhouding diesel : AdBlue circa 2,8:1 tot 1,8:1

Vermogen & Koppel

Met een cilinderinhoud van 3,4 liter is de viercilinder in de Luxxum het kleinste blok in deze vermogensklasse. Logischerwijs worden bij het koppel dus geen recordwaarden behaald, maar in zijn geheel toch goede resultaten.

Duidelijk te zien daarbij is het brede gebied van constant vermogen van meer dan 400 toeren, en dankzij de koppelstijging van 34% geeft de viercilinder het ook in het lagere toerengebied niet snel op.

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (31)

Vermogen en koppel

Een Luxxum-sprong - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (32)

Verbruik, specifiek absoluut

Verbruik, specifiek & absoluut

Bij het dieselverbruik weet de Luxxum 120 op de aftakas-rembank behoorlijk te scoren. Bij maximaal vermogen (1.900 tpm) is er door de DLG 236 g/kWh gemeten, bij nominaal vermogen 263 g/kWh – beide zeer  goede waarden voor deze vermogensklasse.

Ook bij hoge toerentallen loopt het dieselverbruik maar weinig op. Het AdBlue-verbruik was tijdens de metingen zeer laag, met 2,9 resp. 3,3 volumeprocenten van het dieselverbruik.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Onze conclusie over de Case IH Luxxum

Met de Luxxum-serie plaatst Case IH drie tractoren in het premium-segment tussen 100 en 120 pk. De trekkers hebben weliswaar geen traploze transmissie met vermogenssplitsing, maar wel een volledig automatische en goed gespatieerde powershifttransmissie met hoog rendement.

Deze is gemakkelijk op de betreffende werkomstandigheden en de behoefte van de chauffeur in te stellen.

De relatief kleine motor is geen koppelwonder, maar toch nog sterk genoeg en vooral heel zuinig. Qua rijcomfort doen de Luxxums hun naam eer aan, mits je de geveerde vooras bestelt. Optioneel zijn er bij de ISOBUS II nog diverse nuttige elektronische functies extra.

+ zeer zuinige motor
+ automatische versnellingsbak met gereduceerd transporttoerental en veel programmeermogelijkheden
+ instelbare vering van de vooras
+ moderne, lichte cabine met zeer goede afwerking en panorama-voorruit
+ ISOBUS II standaard
+ groter draagvermogent
– geen parkeerblokkering op het shuttle-hendel

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.