Leestijd: 5 minuten

Rijtest Alö frontlader | Werken met frontladers wordt steeds comfortabeler. Met een mini joystick en een display pakt Alö de zaken eens heel anders aan. Het LCS ( Loader Control System) geeft veel bedieningsgemak en ongekende mogelijkheden.

Alo frontlader met knoppie & koppie - Agri Trader Test Jaarboek - (3)

Met de LCS bediening per joystick laat de derde hydraulische functie zich zonder overpakken van de toetsen bedienen.

De bediening met een kleine joystick had ons nieuwsgierig gemaakt. Kan je met zo’n klein hendeltje, dat lijkt op de bedieningsstick van een radiografisch bestuurd speeltje, een volwassen frontlader professioneel bedienen? Om het kort te houden: het werkt. Het werkt zelfs goed. Maar er was nog meer verrassends te ontdekken.

Mechanisch of elektrisch

De Alö laders werken met een nieuwe regelunit met proportionele hydraulische kleppen. En daar maakt het niet bij uit of ze met conventionele bowdenkabels of met de elektronische joystick bediend worden. De units zijn leverbaar voor trekkers met een tandwielpomp (open centre hydraulics) of voor load sensing hydrauliek systemen.

De regelunit steekkoppelingen naar de lader zijn in één unit opgenomen en hebben altijd dezelfde afmetingen, ongeacht of ze voor load sensing of open centre hydrauliek bedoeld zijn. Dat maakt de montage veel eenvoudiger. Als het makkelijk mag zijn, heeft de variant met de multi aansluiting de voorkeur. Daar zit een bijzondere elektro steker aan, die met één handgreep de koppeling tussen hydrauliek en het elektrische boordsysteem tot stand brengt.

De koppelingen zelf zijn vlak afdichtende, olielekkage vrije insteekkoppelingen. Zowel de afzonderlijke koppelingen als de multikoppeling vinden een prima plek op een console op de voorwiel swing arm.

De nieuwe voorwielophanging is speciaal ontwikkeld voor gebruik op frontladers. Drie schuiven in de regelunit zorgen er voor dat de lader last onafhankelijk reageert. Daardoor kan er nu nog veiliger en subtieler mee gewerkt worden dan in het verleden. Zeker bij zware lasten.

De aansluitingen voor het laadsysteem zitten aan de bovenzijde. De navelstreng met de tractor zit aan de onderkant. De LCS regelklep heeft voor beide klepsecties (tillen en zakken plus aandrijving) een zwevende stand. Daardoor is het regelblok zich zowel met de elektrische joystick als met de bowdenkabel drukloos maken. Dat maakt het aan- en afkoppelen van het hydraulisch systeem eenvoudiger.

Bij het laten zaken en aftappen van het gereedschapswerktuig wisselen de cilinders olie tussen de hef- en de daalkant uit. Zo ontstaat er geen onderdruk in de cilinders en daarmee wordt dan weer cavitatie voorkomen. De bewegingen van het laadsysteem verlopen daar mee sneller en ze zijn er makkelijker parallel mee uit te voeren ( zoals bij het laten zakken en het tegelijkertijd kantelen van een laadschop).

Mechanische éénhandel

Het regelventiel ErgoDrive LCS is in zijn oorspronkelijke vorm voor bediening met een bowdenkabel gedacht. De schakelaars op de achterkant er van zijn bedoeld zijn bedoeld voor de demping en de derde functie. Maar de berijder moet dan afzien van alle gemakken die samen gaan met de elektrische bediening. (tabel links)

Joystick met 2 varianten

Wat ongewoon is de bediening met de duim. De joystick voor het bedienen van het laadsysteem is erg kort uitgevallen. Als alternatief werkt ook de klassieke manier om de zaak te bewegen met duim en wijsvinger. Zo ongewoon als de bediening over komt, zo praktisch hij is. Ons beviel het werken per duim in elk geval heel goed.

De bedieningsconsole met de display zitten doorgaans op een zwanenhals. De berijder kan zijn bedieningseenheid op die manier zo positioneren waar dat hem het best uit komt. Links of rechts naast de armsteun of het multifunctionele hendel.

Als de frontlader buiten gebruik is, dan kan de bedieningseenheid uit de weg geduwd worden. Dat is praktisch. Er is geen gedoe met het lossen en vastzetten van moeren en bouten nodig om de console te verstellen. Bovendien dempt de zwanenhals schokken in oneven terrein zo dat ze niet op de bestuurder worden over gebracht. Dat bevordert de effectiviteit en veiligheid.

EasyDrive LCS

Zo noemt Alö de simpele joystick oplossing. Hier zijn de technische mogelijkheden vergelijkbaar met een mechanische bediening. De elektrische aansturing gebeurt via een display en de onderste vier druktoetsen. De rechter is er een voor bijzondere toepassingen. Hiermee wordt de lastdemping in- en uitgeschakeld. De gele knop boven aan is er alleen voor het inschakelen van de bediening. De drie toetsen op de achterkant van de besturingseenheid activeren de derde- en vierde functie en de neutrale(zwevende) stand plus, via een combinatie, de vergrendeling van het hydraulische gereedschapswerktuig. Om alles goed te laten werken moet het stuursysteem van de regelunit wel constant onder oliedruk staan. Een zogenaamde accumulator zorgt voor de benodigde werkdruk, die garandeert dat de elektrische, via CAN-bus aangestuurde schuiven, zich ook kunnen gaan bewegen. Die drukbuffer is in de regeleenheid opgenomen.

Comfortabele ElectroDrive LCS Professional

In de ElectroDrive uitvoering zijn er met dezelfde bedieningseenheid nog een stel extra functies te bedienen. Zo kan in de schildpaddenstand de til en daalsnelheid, maar ook de snelheid van gereedschapswerktuigen, geprogrammeerd en in drie trappen ingesteld worden. En er is een schudfunctie met negen standen voor kleverig materiaal. De snelkeuzetoets kan met verschillende functies (transport, schudden, snelheid of gereedschap her positionering (ACC) geprogrammeerd worden.

De herpositionering van gereedschapswerktuigen kan geautomatiseerd worden. De laadschop gaat dan bijvoorbeeld automatisch in zijn laadstand terug. De derde- en vierde functies kunnen via de beide toetsen aan de achterkant bediend worden.

Totaalindruk

Alleen al met de mechanische ErgoDrive laat de frontlader zich erg goed bedienen. De proportionele besturing en de exacte bediening met de bowdenkabel met zijn nieuwe, spelingvrije aansluiting in de unit laat een goede indruk achter. De ElectroDrive met zijn duimbediende joystick laat zich zo erg eenvoudig bedienen.

Bij onze test, stroballen rapen met de balenvork, hebben we in het bijzonder de bediening van de vork met de twee toetsen voor de derde- en vierde functie leren waarderen. Zo kan elk van de drie functies extra bediend worden, zonder dubbele commando’s te hoeven geven, zoals anders nodig is.

De joystick ligt goed in de hand en na een maar korte gewenningstijd is er prima te werken met de frontlader. De bediening via de terminal met de drie toetsen onder de display is eenvoudig en bijna vanzelfsprekend. De programmeerbare extra toets is erg handig. Net wat de berijder nodig heeft kan hij er in opslaan. De zwanenhals garandeert een goede positionering ten opzichte van de berijder. Zeker bij langdurige inzet is dat ergonomisch een grote plus.

De neutrale tussenstand voor de laadarm en de apparaten is ons ook erg goed bevallen. En mensen die vaak nauwkeurig moeten werken zullen de snelheid instellingsmogelijkheden zeker waarderen. Snel bij klussen zoals graanladen, langzaam bij grondwerkzaamheden of laad en loswerk met de palettenvork. Het aansluiten van de vlak afdichtende hydraulische koppelingen en de elektra is kinderwerk. En erg handig dat de slangen in de multikoppeling vrij kunnen ronddraaien. Dat maakt alles een stuk makkelijker.

Dan blijft er het prijskaartje: voor de eenvoudige joystick staat er over de €500 op de lijst (prijsindicatie op basis van de Duitse prijs in 2013). De Professional uitvoering kost onder dezelfde noemer circa €800, maar wie veel met een frontlader werkt is die bonusprijs snel vergeten.

Alo frontlader met knoppie & koppie - Agri Trader Test Jaarboek -   (11)

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.