Leestijd: 15 minuten

Duurtest | Onze John Deere 6125 R accelereerde vlot en soepel van 0-40 km/u. Die soepelheid heeft het groene hert te danken aan zijn traploze AutoPower transmissie. Maar de allrounder met een nominaal vermogen van 125 pk plus 20 bonuspaarden heeft nog meer te bieden. Lees maar verder.

Een edelhert voor dagelijks gebruik - John Deere 6125 getest - (3)

De John Deere 6125 is een van de negen modellen met 105-210 pk nominaal vermogen. Onze testtractor is er één van 125 pk. En daarmee is duidelijk hoe de naamgeving in deze serie loopt: het eerste cijfer geeft het typenummer aan. De laatste drie het nominaal vermogen in pk’s en de letter R staat voor de meest uitgebreide uitvoering op het gebied van transmissie, hydrauliek en dergelijke. De vier cilinder PowerTech-PVX motor met een cilinderinhoud van 4,5 liter in de John Deere gebruikt nog steeds geen AdBlue. De gekoelde uitlaatgas retourleiding (EGR) en de dieseloxidatiekatalysator zorgen hier voor de uitlaatgasreiniging.

De vier- en zes cilinders met een cilinderinhoud van 4,5 of 6,8 liter hebben achter die katalysator nog een roetfilter. Daarom hoeft er dus alleen diesel getankt te worden. Net als bij de vorige bouwserie zijn er dankzij het motormanagement IPM bij de drie zwaarste modellen tot 30 pk extra in te zetten. Bij de andere zijn dat er nog steeds een indrukwekkende 20. Die extra kracht levert de motor bij krachtafname via de PTO (Power Take Off, aftak as) of  tijdens wegtransport.

125 pk uit 4,5 liter cilinderinhoud

In tegenstelling tot veel concurrenten ligt de insteek bij John Deere dus niet op SCR technologie en het daaraan gekoppelde gebruik van AdBlue. Om aan de emissie eis 3b/ Tier 4i te voldoen werd er nog meer aandacht gegeven aan de uitlaatgasreiniging. Naast de gekoelde uitlaatgas retourleiding zitten er nu ook nog een dieseloxidatiekatalysator (DOC) en een roetfilter (DPF) onder de kap. De DOC reduceert het percentage koolmonoxide, koolwaterstoffen en stofdeeltjes. Voordat het uitlaatgas de uitlaatdemper in gaat haalt een fijnmazig keramisch filter er nog eens de schadelijke roetdeeltjes uit.

De roetfilters hebben onderhoud nodig. Ze moeten om de 100 uur geregenereerd worden. Daarbij moet ongeveer een half borrelglas onverbrande diesel de katalysator zo heet maken dat het roet schadeloos verbrandt. Tijdens het regenereren zal het brandstofverbruik met 0,5-1 procent stijgen. Alles wordt automatisch geregeld, de bestuurder hoeft zich nergens om te bekommeren. Alleen moet het roetfilter naar gelang de omstandigheden tussen de 6000-9000 uur compleet verwisseld worden. John Deere biedt daar wisselfilters voor aan voor circa 580 euro. Oude eruit, nieuwe erin. De daarbij horende onderhoudskosten zitten in de orde van grootte van 6-9 cent per bedrijfsuur. Bij onze test verliep de regeneratie probleemloos en onopvallend.

Een zuinige viercilinder

Om de efficiëntie te verhogen en de uitlaatgassen nog schoner te krijgen moesten de technici nog dieper in de trukendoos grijpen. Zo is de inspuitdruk van de diesel 2000 bar. Vier kleppen voor een effectieve in- en uitademing, dat hadden de voorgangers ook al. Wie de motorkap open maakt ziet direct de bovenliggende koeler met extra ventilator er op. Dat is de intercooler waarvan de hydraulisch aangedreven ventilator afzonderlijk van de overige koelers aangestuurd wordt. Die andere koelers zijn conventioneel geplaatst en zijn voorzien van een visco-ventilator.

Daardoor wordt er alleen vermogen voor koeling gebruikt wanneer dat echt nodig is. Ook blijft de motor hierdoor beter in zijn optimale temperatuurbereik werken. Verdere maatregelen om de efficiëntie te verhogen zijn de elektromagnetische koppelingen aan de compressoren voor het luchtdruksysteem en de airco.

In praktijk hebben we het volgende dieselverbruik gemeten: Met een voor-achter-maaicombinatie met een werkbreedte van 6 meter was er 17,5 liter diesel per uur nodig. Bij het zaaien met een schijveneg van 2,5 meter dronk het hert ongeveer 18 liter per uur. Bij het ploegen liepen er naar gelang de toestand van de bodem 12-20 liter diesel per uur uit de tank en bij het rijden over de weg  waren dat er 10,5 l. Kortom, dit hert beviel door zijn geringe dorst.

Simpelweg traploos tot 40 km/u

John Deere biedt voor de 6R reeks vier transmissievarianten aan: de  PowrQuad-Plus en de AutoQuad-Plus bak met zes groepen en vier powershift trappen met een topsnelheid van 40- of 50 km/u waarbij de AutoQuad versnellingsbak de powershifttrappen automatisch laat schakelen. Die laatste is er ook met een langere overbrengingsverhouding om met 40 km/u met een lager toerental voor wegtransport te rijden. Dat scheelt ook weer diesel. Bovendien zijn de Quad bakken allemaal ook met een kruipversnelling te leveren. Voor de zescilinder modellen is er dan ook nog de DirectDrive bak met dubbele koppeling, acht powershift trappen en drie groepen. Een mechanische bak die het rijcomfort van een automaat biedt dus. Onze testmachine had de traploze AutoPowr transmissie. Die is heel simpel te bedienen. Er hoeft alleen maar de rijrichting gekozen worden aan de omkeerschakeling. De snelheidshendel naar voren en gas geven maar. Hoe verder de hendel naar voren gaat, des te sneller de trekker rijdt. Via het draaiwieltje aan het stuurhendel kan de maximale rijsnelheid in beide bereiken voorgeprogrammeerd worden.

De motor en bak kiezen dan automatisch de optimale overbrengingsverhouding. De modus voor het rijpedaal is nieuw. Bij een vast ingesteld motortoerental wordt de rijsnelheid met het gaspedaal geregeld. Dat is erg handig als er nauwkeurig geremd of versneld moet worden. Bijvoorbeeld bij het wegrijden naast een hakselaar. Bij het gebruik van een aftak as wordt automatisch de motorbelasting verminderd om het toerental van de PTO (Power Take Off) zo constant  mogelijk te houden.

Een edelhert voor dagelijks gebruik - John Deere 6125 getest - (16)

De afgeveerde voor as met niveauregeling geeft een grote stuuruitslag.

Een ruimtewonder met veel glas

Vanuit een model uit de 6030 serie in de 6R stappend valt direct de ongeveer 20% grotere cabine op. Naast de comfortabele berijderstoel met bediening vanaf de armleuning is er ook een prettig gestoffeerde bijrijderstoel. Het ruimte aanbod in de nieuwe cabine is aangenaam groot. Door het dakraam is het zicht op een eventuele voorlader voorbeeldig. De smalle dakstijl zit  nauwelijks in het oog bij het werken met een omhoog staande voorlader. Hoewel er op die stijl ook nog de  Starfire3000 ontvanger zit, maar die is simpel en met één hand te verwijderen. Het zicht rondom is, mede dankzij de aan de achterste cabinestijl afgehangen deuren, erg goed. Er is geen B-stijl die het zicht opzij hindert. Alleen het zicht naar achteren, naar de onderste hef en de aanhanger vangmuil is voor kleinere rijders beperkt. De instap links de cabine in is dankzij de ver openende deuren goed, rechts wat minder. Daar zit de armsteun een beetje in de weg.

Op maar een armlengte afstand

In de armsteun zit de bediening van de transmissie, EHR, hydrauliek, PTO en de voorlader. Allemaal heel overzichtelijk en goed geordend. De kracht achter alles is het vanaf nu ISOBUS compatibele GreenStar 3 CommandCenter met (optioneel) touchscreen en toetsenbediening op de console. Naast de bediening via de touchscreen monitor is de trekker te bedienen met de  knoppen en het scrollwieltje rechts op de console.

De toetsen voor directe keuze van het maximum toerental en het iTEC kopakker management zijn praktisch, net als de instellingen voor de aftak assen en het hydrauliek. Verder zijn er met deze toetsen alle hefinstallatie functies, de airco, de radio met open verbinding, de 4WD functies en de bediening van de schijnwerpers te regelen. Op die manier kan men direct zonder omweg door het menu de belangrijkste functies snel aanpassen en/of instellen. Ook AMS toepassingen als AutoTrac of SprayerPro zijn met deze 7 inch monitor te bedienen. Bovendien zijn er een diagnosefunctie, een prestatiemonitor en een videomogelijkheid in geïntegreerd. En nu is er ook nog een toegangscontrole. Daarmee zijn de instellingen met een wachtwoord te beschermen en kunnen instelmogelijkheden voor ongeoefende rijders ontoegankelijk gemaakt worden.

Een edelhert voor dagelijks gebruik - John Deere 6125 getest - (14)

AutoTrac zonder extra terminal

Onze trekker had een AutoTrac stuurautomaat. De complete bediening gebeurt met het GreenStar 3 Command Center. Dat werkt best goed, maar de bediening met de optionele GreenStar 2630 werkt comfortabeler, ook omdat het beeldscherm daarvan groter is. De StarFire ontvanger kan, naast de data van de GPS satellieten, ook de Glonass signalen ontvangen. Voor het correctiesignaal worden er drie nauwkeurigheidniveaus aangeboden. Het kosteloze SF-1 signaal levert een nauwkeurigheid van circa 15 cm op. Het SF-2 signaal is tot op ongeveer 5 cm nauwkeurig en de RTK heeft een repeterende precisie van zo’n 2 cm.

Tijdens het cultiveren beviel de automatische besturing ons goed. Bij het zaaien met een schijfeg-zaaicombinatie met een werkbreedte van 2.50 meter bleek het SF-2 signaal niet nauwkeurig genoeg en bleek het aanrijden via Markeurs nauwkeuriger. De activering van de stuurautomaat gebeurt ergonomisch verantwoord via een drukknop in de armsteun. Met een heel stel werklampen, acht daarvan kunnen optioneel als Xenon schijnwerpers besteld worden, is van elke nacht weer dag te maken. De keuze tussen de schijnwerpers gebeurt via de terminal en twee directe bedieningsknoppen in de console. Zo kun je snel heen- en weerschakelen tussen twee instellingen, bijvoorbeeld om de bestuurder van de hakselaar niet te verblinden.

Rondom ramen

Een doorlopend stalen brugframe is de ruggengraat van de 6R. Hier in zijn de afgeveerde TLS voor as en het front hydrauliek al geïntegreerd. Het motorblok en de transmissie zitten op silent blocks gemonteerd en zijn geen  dragend – dus belast – deel van de constructie. Een frontlader is  eenvoudig en zonder gebruik van een hulpframe te monteren.

Een edelhert voor dagelijks gebruik - John Deere 6125 getest - (17)

Het zicht op het werktuig is dankzij het glazen dak, de lager gelegde dwarsverbinding van de voorlader en de binnen liggende slangen erg goed.

De fronthef aan de voorkant tilt  maximaal vier tonnen sterk, De constante hefkracht wordt opgegeven voor 3,3 ton. Aan de achterkant kan maximaal 6 ton getild worden. De constante hefkracht daar is 4,3 ton. Daarmee ben je goed bediend. Voor werken met de aftak as (PTO) is er keuze tussen drie toerentallen die elektromagnetisch geschakeld worden: 540, 540E en 1000 tpm. De load sensing pomp heeft een opbrengst van 80 l/min. Optioneel kan een 114 liter pomp de maximaal vier aanstuurventielen aan de achterkant plus de drie in het tussenas bereik voor frontladers bedienen. Voor gebruik met een frontlader is de grote pomp feitelijk een must. Via de terminal zijn voor alle ventielen de doorstroomhoeveelheden of tijden in te stellen. Als de berijder snel iets wil verstellen, dan volstaat een druk op de snelkeuze toetsen of het display om de zaak te klaren.

De samenwerking tussen vooras en cabine

De actief geveerde voor as heeft een veerweg van circa 50 mm. De hardheid van de vering en de instelling wordt automatisch geregeld. Bij de niveau- regeling kan de berijder kiezen tussen automatisch en maximaal. Of hij kan de hoogte handmatig regelen om bijvoorbeeld het aankoppelen te vergemakkelijken. Tegen meerprijs is de cabine nu ook aan de achterkant hydropneumatisch geveerd. En ook hier zijn er naast de automatische- ook de handmatige instelmogelijkheden. Zo is de vering bij het trekken van een wals op maximaal te zetten om hinderlijk schudden van de cabine te beperken.

Een edelhert voor dagelijks gebruik - John Deere 6125 getest - (18)

De cabine wordt aan de achterkant hydropneumatisch afgeveerd en biedt een goed comfort.

Wat ons verder nog op viel

Even aanraken van de knipperlichthendel laat de richtingaanwijzers al werken. En ze schakelen na enige tijd, naar gelang de afgelegde afstand, weer automatisch uit. De accu onder de rechter cabine trap is niet erg goed bereikbaar en neigt naar vervuilen omdat de ontwikkelaars er wat zuinig met plaatwerk zijn geweest.

Maar de pluspool is goed bereikbaar om te overbruggen. Het onderhoudsinterval voor het luchtfilter werd dank zij de cycloon afscheider en voor het cabinefilter met actieve stofafzuiging  verhoogd naar 1500 uur.

Een kort overzicht

De John Deere 6125R is een universeel inzetbare tractor met 125 pk-92 kW nominaal vermogen. De serie bestaat uit 9 modellen van 105 pk/77 kW tot 210 pk/154 Kw.

  • Motorvermogen 125 pk/92 kW
  • Vermogen met IPM 150 pk/110 kW
  • PowerTech PVX 4 cil. motoren met een cilinderinhoud van 4,5 l
  • De emissienorm 4i wordt bereikt door een uitlaatgasretour systeem, een dieseloxidatiekatalysator en een roetfilter. Maar zonder SCR/AdBlue
  • Topsnelheid 40 km/u
  • Traploze transmissie AutoPowr
  • Overzichtelijke, ruime cabine met bediening vanaf de armsteun en een GreenStar 3 Command Center met touchscreen
  • Hefkracht achter max. 6000 kg
  • Hefkracht voor max. 4000 kg
  • Hydraulisch vermogen 114 l/min met load sensing pomp

Technische gegevens John Deere 6125 R

Motor John Deere Power Systems PowrTech PVS
Cilinders 4 / Turbo / LLK
Cilinder inhoud 4,5 l
Emissienorm Tier 4i
Uitlaatgas na behandelingen roetfilter dieseloxidatiekat.
Koeling Water
Nominaal vermogen (vlg. 97/68/EC) 125 PK/92 kW
Nominaal vermogen IPM* 145 PK/107 kW
Max. vermogen (vlg. 97/68/EC) 138 PK/101 kW
Max. vermogen IPM* 150 PK/110 kW
Nominaal toerental 2100 tpm
Max. koppel 585 Nm bei 1.600 U/min
Transmissie AutoPowr
aantal versn. Voor/achteruit traploos
Topsnelheid 50 km/u, 40 km/u
Aftak as 540, 540E, 1000 tpm
Max. hefkracht achter 6000 daN
Constante hefkracht achter 4350 daN
Constante hefkracht voor  3300 daN
Pompdebiet (load sensing) 80 l/min. 114 l/min
Oliedruk 200 bar
Olievoorraad 77 l
Bruikbare hoeveelheid olie (stat./dyn.) Max. 42/32 l ( met additionele olietank)
Leeggewicht voor as 2150 kg
Leeggewicht achter as 3320 kg
Totaal leeggew. 5470 kg
Vooras last 4800 kg
Achteras last 7000 kg
Toelaatbaar totaal gew. 9500 kg
Totale lengte 4540 mm
Breedte 2430 mm
Hoogte 2800 mm
Draaicirkel 5470 mm
Wielbasis 2580 mm
Banden (voor) 480/65 R28
Banden (achter) 600/65 R38
Geluidsniveau in cabine 70,6 dB(A)
Tankinhoud diesel 265 l

 

Veel voorlader mogelijkheden ‘af fabriek’

Wat voor parallelgeleiding heeft u het liefst? Helemaal geen? Een mechanische, een hydraulische of elektronische? Aan u de keuze. Maar bij de voorladers is er meer gebeurd. Tijdens onze test hebben we de H340 met hydraulische parallel geleiding en Memo systeem gebruikt.

Een edelhert voor dagelijks gebruik - John Deere 6125 getest - (8)

De voorlader H360 met elektronische parallel geleiding op een 6170R: Sensoren bepalen de hellinghoek, die elektrohydraulisch wordt aangestuurd.

Zo op het eerste oog valt de veranderde routing van het leidingwerk op. De slangen lopen nu mooi aan de binnenkant van de armen mee en belemmeren niet meer het zicht op de werktuigen. Daar helpt ook de verder naar onderen verlegde dwarsversteviging aan bij. We hebben bovendien in Bruchsal de nieuwe elektronische correctiemogelijkheid uitgeprobeerd en konden zo de positie uitgangsregeling (RTP) testen. Dat betekent dat bij het laten zakken, heffen en het laden of uit kippen automatisch de vooraf geprogrammeerde positie wordt behouden. Met de joystick naar voren zakt de voorlader precies zo ver omlaag als in het CommandCenter is vastgelegd. Dus geen krassen meer op de silovloer!

Ook kan er voor gekozen worden dat het werktuig altijd evenwijdig met de bodem staat. Makkelijk om bulkmateriaal te laden. Zo worden repeterende acties sneller en accurater uitgevoerd. Typisch John Deere: de joystick is nog een keer extra geborgd. Alleen als de hand de hele stick omvat, dan ontgrendelt een pal aan de zijkant de hendel.

Naar wens zijn via de terminal de oliedoorstroom hoeveelheden voor alle regelventielen traploos aan te passen. Ook de gevoeligheid van de joystick is regelbaar. Lineair, progressief of gecombineerd. Zo kan de voorlader optimaal aangepast worden. De H340 voorlader is ons goed bevallen. De afwerking is goed en met de elektrische joystick hadden we de bak prima onder controle. De hefhoogte van 4.10 m en de hefkracht van 2,4 ton zijn ruim voldoende. Ook over de stabiliteit van de tractor waren we prima te spreken.

Wat ons niet beviel, dat was de aan- en uitbouw van de laadbak. De aanbouwdelen moeten altijd met wrikken en schuiven gemonteerd worden. Automatisch koppelen door in te rijden is niet mogelijk.

De elektronische correctie van de parallelgeleiding is nieuw. Het recept: men neme een bak zonder parallelgeleiding en montere daar wat sensoren op. Sleutel de software in de terminal en dan werkt het systeem in de 6R al via de elektronische joystick. Nu controleert de elektronica de parallelle geleiding, bepaalt de maximale in- en uitkiphoek inclusief het werkbereik van de hydraulische cilinder. Op de display kunnen dingen zoals de nulpositie van de bak of het waterpas staan van de  bakbodem gecontroleerd worden. Bovendien is het RTP (de automatische positie terug geleiding van bak of het werktuig) een deel van de elektrische parallelgeleiding.

Het verbeterde zicht omdat er geen compensatiecilinder en dwarsverband voor de geleiding meer nodig zijn is een extra plus. De instellingen via de terminal zijn snel en eenvoudig te doen. Dat bevalt. De prijsindicatie voor de elektronica ligt onder de 400 euro. En daarvoor krijgt u veel gemak retour! Praktisch is ook dat de maximale hefhoogte vastgelegd kan worden. Zo wordt voorkomen dat bij het werken in bij voorbeeld lage stallen het dak geraakt wordt. Bij het laden kan de berijder de gewenste hefhoogte en ook de uitkiphoek instellen. De elektronische parallel geleiding is een schone zaak. De bak is er nauwkeurig mee te bedienen, de automatische functies bevallen.

John Deere 6125 R in de praktijk

Op het bedrijf van Robert Grassegger uit Grainau in de buurt van Garmisch Partenkirchen heeft de 6125R met H340 sinds januari 2013 ongeveer 250 bedrijfsuren gedraaid. De landbouwer, die ook nog gemeentelijk werk zoals sneeuwruimen doet, is prima te spreken over zijn trekker. De 6125R heeft een AutoQuad transmissie waar de ondernemer tevreden over is. De kwaliteit en afwerking van de tractor zijn naar behoren. De grote cabine met zijn bijrijderzetel krijgt een dikke plus.

De trekker is voorzien van mechanische ventielen, waarmee ook de laadschop goed te bedienen is. De motorisering klopt. Voor de houtsplijter verbruikt de 6125R zo’n 2,5 liter diesel per uur. Voor de 3 meter brede maaimachine verdwijnen er 10 l/u uit de tank. Over de weg en bij het nemen van stevige hellingen worden dat er al snel 25 l/u. De 6125R is echt zuinig.

Het uitzicht vanuit de cabine bevalt. De landbouwer wil nog wel graag deuruitzetters om de deuren een decimetertje open te zetten omdat hij de voorruit niet openen kan. De ruitenwisser had ook een decimetertje langer mogen zijn. De manier waar de accu is gemonteerd bevalt helemaal niet. Dat is een verzamelplaats voor vuil en pekelwater. Al met al is Robert Grassegger erg tevreden met zijn tractor.

Een edelhert voor dagelijks gebruik - John Deere 6125 getest - (4)

Voorlader met mechanische parallel geleiding zijn er nu ook met automatische positie herhaling.

Uwe Inhestreren uit Reken heeft een kalkoen fokkerij en doet aan landbouw. Op zijn bedrijf lopen 2 6125R’s met AutoPowr. De bedrijfsleider is al met al goed te spreken over de tractoren. Het vermogen en de heflast zijn hoger dan bij hun voorganger, een 6420. De grote cabine bevalt, maar de deuren mochten wel wat steviger zijn. De rechter uitstap wordt te steil bevonden. Met de laadschop komt Uwe Inhesteren goed uit de voeten. Het aan- en afbouwen gaat goed. Alleen zijn de koppelpunten van de werktuigen nogal moeilijk te zien. De wat hakerige mechanische bediening van de regelventielen is intussen verruild voor een elektrische.

Onze totaalindruk

De John Deere 6125R AutoPowr is een eenvoudig te bedienen trekker. Hij pakt de volle punten door de taploze transmissie. De zuinige vier cilinder motor trekt goed en reageert levendig. Door zijn hoge hefkracht aan de voor- en achterkant maakt de John Deere ook in het veld een goede indruk.

Dankzij de nieuwe terminal met zijn snelkeuzetoetsen zijn de belangrijkste instellingen te vinden zonder diep in het menu te hoeven duiken. De grote cabine en de semi-actieve vering er van zorgen voor een hoge mate van comfort. De geluidsbelasting is laag. Het glazen panoramadak geeft goed zicht bij het werken met de voorlader. De bediening met de elektronische joystick is uiterst exact. Opmerkelijk: de John Deere 6125R draaide in onze test 150 uur zonder problemen of defecten. Al met al een trekker om prettig mee te werken.

Een edelhert voor dagelijks gebruik - John Deere 6125 getest - (6)

Bij de uitvoering met de hydraulische parallel geleiding is de Memo functie mogelijk.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.