Leestijd: 8 minuten

Graslandcombinaties voor de doorzaai nemen in populariteit toe. Sommige fabrikanten leveren ze nu in breedten van negen meter en meer. Of dat het werk werkelijk versnelt, gingen we uitproberen met het model van Düvelsdorf.

Duvelsdorf - grote combinatie, dus snel werken - Agri Trader Test Jaarboek (1)

De graslandcombinatie van Düvelsdorf egt, zaait en walst op liefst 9 meter breedte.

Voederspecialisten trekken elk jaar opnieuw door het land met deze tip: haal meer melk uit het basisvoer. Dat ontziet zowel de pens van de koe als je bankrekening, zo luidt hun credo. Maar waar haal je het vandaan?

Veel gronden geven nou eenmaal geen hoge opbrengst en geen hoge voedingswaarde van het groenvoer. Een regelmatige verzorging van het grasland scheelt hierbij.

Om dat werk zo vlot mogelijk te laten gaan, leveren steeds meer fabrikanten combinatiemachines aan. In een enkele bewerkingsgang kunnen ze egaliseren, eggen, zaaien en rollen. De meeste gebruikers kiezen daarbij voor drie tot zes meter werkbreedte. Deze methode lijkt aan populariteit te winnen.

In de afgelopen tien jaar is het aanbod aan graslandcombinaties gestaag gegroeid, omdat steeds meer melkveehouders investeren in de kwaliteit van het groenvoer.

Aanbod groeit

Daarom biedt Düvelsdorf een nog grotere werkbreedte aan. De firma uit het Duitse Ottersberg (net ten oosten van Bremen) heeft al sinds 2017 een 9-meter-versie van haar combinatie in het programma.

Gemonteerd daaraan zijn de tandeg ‘Green.Rake expert’ met egaliseringsrail, het zaaiaggregaat ‘HS12 Turbo’ en de rol ‘Terra.Roller expert’ in 9,3 meter breedte. Er komt binnenkort ook een alternatief van He-Va, dat haar ‘Grass-Combi’ in de loop van het jaar met meer dan 7 meter werkbreedte zal gaan leveren.

De fabrikanten beloven sneller werken en daarmee meer slagkracht. Maar win je echt tijd met de grote combinaties, of zijn ze uiteindelijk zo onhandelbaar en duur dat het voordeel teniet wordt gedaan? We hebben het uitgeprobeerd na de eerste maai van 2020.

Agressieve tandeg op de Düvelsdorf

De kwaliteit van een graslandcombi staat en valt met de tandeg. Het is belangrijk dat hij indien nodig agressief te werk kan gaan om afgestorven en ongewenste planten uit te wieden. Daarvoor heeft hij dikke tanden nodig en een praktische manier om de agressiviteit ervan te verstellen.

Duvelsdorf - grote combinatie, dus snel werken - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Je kunt snel en gemakkelijk instellen hoe agressief de tandeg moet bewerken.

Düvelsdorf heeft de Green.Rake expert hierop gemaakt. De tanden zijn 10 millimeter dik. Daarmee zijn ze ook sterk genoeg voor sterk samengeklit grasland of voor de bestrijding van het lastige beemdgras poa annua.

Door de kromming passen de tanden zich gemakkelijker aan oneffenheden in de bodem aan en werken ze ook in kuilen. Daarentegen kunnen ze met stenen niet zo goed overweg als rechte tanden.

Sommige concurrenten gebruiken akker-tandeggen voor hun graslandcombi’s. Met tanddiktes van 5 à 7 millimeter zijn die echter alleen voor minder agressief gebruik geschikt.

Düvelsdorf is gemakkelijk in te stellen

De tanden zijn rechtstreeks met een dubbele spiraal afgeveerd en daarbij door een staalkabel ook beveiligd tegen verlies, mochten ze een keer van de balk afbreken. De instelwijze beviel ons goed: door middel van een lang hendel konden we één van de vier standen kiezen. De 9-meter-versie is daarbij in zes tandeg-segmenten opgedeeld. Binnen een paar seconden is elk segment ingesteld.

De ongecompliceerde bediening is belangrijk, omdat het je motiveert om de agressiviteit vaker aan te passen aan het te bewerken veld.

De parallellogramophanging van de tandegsegmenten zorgt ervoor dat alle drie de (achter elkaar geplaatste) rijen met dezelfde aanlegdruk werken. Alleen voor de egaliseringsrail hadden vooraf wat spierkracht nodig. Hier verloopt het instellen met een veerbelaste drukknop. Om de rail op te tillen, heb je wat kracht nodig.

Voor de steunwielen zijn er door drie gaten in de wieldrager en drie in de houder in totaal negen standen. Ook al zag het testveld er afgezien van een paar gaten in de grasmat behoorlijk goed uit: we probeerden ook de meest agressieve tandeg-afstelling. De tanden konden dat goed aan en beten betrouwbaar in de bodem.

We reden echter overwegend in de tweede van de vier agressiviteitsniveaus. Het ging ons er vooral om de grasmat te beluchten en het uitlopen te stimuleren. Wie zaait op negen meter breedte, heeft een krachtig zaaiaggregaat nodig.

Duvelsdorf - grote combinatie, dus snel werken - Agri Trader Test Jaarboek (3)

De egaliseerrail heeft vier niveaus.

Düvelsdorf monteert de grootste variant van haar HS-lijn, de HS12 Turbo. De ventilator daarvan wordt hydraulisch aangedreven en heeft daarvoor 25 l/min aan olie nodig. Hij kan volgens de fabrikant met alle soorten zaaigoed overweg, niet alleen graszaad en fijne zaden.

De ventilator blaast ze door 30 millimeter dikke slangen naar de 12 uitgangen. Dat werkte op onze testdag betrouwbaar. Alleen na een bedieningsfout van de bodemklep, waarna iets teveel zaaigoed in de slangen was gekomen, was een wat langer uitkloppen nodig.

Vulacrobatiek

De tank op de HS12 heeft een inhoud van 500 liter, wat gemiddeld genoeg is voor 20 à 25 hectare doorzaaien. Die aangename tankinhoud moet je echter wel bekopen met de nodige acrobatiek bij het navullen.

Duvelsdorf - grote combinatie, dus snel werken - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Hier is spierkracht nodig. Het vuldeksel van de HS12 zit 1,8 meter boven de bovenste treeplank.

Het vuldeksel zit 1 meter 80 boven de bovenste treeplank. Daarbij heb je inherent aan de constructie pas bovenop een handgreep voor meer houvast, niet op de treden er naartoe. Wie een volle zak met zaaigoed op z’n schouder heeft, moet dus een goede balans hebben, enige behendigheid en ook redelijke spierkracht.

Bij de kleinere combi’s met kleiner zaaiaggregaat is het vullen gemakkelijker. Des te comfortabeler daarentegen is de regelmodule Seed.Con. Die strooit de zaden afhankelijk van rijsnelheid uit. Er is daarvoor niet veel apparatuur nodig: je kunt hem simpelweg met je smartphone bedienen door in de browser een IP-adres in te voeren. Als alternatief levert Düvelsdorf een speciaal display of je integreert de bediening in het ISOBUS-display van de trekker.

Duvelsdorf - grote combinatie, dus snel werken - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De zaaihoeveelheid regel je via de ISOBUS-terminal, een eigen display of gewoon op je smartphone.

Telefoon regelt hoeveelheid

Het belangrijkste voordeel van het systeem ontdekten we meteen na het vullen van de HS12. Bij het afdraaien door middel van bodemklep en opvangbak bestuurden we de HS12 gewoon met onze telefoon; je eigen zakterminal zeg maar.

Of je het nou per mobiele telefoon of via het display doet: in alle varianten stel je de gewenste zaaigoedhoeveelheid per hectare in. De zaaias stelt zich dan in op de rijsnelheid en draait automatisch op het bijpassende toerental. Hoe snel hij precies rijdt, berekent de graslandcombinatie met behulp van een sensor op een tastwiel achter de tandeggen.

Wat ook praktisch is: de knoppen om de uitgezaaide hoeveelheid met 2 kg/ha te verhogen of te verlagen. Als je kale plekken ziet, kun je zo snel wat meer zaaigoed toedienen.

Duvelsdorf - grote combinatie, dus snel werken - Agri Trader Test Jaarboek (7)

De sensor achter het tastwiel meet de rijsnelheid en regelt aan de hand daarvan de zaaihoeveelheid.

Is meer breedte een voordeel?

Terwijl de Grünlandkombi dus probleemloos en comfortabel functioneert, blijft de vraag: loont de grotere werkbreedte? Of zou je met een 7,5- of 6-meter-versie net zo goed af zijn?

In onze test was het extra bewerkingsvermogen duidelijk merkbaar. We bewerkten slagen met 250 tot 500 meter lengte tussen de kopakkers en een gematigde dwarshelling. De goed afgestelde machine in combinatie met het stuursysteem van de Fendt Vario en de snelle zaaigoedhoeveelheidaanpassing via de telefoon maakten het werk probleemloos en aangenaam.

Het nadeel van de grote werkbreedte merkten we op de kopakker. De nalooprol, die met 9,3 meter breedte iets buiten de tandeggen uitsteekt, beperkte ons bij het keren.

Duvelsdorf - grote combinatie, dus snel werken - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Je moet ruime bochten maken op de kopakker; de binnen-draaicirkel lag hier op zo’n 12 à 13 meter.

We durfden hooguit een draaicirkel van 12 à 13 meter aan. Dat betekent dat je geen aaneensluitende rijsporen kunt bewerken. We wisselden steeds naar een spoor verder.

Zeker omdat we op het grasland niet altijd meteen konden zien waar we al hadden bewerkt, kwam het stuursysteem goed van pas. In samengeklit gras waar de tandeg ongewenste planten lostrok, waren de bewerkte sporen natuurlijk gemakkelijk te herkennen.

Afzonderlijk te benutten

Wat ons goed beviel, is het snelkoppelsysteem van de rol Terra.Roller expert. Binnen een paar minuten is hij aan de tandeg aangebouwd of verwijderd, zowel in ingeklapte als uitgeklapte positie.

Op onze testmachine was de rol persluchtgeremd, wat bij een gewicht van 5,0 ton geen luxe is. In plaats van kroonringelementen kun je de Terra.Roller expert ook krijgen met Cambridgerollen.

Door het koppelsysteem zijn de tandeg en de rol ook apart te gebruiken. Gekoppeld klap je ze gelijktijdig in of uit. Dat duurde in onze test elk circa 45 seconden.

Technische gegevens van de Düvelsdorf

Tandeg: Green.Rake expert; afzonderlijk opgehangen tandenvelden van elk 1,5 m breed; parallellogramgeleiding voor gelijkmatige tandeg-druk; gewicht 1,47 t.

Zaaiaggregaat: HS12 Turbo met regelmodule Seed.Con, stroomafname 5 A, tegelijk hydraulisch 25 l/min;  hydraulisch aangedreven ventilator; gewicht 150 kg.

Rol: Terra.Roller expert met kroonringelementen, ook leverbaar met Cambridge-elementen in diameter 460 of 550 mm; gewicht bij 9 m breedte 5,04 t.

De concurrentie: extra brede graslandcombinaties

Duvelsdorf - grote combinatie, dus snel werken - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Düvelsdorf graslandcombinatie

He-Va Grass-Combi

He-Va Grass-Combi

Einböck Pneuma.star-Pro-Sti

Einböck Pneuma.star-Pro-Sti

Maximale werkbreedte 9 m binnenkort  >7 m 12 m
Egaliseerbalk met veervoorspanning en wegrijbeveiliging, vier niveaus egaliseerrail of egaliseerbalk met afz. veren, traploos geveerde driehoekige egaliseerrail
Tandeg, strookafstand Green.Rake expert, 50 mm Grass-Combi, 90 mm Grass-Manager-Pro, 25 mm
Tandvorm gebogen, dubbel geveerd recht, dubbel geveerd gebogen, dubbel geveerd
Tanddikte 10 mm 12 mm 8 of 10 mm
Tandverstelling veerbelaste drukknop hydraulisch vanuit cabine hydraulische niveauregeling
Zaaiaggregaat HS12 Turbo Multi-Seeder 410-8-HY P-Box-STI
Ventilatoraandrijving hydraulisch hydraulisch hydraulisch, opt. load-sensing
Tankinhoud 500 l 410 l 500 l
Geschikt voor: alle soorten zaaigoed afh. van gekozen doseerrol afh. van gekozen doseerrol
Positie uitloop na egalisering, voor tandeg na egalisering, voor tandeg midden in tandegveld
Type rollen Terra.Roller expert, Cambridge of kroonring Tip-Roller of Vip-Roller, Cambridge of sterringen geen nalooprollen
Hoeveelheidsregeling Seed.Con, met smartphone of ISOBUS Auto-Control-terminal of ISOBUS Speed-Tronic-terminal

 

Onze conclusie over de Düvelsdorf

Er is tegenwoordig meer aandacht voor graslandverzorging voor beter groenvoer, maar in de praktijk is het alleen populair als de machines ervoor snel inzetbaar en betrouwbaar zijn. De ‘Grünlandkombi’ van Düvelsdorf scoort op beide vlakken goed.

De instelling is snel te doen en en het zaaiaggregaat kan worden afgedraaid met behulp van je smartphone. De werkbreedte heeft ook nadelen, vooral de draaicirkel van meer dan tien meter. En het vullen van de zaaigoedtank is nog niet optimaal opgelost.

Alles bij elkaar stelt het werken met de grote combinatie echter zeer tevreden, aangezien je zonder lange voorbereiding vlot aan de slag kunt en goed opschiet.

+ gemakkelijk in te stellen
+ gemakkelijke bediening via Seed.Con

– grote draaicirkel
– zaaigoedtank moeilijk te vullen

 

Dit artikel is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek – bestel hem hier!

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.