Leestijd: 10 minuten

2.600 l. spuitmiddel, verdeeld over twee tanks zijn kenmerkend voor de Sirius 10 met zijn Gemini-7-fronttank. Hoe geslaagd de samenwerking tussen fronttank en aanbouw veldspuit is, dat mochten we in het seizoen van 2014 uitproberen.

Duurtest van de Lemken Sirius 10 met Gemini 7 fronttank Agri Trader (20)

Lemken wil met de Gemini fronttank veldspuit aan de roep om nog meer slagkracht voldoen. In de tank gaat 1.000 l en hij is te combineren met de Sirius aanbouwveldspuit. Om de techniek zo simpel mogelijk te houden, heeft de fronttank aanvullend maar één schoonwatertank en één hydraulisch aangedreven pomp om te mengen en te reinigen. Alle andere benodigdheden zitten in de spuitunit achter.

De fronttank is te combineren met aanbouw veldspuiten van 900, 1.300, 1.600 en 1.900 l. Zo is er al met al tot 2.900 l gewasbeschermingsmiddel te bunkeren.

Lemken Sirius: Spuitbomen met profiel

In de basisversie heeft de Sirius 10 de elektronische Ecospraybediening. We reden de Sirius 10 met een 1.600 l tank, ISOBUS en klapbare 27 m SEH spuitbomen.

De veldspuit is 2,50 m breed en 2,90 m hoog. De beperkte lengte van 2,40 m laat zien dat de spuit kort op de trekker zit, om de vereiste hefkracht laag te houden.

Bijzonder aan de SEH spuitbomen is de aluminium profielpijp. De grote diameter en de rechthoekige doorsnede zorgen voor veel stabiliteit. Een extra voordeel is dat de nozzles en leidingen plus de elektronica ook in dat profiel zijn geplaatst. Daar zit alles mooi beschermd en de gladde buitenkant is eenvoudig te reinigen.

Duurtest van de Lemken Sirius 10 met Gemini 7 fronttank Agri Trader (3)

In de basisuitvoering klapt en versmalt de SEH symmetrisch. Hij heeft hydraulische hoogteverstellingen en opklappende eindstukken. In de Premiumversie met olie-omloopsturing, die we getest hebben, wordt de symmetrische- en asymmetrische reductie, en de hoekverstelling van de arm en de hellingcompensatie geregeld met een DW ventiel of LS. De aansturing ervan gebeurt met de terminal of van buitenaf. Maar daar over later meer.

Het invouwen gaat met een volgorde-schakeling daardoor klappen de spuitbomen in ongeveer een minuut in of uit.

Spuitmiddel steeds in beweging

In de spuitbomen zit een circulatie-systeem, van waaraf de elektrische ventielen de nozzles bedienen. In de EcoSpray uitvoering is dat systeem naar wens in 9 deelbreedtes in te schakelen. In de ISOBUS MegaSpray variant zijn dat er tot max. 13.

Bovenop is er nog een enkele nozzle schakeling mogelijk, die meestal met de Section Control bediend zal worden. Tijdens het spuiten wordt het spuitmiddel vanuit het midden naar buiten, en via een bypass systeem weer van buiten naar binnen gevoerd.

Aan de kopakker wordt er een spoel/circulatiedruk ingesteld waarmee de bomen tijdens het draaien worden gespoeld. Dat voorkomt verstopte leidingen en geeft minder resthoeveelheden.

Met de MegaSpray aansturing worden de spuitkoppen stuksgewijs aangestuurd met de SectionControl. Dus had de testspuit 54 ‘deelbreedtes’. Door het schakelen per spuitkop is de overlap bij uitlopen en wigvormige stukken land met 90% te reduceren.

Duurtest van de Lemken Sirius 10 met Gemini 7 fronttank Agri Trader (9)

De commandocentrale van de Sirius: Alles dat voor het vullen van de veldspuit nodig is, vindt de gebruiker hier. Alles duidelijk verdeeld en van tekst voorzien. De inspoelsluis komt bij het openen van het deksel mee naar buiten.

Gladde tank

Aan de tank voor het gewasbeschermingsmiddel heeft Lemken nauwelijks iets veranderd. Hij is verregaand identiek met die van de Sirius 9. De korte bouw belooft een relatief geringe hefkracht.

In de tank opgenomen verstevigingen zorgen voor stabiliteit. Twee nozzles in de top zorgen voor constante bevochtiging van de binnenzijde. Bovendien zitten er nog twee injector mengernozzles en vier reinigingsnozzles in de bodem.

Tegen meerprijs is er een intensief menger beschikbaar. Dan kan de hele pomp-opbrengst gebruikt worden voor het roeren. De benodigde druk wordt verzorgd door een 250 l pomp. De prestaties daarvan passen bij de 27 m spuit. 500l/ha bij een snelheid van 7 km/u is een daarbij passende, goede waarde.

Duurtest van de Lemken Sirius 10 met Gemini 7 fronttank Agri Trader (12)

Voor de 1.000 l grote fronttank volstaat een DW ventiel en een slang naar de Sirius 10.

QuickConnect

Door een speciaal klapmechanisme kan de montage aan de topstang vast gebeuren voordat de bekers van de onderste hef het apparaat opvangen. Dat geeft ruimte om de aftakas, de kabels en hydraulica te verbinden.

Daarna de zaak gewoonweg terugdrukken tot in de vangbekers. Is de topstang lang genoeg (ongeveer zoals in aangebouwde toestand) dan valt het systeem in zijn grendels en kan er getild worden. Het QuickConnect systeem beviel ons goed.

Eenvoudige bediening van de Lemken Sirius 10

Maar wat is er nieuw aan de veldspuit? Naast de al genoemde spuitbomen met hun echte enkele nozzle-schakeling werd de bediening met inspoelsluis herzien. Alles zit nu achter een deksel, die naar voren geopend wordt. Zo is alles goed tegen vuil beschermd.

De bediening is helder verdeeld. De druk wordt met een vierwegventiel tussen inspoelsluis, nozzles en interne reiniging en fronttank omgeschakeld. Aan de zuigkant schakelt een vierwegventiel tussen de hoofdtank, van extern, van de tweede zuigaansluiting (fronttank, indien aanwezig) en de schoonwatertank.

Lemken adviseert bij de aanbouw van de fronttank de montage van een elektrisch vierwegventiel en TankPilot. De kraan wordt met de trekker terminal of met de Enter knop van de TankPilot geregeld. Dat werkt goed.

In de inspoelsluis gaat 45 l en de uitloopsnelheid is 2,25 l/min. De container is dus leeg in 20 seconden. De zuigende werking is goed te doseren, Met de inspoelklep en de Pro-Flow nozzle in de uitloop kunnen ook grotere hoeveelheden zoutzuur goed ingespoeld worden.

Opdat er geen gewasbeschermingsmiddel aan de wanden van de sluis gaat hechten, zorgt een ringleiding voor een gelijkmatige bevochtiging van de wanden. Goede schoonmaak mogelijkheden garanderen de rest.

Duurtest van de Lemken Sirius 10 met Gemini 7 fronttank Agri Trader (13)

Een hydraulisch aangedreven pomp om te mengen en te spoelen en twee ventielen maken de bediening eenvoudig.

Alle functies zijn door heldere pictogrammen gekenmerkt. De container voor het gewasbeschermingsmiddel en de 160 l grote schoonwatervoorraad zijn goed te vullen met 2” KamLocck koppelingen. Voor het handwas tankje is een GEKA koppeling nodig. Eerst voor, dan achter.

Als er met de fronttank wordt gewerkt, dan wordt het gewasbeschermingsmiddel ook in de spoelsluis van de Sirius ingemengd en dan vanuit de hoofdtank naar de 1.000 l grote fronttank gepompt. Dat vraagt tijd. Bij meer haast hebben we de zaak gewoon via het deksel de tank ingepompt. Dankzij het geïntegreerde opstapje gaat dat prima.

Aan de voorkant is een hydraulisch aangedreven, tegen drooglopen beveiligde, 70 l pomp gemonteerd. Die 70 l/min worden al bij 5 bar bereikt. De constante duurdruk wordt opgegeven voor 15 bar. Mengen en schoonmaken gaat ook erg goed met de pomp. Omdat hij hydraulisch is aangedreven en de hoeveelheid olie vanuit de trekker met een verstelbare smoorklep wordt geregeld, hadden we hier graag een manometer gezien om de hoeveelheid olie beter te regelen.

De fronttank en veldspuit zijn slechts door één leiding verbonden. Via die leiding wordt de fronttank gevuld, en geleegd. Dat is praktisch en het voorkomt resthoeveelheden. Het heeft echter ook consequenties bij het gebruik. Omdat de veldspuit een circulatie-leiding heeft, wordt het sproeimiddel aan de kopakker bij uitgeschakelde nozzles teruggevoerd naar de tank. Daarom moet er eerst uit de hoofdtank gewerkt worden, zodat daar ruimte voor de terugloop is. Het feit dat de voortank als ballast functioneert, telt ook mee. Omschakelen tussen de tanks gaat via de terminal.

Bediening met Megaspray

Lemken biedt voor de Sirius 10 twee terminals aan: de Ecospray, het instapmodel, neemt de complete besturing over. Met de Megaspray doet ISOBUS mee. De bediening is compatibel met VT, ISO Auxillaries, ISO SectionControl en ISO TaskController. Daarmee zijn bijna alle ISOBUS-opties, inclusief de camerafunctie beschikbaar.

Aan de ene kant kan de spuit gereden worden met de CCI-200 of andere ISOBUS-terminal. Maar ook de joystick en andere elementen zijn probleemloos in te passen. Het grootste deel van de tijd hebben we gereden op de terminal van de Fendt 716 Vario. Die had Section Control software, dus kon de aparte schakeling voor de nozzles op de Sirius 10 helemaal benut worden.

Alle belangrijke functies van de veldspuit waren op te slaan in de joystick van de trekker. Het mooiste van alles: Dat ging allemaal in ‘plug & play’. Makkelijker hadden we het ons niet kunnen voorstellen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

GPS en SectionControl liepen over de trekker en de Megaspray ontfermde zich helemaal over de veldspuit. De Megaspray functioneert ook zonder ISOBUS aan boord van de trekker. De Section-Control met enkele nozzlebediening is alleen nadelig als de deelbreedtes manueel gesteld worden. Omdat de deelbreedtes niet voorgeprogrammeerd zijn, moet elke nozzle apart geschakeld worden.

Er kan natuurlijk ook zonder SectionControl, maar met ingestelde deelbreedtes werken. Bij ons haperde de software af en toe, maar inmiddels is er daarvoor een update. Als troost geldt dat we de eersten waren die er mee werkten en dat er bij de crash geen data verloren gingen.

Samenvatting Lemken Sirius 10 en Gemini 7 fronttank

De Sirius is een eenvoudig te bedienen aanbouw veldspuit met erg goede spuitbomen. De SEH spuitbomen houden zich verheugend rustig en hebben een slimme pendelcompensatie. De aluminium bomen zijn erg torsie stijf en bieden ruim voldoende plaats voor drie- of zelfs vijfkops nozzles.

De pendelcompensatie werkt ook prima. Maar bij de 27 m versie adviseren we een automatische hoogtegeleiding. Die is optioneel.

De combinatie van de Gemini 10 fronttank en de Sirius 10 is samen bijna een kleine zelfrijder. Het zicht naar voren over de Gemini tank is goed. Naar achteren is het zicht bijna nul. Daar is het goed dat de spuit in opgevouwen stand maar 2,50 m breed is. Zo kan achteropkomend verkeer in elk geval in de spiegels gezien worden. Ook smalle akkerwegen geven geen problemen.

Het vullen van de fronttank duurt wat lang, omdat eerst de hoofdtank en daarna pas de fronttank ingespoeld wordt. Het pompdebiet is voldoende om 500 l/ha ook bij 7 km/u uit te rijden. De bediening aan de linkerkant is goed beschermd door een deksel en laat nauwelijks wensen open.

Ook de  bediening van de Megaspray is  geslaagd, speciaal waar het aankomt op de aansluiting op de boordelektronica van de trekker. De software probleempjes die we hadden waren een kinderziekte. De automatische SectionControl deelbreedteschakeling maakt precies en nauwkeurig spuiten mogelijk, bijna zonder dat er overlapping optreedt.

We hebben wel regelmatig een mechanische inhoudsmeter gemist. De elektronische uitvoering werkt goed, maar is in de straatmodus niet af te lezen. Een mechanisch exemplaar was handig geweest om onderweg al de volgende passende slag uit te kiezen.

Lemken Sirius 10 in een oogopslag

  • Slagkracht met 2.600 l sproeimiddel.
  • Erg wendbaar, speciaal op kleine slagen.
  • Moderne techniek, nu ook bij aanbouwspuiten.
  • Precies werken dankzij de enkele nozzles en SectionControl.
  • Verbinding met ISOBUS  van de trekker mogelijk.

In de praktijk

Duurtest van de Lemken Sirius 10 met Gemini 7 fronttank Agri Trader (1)Alexander Audrit heeft gekozen voor een Sirius 10 met 1.900 l tankvolume. De bediening gebeurt met Megaspray en een CCI 200 terminal. Om de aparte nozzlebediening van de 24 m spuitbomen optimaal te kunnen gebruiken heeft hij ook SectionControl aangeschaft. Aanvullend is ook het TankPilot systeem gemonteerd.

Eerst geleidde de landbouwer de spuitbomen nog handmatig, omdat de automatische stanggeleiding ten tijde van de voorserie nog niet beschikbaar was. Ook nu doet hij dat nog steeds gedeeltelijk handmatig omdat zijn percelen deels verspreid liggen. Maar de automatische BoomCommand functie zou hij niet meer willen missen.

In het begin had de landbouwer problemen met de software. De veldspuit liep niet erg stabiel. Na een software update speelde dat probleem niet meer. Ook de daalsnelheid van de installatie werd sneller na de aanpassing. Al met al is de bedrijfsleider die tarwe, koolzaad en gras verbouwd erg tevreden met de Sirius 10 en hij zou hem zo weer kopen.

Over de SectionControl was hij helemaal te spreken. Op 60 ha verbouwingssakker spoot hij glyfosaat en de ‘heilige dagen’ waren in totaal minder dan 20 m2.

Technische gegevens Lemken Sirius 10

Werkbreedte 27 m
Transportbreedte 2,50 m
Koppeling Kat. III
Pompdebiet 250 l/min
Spuitmiddeltank inhoud Sirius 10 1.600 l
Schoonwatertank 160 l
Handenwastank 20 l
Leeggewicht met spuitbomen 1.525 kg
Gemini-7-Fronttank
Spuitmiddeltank inh. Gemini 7 1.000 l
Schoonwatertank 110 l
Leeggewicht 212 kg

 

Duurtest van de Lemken Sirius 10 met Gemini 7 fronttank Agri Trader (4)

De spuitbomen klappen in ongeveer een minuut en zijn compact opgevouwen. De spuit is met 2,50 m best smal.

Lof en kritiek

Aan- en afbouw: Met het QuickConnect system is een veilige aan- en afbouw mogelijk. Om te parkeren zijn er praktische steunen. De fronttank is dankzij de demonteerbare transportwagen eenvoudig aan te bouwen.

Tank en pomp: In de tank gaat 1.600 l, met de front tank erbij is er ruimte voor 2.600 l. Het zwaartepunt van de Sirius ligt kort op de trekker, maar hij is wel erg hoog. De smalle transportbreedte is mooi voor op akkerwegen. Voor ons voldeed de standaard 250 l. pomp. De filters zijn erg goed te bereiken om ze te reinigen. De inspoelsluis en de bediening laten nauwelijks te wensen over.

Spuitbomen: de 27 m spuitbomen Laten een goede indruk achter. De symmetrische inklap is handig als er wat minder ruimte is. De leggers kunnen per zijde gehoekt worden. De goede hellingcompensatie en het rustige beeld van de spuitbomen maken hoge rijsnelheden mogelijk. De stappenschakeling maakt het in- en uitklappen eenvoudig en snel.

Bediening: Met de Megaspray bediening is de integratie met de ISOBUS trekker, inclusief joystick mogelijk. Elke nozzle wordt elektrisch afzonderlijk via SectionControl aangestuurd. Dat werkt prima en geeft de rijder op ongelijkmatige slagen veel comfort en rust.

Duurtest van de Lemken Sirius 10 met Gemini 7 fronttank Agri Trader (6)

Over de hefsteun wordt de spuitbalk mooi omhoog geleid. De pendelcompensatie met parasolophanging is ons goed bevallen. De bomen liggen mooi rustig.