Leestijd: 12 minuten

Duurtest | Steyr kleinste traploze levert (volgens ECE R120) 131 pk, een dikke boost en tot 29 pk extra vermogen. Maar dat was niet de enige reden voor ons om de Steyr CVT 6130 EcoTech eens beter onder de loep te brengen.

Duurtest Steyr CVT 6130 - 30 paarden extra - (14)

De tractorbedenkers uit het Oostenrijkse St. Valentin waren na Fendt de tweede die een praktisch inzetbare traploze power splitter introduceerden. Sinds die tijd scoorden de rood-witte CVT trekkers en hun rode CVT broertjes van Case IH vooral door hun simpele bediening en hun betrouwbaarheid. Vandaag de dag zit er een dubbele koppeling in de transmissie, net als die in 2009 al in de grotere modellen met langere wielbases kwam.

In 2010 kwamen dan ook de kleinere, parallel aan de grotere, conventioneel geschakelde, machines met een traploze transmissie en SCR uitlaatgas nabehandeling op de markt. En of die werkelijk zoveel zuiniger zijn als  beloofd werd, dat hebben we in 450 bedrijfsuren gemeten.

Voldoende cilinderinhoud in deze Steyr

In de CVT 6130 EcoTech monteert Steyr, net als in hun andere modellen, motoren van het bij het zelfde concern horende FPT, Fiat Power Train. Uit ruim 6,7 liter slagvolume komen dankzij de turbo 96 kW/131 pk aan de krukas gemeten bij 2200 tpm.

Duurtest-Steyr-CVT-6130-30-paarden-extra-15Met de boost, die Steyr ‘Power Plus’ noemt, draven er tussen de 1800-1900 tpm zelfs tot 118 kW/160 pk. Van dat extra vermogen is 17 pk beschikbaar voor vrije inzet. Dus ook bij zwaar  akkerwerk. De extra 20 pk zijn er bij transport vanaf 15 km/u (bij een ingeschakelde aftak as vanaf een rijsnelheid boven de 0,5 km/u). De bijbehorende maximum koppels zijn dan 631-741 Nm. Dat koppel is er vanaf 1500 tpm.

Onze metingen bevestigen de gevoelsmatig al goede motorkarakteristiek. Hoewel we bij nominaal toerental maar 105 pk aan de as hebben gemeten. Dat komt overeen met zo’n 120 pk aan het blok. Daarvoor ging het motorvermogen tot het maximum van 1800 tpm aanzienlijk door tot een stevige 141 pk. Vanaf 100(!)-bijna 2100 tpm geeft de krachtbron een mooi constant vermogen.  Vermogen dat bij lage toerentallen alleen maar geleidelijk minder wordt.

Bij werken met de aftak as is er dus altijd voldoende vermogen voor handen. Als maximaal koppel hebben we tijdens de test 615 Nm bij 1500 tpm gemeten. Een waarde die slechts minimaal onder de opgegeven waarde “goed“ ligt.

Naast diesel heeft de CVT 6130 EcoTech ook AdBlue nodig om aan de emissie eis Tier 4 interim te voldoen. Het AdBlue verbruik ligt tussen de 6-7 % van het diesel verbruik. Daarom moet de AdBluetank van 48 liter om de “tankstop“ bijgevuld worden. Als dat eens vergeten wordt, dan is er geen reden tot paniek, tijdens ons werk bleef er na de tweede tank nog voldoende AdBlue over voor nog een halve tank diesel.

Duurtest Steyr CVT 6130 - 30 paarden extra - (1)

De 6,7 liter motor van FPT leverde op de testbank overtuigend vermogen bij fantastische verbruikswaardes.

Heel zuinig in gebruik

Ook qua verbruik pakte de Steyr CVT 6130 de punten. Maar hij leverde geen recordwaardes. Met 250 g/kWh op nominaal toerental is de kleine CVT een goede middenklasser. Zijn 232 g/kWh bij maximaal presteren en de 221 g/kWh op maximaal koppel zetten hem wel in de spits in de trekkerwereld.

Duurtest-Steyr-CVT-6130-30-paarden-extra-18Als de tractor onder de 1800 tpm  gereden wordt, en qua koppel gaat dat prima, wordt dat werkelijk met een gering brandstofverbruik beloond. Mooi: op ons testexemplaar was het motormanagement zo afgeregeld, dat de bestuurder er aan de hand van de gelijkmatige verbruikscurve op een ideale manier zijn rijstrategie, respectievelijke toerentallen kan uitkiezen. In praktijk resulteerde dat in een vergelijkbaar beeld: 13 l/u tijdens het kuilvoertransport met een 16 tons tandem is een mooie waarde. Ook de 16 l/u voor het werken met de 3,0 m schijveneg combinatie mag er wezen.

Steyr met dubbel handgas…

De motorbelasting van de CVT 6130 is, net als bij zijn grotere traploze broers, te regelen met de EcoDrive handgashendel, links van de multicontroller.

De rechter van de twee hendels bepaalt het hoogste toerental, de linker het laagste. Dat werkt heel simpel en praktischer dan een regeling met draaiwieltjes of instellingen in een sub menu in de bedieningsterminal. Helaas misten we de optische aanduiding bij de rechter hendel. Daardoor moet er, bij het vastleggen van het toerental ook altijd de linker regelaar (het eigenlijke handgas) mee naar voren geschoven worden om het toerental naar het gewenste niveau te brengen.

Kijk voor welke prijs je de Steyr CVT 6130 tweedehands kan kopen

En een dubbele koppeling

De traploze overbrenging in de Steyr CVT 6130 is in eigen huis ontwikkeld en wordt bij het Antwerpse CNH gefabriceerd. Bouwtechnisch onderscheid deze transmissie zich van die uit de grote CVT modellen met lange wielbasis.  In plaats van vier-, worden er in de kleine CVT bak maar twee mechanische rijmodi geschakeld, natuurlijk wel vol automatisch en, net als bij de grote broers, door middel van een dubbele koppeling. Bij een rijsnelheid van eerst 6 en vervolgens 30 km/u is de overbrenging 100% mechanisch, dus passend bij het zwaarste trekwerk en de gemiddelde transportsnelheid over de weg. Die twee modi worden snelheidsafhankelijk automatisch geschakeld, waarbij de dubbele koppeling (met  lamellen!) de slijtage merkbaar moet verminderen.

De berijder kan zelf kiezen uit drie snelheidsgebieden. Die zijn met de snelle-/langzame keuzetoetsen van de multicontroller simpel in te stellen. Met het scrollwieltje aan de controller kan  bovendien de tempomaat ingesteld en aangepast worden. En als we over die tempomaat praten: die heeft niet het soort bedieningsknoppen die we bij veel andere merken zien. In plaats daar van wordt de ingestelde snelheid bereikt, wanneer de multicontroller in zijn schakelrichting tot aan de aanslag naar voren wordt gedrukt. Dat voelt mogelijk wat ongewoon aan. Maar er blijft, zoals gezegd, het alternatief  om de snelheid met de duim via het scrollwieltje te regelen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In beginsel rijdt de CVT in zijn actieve S-Tronic Management. Dat houdt in dat het motortoerental automatisch en last afhankelijk aangepast wordt en dat de berijder de snelheid regelt met het rijpedaal of de multicontroller. Handmatig -dus het toerental met het ‘gaspedaal’ regelen en de snelheid met de multicontroller- kan ook. De voorkeuze daarvoor wordt via het ICP bedieningspaneel op de rechter armsteun gemaakt. Het is even wennen, maar de bediening is daarna snel en eenvoudig.

Wel hebben we wat kanttekeningen bij de aansturing van de motor en de transmissie. Die reageerde te happerig en via het rijpedaal was de bediening van de trekker niet precies genoeg. Via de  multicontroller ging dat beter. Bij de bediening van die multicontroller moet er wel opgelet worden. Bij het kort verlaten van de trekker zonder de controller in zijn 0 stand terug te schuiven, accelereert de tractor direct naar de vooraf ingestelde snelheid. Uit veiligheidsoverwegingen zou het beter zijn om na stilstand de tempomaat gewoon weer even te moeten aanklikken.

Een moderne, stille cabine

Dan zijn we alweer bij de bediening aan gekomen. En daar zal de ICP armsteun zeker voor een scheiding der geesten zorgen. Okay, hij ziet er modern uit, heeft bijna zonder uitzonderingen alle mogelijkheden plus een geïntegreerd touchscreen. Een minpunt: hij is stevig uit de kluiten gewassen, wat onoverzichtelijk en overladen en tijdens het werk wat instabiel. Bij het in de voorste positie brengen van de multicontrolerstick raakt de hand de monitor. Een  gevalletje plaatsgebrek dus. De knoppen van de multicontroller hadden een maatje groter mogen zijn en de bedieningsknop voor het stuursysteem hoort daar ook, en niet afzonderlijk op de leuning te zitten.

De tuimelschakelaars voor de aanvullende besturingsmogelijkheden zijn wel goed bereikbaar en prima te bedienen. Ook voor wat de monitor betreft is er gemengd nieuws: het beeldscherm is lekker groot, de vingertopbediening op de schakelvlakken werkt storingsvrij. Naar onze kritiek op de niet universele, in het Duits uitgevoerde, sub menu’s is intussen geluisterd. Maar het display oppervlak spiegelt nog steeds te veel. De lichtsterkte en het contrast moeten duidelijk omhoog.

We zouden ook graag duidelijker pictogrammen en korte teksten hebben om in één oogopslag duidelijk te maken waar iets in de menu’s te vinden is.

Duurtest Steyr CVT 6130 - 30 paarden extra - (6)

De moderne cabine is op zich stil, maar met een open achterraam best lawaaiig.

Al met al is de cabine comfortabel, maar hij zou aan de flanken en achterkant wat meer ruimte mogen bieden. Er is ook te weinig opbergmogelijkheid. Maar de bijrijder zit er fantastisch bij! Bovendien is het prettig stil in de cabine. Alleen gaan -vooral bij een geopend achterraam- de geluiden van het schakelen van de hydraulische installatie op de zenuwen werken.  De airco heeft helaas niet voldoende uitblaas openingen, zodat we met zijn prestaties niet altijd tevreden waren.

De mechanische vering van de cabine was echter naar tevredenheid. Net als de vering aan de voor as, die is drievoudig instelbaar.

Duurtest Steyr CVT 6130 - 30 paarden extra - (7)

We waren erg tevreden over de mechanische cabinevering.

Een simpel stuursysteem

Op onze Steyr CVT 6130 was optioneel het besturingssysteem S-Guide, samen in de S-Tech 700 terminal ingebouwd. Standaard is dat de kleinere S-Tech 300. We gebruikten het systeem samen met de Trimble VRS Now. Daarmee wordt door data overdracht vanuit meerdere RTK referentie stations via de geïntegreerde GSM een hoge mate van nauwkeurigheid gegarandeerd -de fabrikant geeft een precisie van 2 cm op- zonder dat daarvoor een eigen RTK station nodig is.

De toegang tot, en de activering van, het stuursysteem zijn via het bijbehorende menu snel geregeld. Ook de basisprogrammering gaat heel rap: de modus kan snel gekozen worden (recht, contouren of cirkel). Vervolgens  kunnen stap voor stap de verdere gegevens zoals het soort apparaat, de werkbreedte ervan en dergelijke,  ingevoerd worden.

Tijdens de rit kunnen hindernissen met markers worden aangegeven. Die worden in het systeem opgeslagen en bij een volgende passage ontweken, als die passage tenminste onder dezelfde werkomstandigheden/werktuigen verreden wordt.

Functies zoals dwarskrachtcompensatie ronden de zaak verder af. Alle menu’s zijn simpel en overzichtelijk. Bij onze S-Guide moesten we per inzet een nieuwe opdracht programmeren om de rijsporen te kunnen aanleggen. Door een software update is dat nu niet meer nodig. Wat bleef was het regelmatig uitvallen van het signaal. Ook op open vlaktes zonder storende invloeden.

Duurtest Steyr CVT 6130 - 30 paarden extra - (11)

Met het geïntegreerde stuursysteem van Trimble (af fabriek)klikte het vanaf de eerste ontmoeting.

Een goede hydraulische uitrusting

Als het op zijn hydraulica aan komt, dan hoeft de Steyr CVT 6130 zich niet voor de concurrentie onder te doen. Een max. pompopbrengst van 125 l/min (voor de 383 euro kostende Power Beyond aansluitingen, maximaal 95 l op een conventioneel regelventiel) bij 210 bar is werkelijk een topwaarde.

Optioneel is er voor de Power Beyond zelfs 140 l/m bij te bestellen! Aan de achterkant zitten standaard vier ventielen plus maximaal drie stuks aanvullende exemplaren voor en nog eentje achter. De tijd en doorstroomhoeveelheid van de ventielen laten zich door draaibare regelaars en de S-Tech monitor verstellen. De bediening van de kleppen met tuimelschakelaars is een goede keus geweest, terwijl één  regelaar ook via het multifunctionele hendel is te bedienen.

Als hefkracht geeft Steyr achter (cat.II/III schoudermaat) maximaal 8,3 ton en voor maximaal 3,6 ton op. In deze klasse is dat meer dan voldoende. De onpraktische borging van de onderste hefarm maakte ons niet blij. Het verstellen er van kost veel te veel tijd. Het zenuwcentrum voor de bediening van de elektronische regeling van de hef zit onder de rechter armsteun. Dat snijdt hout, zeker omdat de draairegelaar voor de hefhoogte gelukkig goed toegankelijk op die armsteun gemonteerd is.

Duurtest Steyr CVT 6130 - 30 paarden extra - (4)

Nog steeds is de borging bij de onderste hefarm slecht instelbaar gebleven.

Wat nog op viel

De transmissie heeft een actieve stilstandregeling voor het veilig starten en stoppen op hellingen. Het kopakker management is te gecompliceerd en kan niet alle benodigde functies aan, maar wel weg- of tijdsafhankelijk geprogrammeerd worden. Als de trekker 45 seconden stil staat, of wanneer de bestuurder meer dan 5 seconden zijn stoel verlaat, dan gaat de zaak automatisch op zijn parkeerrem.

Duurtest Steyr CVT 6130 - 30 paarden extra - (3)

Vanwege zijn formaat en lange wielbasis is de draaicirkel verhoudingsgewijs fors.

Voor een 130 pk tractor is de Steyr CVT 6130 een grote machine. Daarom is de draaicirkel ondanks zijn stuuruitslag van 55° ook best groot. De vangmuil is alleen te verwijderen bij een afgenomen topstang. In onze 450 urige inzet was er maar één korte elektronische storing. Verder deed de tractor onverstoorbaar zijn werk.

In een oogopslag

De rood-witte CVT’s zijn de tegenhangers van de Puma CVT trekkers van Case IH.  De bouwserie dekt het segment van  130-250 pk nominaal vermogen. De traploze transmissie is bij CNH Transmissies in Antwerpen ontwikkeld en gebouwd. Tijdens onze 450 uren durende test bleek de CVT 6130 erg zuinig en betrouwbaar. Maar in de afstemming van de transmissie aansturing zit nog ruimte voor verbetering.

Duurtest Steyr CVT 6130 - 30 paarden extra - (5)

Ongewoon: de hydraulische aansluitingen zittenrechts.

Steyr CVT 6130 in de praktijk

Duurtest Steyr CVT 6130 - 30 paarden extra - (16)

Eugen Stadler

We hebben onze Steyr CVT 6130 in april 2011 gekocht. De nabijheid van de dealer met werkplaats gaf voor ons de doorslag. Bovendien hadden we al goede ervaringen met Case IH trekkers.

Tot op heden heeft de CVT 450 uur gedraaid. Kleine defecten aan de cabine verlichting en de richtingaanwijzerhendel zijn onder garantie vervangen. Verder heeft de CVT 6130 tot nu toe erg betrouwbaar zijn werk gedaan. We gebruiken hem voornamelijk voor de vijfscharige wentelploeg en een 6 m maaicombinatie. De ploeg trekt hij ook op zware grond verrassend goed.

Onze 10.000 liter giertank is ook geen probleem voor hem. Alleen als het stevig bergopwaarts gaat, dan komt hij vermogen te kort. Dat komt omdat de transmissie dan keuzes maakt waarbij de  motor niet onder volle belasting komt. Dat verdient nog aandacht.

De hef en hydraulica hebben kracht genoeg. De cabine is lekker stil, erg modern en heeft ondanks de hoge motorkap voldoende zicht naar voren. Ook tijdens het aankoppelen van werktuigen aan de voorkant. Met het achterraam open wordt het lawaaiiger. Het rechter onderhoudsluik gaat niet ver genoeg open en heeft geen uitzetstang.

Aan de bijrijderstoel kan de concurrentie een voorbeeld nemen. De automatische parkeerrem vinden we praktisch. Bij de multicontroller moet je er op letten hem voor het uitstappen helemaal naar achteren te trekken.

Totaalindruk

De Steyr CVT 6130 draaide onze 450 urige duurtest zonder problemen. Zijn zuinigheid en omvangrijke uitrusting waren pluspunten. De transmissie is eenvoudig te bedienen, de afstemming zou nog wat beter mogen. De opzet van de multicontroller heeft een ingebouwd risico. Dat vereist aandacht.

Het rijcomfort is goed, de voor as vering is handmatig in drie standen te zetten. In de moderne cabine met zijn fantastische bijrijderstoel is het lekker stil zolang het achterraam gesloten blijft. Maar het vermogen van de airco kon niet altijd overtuigen. En de (prettig grote) S-Tech 700 touch screen monitor mag nog wat extra aandacht krijgen voor wat betreft de intuïtieve bediening en afleesbaarheid.

Technische gegevens Steyr CVT 6130

Motor
FPT Common Rail (Tier 4i) FPT
Nominaal vermogen (ECE R120, 2200 tpm) 96 kW/131 pk
Max. vermogen, ECE R120 109 kW/148 pk
Nominaal vermogen met boost(ECE R120, 2200 tpm) 118 kW/160 pk
Max. vermogen met boost (incl. 18 pk boost) ECE R120 126 kW/171 pk
Max. koppel 631 Nm bij 1500 tpm
Max. koppel met boost 741 Nm bij 1500 tpm
Cilinder inhoud 6.728cc
Cilinders/koeling 6, Turbo,
Vloeistof
Tankinh. Serie/optioneel 330 l
AdBlue tank 48 l
Transmissie/aftak assen
Steyr traploos
Topsnelheid 50 km/u bij 1600 tpm
Toerental aftak assen (serie/optioneel) 3 / 4 of 2
Hefinrichtingen en hydraulica
Soort Cat. II/III
Max. hefvermogen achter 8257 kg
Max. hefvermogen voor 3568 kg
Stuurventielen serie/optioneel 5/8
Opbrengst pomp 125 l/min
Max. opbrengst per ventiel 95 l/min
Max. pompdruk 210 bar
Max. bruikbare hoev. Olie 40 l/min
Overige gegevens
Leeggewicht 5800 kg
Max. totaal gewicht 11000 kg
Wielbasis 2,79 m
Cabinehoogte 3,09 m
Geluidsniveau in de cabine 69 dB(A)

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.