Leestijd: 11 minuten

Duurtest | We hebben de 3.0 m ProfiDrill D van Vogel & Noot met de Arterra 300 rotoreg geprobeerd op ongeveer 60 ha. vooral bij wintergerst en wintertarwe.  En op verschillende ondergrond. Hier is onze indruk.

Duurtest ProfiDrill D van Vogel & Noot - nauwkeurig en zonder gedoe (2)

Even van te voren: aanbouwapparaten hebben altijd goed gezelschap. Vogel & Noot zet er per jaar ook steeds meer van af. Vooral bedrijven die hun rotoreg voornamelijk solo gebruiken of met andere zaai of plantmachines combineren waarderen de flexibiliteit van de aanbouw variant.

Zo hadden we de rotoreg niet alleen 60 ha voor de zaaimachine, maar reden we ook in combinatie met een aardappelpootmachine en nog eens op 60 ha met een maiszaaimachine. In die tijd konden we ons overtuigen van de stabiliteit van de machine.

De Arterra is gemaakt voor trekkers tot 180 pk, en die 180 pk kan hij makkelijk hebben. De machine is precies zo stabiel en deugdelijk gebouwd als hij op het eerste gezicht al lijkt. Op het aanbouwframe zijn er kwaliteitstechnisch geen aanmerkingen. Het draagt de stevige 1.450 kg, inclusief kruimelpackerwals probleemloos. Als de eg in combinatie met een zaaimachine te zwaar wordt, dan kan het koppelpunt versteld worden om het zwaartepunt van de machine naar voren te verleggen.

Duurtest ProfiDrill D van Vogel & Noot - nauwkeurig en zonder gedoe (9)

Bij tillen komt het gewicht op de kopakker of de weg naar voren.

Naar de details: de in het midden opgestelde wisselwieltransmissie is standaard voorzien voor een asdoorvoer voor de aandrijving van een zaaimachine. Om het uithoudingsvermogen van de machine te vergroten hebben de Oostenrijkers een doordachte panconstructie met een  aanvullend ingelaste bodem en grote, onderhoudsvrije kegelrollenlagers gecombineerd. De rotoras en  tandhouders zijn uit één stuk gesmeed. Dat helpt ook de eg stabiel te maken. Dubbele ringen en een labyrint afdichting die indringen van vuil en stof onmogelijk maken houden de 20 l. olie in het carter schoon.

Deze diashow vereist JavaScript.

Een foutloze cirkel eg

Natuurlijk zijn 130 ha voor een cirkel eg geen maatstaf. Maar we vonden tijdens de inzet geen punten van kritiek en we waren erg onder de indruk van de stabiliteit en de kwaliteit van het  geleverde werk.

Ook de standtijd van de tanden was veelbelovend. De standaard aangeschroefde mestanden van mikro gelegeerd fijnkorrelig boriumstaal vertoonden na 130 ha. nauwelijks slijtage. En als ze versleten zijn, dan zijn ze door het snelwisselsysteem eenvoudig en snel gedemonteerd.

Een snelle instelling

De werkdiepte van de rotors en de aanslagen van de stootborden tussen rotor en wals zijn met gatencoulissen worden met aanslagen ingesteld. Dat gaat eenvoudig en is een oplossing met een lange levensduur. Als de afstand van de afstrijkers veranderd moet worden, dan moet er in de gereedschapskist gegrepen worden en de twee draadeinden links en rechts van de wals verstellen. De zijdelingse stootplaten kunnen naar boven uitwijken en zijn voorzien van een afzonderlijke slijtstrip. Met een hydraulische De ProfiDrill is met zijn driepunts bevestiging en vaste hydraulische aansluitingen in een paar minuten aan klaar voor zijn klus.

Duurtest ProfiDrill D van Vogel & Noot - nauwkeurig en zonder gedoe (6)

Het koppelpunt kan naar gelang de hefkracht met steekbouten versteld worden.

Een doordachte zaaimachine met mooie details

Op het eerste gezicht lijkt de ProfiDrill een heel gewone aanbouwmachine. Maar dat is hij niet. Wie beter kijkt, ziet een aantal doordachte details en oplossingen voor een eenvoudige bediening en een verbetering van de kwaliteit van zijn inzet. Voor de zaaddosering gebruiken de Oostenrijkers geen nokkenzaaiwielen, maar trappencelwielen. Daarmee wordt het zaaiorgaan zeer gelijkmatig en met weinig wrijving met zaaigoed bevoorraad.

Ook op hellingen belooft Vogel en Noot een goede verdeling door de getrapte opbouw. Dat kunnen we in de praktijk concluderen. Bij langs-en dwarshelling waren er geen bijzonderheden bij het zaaien. Als het zaaigoedmengsel wordt uitgebracht moet de ProfiDrill scoren met minder ontmenging. Dat hebben we niet getest, het klinkt echter logisch, omdat de trappencellenwielen gelijkmatig en zonder wrijving met steeds hetzelfde volume gevuld worden.

Deze diashow vereist JavaScript.

Goede verwerking

Wat ons goed bevallen is zijn de schuiven- en celhuizen van metaal. Ze zijn stabiel, duurzaam en voorkomen een elektronische oplading zoals die bijvoorbeeld bij fijnzaad zaaien voorkomen kan. Een ander voorbeeld voor doordachte oplossingen is de zaaigoedtank. Door de speciale geometrie en vier scheidingsblikken werkt de machine ook op hellingen zeer precies, en is na het werk erg snel en zonder noemenswaardige resthoeveelheden te legen.

Voor nog meer precisie zorgt de in onze testmachine gemonteerde Norton tandwieltransmissie. In tachtig stappen kan deze schakeltransmissie erg eenvoudig en snel aan de gevraagde omstandigheden aangepast worden. De toevoer van het zaaigoed gaat door de trapcellenwielen gelijkmatiger en nauwkeuriger. Nog een verder voordeel: eenmaal afdraaien volstaat. Als de transmissie versteld wordt, verandert de uitgebrachte hoeveelheid in procentmatig gedefinieerde stappen. Zo kan men er met de uitgebrachte hoeveelheden nooit veel naast zitten. Alternatief is natuurlijk een traploze transmissie te verkrijgen. Die is beter en lichter, maar heeft echter niet de nauwkeurigheid van de tandwieltransmissie.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eenvoudige instelling

Om de gewenste zaainauwkeurigheid te kunnen bereiken, moet de ProfiDrill volgens het bekende schema afgedraaid worden. Daarvoor zijn er heldere instructies aan de binnenkant van het deksel: bodemklep, schuivers, tuimelaarschakel- en versnellingsbakhendel van de transmissie aan de gewenste uitbrenghoeveelheid conform de tabel aanpassen en dan met de zwengel en tweeëndertig en een kwart omwentelingen de twee afdraaibakken uit de halfvolle zaadtank vullen. De afgedraaide hoeveelheid maal twintig geeft dan de zaaihoeveelheid per hectare. Een aanvullend, slim detail bij het afdraaien is het losklepje in de afdraaibakken. Zo wordt morsen van het zaaigoed zeker vermeden.

Snel klaar voor gebruik

Na het afdraaien kan de ProfiDrill helemaal gevuld worden. De klep kan erg ver open en de tank kan met Big Bags of met de frontladerbak gevuld worden. Ook wie uit losse zakken vult, komt daar goed mee weg. Een opklapbare, stabiele, en voldoende brede trap leidt naar een loopplank van geribd plaatijzer. Aanvullend heeft de ProfiDrill een soort zakkenglijbaan waarmee het zaaigoed gelijkmatig en zonder krachtinspanning in de zaadtank verdeeld kan worden.

In de tank gaat standaard 620 liter – voor ons bijna te weinig. Met opzetringen kan de tank tweehonderdvijftig of vijfhonderd liter groter gemaakt worden. Eenmaal op de akker zijn de nodige instellingen snel gedaan. Met een centrale spindel kan een maximale schaardruk van veertig kg ingesteld worden. Enig manco: de achter de banden lopende scharen links en rechts buiten moeten met de hand ingesteld worden. Dat duurt niet lang, maar op zware bodem is de kracht van de veren niet altijd groot genoeg om de schaar in de bodem te drukken en dan blijft er zaaigoed aan de oppervlakte liggen. Op een slag over bijzonder veel leemhoudende grond onder natte omstandigheden, kan men zo een vertraagde groei van een week in deze twee rijen opmerken.

Probleemloze dubbele schijvenschaar

De dubbele schijvenscharen hebben rvs zaaischijven. Ze verzorgen ook bij snelheden tussen de drie en twaalf km per uur een optimale zaaigroef. Ook het zelfreinigende effect is goed. Wij hadden geen enkele keer verstopte scharen. Op een lichte, veenachtige bodem was de weerstand van de grond niet voldoende om de zaaischijven aan te drijven. Bij het opkomen van het zaaigoed speelde dat echter geen rol. De schijvenscharen worden met aandrukrollen in de diepte geleid. Die worden met steekbouten, gereedschaploos, versteld – een eenvoudige en betrouwbare oplossing.  De naloop eg is ons ook goed bevallen. De hoek kan hier ook met steekbouten versteld worden. Indien gewenst kan hij opgeklapt worden.

De getande spoortrekkers zijn natuurlijk ook opklapbaar. Ze trekken een goed zichtbare groef en kunnen zo ver versteld worden dat er op het midden van de trekker mee gereden kan worden. Maar ze zouden iets sterker mogen zijn, omdat ze op onze zware bodem enigszins verbogen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Eenvoudige monitor

Over de Drillmat III monitor is niets te klagen. Alle belangrijke functies zijn aanwezig en zijn eenvoudig in te stellen. Elektronische rijstrookschakeling, werksnelheid, prestaties per hectare, zaaias functie en tankinhoud kunnen bediend of gecontroleerd worden. De tankinhoud wordt tweevoudig getoond met een wijzernaald aan de zaaigoedtank en elektronisch door een sensor. Die kan in de tank in hoogte versteld worden en zo aan het betreffende zaaigoed aangepast worden.

Duurtest ProfiDrill D van Vogel & Noot - nauwkeurig en zonder gedoe (21)

De Drillmat III is functioneel. Alle belangrijke functies zijn hier eenvoudig in te stellen en te controleren.

Wat ons verder nog opviel

De ProfiDrill D blijft ondanks zijn 200’er banden onder de drie meter transportbreedte. Ook op hoge snelheid volgt de zaaimachine mooi rustig. De halvebreedteschakeling is geïntegreerd. Hier wordt eenvoudig de aandrijfas in het midden met een koppeling gedeeld. De roer as kan indien nodig snel en eenvoudig uitgenomen worden. De schakeling van de rijstroken gaat met een mechanisch bediende wrijvingskoppeling.

Praktisch: voor brede tractorbanden zijn er indien nodig drie scharen te sluiten. Het zwaartepunt van de ongeveer tweeëntwintighonderd kilo zware zaaicombinatie ligt erg ver naar achter. Bij montage van de vijfhonderd liter tankvergroter zal dat er bij de meeste trekkers om gaan spannen qua hefkracht.

Duurtest ProfiDrill D van Vogel & Noot - nauwkeurig en zonder gedoe (8)

Het zwaartepunt van de zaaimachine ligt ver naar achteren. Met de zaadtank vergroters vraagt dat om stevige hefkracht.

In één oogopslag

De ProfiDrill D met de rotoreg Arterra MS300 is een robuuste aanbouw zaaimachine combinatie met een werkbreedte van 3m.

De zeer stabiele rotoreg tot 180 pk valt op door:

  • 3 rijen schijvenscharen met een steek van 13cm
  • Centrale, mechanische schaardrukverstelling tot 40kg
  • Naar wens met traploze transmissie of Norton tandwielbak 620 liter zaadtank
  • Geringe resthoeveelheden door de doordachte tankgeometrie

Technische gegevens  ProfiDrill D

Werkbreedte 300 cm
Aantal rijen 23
Steekafstand 13 cm
Zaadtank inhoud 620 l
Banden 200-95/12
Gewicht met schijvenscharen 790 kg
Zaadtank klapdeksel Standaard
Traploze aandrijving Standaard
Mech. halvebreedteschakeling Standaard
Centrale mechanische schaardruk verstelling Standaard
Rotoreg  Arterra MS 300
Werkbreedte 300 cm
Max. toelaatbaar trekkervermogen 180 PK
Aantal rotoren 12
Aandrijf toerental 1.000/540/ 750 tpm
Gewicht met kruimelpackerwals  (500 mm) 1.415 kg
Tandgrootte 340 x 15 mm
Aantal tanden 24

 

Vind Vogel & Noot machines op Agri Trader

Lof en kritiek

Aanbouw: de aanbouw van de combinatie gaat erg snel. Wie de ProfiDrill aan de “hitch” van de eg koppelt is met behulp van een tweede persoon in een paar minuten klaar. De hydraulische aansluitingen aan de achterkant van de eg maken een mooie slanggeleiding mogelijk.

Zaadtank en vullen: de tank is erg goed te beladen met een frontlader, Big Bags of dankzij de glijbaan met brede trap en loopplank. Met 620 liter is de tank aan de kleine kant. De geometrie van de container zorgt voor een goed werkkwaliteit, ook op hellend vlak en laat bijna geen resthoeveelheden achter na leging.

Terminal: De Drillmat is eenvoudig en functioneel. Alle belangrijke functies en instellingen zijn duidelijk af te lezen en goed in te stellen. De rijpadinstelling worden elektromagnetisch geschakeld. Dat functioneerde betrouwbaar en zonder problemen.

Bediening en instelling: De instellingen aan de rotoreg en zaaimachine zijn bijna allemaal zonder gereedschap en eenvoudig te doen. Alleen de schaardruk achter de wielen van de ProfiDrill kan niet zonder gereedschap worden ingesteld.

Werkkwaliteit: Rotoreg en zaaimachine overtuigen door een goed werkresultaat. De goede opkomst van het gewas was daarvan het bewijs. De trapcellenwielen zorgen samen met de tandwieltransmissie voor een zeer exacte uitbreng van hoeveelheden, ook op een hellend vlak. Alleen een natte zware bodem stelt de ProfiDrill zeer zwaar op de proef. Hier is de schaardruk achter de banden van de zaaimachine onvoldoende om de korrels goed in de bodem te krijgen. Verder lopen de dubbele schijvenscharen helemaal probleemloos met een goed zelfreinigend effect.

Afwerking en onderhoud: De afwerking van de zaaicombinatie maakt een goede indruk. Alleen de ophanging van de spoortrekkers zou sterker mogen zijn. Op een spaar smeernippels na is de zaaicombinatie erg onderhoudsvriendelijk. De tanden laten ook na 130 ha nauwelijks slijtage zien. Wisselen gaat dankzij het snelwisselsysteem erg snel.

Samenvatting: een solide combinatie met goede rotor eg, nauwkeurige zaaimachine en slimme detailoplossingen. Wie vaak solo met zaaimachine of eg rijdt, doet met deze combinatie niets verkeerd. Als de wat te kleine tank met opzetringen groter gemaakt wordt, moet er rekening gehouden worden met voldoende hefkracht van de trekker.

Duurtest ProfiDrill D van Vogel & Noot - nauwkeurig en zonder gedoe (7)

Ook na 130 ha akkerwerk zijn de tanden nauwelijks versleten. Dankzij het snelwisselsysteem zijn ze snel te verwisselen.

Uit de praktijk

Josef Binder uit Pitten zaait met de ProfiDrill D van Vogel & Noot hoofdzakelijk wintergerst en wintertarwe en wat klaver. Omdat zijn oude zaaimachine al een Norton transmissie had moest de nieuwe zaaimachine ook zo’n overbrenging hebben. Tijdens het zoeken naar een machine met dubbele schijvenscharen stuitte hij op de ProfiDrill D.

De zaaidiepte wordt door de drukrollen zeer goed gehandhaafd. Ook de centrale schaardrukverstelling bevalt de landbouwer goed. Wat meer moeite is het verstellen van de zaaidiepte, omdat dat aan elke schaar over de drukrol gebeurt. De gelijkmatigheid van het afleggen op diepte en de dosering van de hoeveelheid zaaigoed geprezen.

Praktisch is dat er maar één keer afgedraaid hoeft te worden, omdat de hoeveelheid zaad door de transmissie proportioneel versteld wordt. Zo is het niet nodig om zoals bij de traploze transmissie de instelling telkens weer te controleren. Het vullen van de machine met Big Packs is bij de ProfiDrill D goed mogelijk. Een snelle en eenvoudige handeling.

Omdat de landbouwer veel op hellend vlak werkt, waardeert hij de geometrie van de zaaigoedcontainer. Ook bij geringe vulling wordt er op een betrouwbare manier gezaaid. Josef Binder rijdt de zaaimachine zonder spoortrekker op de spiegels van de trekker en kan daarom niets melden over de stabiliteit van de spoortrekker.

Wegens de hellingen maakt hij zijn slagen liever iets te nauw, als te wijd en werkt daarom enigszins overlappend. Daarom geeft ook de instelling van de schaardruk aan de beide, buitenste, scharen achter de wielen geen probleem. Josef Binder is met de opkomst van het gewas zeer tevreden “de zaaimachine doet precies wat ik me er van voorgesteld heb” vindt de landbouwer. Over de rotor eg kan hij nog niets vertellen, hij heeft hem nog niet gebruikt.

Dat vindt Vogel & Noot ervan

Uitstekende precisie bij het zaaien, grootst mogelijke stabiliteit en looprust en een comfortabele- en veilige bediening zijn kenmerkend voor de mechanische zaaimachine ProfiDrill. Precies aan die eisen hebben we ons tijdens de ontwikkeling van de machine gehouden. Zoals de test bewijst zijn wij in onze opzet geslaagd.