Leestijd: 8 minuten

Pöttinger draaiploeg Duurtest | Voor zijn Servo 45 S en Servo 6.50 draaiploegen biedt Pöttinger een  hydraulische trekkracht versterker aan. Wat daar de meerwaarde van is, en hoe de vijfscharige Servo 45 S Plus zich tijdens het dagelijkse werk houdt, dat hebben we getest.

 

Pottinger draaiploeg duurtest - meer trek op de ploeg - Agri Trader Test Jaarboek - (13)

Aanbouw draaiploegen zijn vanouds de toppers in verkoopaantallen. Daarom vechten er veel aanbieders op en om dit segment.

Wie mee wil tellen moet minstens met innovaties of additionele stabiliteit komen. Pöttinger heeft de reputatie goed op die vlakken te scoren. Bij de eerste blik schijnt dat ook al op te gaan bij de Servo 45 S Plus. Die maakt tenslotte alleen al door zijn gewicht van ruim 2 ton een solide indruk. Daar komt dan nog de hydraulische trekkracht versterker bij, die onder extreme omstandigheden de slip en dieselconsumptie moet verminderen. We hebben getest waar dat in resulteert.

Conventionele opbouw

De Servo 45 S Plus is in zijn basisvorm een vier- of vijfscharige aanbouw draaiploeg met een aanbouw (4, 4+1, 5en 5, 5+1). en 80 cm framehoogte. De ‘Plus’ in de aanduiding staat voor de standaard aanwezigheid van een hydraulisch ploegblad breedteverstelling van 23-49 of 25- 54 cm. Afhankelijk van de afstand van de ploegdelen. Daar heeft de klant naar de aard en hoeveelheid van de in te ploegen oogstresten de keuze tussen 95- en 102 cm.

De voorploegbreedte en het trekpunt worden vooraf ingesteld. De beide daarvoor bedoelde draaispindels (met een stevige draaivergrendeling) worden met de meegeleverde steeksleutel passend ingesteld. Dat is normaal. Als kritiekpunt hebben we hier de beperkte toegankelijkheid van de achterste spindel voor de voorste vore instelling. Hier zit de parkeersteun in de weg.

Ook de zijhelling wordt conventioneel met een spindel ingesteld. De vergrendeling met een opgezette draaimoer is voldoende.

De dubbele tastwielen met een afmeting van 23 x 10.50-12 (optioneel tegen een prijs van circa €1.800) zijn bij de Servo 45 S Plus zijdelings aan het voorlaatste segment gemonteerd. De verstelling ervan gebeurt met een steeksleutel en duimstok en vraagt wat tijd. De geleiderails onder de beide wielen maken een zeer solide indruk. Maar de spindels worden erg snel vuil.

Wie de verstelling graag wat comfortabeler wil, kan kiezen voor een hydraulische verstelling met een Duitse lijstprijs van circa €570. Maar daar is een dubbelwerkende regelunit voor nodig. Transport pendelwielen zijn er van af ongeveer €2500 meerprijs. De Memorycilinder, standaard op de Servo 45 S Plus, hadden we niet willen missen. Hij zorgt werkelijk voor een riante grondspeling bij het draaien, wat samen met het transport pendelwiel nog belangrijker is.

Deze diashow vereist JavaScript.

De trekkrachtversterker

Optioneel is de Servo 45 S Plus te voorzien van een trekkracht versterker. Pöttinger noemt het systeem ‘Traction Control Zugkraftoptimierung’. Het bestaat uit een in de ploegtoren staande hydraulische cilinder met een hefboom.

Het bovenste krachtpunt is aangesloten aan de bovenste hefboom van de trekker, en beweegt in een sleufgat. Het onderste krachtpunt zit aan de duwende hydraulische cilinder met een gasdrukbuffer. Het middelste draaipunt bepaalt de krachtrichting van de cilinder en het bovenste montagepunt brengt de kracht over naar het frame van de ploeg. Daarmee wordt het grootste deel van het gewicht van de ploeg overgebracht naar de achteras van de trekker. En dat moet dan weer de wielslip onder extreme situaties (ploegen onder natte omstandigheden of door onrechtmatigheden aan de akkerrand etc.) verminderen.

Het regelgebied ligt volgens de fabrikant tussen de 90-150 bar, waarmee 1.350-2.250 kg gewicht op de achteras van de trekker gebracht kan worden. Om het systeem aan te sturen is er slechts een eenvoudig werkende stuurunit nodig. Overdadige druk bij het schranken van de ploeg en trekker wordt gecompenseerd met een gasdruk buffer.

Belangrijk: Om de trekkracht versterker optimaal te laten werken, moet de regeling ingesteld worden tussen de 0-25 % trekkracht. Een bijkomend voordeel: omdat de EHR minder in de ploegdiepte ingrijpt, worden er volgens Pöttinger onkruid en grondverdichtingen beter geploegd, waar de  machine er zonder trekkrachtversterker gewoon over heen zou zijn gegaan.  Dat klinkt aanvaardbaar. Pöttinger  adviseert overigens ook een hydraulische bovenste hefarm op de trekker om aan- en afbouw van de ploeg te  vergemakkelijken.

Wat het systeem doet, waar de grenzen ervan liggen en of de aanschaf zich loont, daar praten we verder over.

Deze diashow vereist JavaScript.

De praktijkervaringen

Op ons testterrein met een gemiddelde- tot zware bodem en een percentage leem tot 30% liet de Servo 45 S Plus in zijn algemeenheid een goede indruk achter. De 38 WWS ploeg met uitgesneden messen keerde de grond netjes en trok een mooie, brede voor. Met de 650’er banden kwamen we hier nog goed uit de voeten. Ook de mate van verkruimeling stelde ons tevreden. Als nadelig bewezen zich de afstrijkers voor de steunwielen. Er kwam te veel grond en restmateriaal tussen. Uiteindelijk hebben we ze gedemonteerd.

Nu naar de tractie versterker: we hebben naar gelang de situatie gereden met 80-130 bar regeldruk. Het systeem had een meetbaar effect onder natte omstandigheden en bij het ploegen op een hellend vlak. Hier zijn de door de fabrikant beloofde 5% extra tractie zeker realistisch. Maar er zat een addertje onder het gras. Op een erg zware, doorgedroogde bodem lag de ploeg niet meer goed aan op de bodem van de vore en liep hij niet mooi de bodem in. Hier moesten we de druk gedeeltelijk weer even terugschroeven.

Is de tractie versterker al met al lonend? Naar ons idee wel. Maar dan vooral op zware akkers en schuine taluds. De brandstofbesparing was bij ons onder de streep echter minder dan 5 %. En bij een minder zware akker misten we de optie niet. Maar toch: bij een doorsnee verbruik van 25 l/ha en een gemiddelde verbruikswinst van 2,5% is de installatie na 950 hectare en een dieselprijs van € 1,30 afgeschreven. Maar om dat te realiseren moet de berijder op de verschillende bodemgesteldheden constant oplettend zijn om altijd met de correct ingestelde regeldruk te werken. En daar is ‘Fingerspitzengefühl’ voor nodig.

Overigens: de Universiteit voor Bodemkunde in Wenen, de BOKU, kwam tijdens eigen onderzoek met de Servo 45 S bij werkdieptes van 18- en 25 cm op een brandstof besparing tussen de 3,4-4%. De oppervlakteprestatie steeg daarmee met 2,3 resp. 6,7% (de tijden aan de akkerrand niet meegerekend).

Deze diashow vereist JavaScript.

Dit viel ons nog op bij de Pöttinger draaiploeg

 • De Servo 45 S Plus is in zijn geheel erg goed gemaakt en goed gespoten
 • De smeerlocaties zijn overwegend goed bereikbaar
 • De twee getande 590 mm ploegijzers zorgden voor erg mooie kanten
 • De gereedschaploze verstel mogelijkheid van de voorste messen d.m.v. een rij stelgaten en gezekerde steekbouten beviel erg goed
 • De snedebreedte indicator verboog vroegtijdig in deze test
 • Bekabeling en leidingwerk zijn voorbeeldig, en met het oog op een lange  levensduur gelegd
 • Onze Servo 45 S Plus was voorzien van een breekpen vergrendeling die tijdens de test goed werkte
 • In de ‘Nova’ uitvoering is de Servo S 45 S Plus er ook met een hydraulische bescherming tegen steencontact.  De meerprijs daar voor is omstreeks  €4800
 • Op aanvraag is er een uitvoering met een framehoogte van 90- in plaats van 80 cm verkrijgbaar. Bijvoorbeeld voor op maïsakkers met een extreem hoog deel aan restmateriaal
 • Als benodigd vermogen tijdens onze test constateerden we 160 pk+
 • Verlichting en waarschuwingsborden staan op de lijst voor circa €360

Deze diashow vereist JavaScript.

Een snel overzicht

Pöttinger biedt zijn Servo aanbouw draaiploegen in verschillende uitvoeringen voor de meest verschillende inzetten aan. De ‘Plus’ in de type aanduiding staat voor de hydraulische snedebreedte verstelling, ‘Nova’ staat voor de hydraulische overbelastingsbeveiliging. In 2010 werd de optionele Traction Control gepresenteerd. Dat is een hydraulische trekkracht versterker, die een groot deel van het gewicht van de ploeg naar de trekker achter as verplaatst. Daardoor wordt de wielspin van de tractor in het optimale geval gereduceerd. Daar stijgt dan de oppervlakteprestatie mee terwijl tegelijkertijd de brandstofconsumptie moet verminderen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Uit de praktijk

Op mijn 200 hectarebedrijf, een varkensmesterij met biogasinstallatie, gebruik ik sinds 2009 een Servo 45 S Plus Nova. Dat is al mijn tweede Pöttinger ploeg. Omdat ik met een verhoudingsgewijs lichte trekker met een frontgewicht van 1,8 ton werk, is het voor mij belangrijk tijdens het ploegen zo veel mogelijk gewicht op de achter as te hebben. Daarom heb ik naast de hydraulische breedteverstelling en werkdiepte regeling ook gekozen voor het Traction Control systeem.

De Servo is met zijn ongeveer 2,5 ton erg zwaar gebouwd, waardoor ik constant met volle systeemdruk kan werken. En sinds ik een poos geleden ben overgestapt naar slijtvast opgelaste ploegijzers zijn er ook geen problemen met het intrekgedrag meer. Op onze locatie, 20 km ten noorden van het Chiem meer, kan ik maximaal 20-25 cm diep werken en daar gebruik ik dan niet de volle werkbreedte van de ploeg voor.

Het inwerken gaat zeer goed, het verkruimelen gaat op onze zanderige leembodem en lössleemgrond slechter naar mate de voren breder worden. We hebben op onze akker een paar slagen waar veel steen in de grond zit. Dank zij de hydraulische overbelastingsbeveiliging komen er minder stenen omhoog en heft de ploeg zich niet meer volledig als hij op een grote steen stuit.

Een punt van kritiek is het combiwiel. De hydraulische werkdiepte verstelling is dan wel heel comfortabel, het omzetten van akker- naar straatgebruik is veel te ingewikkeld en tijdrovend. Het wiel moet eerst van de vore breedteverstelling en van de arbeidsdiepte cilinder los gemaakt worden om daarna handmatig omgezwenkt te worden. Door de optionele, hydrauliek is er ook wat meer onderhoud nodig. En de aanwijzing van de breedte verstelling vervuilt erg snel als er grond van de ijzers af valt.

Pöttinger neemt stelling

Over de trekkracht versterker: Traction Control biedt zijn grootste voordeel door het optimale ballasten en de gewichtsoverdracht van de ploeg op de achteras van de trekker, ongeacht de ondergrond. Door deze aanpak wordt de wielslip met tot de helft gereduceerd. Dat beperkt bodemschade en scheelt brandstof. In situaties waar de inloop van de ploeg in het gedrang komt, kan de druk in het systeem verminderd worden en al na 1 meter rijden weer opgebouwd worden. De ploeg zelf wordt door de Traction Control niet in zijn basisfunctie beïnvloed. De ploeg behoudt alle vrijheid om zijn werk naar behoren te doen.

Technische gegevens

Maten en gewichten
Aantal ploegijzers 2 x 5
Werkbreedte 115–270 cm
Snedebreedte verstelling centraal  hydraulisch
Trekkracht versterker hydraulisch
Framehoogte 80 cm
Afstand tussen de blokken 95 od 102 cm
Frameprofiel 10 mm
Framebuismaten 140 x 140 mm
Beveiliging tegen steenslag breekpennen
Diameter draai as 150 mm
Aanbouw categorie Cat III
Instelling toevoer vore breedte Spindel
Instelling trekpunt Spindel,
paralellogram
Gevraagd vermogen 160–270 PK
Gewicht ca. 2.000 kg
Besturing 2 dw, 1 ew