Leestijd: 9 minuten

John Deere biedt met de 6M serie een middenklasse trekker met beperkte techniek aan. Hij is zo gezegd het kleinste broertje uit de 6R reeks. Maar hij is voor geen kleintje vervaard!

Duurtest met de 6M serie van John Deere - Een afgetrainde allrounder

Het brede aanbod van John Deere is indrukwekkend. Om voor elke klant wat wils te leveren is er, vooral in de middenklasse en het lagere segment, vraag naar modellen met identieke motorisering, maar afwijkende uitrustingsniveau’s.

Die traditie is diep geworteld in de John Deere trekkers tussen de 90-170 pk, de machines uit de R- en M series. Dat is allemaal begonnen met de SE modellen, die door hun uitrusting de ‘spaarmodellen’ van John Deere werden. De M serie bestaat uit 7 modellen met 3 verschillende wielbases en vermogens tussen de 105-170 pk.

De R-serie gaat van 105-215 pk. De verschillen beginnen bij de motorisering, gaan door via de transmissie, de cabine en de hydrauliek. Alles wordt wat simpeler gehouden om in het zelfde segment toch altijd de goedkoopste te blijven. Ook bijvoorbeeld door techniek aan te bieden voor de mensen die niet nu al 2017 modellen willen rijden (deze test stamt uit 2016 -red).

We reden daarom met een 6125M met 125 pk (92 kW) uit maar vier cilinders met een cilinder inhoud van 4,5 liter aan boord. Als kleine, breed inzetbare trekker was er een H340 frontlader gemonteerd en een AutoQuad Plus 24/24 met 24 versnellingen voor- en achteruit.

Koop jouw tweedehands John Deere 6125 op Agri Trader

Een krachtige motor op de 6M serie van John Deere

De PowerTech PVX motor deelt zijn basisidee met de R serie, maar werkt zonder IPM (Intelligent Powertrain Management), zeg maar ‘boost’ en met een ander koelerpakket.

 

Duurtest met de 6M serie van John Deere - Een afgetrainde allrounder (3)

Om ze beter schoon te kunnen houden zijn de warmtewisselaars voorzien van fijnmazige voorzetzeven. Zo is stevige vervuiling ook in het veld snel te verwijderen.

 

Daarbij zijn de mensen uit Mannheim op een idee gekomen: Het luchtfilter ligt nu boven, achter het koelerpakket. Dat lijkt niet erg onderhoudsvriendelijk. Toch? Maar door een cycloon-separatie van de aangezogen lucht worden de grote deeltjes in de luchtstroom van de warmtewisselaar afgescheiden. Daardoor kunnen de onderhoudsintervallen voor het filter op 1.500 uur gehouden worden.

Tussentijdig uitblazen is bij deze nieuwe luchtfilters zelfs een “No !” Pas als het waarschuwingslampje gaat branden, is het tijd voor actie. Aan de emissie eis 3b voldoet de Johnny zonder AdBlue. John Deere steekt in op een gekoeld uitlaatgas retoursysteem. Een DOC (Diesel Oxidation Catalysator) en een dieseldeeltjesfilter.

Eerst hadden die filters een standtijd van 5.000 uur, nu gaan ze een motorleven lang mee.

Qua prestaties doet de 6125 voor op het erf en omgeving net zo goed als de 6430 die we daar hadden lopen. Maar ondanks de variabele turbo hadden we af en toe graag wat meer kracht bij het wegrijden gehad. Het koppel bij lage toeren zou wat hoger kunnen zijn.

De toegankelijkheid van de dagelijkse controlepunten is ondanks de console van de frontloader goed. Op de fijnmazige zeven voor de koelers zet zich snel te verwijderen stof en vuil af. Het dieselverbruik ligt ongeveer op het niveau van de 6125 R, die we krap twee jaar geleden testten.

Bij onze nieuwe gast gingen er voor de 6.3 meter brede maaicombinatie 18 liter diesel per uur door de verstuivers. Op asfalt en voor een volle 12 tons kiepbak gebruikte de 6125M ongeveer 13 liter/uur. Nette waardes dus.

In de motorisering van de R-serie is nog een klein verschil. De luchtcompressor wordt hier op de ouderwetse manier, zonder koppeling aangedreven. Hij loopt dus loos mee als de luchtketel gevuld is, en kan niet – zoals bij zijn grote broer – uitgeschakeld worden om zuiniger te rijden.

24 Versnellingen tot 40 km/u

Vier transmissie varianten biedt John Deere voor de 6-Serie aan. Een 16/16 bak met keerschakeling (PowrReverser), de PowerQuad Plus en het AutoQuad systeem met zes groepen en vier lastschakeltrappen plus een topsnelheid van 40 km/u. De AutoQuad bak kan automatisch tussen de groepen schakelen en is er ook met een lange overbrenging voor een top van 40 km/u bij een gereduceerd toerental, plus de EcoShift voor minder diesel verbruik tijdens transportwerk. Alle transmissie opties zijn verkrijgbaar met een kruipgang overbrenging.

Duurtest met de 6M serie van John Deere - Een afgetrainde allrounder (2)

Met automaat

Onze testmachine was voorzien van een Auto-Quad Plus EcoShift met 24 versnellingen voor- en achteruit. De transmissie is verdeeld in zes schakelgroepen en vier power-shift versnellingen. De overbrengingsverhoudingen zij goed gekozen en de overlap tussen de groepen is voldoende.

In het belangrijkste werkgebied zitten 9 versnellingen in het snelheidsbereik tussen de 4-12 km/u. Dat moet voldoende zijn.

De koppeling is met de toets op de schakelpook rukvrij te bedienen. Bij een AutoQuad transmissie kan de automaat de power-shift bedienen. Natuurlijk kunnen de ingestelde snelheden aangepast worden voor werk op de akker. Dat is prettig, bijzonder bij het werken met een cultivator of vergelijkbaar werktuig waarbij de motor belast moet blijven.

Heel af en toe kwam de transmissie er op de kopakker niet helemaal uit, en schakelde hij te laat terug. Dan had de trekker de neiging afgewurgd te worden.

‘Speedmatching’, de keuze van de juiste versnelling bij het wisselen is standaard. Alleen het kenmerkende John Deere schakelpatroon begint wat gedateerd te raken. Maar de parkeerrem blijft een praktisch ding. Daarmee is de trekker gegarandeerd tegen ongecontroleerd wegrollen beveiligd. Maar let op: bij gebruik in combinatie met een aanhanger moet de gewone handrem bediend worden. Anders remt de aanhanger niet mee!

De keerschakeling en de wisseling van de powershift overbrengingen gaan prettig soepel. Ook de automaatfunctie is snel in te schakelen. Op de weg is de Johnny stilletjes. Zijn 40 km/u worden al bij 1.695 tpm bereikt. De motor wordt elektronisch afgeregeld en is zo stiller en zuiniger.

De TLS voor as

Natuurlijk heeft ook onze 6125M een geveerde TLS as. Die is optioneel, maar de extra uitgave van ongeveer €4.800 loont. Dankzij de meedraaiende spatborden en de korte wielbasis van 258 cm is de trekker ook op 540/65-R-24 banden erg wendbaar. De draaicirkel is ruim 9,6 meter.

De actief afgeveerde vooras heeft een veerweg van circa 50 mm. De hardheid van de vering en de reactietijd worden automatisch geregeld. In tegenstelling tot de 6R is de vering niet verstelbaar en is de niveauregeling automatisch geregeld. Twee accumulatoren zorgen voor een goed aanspreek gedrag. De vering zorgt niet alleen voor een goed rijcomfort, maar zou ook de trekkracht met 7% verhogen. Bovendien is het voorstel verbonden met de EHR en verhindert zo het deinen bij montage van een zwaar aanbouw apparaat.

Duurtest met de 6M serie van John Deere - Een afgetrainde allrounder (8)

Sterke hydrauliek

Omdat onze trekker voorzien was van een voorlader, was er de grotere hydrauliekpomp met een debiet van 114 l/min. gemonteerd. De 45 cc pomp is druk- en hoeveelheid gestuurd. Daarom is de trekker dan ook loadsensingcompatibel.

Voor de lader waren er drie tussenasventielen met mechanische kruishendels plus een elektrische derde functie gemonteerd.

Aan de achterkant tilt de 6125M met hefkracht versterking (voor circa € 200 extra) 6.300 kilo. Standaard is dat 4.900 kilo. De constante hefkracht conform OECD is opgeven voor 3.400, respectievelijk 2.700 kilo. Nette waardes voor deze klasse. We zijn er niet aan te kort gekomen. Aan de neus tilt de hydraulica maximaal 4.000 kilo. Dat is ook voldoende.

Duurtest met de 6M serie van John Deere - Een afgetrainde allrounder (9)

De cabine en verlichting op de John Deere 6M

Die kennen we nog uit de 30’er serie. De cabine met zes stijlen werd uit deze serie overgenomen. Een geval van ‘geen nieuws, goed nieuws’. De bediening en het dashboard werden wel herzien.

In het kader van de bezuinigingen is de cabine niet afgeveerd en redelijk leeg gehouden. De dakvensters zijn erg praktisch. Voor de liefhebbers van frisse lucht kan het dakraam naar achteren open. Een goede optie wanneer u het zonder airco af kunt.

Voor nachtwerk zorgt een stel schijnwerpers en vier werklampen voor en achter. De bediening van die licht batterij gaat overzichtelijk via de schakelaars op het rechter console. In combinatie met de voorste hydraulica en de frontlader komen daar dan nog de verplichte H4 schijnwerpers op de cabinedaksteunen bij.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een lange motorkap

Daar komen we op ons pijnpunt. De motorkap. Het hoekige en markante design is wel goed gelukt, maar de motorkap is best lang uitgevallen en loopt nauwelijks naar voren af. Dat valt bij de aanbouw van apparatuur aan de voorzijde snel op. Het zicht naar voren is alles behalve optimaal. Die dikke neus komt natuurlijk vooral omdat er ruimte moest komen voor alle emissie beperkende maatregelen. Verder is de overzichtelijkheid niet slecht.

Duurtest met de 6M serie van John Deere - Een afgetrainde allrounder (7)

ISOBUS geprepareerd

Natuurlijk mag je in dit prijssegment geen ISOBUS terminal verwachten. Maar de kabelboom ervoor is al voorgemonteerd. Wie dus een AutoTrac Universal wil of met een Greenstar display werken wil, merkt dat de trekker daar al op staat te wachten.

Onze samenvatting

Met de 6M biedt John-Deere een solide, robuuste machine waarbij er bespaard is op dure elektronische componenten en luxe dingen als traploze transmissies. Ook het rijcomfort en de niet afgeveerde cabine vallen onder verantwoording van de boekhouder. Maar juist vanwege de eenvoudige techniek en de ten opzichte van de 6R lagere prijs heeft de M zijn plaats in het John Deere programma wel verdiend.

In een oogopslag

  • Een eenvoudige trekker zonder veel opsmuk.
  • Aangepaste, robuuste techniek voor no nonsens inzet.
  • Conform 3b emissie eis,  zonder AdBlue.
  • Identiek motorblok als de 6125R. Maar zonder prestatie management en met andere warmtewisselaars.
  • Cabine identiek met de 30’er serie. Met nieuwe bediening en dashboard.

Duurtest met de 6M serie van John Deere - Een afgetrainde allrounder (5)

Technische gegevens John Deere 6125M

Motor

John Deere Power Systems PowerTech PVX
Cilinders 4/turbo/intercooler
Cilinder inhoud 4,5 l
Emissie conform Tier 4i
Uitlaatgas behandeling DOC en dieseldeeltjes filter
Koeling Water
Nominaal vermogen (conform 97/68/EC) 92 kW/125 pk
Max. vermogen (conform 97/68/EC) 101 kW/138 pk
Nominaal toerental 2.100 tpm
Max. koppel 564 Nm bij 1.500 tpm

Transmissie en PTO

Versnellingsbak 24/24 AutoQuad Plus Eco
Aantal versnellingen V/A 24/24
Topsnelheid 40 km/h
Aftakassen 540, 540E, 1000 tpm

Hydrauliek

Max. hefkracht achter 6.300 kg
Constante kracht achter 3.400 kg
Max. hefkracht voor 4.000 kg
Constante hefkracht voor 3.200 kg
Pompdebiet 114 l/min (80 l/min STD)
Oliedruk 200 bar
Olievoorraad 52 l
Bruikbare hoev. olie met standaard/extra tank  maximal 25/37 l

Maten en gewichten

Leeggew. over de vooras 2.050 kg
Leeggew. over de achteras 3.160 kg
Totaal leeg gewicht 5.210 kg
Toel. vooras belasting 4.400 /5.880** kg
Toel. achteras belasting 6.800 kg
Toel. totaal gew. 8.700 kg
Totale lengte 4.490 mm
Breedte 2.490 mm
Hoogte 2.820 mm
Draaicirkel 4.8000 mm
Wielbasis 2.580 mm

Aanvullend

Banden Voor 540/65 R24
Banden Achter 600/65 R38
Geluidsterkte in cabine 71 dB(A)
Tankinhoud diesel 220 l

 

Goed om te weten / Lof en kritiek

Motor: De viercilinder maakt een levendige indruk. Alleen bij lage toerentallen zou de 4,5 liter motor wat meer koppel mogen hebben. Het verbruik is netjes

Transmissie: de 24/24 AutoQuas Plus transmissie schakelt goed. De powershift-trappen zijn goed afgestemd en de schakelstick ligt prettig in de hand. De versnellingen, de automaat en koppeling zijn met knopdrukken te bedienen.

Chassis en frame: Door de frameconstructie is de lader goed in het voertuig concept te integreren.

Hydraulica: De hydrauliekpomp met hoeveelheids- en drukregeling laten de lader vlot werken. De hefkracht van 6.300 kilo is prima.

Cabine: Terwijl de cabine al bekend van de 30’er serie was, is de cabine met zijn nieuwe bedieningsconsole en dasboard keurig, eenvoudig en overzichtelijk.

John Deere 6M in de praktijk

Josef Vilsmaier heeft een klein melkveebedrijf met 30 ha en 10 ha aan bospercelen. Zijn 6125R heeft er intussen zo’n 800 uur opzitten. De machine was nodig omdat Josef met een vier scharenploeg wilde werken.

Er werd indertijd proefgereden met een 6125R, maar uiteindelijk kwam er een 6125M. De aangepaste uitrusting en de prijs maakten het verschil.

Vilsmaier is erg te spreken over de trekker. Het vermogen is voldoende, op de testbank werd 132 pk gemeten. Bij licht werk is het verbruik zo’n 8 liter per uur. Zwaar voor de ploeg werkend wordt dat tussen de 15-16 l/min. Qua bedieningsgemak is Vilsmaier tevreden, de Speedmatching van de bak bevalt hem goed, net als de automaat.

De motorkap is hinderlijk bij het werken met dicht bij elkaar staande lepels of als er balen aangeprikt moeten worden. Hier zorgt een camera aan de voorkant op meer zicht op de zaken.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.