Leestijd: 11 minuten

Fella biedt de achterschijvenmaaiers SM 3060 TL en SM 3570 TL nu ook aan met getande rotor om het gewas te spreiden. We hebben een SM 3060 TL-KC voorserie machine nog voor zijn officiële presentatie aan de tanden mogen voelen en op vijf slagen op 250 ha getest.

Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (1) De combinatie van werkzaamheden is niet alleen op de akkers belangrijk. Ook in weidegebieden wordt er getracht het aantal rijbewegingen te reduceren, hoewel de mogelijkheden er minder zijn. Een bewezen combinatie is die van maaien en zetten waarbij de maaibalk is voorzien van een kneuzer die de grashalmen knikt en de waslaag op de bladeren breekt zodat het snijgoed sneller droogt. Als de omstandigheden er naar zijn kan er zo van het zetten afgezien worden. Naast de vlindercombinatie had Fella tot dusver alleen de SM 310 TL-KC als centraal opgehangen hekmaaier met getande kneuzer. Voor wie de stap naar een vlinder te groot is, maar voor wie 3 meter werkbreedte te weinig is, is er de 3,5 m brede SM 3750 TL met getande kneusrotor. De kleinere SM 3060 TL kreeg die optie ook. De maaibalk is bij alle machines identiek. De SM 310 TL-KC onderscheidt zich van de SM 3060 TL-KC door zijn transportstand. Hij klapt niet omhoog, maar naar achteren. Een SM 3060 TL-KC uit de voorserie mochten we in 2014 samen met een SM 310 FP-KC op ongeveer 250 ha testen. Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (8)

Bekende maaibalk van Fella

De maaibalk is bij beide machines identiek. Zes maaiborden snijden op een werkbreedte van 3 meter. Ze worden aan het draaien gezet door een compacte hoek overbrenging: onder elk maaibord zit een haakse overbrenging en die zes aandrijvingen worden door een ruim gedimensioneerde zeskantige as aangedreven. Volgens Fella zorgt dit systeem voor een gelijkmatiger kracht overdracht en minder slijtage aan de conische tandwielen. De aandrijfas en overbrengingen lopen in een oliebad. Bovendien zijn ze rondom van een effectieve geluidsdemping voorzien. De compacte hoek overbrengingstransmissie, de glij-ijzers en de contramessen zijn aangeschroefd. In geval van schade zijn ze snel verwisselbaar. De maaibalk is erg vlak en aan de onderkant geprofileerd. Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (5) Tijdens de test werd er geen oogstgoed of aarde opgedrukt. In tegenstelling tot andere fabrikanten gebruikt Fella bij de achtermaaier een compleet frame. De buitenste einden van de maaibalk worden verbonden door een dwarsbalk en zijn daardoor beschermd. Dat maakt de maaier stabieler, waardoor hij rustiger werkt. De gepatenteerde glijgeleiding van de maaibalk draagt ook bij aan de stabiliteit. Door de tweezijdige ophanging heeft hij een betere lengte geleiding.

Mooi maaibeeld

De maaicirkeldiameter van de maaiborden is met 614 mm best groot. De borden hebben een overlap van 134 mm en staan aan de voorkant in een verzet van 70 mm. Qua maaibeeld mankeert er dus niets aan. Ook bij lang, neergeslagen gewas en werksnelheden tussen de 8-15 km/u was het maaibeeld mooi. De maaiborden draaien paarsgewijs tegengesteld zodat de kneuzer van een constante aanvoer verzekerd is. Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (12)

Achtermaaier met tanden

Met de Fella SM 3060 TL-KC kwamen we goed uit de voeten. De maaibalk is centraal opgehangen en zwenkt voor transport over de weg samen met zijn overbrenging naar achteren. De kleine hydraulische cilinder direct aan de ophanging beviel ons goed. Hij richt de maaibalk bij het tillen waterpas en stabiliseert hem in die positie. Zo kan de balk de bodem niet raken en beschadigd worden. Om te werken volstaat een enkelwerkend ventiel, voor het zwenken is een dubbel werkend exemplaar nodig. Dankzij de getande kneuzer droogde het gras onder andere omstandigheden snel en gelijkmatig. Bij de eerste keer maaien in mei bijna te snel zelfs. Onder optimale weersomstandigheden moet het ochtendmaaisel ’s middags al op zwad gelegd worden om niet teveel vocht te verliezen. Onze volgende maaisessies werden geplaagd door buien. Met de kneuzer konden we desondanks toch nog goede silage maken. De geringe vervuiling van het gras ondanks de weersomstandingheden viel ons op. Turbolift is sparend voor de grasnerven. Voor een continu correcte opligdruk van de achtermaaier wordt gezorgd door het hydropneumatische Turbolift systeem. Daarmee kan de druk op de weide eenvoudig aangepast worden. Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (11) De waardes en de manometer zijn goed afleesbaar op de aanbouwbok geplaatst. De voorkeuze wordt gedaan met een stelwiel op het hydrauliekblok en is na een keer heffen en laten zakken geactiveerd. De druk wordt na elke keer neerlaten gecorrigeerd. Hier is de hydraulica van de trekker bepalend. Als de werkdruk te gering is, dan gaat de maaibalk heel langzaam omlaag omdat hij de aanlegdruk tegen heeft. Voordeel van de hydropneumatische ontlasting: de oplegdruk is op alle maaihoogtes nagenoeg constant. Als de maaibalk alsnog dreigt te zakken, kan hij via het ventiel ontlast worden. Het gewas wordt nauwelijks vervuild en de grasnerven worden gespaard. Bovendien worden het frame en de glij-ijzers bij optimale bodemdruk nauwelijks belast. Om af te koppelen wordt deTurbolift simpelweg met een knop drukloos gemaakt.

 

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

 

Goed beschermd tegen overbelasting

Standaard zijn de maaiborden en de assen beschermd door een breekstift in de aandrijfas. In geval van nood wordt de krachtstroom tussen trekker en maaibalk onderbroken. Aanvullend hebben de Fella maaiers driveGuard beveiliging. Hierbij zijn de maaiborden en hun aandrijving verbonden door een speciale schijf. Die bestaat uit twee ringen die door vier breekstiften verbonden zijn. De buitenste ring zit vast op het maaibord, de binnenste op de aandrijving. Als de schijf geblokkeerd word, breken de stiften en kan het bord vrij van de aandrijving ronddraaien. Daardoor wordt schade aan transmissie en aandrijfas voorkomen. Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (9) Reparatie op het veld is tussen 15-30 minuten met eenvoudig gereedschap gebeurd. Het deksel losschroeven, de kapotte schijf vervangen en het deksel kan er weer op. De materiaalkosten zijn overzichtelijk: tussen de €10-15. Tijdens de test zorgde het driveGuard systeem eerst voor problemen. De schijf lag niet volledig vlak op de aandrijving en werd daardoor voor belast, zodat hij al bij gewone piekbelastingen, zoals het wegrijden deed waar hij voor gemaakt was. De fout was te wijten aan het feit dat we met een voorserie model werkten. Na een kort werkplaatsbezoek kwam het probleem niet meer voor tijdens inzet achter onze voor deze klus sterk genoeg zijnde 200 pk trekker. Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (4)

Bewezen frontmaaier

De SM 310 FP/KC testten we in 2012 al met een SM 911 TL/KC vlindercombinatie. Toen en nu liet die combinatie een goede indruk achter. De aanbouw is compact en zit kort op de trekker. Dat is goed voor de afmetingen en de gewichtsverdeling. Als de fronthydraulica van de trekker compact geïntegreerd is kan het wel wat krapjes worden tussen de trekker en de maai unit. Zo bleef er bij onze testtrekkers Fendt 716 Vario, 718 Vario en 820 Vario maar een paar centimeter tussen de fronthef en de geleide platen van de kneuzer. De geleide blikken moesten we relatief smal zetten omdat ze anders de voorwielen hadden kunnen raken. De beschermbeugels van de frontmaaier kwamen ook dicht bij de wielen. Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (14) Bij een Steyr 4120 Profi was er meer dan genoeg ruimte. Voor aanschaf is het dus zinnig de maaiunit eerst aan de trekker te passen. In geval van nood kunnen de geleide platen van de kneuzer ingekort worden. Wij hebben steeds tussen de 50/70 mm hoog gemaaid. De maaihoogte wordt met de fronthef geregeld. Als 35/70 mm niet volstaan, dan kan de hoogte met extra glij-ijzers naar 55/80 mm gebracht worden. Met de bodemaanpassing van de frontmaaier waren we tevreden. De pendelbok maakt bewegingen van +/- 6,5° mogelijk. De aanligdruk wordt met trekveren bepaald. Op de weg stabiliseert de automatische veer centrering het voorste maaiwerk. Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (15)

Algemene indruk van de Fella maaiers

We waren tevreden over de testresultaten. De maaibalken en kneuzer deden hun werk naar behoren op nat- en droog gras. Het gras werd gelijkmatig en los verspreid en kon snel drogen. Op vlakke bodem hadden we genoeg aan 120 pk voor de maaibalken, op heuvelachtig terrein kwamen we beter weg met 160 pk. Op wat voorserie details na was de afwerking voorbeeldig en de servicepunten zijn eenvoudig bereikbaar. Alleen maken de hoeken en kanten het schoonmaken moeilijk.

In een oogopslag

  • De geteste voorseriemachine SM 3060 TL-KV levert een mooi maaibeeld en een gelijkmatige kneuzing.
  • SM 310 FP-KC en SM 3060 TL-KC zijn voor trekkers vanaf 120 pk een combinatie met veel slagkracht.
  • Het standard driveGuard systeem verhindert bij overbelasting schades aan de aandrijfas en haakse overbrengingen.

Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (19)

Technische gegevens Fella maaiers

  SM 310 FP-KC SM 3060 TL-KC
Soort frontmaaier achtermaaier
Bouw schijven    
Werkbreedte 3,00 m 3,00 m
Transportbreedte 3,00 m 2,30 m
Transportlengte 1,58 m 4,65 m
Aantal maaischijven 6 6
Aantal messen/schijf 2 2
Draairichting paarsgewijs paarsgewijs
Toerental schijf 2.800 tpm 2.800 tpm
Messenwissel optioneel optioneel
Snijhoogte 50–80 mm 50–80 mm
Snijcirkel diameter 614 mm 614 mm
Kneuzer veertanden rotor veertanden rotor
Zwadbreedte 1,45–2,20 m 1,20–2,30 m 1)
Maaierontlasting trekveren hydropneumatisch
Helling aanpassing lengte
Bodem aanpassing breedte +/- 6,5 graden +/- 13 graden
Gevraagd vermogen(kW/pk) 66/90 63/86
Aanbouw cat. Cat. II Cat. II of III
Gewicht 954 kg 1.150 kg
Regelunits 1x ew + 1x dw 2)
Aftakas tpm 1.000 540/1.000
    1) Met breedte instellinginrichting 2,95 m;  2) ew = enkel werkend, dw = dubbel werkend

De Fendt 820 Vario had voor gebruik in combinatie met de 3.00 m brede maaiers met kneuzer meer dan genoeg vermogen. Op vlakke ondergrond hebben we ook met 120 pk trekkers gebruikt. Maar dat is de absolute ondergrens. Duurtest Fella achterschijvenmaaiers - sneller drogen - Agri Trader (6)

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.