Leestijd: 8 minuten

‘Onze enige belemmering is de levertijd’

Het Agri Trader testteam gaat werken met de mobiele graafmachine Doosan DX165W-5.

Deze compacte kraan heeft een eigen gewicht van 16,5 ton en is ongeveer een half jaar op de markt leverbaar. Voor Doosan is dit een bijzondere machine, natuurlijk omdat deze nieuw is en terecht komt in een zeer competitieve klasse, maar vooral qua motorisering. Het is namelijk de eerste mobiele Doosan machine met een 4 cilinder motor.

Juist bij een merk dat bekend staat om zijn 6 cilinders, is dit toch wel een ontwikkeling die de nodige reacties oplevert. Vooral van de grote groep bestaande Doosan klanten. Siep Anema (importeur): “De reden dat Doosan een 4 cilinder heeft gebruikt in deze machine is simpel, door de compacte afmetingen van deze kraan past er geen 6 cilinder blok in. En dat is ook precies wat ik vertel aan de klanten. Voor de  ‘harde kern’ is dit nog wat lastig te accepteren, dat begrijp ik heel goed. Maar verreweg de meeste reacties uit de markt zijn erg positief”.

Zo heeft Anema pas een grote demo-tour gedaan bij machinisten die zowel draaien op Doosan als ook andere merken. Siep Anema: “Deze gebruikers waren stuk voor stuk blij verrast over het werken met deze 16,5 tonner. De souplesse en kracht van deze machine in combinatie met zijn bescheiden maatvoering overtuigde iedereen”.

Doosan pakt markt - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Het testteam gaat draaien met de machine

Maar eerst bekijken we de Doosan DX165W-5 eens nader. De eerste indruk is uitstekend, machinist Jan-Jacob: “De graafmachine ziet er solide uit en de uitstraling van het geheel wekt vertrouwen. Zeker met de gemonteerde ballonbanden en grijperbeugel oogt hij stoer. Maar de onderwagen oogt compact en dat is hij ook.”

Siep Anema: ”Dit is namelijk de onderwagen van de Doosan DX140W, maar dan verder verzwaard. Zo zijn bijvoorbeeld de robuuste onderhoudsvrije ZF assen afkomstig van grote broer DX170W“.

Verder zien we het parallelle dozerblad met ingebouwde trekhaak. Doosan heeft de cilinders van het dozerblad en de stabilisator afgedekt met verstevigde beschermkappen.

Aan de linkerzijde van de machine zien we een grote kist in de onderwagen voor bijvoorbeeld hijsgerei.

Aan de achterzijde het contragewicht van 3300 kg met daarboven de standaard halogeenlamp. Aan rechterzijde ook een opbergkist.

Kijken we verder naar de hydraulisch verstelbare giek en de lange lepelsteel van 2.500 mm. Het leidingwerk is goed beschermt en netjes afgewerkt. Aan het uiteinde de optionele Steelwrist tiltrotator en aangekoppelde AA slotenbak. Om de basis van de lepelsteel beter te beschermen zijn verstevigingsbalken aangebracht en zijn de bussen in het midden en aan het eind van de arm verstevigd.

Doosan pakt markt - Agri Trader Test Jaarboek (4)

De cabine van de Doosan 165W-5

Het is tijd om de cabine eens nader te bekijken. Via twee traptreden en de treeplank stapt Jan-Jacob naar binnen en neemt plaats op de luchtgeveerde en verwarmde stoel. De hoogte en kantelfunctie van de zitting is geheel instelbaar, ook is de stoel voorzien van een instelbare lendensteun.

De ruimte en de gehele uitvoering van de cabine komt ons erg bekend voor. Siep Anema: “Dat klopt, deze cabine is namelijk exact hetzelfde als van de grotere Doosan types”.

Voor de machinist de kantelbare stuurkolom met links daarvan twee hendels voor bediening van extra hydraulische functies. Siep Anema: “De machinist kan zelf bepalen of hij zijn hydraulische aanbouwdelen bedient via de joystick of het pedaal”.

Rechts van de stuurkolom bevinden zich het gaspedaal en rempedaal.

Verder naar boven bevindt zich het heldere 7 inch LCD kleurenmonitor, dat toegang biedt tot alle machine instellingen en onderhoudsgegevens zoals brandstofverbruik, temperatuur, informatie over het oliefilter en het beheer van aanbouwdelen. Jan-Jacob: ”Dat is handig, tot 10 verschillende aanbouwdelen kunnen worden opgeslagen qua benodigde olieflow en druk”.

We zien aan linkerzijde de grote armsteun en joystick die gemonteerd is op de console zodat deze comfortabel meebeweegt met de stoel. De joystick is voorzien van een schuifje voor aansturing van de extra hydraulische functies en daaronder twee knoppen.

Doosan pakt markt - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Op de console zien we diverse tuimelschakelaars voor de bediening van onder meer zwaailamp, cruise control en activering van een extra functie. Ook zit er een kleine hendel waarmee de linkerconsole kan worden weggeklapt voor een nog betere cabine instap.

Gaan we verder aan rechterzijde van de stoel, de rechterjoystick met daarop ook daar een schuifje voor aansturing van extra functies en twee knoppen voor activering van twee van de vier krachtmodi. Namelijk een knop voor de extra-krachtmodus (Powermodus) en een knop voor de zuinige modus.

Verder het contactslot en daaronder de traploos bedienbare gashendel. Achter de joystick zien we de intuïtief bedienbare multifunctionele draaiknop om diverse machinefuncties te bedienen. Verder diverse tuimelschakelaars voor bediening van onder meer asvergrendeling, verlichting en parkeerrem. En op een apart display met soft touch drukknoppen zit de bediening van de standaard climate control.

Achter de stoel bevindt zich voldoende opbergruimte om bijvoorbeeld een grote tas te bewaren. Kijken we nog even naar boven zien we het grote zonnedak voorzien van een verduisteringsscherm. Jan-Jacob: “De Doosan cabines zijn ruim en zien er altijd overzichtelijk en goed georganiseerd uit. Dat geldt ook voor de cabine van de DX165W-5”.

Doosan pakt markt - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Starten met die motor

Na deze beschrijving van de machine is het tijd om te gaan draaien. Jan-Jacob start de 163 PK sterke Perkins viercilinder motor. De selectieve katalysator (SCR) zorgt er samen met een dieseloxidatie-katalysator (DOC) voor dat de motor geen roetfilter nodig heeft om aan de Stage IV-normen te voldoen. Dat maakt regenereren overbodig.

Er moet wel mAdBlue worden toegevoegd om de SCR-techniek in de uitlaat zijn werk te laten doen.

Jan-Jacob gaat eerst stevig grond verzetten met de aangehangen slotenbak, daarom activeert hij Powermodus met de knop op de joystick. Dat kuubs verzetten valt niet tegen en gaat voorspoedig. Jan-Jacob licht zijn ervaringen verder toe: ”Tsja, van een Doosan 6 naar 4 cilinder is een stap, maar je merkt het verschil nauwelijks. Wat een krachtpatser is deze machine zeg, zeker gezien het feit dat het slechts een 16-tonner is. Dit had ik toch niet verwacht, hij draait verder heel soepel en lekker vlot. De bediening lag me direct goed in de hand en ik draaide er eigenlijk zo op weg. Ook het afwerken gaat uitstekend, de machine heeft een uitstekend gevoel in de joysticks voor het fijne werk”.

Na dit graven afwerken meten we nog even de hefkracht van de machine, al snel staat er het gigantische gewicht op de meetapparatuur van 6 ton. Nu is dit natuurlijk niet helemaal een meting real time in het veld, maar het geeft zonder meer aan dat de DX165W-5 een flinke hefcapaciteit heeft.

Doosan pakt markt - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Onderhoud en service van de Doosan

Tot slot gaan we in op de servicevriendelijkheid van de machine. Aan de linkerzijde zit achter de cabine een serviceluik die wijd opengaat. Hier bevinden zich de radiatoren, het luchtfilter en het ruitensproeierreservoir. Verder zien we hier de massaschakelaar en het controlelampje van de AdBlue.

De leidingen moeten na gebruik worden leeg gepompt, anders blijft er vloeistof in de leiding zitten die hard wordt met verstopping tot gevolg. Daarom is het lampje naast het massaslot geplaatst zodat je niet voortijdig het massaslot er af doet voordat de leidingen helemaal leeg zijn.

Gaan we naar de rechterzijde van de machine. Daar zien we een klein serviceluik waarachter het pompgedeelte zich bevindt. Hier bevinden zich alle filters dus motoroliefilter, brandstofvoorfilter, brandstoffilter en stuurfilter allen heel overzichtelijk en makkelijk te controleren of te vervangen.

Doosan pakt markt - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Verder naar rechterzijde zit een grote servicekap waarachter zich het ventielenblok bevindt.

Verder zien we de AdBlue tank en de brandstofvulpomp waarvan de slang handig in de servicekap is opgeborgen.

Tot slot klimmen we op de machine en openen de motorkap. Daar kun je het oliepeil meten maar eigenlijk heb je als machinist daar niets te doen in kader van het regulier onderhoud en de checks. Door het standaard Core TMS telematicasysteem wordt namelijk een oogje in het zeil met bewaking op afstand van de machinestatus en het plannen van onderhoud.

Conclusie van het testteam is dat de Doosan DX165W-5 een compacte en compleet uitgevoerde krachtpatser is die erg fijn werkt. De concurrentie in deze competitieve klasse heeft er een geduchte tegenstander bij. En die 4 cilinder? Die doet zijn werk uitstekend.

Doosan pakt markt - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Doosan importeur Anema

Tijdens een autorit door Nederland of België zijn de oranje Doosan graafmachines en wielladers veel te zien. Zo ook in het mooie Friesland waar importeur Anema, verantwoordelijk voor het gebied Noord Nederland, gevestigd is.

De rest van Nederland wordt afgedekt door de activiteiten van de twee collega importeurs Almat Laren en Staad Veghel. Om een maximale landelijke dekking te garanderen, werken de drie importeurs nauw samen met een aantal regiodealers die de machines bij hen bestellen. Er is een uitstekende onderlinge samenwerking tussen hen. Eigenaar Siep Anema: “Deze overzichtelijke organisatiestructuur geeft rust en is duidelijk. Als je in Nederland een Doosan machine wilt kopen weet je precies waar je moet zijn. Voor een nieuwe machine (bij Doosan met een maximum van 500 draaiuren) ga je als klant naar de importeur van jouw betreffende verkooprayon. Machines met meer draaiuren zijn vrij verhandelbaar, heel transparant dus. Het contact met de medewerkers van Doosan is uitstekend. Een aantal keren per jaar zitten de importeurs aan tafel met onder andere de ontwikkelaars. Zo kan het zijn, dat verbeterpunten vanuit de Nederlandse markt later in alle nieuwe Doosan machines worden verwerkt.”

De grote aanwezigheid van Doosan in de markt én de bekendheid van het merk, is wel eens anders geweest. Ook voor Siep Anema zelf. Hij vertelt enthousiast over zijn kennismaking, met het destijds nog Daewoo genaamde merk.

Een reis naar de fabriek in Seoul, begin 1987, heeft hem echt overtuigd van de kwaliteit en de marktpotentie van het Koreaanse merk.

Doosan heeft sindsdien een gigantische groei doorgemaakt. Daar zijn natuurlijk een aantal redenen voor. Volgens Anema zijn dit allereerst de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding maar ook de uitstekende bouwkwaliteit van Doosan. Hij is dan ook heel blij met het importeurschap. “Het merk is zeer competitief op alle fronten en kan zich tegenwoordig meten met alle andere A-merken die er op de markt verkrijgbaar zijn” aldus Anema.

De klantengroep van het Friese bedrijf kan grofweg in drie groepen worden verdeeld: van kleine tot grote grondverzetbedrijven, Cumela bedrijven en echte agrarische loonbedrijven. De laatste tijd wordt er in de gehele branche ook veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot huren.

Gebruikte Doosan machines zijn er bijna niet, Siep Anema: “Als ik al gebruikte machines heb zijn ze echt heel snel verkocht. Ook vanuit het buitenland is er grote vraag naar occasions”. Naast de verkoop van nieuwe en gebruikte machines en uitrustingstukken heeft Anema ook een behoorlijke verhuurvloot aan graafmachines, wielladers en diverse uitrustingsstukken zoals graafbakken, betonvergruizers en draaikantelstukken.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.