Leestijd: 5 minuten

Tijdens een autorit door Nederland of België zijn de oranje Doosan graafmachines en wielladers veel te zien.

Doosan DX170W5 - Fijne bediening en zeer krachtig (6)

Zo ook in het mooie Friesland waar importeur Anema, verantwoordelijk voor het gebied Noord Nederland, gevestigd is. Zuid-Nederland wordt afgedekt door collega dealer/importeur Staad. Er is een uitstekende onderlinge samenwerking tussen hen. Een aantal keren per jaar zitten ze gezamenlijk aan tafel met onder meer mensen van de ontwikkelingsafdeling van Doosan. Zo kan het zijn, dat verbeterpunten vanuit de Nederlandse markt later, in alle nieuwe Doosan machines worden verwerkt.

Die aanwezigheid in de markt én de bekendheid van Doosan is wel eens anders geweest. Ook voor eigenaar Siep Anema zelf. Hij vertelt enthousiast over zijn kennismaking, met het destijds nog Daewoo genaamde merk.

Op naar Korea

Een reis naar de fabriek in Seoul, begin 1987, heeft hem echt overtuigd van de kwaliteit en de marktpotentie van het Koreaanse merk.

Doosan heeft sindsdien een gigantische groei doorgemaakt. Daar zijn natuurlijk een aantal redenen voor. Volgens Anema zijn dit allereerst de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding maar ook de uitstekende bouwkwaliteit van Doosan. Hij is dan ook heel blij met het importeurschap. “Het merk is zeer competitief op alle fronten en kan zich tegenwoordig meten met alle andere A-merken die er op de markt verkrijgbaar zijn” aldus Anema.

Doosan DX170W5 - Fijne bediening en zeer krachtig (2)

Kennismaking met Anema

De mobiele graafmachine Doosan DX170W-5 is sinds de tweede helft 2015 leverbaar op de markt. Tijd voor het Agri Trader testteam om deze machine nader te gaan bekijken en te ervaren. Maar eerst maken we kennis met de rest van het gemotiveerde team van Anema, zo ook met Nolle Mensonides van de verkoop binnendienst, ook wel de “rechterhand” van Siep genoemd.

Als we het gesprek starten spreken beiden meteen vol vuur, over de omgang met bestaande en nieuwe klanten. Siep Anema: “Nee verkopen past gewoon niet in ons woordenboek, we doen er alles aan om de klant 100% tevreden te stellen”. Het team, inmiddels ruim twintig personen groot, staat dan ook dag en nacht klaar voor haar klanten. Reden voor veel van hen, om bij vervanging van de machine weer contact te zoeken met Anema.

De klantengroep kan grofweg in drie groepen worden verdeeld: van kleine tot grote grondverzetbedrijven, Cumela bedrijven en echte agrarische loonbedrijven. De laatste tijd wordt er in de gehele branche ook veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot huren. De dienstverlening kan worden verdeeld in een aantal onderdelen.

Allereerst natuurlijk de verkoop van nieuwe en gebruikte machines en uitrustingstukken. En verder heeft Anema een behoorlijke verhuurvloot aan graafmachines, wielladers en diverse uitrustingsstukken zoals graafbakken, betonvergruizers en draaikantelstukken. Deze producten worden in heel Nederland verhuurd.

De firma uit Arum is naast de verkoop gespecialiseerd in het doen van allerhande machineaanpassingen. Naar eigen zeggen heeft de helft van alle verkochte machines bepaalde aanpassingen. Bijvoorbeeld een verlenging van een lepelsteel, extra ballast of zelfs een andere onderwagen, zijn een kolfje naar de hand van de eigen constructie-afdeling.

Verder beschikt het bedrijf over een gespecialiseerde reparatieafdeling met een uitstekend ingerichte werkplaats. De monteurs kunnen hydraulische slangen persen op de eigen slangenpers. Ook hebben ze een eigen spuitcabine waar complete machines kunnen worden gespoten.

De Anema service beperkt zich niet alleen tot de eigen vestiging. Vijf servicebussen zijn vrijwel continu op weg, om diverse onderhouds- en serviceopdrachten uit te voeren bij de klanten. Anema heeft ook een ruime sortering beschikbaar, van de meest voorkomende onderdelen van de meeste merken machines. En ook voor slijtdelen bent u bij Anema aan het juiste adres.

Doosan DX170W5 - Fijne bediening en zeer krachtig (3)

De Doosan in de praktijk getest

Nu de praktijk: even wat feiten op een rijtje: mobiele graafmachine, 18 ton eigen gewicht en is voorzien van een zes cilinder Stage 4 final motor.

De Doosan motor met SGR heeft geen roetfilter, maar men werkt met de toevoeging van Adblue. De machinist heeft keuze uit vier krachtmodi en vier werkmodi, voor optimale prestaties onder alle omstandigheden.

De motor heeft 150 pk en is als gevolg zeer krachtig. Verder zorgt de krachtige motor voor een hoge rijsnelheid van meer dan 40 kilometer per uur. De motor heeft een hoog koppel bij een laag toerental, zo werkt de machine in Ecostand met slechts 1450 toeren. Dit zorgt voor een laag brandstofverbruik en een lange levensduur. Doosan machines met meer dan 15.000 draaiuren draaien nog uitstekend. Het aanbod gebruikte Doosan machines is dan ook klein.

Doosan DX170W5 - Fijne bediening en zeer krachtig (1)

De cabine van de Doosan

Als machinist is het goed toeven in de Doosan DX170W-5, via een brede instap en een dito deuropening klim je eenvoudig in de cabine. Eenmaal in de -standaard- luchtgeveerde en verwarmde stoel plaatsgenomen te hebben, is deze veelvoudig verstelbaar. De consoles waar de joysticks aanzitten, veren met de stoel mee.

De slanke stuurkolom is verstelbaar, hierdoor ontstaat er een optimaal zicht op het werk. De vooruit-achteruit schakeling zit in de rechterjoystick, aangenaam en vertrouwd. Ook de bediening van de afstempeling door middel van een hendel is logisch geplaatst op de linkerconsole.

Op de rechterconsole is onder andere de multifunctionele draaiknop te vinden, waarmee de machinist door het menu in het display kan scrollen evenals de afstandsbediening van de radio. Op het 7 inch display toont men naast de vloeistofniveaus onder andere ook een Ecometer, waarop de machinist zelf het brandstofverbruik in de gaten kan houden. Dit scherm is ook te switchen naar de camerabeelden van de achterzijde van de machine, of die van de optionele camera aan rechterzijde.

Naast de cabinedeur aan de buitenzijde, zit het interieurfilter gepositioneerd dat eenvoudig te vervangen is. Achter het grote serviceluik aan de linkerzijde van de machine is het luchtfilter gemonteerd, tevens kan men hier eenvoudig de koelers reinigen.

Doosan DX170W5 - Fijne bediening en zeer krachtig (4)

Achter het serviceluik aan de rechterzijde vindt men naast de hoofdpomp, de brandstof- en motoroliefilters. Deze zijn vanaf de grond eenvoudig te verwisselen. De hydrauliek- en brandstoftanks zijn vanaf de bovenzijde te vullen. Kleine kanttekening is de AdBlue-tank: deze zit verstopt achter een afsluitbaar klepje en is moeilijk bij te vullen met de jerrycan. Dit hebben we al op een betere manier gezien.

Op de giek zitten de meeste smeerpunten gegroepeerd waardoor men eenvoudig de machine kan smeren. De bediening van de Doosan is zeer prettig. Als machinist ben je snel aan de machine gewend en vooral de werksnelheid en kracht vallen op.

Desgevraagd praat Siep Anema verder over de (nabije) toekomst: “Voor de komende 5 jaar heb ik een echte groeistrategie voor ogen. Zo hebben wij recentelijk behoorlijk geïnvesteerd in ons bedrijfspand en in zaken als de interne automatisering. Hiermee kunnen we onze klanten nog efficiënter en nog sneller van dienst zijn. Ons werkgebied gaat in de toekomst waarschijnlijk nog een stuk groter worden”. Daarom heeft het bedrijf diverse vacatures openstaan. Dit ligt in lijn met de wensen van Doosan: zij willen in 2020 qua grondverzetmachines de nummer 3 zijn op de wereld, ambitie genoeg!

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.