Leestijd: 7 minuten

De Variofield van DicksonKerner kan zonder gereedschap op verschillende rijbreedten worden ingesteld, met vrij te kiezen werktuigmodules. We gingen op mais testen of dat in de praktijk werkelijk functioneert.

DicksonKerner Variofield 480 H - Schoffelkameleon - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De roterende tandschoffels hangen kort achter de trekker aan de achterste balk

Het probleem van veel schoffelmachinebezitters wordt meteen duidelijk als we op het testbedrijf in Oostenrijk aankomen. De boer heeft daar twee schoffelmachines staan. De ene voor mais, de andere voor soja. Het zou praktisch gezien nauwelijks te doen zijn om een machine om te bouwen tussen het gebruik in verschillende gewassen door.

Hier biedt de nieuwe Variofield van DicksonKerner uitkomst en gaat daarbij zelfs nog een stap verder. Aan de tweebalks-basismachine kunnen de werktuigen traploos worden verschoven, en dat snel en bijna zonder gereedschap, aldus de fabrikant. Bovendien heb je vrije keus in welke werktuigen je gebruikt.

DicksonKerner Variofield 480 H - Schoffelkameleon - Agri Trader Test Jaarboek (4)

De dragers zijn boven de montagerails aan het frame gelast, zodat je de werktuigen over de hele lengte kunt verschuiven.

Onze testmachine had op de voorste balk de 5-tands schoffelmodule zitten; deze is te verstellen in rijbreedten van 25 tot 75 centimeter. Er is ook een 3-tands module voor rijbreedten van 30 tot 50 centimeter, plus een enkelscharige tarweschoffelmodule voor rijbreedten van 12,5 tot 25 centimeter.

Interessant wordt het door de tweede balk. Daardoor kun je veel bodembewerkingswerktuigen met elkaar combineren. Zo levert DicksonKerner naast de schoffelmodules ook een (rijen-)messenwals of – zoals in onze test – een module met twee roterende tandschoffels. Deze moeten onkruid in de rij uittrekken of onderschoffelen.

Dubbel is stijver voor de DicksonKerner Variofield

De fabrikant ziet een belangrijk voordeel in de tweebalks-contructie: meer stijfheid. Het maakt het ook mogelijk om met de werktuigen overlappend of in zeer kleine rijafstanden tot 12,5 centimeter te werken. Daarbij heb je – anders dan bij eenbalks-systemen – geen verschillende lengtes van de verbindingsframes van de modules nodig. Deze voordelen zijn door een patent beschermd. Daarom is het momenteel het enige tweebalks-schoffelsysteem op de markt, aldus DicksonKerner.

De naam Variofield is overigens niet nieuw. Bernhard Dick bouwde eerder al een universele cultivator met die naam (zie Testjaarboek 2020, Dickson Variofield 4200). Om dit concept onder andere op schoffelsystemen te implementeren, ging het Oostenrijkse bedrijf samenwerken met het Duitse Kerner Maschinenbau. Zo ontstond de firma DicksonKerner. De schoffelwerktuigen worden gebouwd bij Kerner in Beieren.

Balken klappen verzet in

Aangekomen op het maisveld wierpen we eerst eens een nadere blik op de hardware. Eén bijzonderheid van de tweebalker springt meteen bij het uitklappen in het oog: de voorste en achterste balken scharnieren niet recht achter elkaar, maar zijdelings verzet.

Ze kunnen dus niet gezamenlijk scharnieren. Alleen zo zijn de balken in werkstand ook bij de maximale werkbreedte van 6,3 meter stijf genoeg om nauwkeurig te werken, aldus de fabrikant.

Ook bij onze 4,8-meter-versie was de extra stabiliteit duidelijk merkbaar. Voordat het zover was, moesten we echter eerst de werktuigen instellen. En dat ging verbazingwekkend snel!

DicksonKerner Variofield snel instellen (bijna) zonder gereedschap

Eerst losten we de schoffelmodule met een sleutel 30. Als je de module achter ietsje optilt, kun je hem probleemloos naar links en rechts verschuiven.

Hij kan daarbij niet per ongeluk op je tenen vallen; als je hem helemaal van de rail af wilt halen, moet je eerst nog een veiligheidspal opentrekken.

Bij het verschuiven van de modules kun je je oriënteren op de schaalverdeling op het frame; daarop zijn de meest gangbare rijafstanden gemarkeerd. Een simpel maar erg behulpzaam idee!

DicksonKerner Variofield 480 H - Schoffelkameleon - Agri Trader Test Jaarboek (3)

De werktuigmodules kun je verschuiven over de rails op de twee balken. De witte schaalverdelingen helpen om de juiste rijafstand in te stellen.

De langsbalken van het frame beperken daarbij niet de stelmogelijkheden, want de dwarsbalken zijn zodanig vast gelast dat de ophangrail voor de modules over de hele breedte ononderbroken doorloopt. Ook weer een simpele maar doeltreffende oplossing, die volgens de fabrikant het wezenlijke aspect van het patent vormt.

Om te zorgen dat de modules soepel over de rail schuiven, heeft DicksonKerner ze voorzien van een kunststof inzetstuk.

DicksonKerner Variofield 480 H - Schoffelkameleon - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Door de parallellogram-ophanging blijft die hoek altijd behouden.

Elke tand zijn plek

Wanneer je de modules op de juiste afstanden hebt gezet, ga je verder met de afzonderlijke tanden. DicksonKerner heeft zelf nieuwe veertanden ontworpen die boven de schoffel in hol gebogen vorm naar boven lopen. Dat verbetert de materiaaldoorvoer.

DicksonKerner Variofield 480 H - Schoffelkameleon - Agri Trader Test Jaarboek (5)

De tanden worden afzonderlijk ingesteld.

De schoffel zelf is met een spanpen aan de veertand gemonteerd. Bernhard Dick vindt deze methode praktischer en sneller te bedienen dan de snelwisselsystemen van veel andere fabrikanten.

Tot slot stelden we nog de tandschoffels op de tweede balk in op de gewenste werkdiepte en een passende invalshoek. Dat gaat in een handomdraai met een snelsluitklem.

Van tevoren moet je de Variofield overigens met de topstang horizontaal hebben gesteld.

DicksonKerner Variofield 480 H - Schoffelkameleon - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Met een snelspanner zet je de tandschoffels op de juiste hoogte en in de geschikte invalshoek.

Keuze uit drie camera’s voor de DicksonKerner Variofield 480 H

Op weg naar de cabine zal je opvallen dat bij de Variofield iets ontbreekt vergeleken met andere camera gestuurde schoffelmachines: een separaat schuifframe.

In plaats daarvan is het hydraulische schuifsysteem in de Variofield zelf geïntegreerd; het kan de machine 400 millimeter heen en weer schuiven. DicksonKerner laat je echter grotendeels vrij in het kiezen van het systeem dat het schuifframe aanstuurt.

In onze test gebruikten we een camera en regelmodule van de Oostenrijkse fabrikant Nalatec. Er was ook al een Garfordmodule op de trekker geïnstalleerd, die is inmiddels ook met de Variofield te combineren.

Als derde optie is er de Culticam van Claas. Deze wil DicksonKerner in de toekomst als voorkeursoptie stimuleren. In de onlineconfigurator kun je de Culticam meteen met de Variofield meebestellen.

Kwetsbaar jong mais

Ondanks alle elektronica vraagt een schoffelmachine om de volle aandacht van de chauffeur. Dat geldt op z’n minst voor de start.

Hoewel de camerabesturing bij ons meteen probleemloos functioneerde, moesten we toch een paar keer uit de trekker stappen. De posities van de schoffelschaar en de tandschoffels moeten namelijk precies op het aangeplante gewas zijn aangepast.

DicksonKerner Variofield 480 H - Schoffelkameleon - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Hij kreeg niet alles te pakken; onkruid in de rijen bleef vaak onbedekt.

Op onze eerste wegrijpogingen sneuvelden er dan ook een paar jonge maisplanten, waarna we snel gingen nastellen.

Alleen op de kopakker werk

Wanneer dat gedaan is, is het schoffelen met de Variofield een zeer aangename bezigheid.

Het automatische stuursysteem van de trekker hield ons in de rijen en de camera stuurde de schoffelmodules betrouwbaar langs de plantenrijen. Je hebt hiermee een perfect aan het gewas aangepast schoffelwerktuig en je kunt tussen de kopakkers ontspannen achterover leunen – zij het met regelmatige blik achterom ter controle.

Wie snel last heeft van een pijnlijke nek, kan de schoffelmachine ook aan de voorkant aanbouwen.

Het aangename werken zou mede kunnen verklaren waarom schoffelmachines ook in de conventionele landbouw weer in opkomst zijn. Al een derde deel van de dit jaar verkochte Variofield-schoffelmachines komt níet in de biologische teelt terecht, vertelt Bernhard Dick. Dat was een paar jaar geleden nog ondenkbaar geweest.

DicksonKerner Variofield 480 H - Schoffelkameleon - Agri Trader Test Jaarboek (11)

Naast de camerabesturing van Nalatec was op de trekker bij wijze van proef al een module van Garford gemonteerd.

Is de DicksonKerner Variofield 480 H een concurrent voor een veldspuit?

Het werkresultaat was in onze proef echter niet geheel vergelijkbaar met een conventionele gewasbeschermingsbehandeling, in elk geval in optische zin.

In de rijen werkten de perfect ingestelde schoffelscharen wel betrouwbaar en lieten het onkruid overwegend aan het oppervlak liggen om uit te drogen. Het resultaat was echter wat wisselvallig, wat voornamelijk aan de suboptimale omstandigheden zou kunnen liggen.

Bij een nog ietwat natte bodem bedekten de tandschoffels niet al het onkruid in de rij met een laag aarde. In de tamelijk kleiachtige grond hadden zich daarvoor te grote kluiten gevormd.

En dat terwijl we de tandschoffels zo dicht mogelijk langs de maisrijen hadden afgesteld als kon zonder ze te beschadigen. Ideaal zou zijn om de Variofield op een goed opgedroogde bodem in een iets groter gegroeid maisgewas in te zetten.

DicksonKerner Variofield 480 H - Schoffelkameleon - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De schoffel fixeer je met een spanpen. De tand is gebogen om een betere materiaaldoorstroom mogelijk te maken.

Op de biologische testboerderij gaat het natuurlijk niet om een perfect schoongemaakt maisveld. De boer wil het onkruid alleen in toom houden tot het mais de rijen afdekt en er voor andere planten geen licht meer overblijft. 

Technische gegevens DicksonKerner Variofield 480 H

Basismachine
DicksonKerner Variofield 480 H, tweebalks-werktuigdrager met een werkbreedte van 4,8 m; ook leverbaar in 3,0 en 6,3 m.

Beschikbare werktuigen
3- of 5-tands schoffelmodule, tarweschoffelmodule, rijenmessenwals of roterende-tandschoffelmodule.

Camerabesturing
eigen hydraulisch schuifframe geïntegreerd in de machine, varieert maximaal 40 cm; keuze uit camerabesturing van Claas, Garford of Nalatec.

Gewicht
zonder werktuigen 590 kg, in geteste uitvoering ca. 1.550 kg.

Onze conclusie

De Variofield is wat DicksonKerner belooft: een snelle op elk gewas aan te passen schoffelaar.

Daarbij komen veel doordachte details, zoals de tweede, verzet inklappende balk. Zoals bij alle schoffelsystemen is het echter een uitdaging om het onkruid zo volledig mogelijk te grazen te nemen zonder de gewasplanten te beschadigen.

Qua snelheid en effectiviteit doet hij onder voor een veldspuit.

+ zeer stevig dubbel frame
+ werktuigen vrij te combineren
–  moet zeer precies zijn ingesteld om de gewasplanten niet te beschadigen

 

Dit artikel is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek – bestel hem hier!

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.