Leestijd: 9 minuten

Verschillende, persoonlijk te kiezen werktuigen op maar één enkele machine? Dickson bewijst met het modulaire Variofield systeem voor bodembewerking dat dit mogelijk is. We konden in een testrit een uitgebreide indruk opdoen.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (31)

Landbouwgronden zijn het belangrijkste bezit van een boer – en zo verschillend als de bodemsoorten en hun gebruik zijn, zo verschillend zijn ook de productiemethoden en denkwijzen, en de steeds vaker optredende weersextremen.

Daarom zijn ofwel speciale machines ofwel een modulair systeem steeds vaker nodig om te kunnen reageren op de verschillende omstandigheden. In dit licht ontwikkelde Bernhard Dick samen met zijn vader de revolutionaire Dickson Variofield – een modulair draagsysteem voor bodembewerkingswerktuigen. Daarmee heeft Oostenrijk nu ook een ‘Zwitsers zakmes’, maar dan voor bodembewerking.

Cultivator, messenwals, schijveneg en meer in één machine – dit pas opgestarte bedrijf biedt haar klanten een machine aan die geheel naar persoonlijke voorkeur met werktuigen kan worden bezet.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Hier de Variofield 3000 als cultivator aan de achterkant en de Variofield Single als messenwals in vooraanbouw.

Het klemsysteem en de volledig vrij instelbare strookafstanden aan het zelf ontwikkelde T-profiel zijn door Dickson-oprichter Bernhard Dick zelf bedacht. Ontwikkeling en montage worden in eigen huis gedaan, de fabricage en het spuiten van de componenten wordt gedaan door Oostenrijkse partnerbedrijven.

We konden dit modulaire systeem voor bodembewerking in de zomer van 2018 al uitproberen met verschillende tandwerktuigen op maisstoppels. Overigens is Dickson dat jaar uitgeroepen tot winnaar van de publieksprijs ‘Innovaties in landbouwwerktuigen 2018’ in de categorie bodembewerking/zaaien – met grote voorsprong op de gevestigde concurrenten.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (26)

Zonder pakkerrol en in plaats daarvan voorzien van een tandeg – dat vraagt om het gebruik van de steunwielen voor de dieptegeleiding.

Vrije werktuigkeuze

Wij hadden op het veld de Variofield 3000, de 3,0 meter brede variant. Daarnaast is er de 4200, een 4,2 meter brede variant met hydraulisch vouwsysteem. Beide werkbreedten blijven in transportstand binnen de 3,00 meter buitenbreedte.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De Variofield is er momenteel als starre versie met 3,0 meter werkbreedte en hydraulisch inklapbaar met 4,2 meter werkbreedte.

Het draagsysteem -of platform zo je wilt- is daadwerkelijk geheel vrij te configureren; wij gaan hier nader in op de geteste 3-meter-variant in standaarduitvoering.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (19)

Het is de juiste combinatie die het doet: starre tanden voor het woelen, veertanden voor het verkruimelen en vermengen.

Bij dit model behoren (theoretisch, want vrij te kiezen) in totaal elf veertanden of starre tanden tot de basisuitrusting, waarbij de strookafstand variabel is. Deze is in te stellen met behulp van een standaard aanwezige schaalverdeling voor de positie-aanduiding.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (14)

Standaard aanwezig: de schaalverdeling met strook- afstanden boven de drager.

Er zijn drie voorgestelde strookafstanden: hier 17, 22 en 27 centimeter. De strookafstand wordt af-fabriek ingesteld op de persoonlijke gegevens en wensen van de klant. Door het variabele systeem kun je ook zelf op de weers- of bodemomstandigheden reageren en kun je andere of verdere werktuigen als egaliseringsschijven, messentrommels of messenwalsen inbouwen – daarover later echter meer.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (22)

De invalshoek van de automatische egaliseringseenheid is mechanisch te verstellen met een schroefspindel.

Eveneens modulair en vrij te kiezen is het aanbod aan nalopers. Met een snelwisselsysteem zijn er puntring-, of kooirollen te monteren, en ook een U-ringpakker of tandhark. Met behulp van twee hendels kan de naloper worden ontgrendeld en afgenomen, nadat je de splitpennen hebt verwijderd.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (20)

Bij de zelf ontwikkelde veertandbevestiging is meegedacht; de bladveer wordt in zijn uitslag begrensd door een bout.

Royale uitrusting op de Dickson Variofield

De Variofield scoort punten met zijn werkelijk royale standaarduitrusting. Daaronder valt naast de standaard gemonteerde werktuigen ook de hydraulisch verstelbare werkdiepte, de LED-verlichting, de automatische egaliseereenheid en de flexibele randplaten.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De hydraulische diepteverstelling met sperblokken en aanvullende mechanische aanslag.

De aan beide kanten aanwezige diepteweergave met goed leesbare, lasergesneden schaalverdeling geeft de daadwerkelijke werkdiepte aan.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (5)

De steunwielen zijn handmatig of optioneel hydraulisch te verstellen.

De hydraulische cilinder van de diepteverstelling heeft een hefboomstelsel, waardoor er minder hydraulische kracht nodig is. Als er als egaliseringseenheid alleen een tandhark is gemonteerd en geen rol aanwezig is, dan wordt de dieptegeleiding gedaan door de optioneel leverbare wielen, die met een zwengel te verstellen zijn.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Geleidewielen zijn optioneel leverbaar; die zorgen voor de dieptegeleiding als er geen naloper is gemonteerd.

De cultivator is zwaar uitgevoerd met zijn sterke frame van gelaserde en gelaste componenten van S460N-staal, plus T-profielbalken en klemmen van S700. Als overbelastingsbeveiliging zijn bij de starre tanden breekbouten van de kwaliteit 14.9 gebruikt, die pas bij een afschuifkracht van ongeveer 8.000 newton (circa 800 kilo) breken.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (16)

De tanden worden standaard beveiligd door een breekbout. De snijhoek is te verstellen.

Goed is ook dat de starre tanden in drie invalshoeken kunnen worden versteld, wat het intrekgedrag en de vermengkwaliteit beïnvloedt.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De lasergesneden schaalverdeling is 1-op-1 overdraagbaar naar centimeters werkdiepte.

Snel werktuigwisselen

Bij onze test hebben we uiteraard ook werktuigen gewisseld. Daarbij hebben we de tijd geklokt en kwamen bij het monteren en demonteren van de elf tanden op tijden tussen de twee en drie minuten. Eerlijkheidshalve moeten we daarbij zeggen dat de montage door een fabrieksmonteur werd gedaan. We gaan er echter vanuit dat ook gewoon ervaren sleutelaars niet langer dan vijf tot tien minuten nodig hebben.

Het montageklemsysteem wordt gelost met een meegeleverde ringsleutel 30. Met een hoekverdraaiing van 130 graden los je de klemming; alles wordt dan nog op zijn plaats gehouden, maar je kunt het element verschuiven. Bij een draai van 300 graden kan de tand worden uitgenomen.

Volgens Bernhard Dick wordt het wisselsysteem door zijn klanten veel gebruikt, omdat vaak wordt gewisseld tussen de bewerking in het voorjaar (tussengewas, zaaibedvoorbereiding) en herfst (stoppelbewerking, zaaibedvoorbereiding) en ook tussen het gebruik als cultivator en schijveneg.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (23)

Ook de optionele zaaibalk is flexibel instelbaar in zijn hoogte en schuinstand.

Dickson Variofield heeft gevoel voor detail

De frameconstructie met het T-profiel en de montageklemmen met de werktuigen is zeer stevig uitgevoerd. De lasnaden en het lakwerk maken kwalitatief een zeer goede indruk. Bovendien is het modulaire draagsysteem tot in het kleinste detail doordacht; vermeldenswaard zijn hier de eerdergenoemde extra mechanische overbrenging bij de diepteverstelling en het daardoor automatische nastellen van mogelijke nivelleereenheden.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Verschillende aankoppelpunten voor de topstang en onderste hefarm maken een optimale trekpuntinstelling mogelijk.

Pluspunten zijn er ook bij het aanbouwframe met twee posities voor de onderbok en drie voor de topstang (inclusief sleufgat). Het aanbouwframe is overigens niet vastgelast aan het werktuigenframe, maar vastgebout.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (3)

De hydraulisch inklapbare Variofield 4200 (het 4,2-meter-model), hier met optionele tussengewas-zaaier van APV.

Bij de grote variant met 4,2 meter werkbreedte zijn de ophangpunten voor de waarschuwingsborden flexibel gemonteerd. Daarmee moet de aanbouw van werktuigen gemakkelijker worden, omdat de waarschuwingsborden eenvoudig kunnen worden weggeduwd als je bij de onderbok of de hydrauliek moet.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (30)

Op de akker laat de Dickson Variofield een mooi bewerkingsbeeld zien.

Het is door de personalisering een beetje lastig om een beoordeling te geven, want de cultivator is precies op de heersende omstandigheden afgestemd – wat natuurlijk ook de kracht is. Opvallend was dat de enkel- rijïge 3D-messentrommels niet over het gehele oppervlak doorsnijden. Wie daar waarde aan hecht, kan een verzet geplaatste tweede messentrommelrij met acht messen en open constructie monteren.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (17)

Aan de starre houder zijn smal-, vleugel- of ganzevoetmessen te monteren.

Speciale uitrusting(en)

Bij zowel de Variofield 3000 als 4200 is het mogelijk om een multidoseerder van APV te monteren voor het verbouwen van een tussengewas. Verder is voor de tanden op aanvraag een overbelastingsbeveiliging met een grenswaarde van 590 kilo leverbaar.

Wie niet genoeg heeft aan drie balken bij de cultivator, die kan als extra de Variofield Single of Variofield Double aan de fronthef hangen. Net als de grote Variofield zijn dit modulaire draagsystemen, met één respectievelijk twee balken, waarop eveneens alle verkrijgbare werktuigen van Dickson kunnen worden gemonteerd. Beide machines zijn leverbaar in een werkbreedte van 3,0 tot 6,0 meter.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (27)

Het voorwerktuig. Het modulaire systeem is als VF Single of VF Double leverbaar: als één- of tweebalks-werktuig met messentrommels en/of messenwals en tanden.

Bijzonderheden & toekomst

Sinds Dickson in 2017 op de markt is verschenen, zijn er circa 50 stuks (2019) afgeleverd.

Het frame is vanaf het tweede T-profiel gepatenteerd, omdat een knooppunt met langsdragers vervalt en zodoende de werktuigen over de hele breedte volledig vrij zijn te verstellen. Het Vario-klemsysteem is een eigen constructie en wordt op alle modellen gebruikt.

In de toekomst moet er een universele basisinstelling komen voor de strookafstand van de afzonderlijke gereedschappen op de Variofield. Dit zal gebeuren op basis van praktijkervaringen van de klanten.

Verder gaat Dickson mee in de huidige trend van mechanische onkruidbestrijding. Eind 2018 werd al een tweebalks-hakwerktuig gepresenteerd. De rijafstand en de gereedschapsuitrusting zijn – hoe kan het ook anders – persoonlijk te kiezen.

Hoe het verder gaat op het gebied van hakmachines en eventueel een uitbreiding van de lijn Variofieldmodellen..? We zijn benieuwd!

Technische gegevens Dickson Variofield

Frame: werkbreedte star 3,0 m; zelfgeproduceerd T-profiel, driebalks-basisopbouw; balkafstand 72 cm.

Werktuigen: starre tanden met smalmessen van 55 tot 120 mm; tandzaai-element; ruggenvormer; grote veertanden 80 x 12 mm, 90 x 13 mm, 100 x 14 mm; holle schijven 500 mm; kartelschijven 510 mm; 3D-messenwalsmodule; messenwals.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Met starre tanden en smalmessen kun je tot 25 centimeter diep bewerken.

Naloop-opties: kooirol, 500 mm; veerstempelrol, 550 mm, aandrukbreedte 60 mm; U-ringpakker,  580 mm, ringbreedte 60 mm; tandegmodule 3-rijïg, dikte 12 mm, strookafstand 100 mm; achtertandeg 1- of 2-rijïg, dikte 10 mm.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (24)

De U-ring-pakker maakt door de automatische verstelling altijd een goede bodemverdichting mogelijk.

Standaarduitrusting: 11 tanden; hydraulisch verstelbare werkdiepte; modulair framesysteem; LED-verlichting; flexibele randplaten; automatische egaliseereenheid.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (18)

Randplaten moeten de aardestroom in het bewerkte spoor houden.

Kort bedrijfsportret: Dickson – Jonge onderneming, veel ideeën

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (32)Bernhard Dick studeerde vijf jaar werktuigbouw en productietechniek in Oostenrijk en was constructeur bij een bedrijf dat landbouwmachines maakte. Aansluitend deed hij een studie industriële vormgeving en werkte naast zijn master-opleiding in een dienstverleningsbedrijf voor constructie en design, overwegend voor landbouwmachines.

Privé ontstonden de eerste ideeën voor een tot dat moment nog niet verkrijgbaar modulair systeem. In 2013 werden de eerste prototypes in elkaar gelast en op het bedrijf van zijn oom door hemzelf getest.

Twee jaar later patenteerde Bernhard Dick het modulaire systeem van de Variofield-serie. In de daaropvolgende twee jaar werd het product tenslotte verfijnd en productierijp gemaakt.

Op 11 januari 2017 richtte hij het in Pram gevestigde Dickson GmbH op, met in totaal vijf medewerkers. In hetzelfde jaar betrad de vers opgerichte onderneming de markt met de voorstelling van de Variofield-serie op de Rottal-show, die altijd tijdens het Karpfhamer Fest plaatsvindt.

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (29)

Met de spindel is de intensiteit van de messenwals in te stellen: meer verkruimelen of meer snijden.

Onze conclusie over de Dickson Variofield

Met hoge verwachtingen begonnen we aan deze test van de Dickson Variofield en we werden bepaald niet teleurgesteld – integendeel! Het unieke en in zekere zin ook revolutionaire, modulair opgebouwde systeem is oerdegelijk, tot in het laatste details doordacht en in hoge kwaliteit gemaakt.

Het modulaire karakter met een snelle werktuig- c.q. gereedschapwissel zal voor een aantal mensen een stimulans zijn om zo’n machine te kopen. Met slechts één draagsysteem en vele werktuigvarianten kun je een breed skala aan omstandigheden te lijf.

Ook bij het werkresultaat bij het diepe vermengen en bij de stoppelbewerking weet de cultivator met verschillende gemonteerde messen te overtuigen.

+ modulair systeem
+ royale basisuitrusting
+ grote keuze aan werktuigen
+ locatiespecifieke aanpassing
+ snel werktuigwisselen
+ hoge productiekwaliteit
+ veel varianten qua nalopers

– geen snelwisselsysteem voor de messen

Dickson Variofield - Eén machine voor alles - Agri Trader Test Jaarboek (21)

Tandeg, zaai-aggregaat en nalopers zijn tegelijkertijd modulair te monteren.