Leestijd: 9 minuten

Rijtest met de TTV7 van Deutz-Fahr | In juli 2013 begon bij Deutz-Fahr in Lauingen de productie van de nieuwe serie traploze 7 TTV tractoren. Die door Guigiaro getekende trekkers hebben technisch best wat in hun mars.

Deutz-Fahr TTV7 rijtest - een klimmer in zicht - Agri Trader Test Jaarboek - (1)

Op de Agritechnica (2012) stonden ze nog als conceptmodellen, nu rollen ze van de band. De nieuwe serie zware trekkers uit de TTV 7 serie van Deutz-Fahr. De agressieve looks van de machines laten zien dat de Lauingers klaar zijn voor de strijd. En terecht, want met wat er onder de strakke lijnvoering verstopt zit hoeft Deutz-Farh niet meer mee te boemelen in de massa, het kan de confrontatie met de topspelers aan.

Drie modellen, één motor

De TTV 7 serie bestaat momenteel uit drie modellen: de 7210, de 7230 en de 7250. De 7210 komt feitelijk voort uit de eerdere TTV 630 met zijn beperkter S-Matic transmissie en hij heeft zijn nieuwe cabine. De twee zwaardere machines hebben ook een S-Matic, maar dan in versterkte uitvoering in verband met de hogere vermogens.

In alle drie de modellen zit de zelfde Deutz vierklepper met zijn krap 6,1 liter cilinderinhoud en SCR uitlaatgas nabehandeling (conform Tier-4i ). Het elektronisch geregelde waste gate ventiel van de turbo is hier een nieuwigheid. Dat onderdeel moet voor een vroegtijdige-, gelijkmatige vermogensafgifte zorgen. Het topvermogen wordt afgegeven bij 1.900 tpm. Tussen de 1.850-2.100 tpm blijft het vermogen constant.

Het koppel is indrukwekkend: Zo tussen de 1.100 tot ruim 1.900 tpm leveren de TTV een koppelplatvorm dat in het topmodel, de 7250, in de boost modus (dus bij PTO inzet of transporten boven de 20 km/u) tot aan de 1.009 Nm aan de krukas levert. Klasse!

Om de 50 liter AdBlue tank er in te kunnen opnemen moest de inhoud van de dieseltank verkleind worden naar 435 liter. De blauw gekleurde emissievloeistoftank zit aan de rechter kant, dat is ongewoon.

Maar diesel tanken, dat kan van beide zijden gebeuren. En zo wordt dat nadeel weer gecompenseerd. De nieuwe trekkers moeten nog zuiniger zijn dan de TTV 630 was, waar we ons al tijdens de lange duurtest verbaasden over zijn gebrek aan dorst. We zijn er benieuwd naar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Traploos naar de 60

Op transmissiegebied blijven de Beierse trekkermakers ZF trouw. Met de S-Matic 180 met actieve stop and go regeling waren er al in de TTV 630 goede ervaringen opgedaan. Dus werd dat systeem in een zwaardere uitvoering als S-Matic 240 ingezet voor de modellen 7230 en 7250. De bediening voor de drie tractie standen; automaat, PTO of manueel, is hetzelfde gebleven. Gelukkig bleef men ook trouw aan de ‘opstappen en wegwezen’ aanpak. Om met een TTV uit de 7’er serie op pad te gaan hoeft niet dagen gestudeerd te worden.

De eindsnelheid van 60 km/u is nieuw. Die wordt bereikt bij 1.950 tpm.  In alle snelheidsgebieden kan het blok bij 4o km/u tot 1.300 tpm geknepen worden. Dat bespaart diesel en zorgt voor minder geluid. De 60 km/u versies hebben af fabriek droge schijfremmen voor en verder zijn alle uitvoeringen voorzien van een nieuw type rembekrachtiger.

Deutz-Fahr TTV7 rijtest - een klimmer in zicht - Agri Trader Test Jaarboek - (8)

Voor de 60 km/u versie zijn er aan de voor as droge schijfremmen.

De nieuwe elektronische parkeerrem blokkeert automatisch zodra de berijder opstaat van zijn stoel of als de motor uitgezet wordt. Na het bepalen van de rijrichting lost de rem vanzelf. Op het gebied van de rangeerkoppeling hebben de engineers naar de lichtere TTV en Agrofarm modellen gekeken. Want ook op de TTV is de rangeerschakeling vijfvoudig op zijn aanspreekkarakter te verstellen. Van superzacht bij frontlaadwerk tot hard voor kort draaien aan de akkerranden. De instellingskeuze gaat heel eenvoudig met een schakelaartje aan de shuttlestick.

Een opmerking over de PTO: De ‘kleine’ 7210 is net als zijn voorganger met 4 verschillende toerentallen op de PTO te bestellen en is daar heel compleet mee bediend. De twee grotere modellen worden door Deutz-Fahr af fabriek uitgerust met een drie snelheden systeem (540 E, 1.000, 1.000 E)

Meer hydraulisch vermogen

De hoge hydraulische hefkrachten die we van Deutz-Fahr gewend zijn vinden we terug in de TTV 7 serie. Volgens de fabrikant kan de Cat-III installatie tot 10.000 kg tillen. De optionele frontlader (altijd dubbel werkend) is ook goed voor 4.500 kg. Verder kunnen er vanaf de voorkant twee dubbelwerkende stuurunits bediend worden. Op aanvraag zit er zelfs een ISOBus stekerdoos aan de voorkant!

Net als eerder bij de TTV 630 hebben ook de nieuwe 7’ers twee hydraulische circulatiesystemen. De voor het sturen van de transmissie benodigde pomp levert 44 l/min terwijl er optioneel per load sensing 120 of zelfs 165 l/min beschikbaar kunnen zijn. In de basisuitvoering zijn er vier tijd- en hoeveelheid gestuurde regelunits gemonteerd.  Maximaal zijn er 7 mogelijk.

Deutz-Fahr TTV7 rijtest - een klimmer in zicht - Agri Trader Test Jaarboek - (5)

Stil, overzichtelijk en ruim. De nieuwe MaxiVision cabine.

De aansprekende MaxiVision cabine

Op cabinegebied maakt Deutz-Fahr een reuzenstap vooruit. Hoogwaardige materialen, mooie kleuren en een fraai afwerkingniveau maken de zaak klaar voor confrontatie met de concurrentie. Ook op ergonomisch gebied is het door de Italiaanse topdesigner ontworpen cabine-interieur een kwantumsprong voorwaarts in vergelijking met zijn voorganger. Typerend is de MaxiCom armleuning met zijn nieuwe multifunctionele stick.

Die ligt prettig in de hand en is fantastisch te bedienen met duim en wijsvinger van de rechterhand. We vinden er de rijfuncties, de bediening van de achterste hefinstallatie, twee besturingsunits en de op knopdruk afroepbare twee tempomaten. In de leuning zitten nog meer functiebedieningen onder handbereik: knoppen voor het opslaan van twee toerentallen, de 4WD, de sperdifs tuimelschakelaars en X-Y as schakelaars voor de stuurunits, een draairegelaar voor de instelbare acceleratie en (eindelijk) twee drukknoppen voor het vergrendelen en ontgrendelen van de hefinstallaties en het hydraulische systeem.

De nieuwe toetsen voor de PTO hoeven niet meer twee keer te worden ingedrukt, maar hebben naar voren een schaalverdeling. Zo is het altijd zeker dat de aftakas aanloopt. Onder de armsteun zit nog iets dat we al kennen. De controles voor de instelling van de EHR’s en de draaischakelaar voor het instellen van de maximale toeren (Power-Max).

De nieuwe in de leuning ingewerkte iMonitor 2 met zijn 12 inch beeldscherm ondersteunt TopCon. De bediening kan gebeuren via het touch screen of met de draaiknop en direct control druktoetsen op het regelpaneel.

Dat laatste zit helaas op het rechter zijconsole terwijl het volgens ons in de bedieningsleuning had moeten zitten. Deutz-Fahr heeft de menustructuur verbeterd en er kunnen nu tot vier deelschermen in de display getoond worden (b.v. tractor, ISOBus voor het aanbouwgereedschap en een evenwijdig rijsysteem). We hebben het uitgeprobeerd, en het werkt werkelijk prima. En jawel: Het Agrosky-parallelrijsysteem is nu eindelijk in de iMonitor 2 opgenomen!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat ons verder opviel bij deze Deutz-Fahr TTV

De motoren zijn vrijgegeven voor 100% biodiesel. Via de nieuwe armsteun is er met een druk op de knop een aanhanger streksysteem te activeren.

Dan wordt met de rempedalen alleen de (achterste) aanhanger geremd waardoor de trekker zijn hele sleep mooi ‘recht’ trekt. De cabine is naar keuze te bestellen met mechanische, lucht ondersteunde of semi-actieve vering. Bovendien is de voorruit nu eendelig. Er is er nu ook airco beschikbaar en eveneens tegen meerprijs: de luchtgeveerde comfortstoel met dynamisch veerpakket.

Het Comfortip akkerrand managementsysteem werkt automatisch en is weg- en tijdsafhankelijk. Bij eerdere modellen moesten de functies nog altijd stuk voor stuk via de multifunctie knuppel worden opgeroepen.

Het nuttige draagvermogen bij een opgegeven leeggewicht van 8.200 kg. en een maximaal toelaatbaar gewicht van 13.500 kg is een ruime 5 ton. Dat volstaat. Gevoelsmatig vonden we tijdens het werken dat de trekker voor aan de lichte kant was. Zorg dus altijd voor goede ballast op de neus. Voor de achterwielen van de 7230 TTV en de 7250 TTV zijn wielgewichten met een totaalgewicht tot 1.810 beschikbaar.

Tweedehands Deutz-Fahr tractoren te koop -klik hier

In een oogopslag

De bouwserie TTV 7 bestaat uit drie modellen, voorzien van traploze transmissie met vermogens aftap. Het instapmodel, de 7210 TTV, is beschikbaar met de nieuwe cabine. Het doel is duidelijk: de Case IH Puma CVX, de New Holland T7 AutoCommand en de Claas Axion 800 CMatic krijgen de wind van voren!  Want deze nieuwe middenklasser is het middenveld beu.

De Beierse brigade heeft het oog ook gericht op de eredivisie, de Fendt 700/800 Vario en de John Deeres 6R 7R. Daar is alleen nog een ultiem uitrustingsniveau voor nodig, en een bewezen 100 % betrouwbaarheid.

De algemene indruk

De nieuwe Agrotron TTV -7 tractoren hebben veel te bieden. De zuinige motor heeft door zijn elektronisch verstelbare wastegate-turbo een hoog koppel over een breed toerenbereik. De traploze transmissie biedt de bekende rij-modi en heeft daar bij nog twee per knopdruk bediende tempomaten.

De hydrauliek en het hefgereedschap zijn qua prestaties en bediening volgens de actuele normen. Het nuttig laadvermogen van 5 ton is dat ook.

Voor de nieuwe cabine hebben we alleen maar lovende woorden. De goede afwerking, de prima bijrijdersstoel, het gebruik van hoogwaardige materialen, en een fantastische ergonomie kunnen vriend en vijand alleen maar verrassen.  En in de nieuwe iMonitor 2 kan nu ook Agrosky parallelbesturingssysteem opgenomen worden.

Conclusie: Als Deutz-Fahr deze afwerkingskwaliteit kan handhaven en als bij de TTV-7 de elektronische problemen, die de TTV 630 opspeelden, verholpen heeft, dan zijn we er zeker van dat dit een topper in zijn klasse wordt. Ook als het op verkoopaantallen aan komt. We gunnen het ze!

Deutz-Fahr TTV7 rijtest - een klimmer in zicht - Agri Trader Test Jaarboek - (4)

Achter tilt de dubbelwerkende hefinstallatie tot 10 ton, voor (ook dubbelwerkend) is dat 4,5 ton.

Lof en kritiek

Motor: Een pittige 6,1 liter vier klepper met SCR uitlaatgas behandeling. 100 % geschikt voor Bio-diesel. Een zeer hoog koppel over een breed toerengebied. Waarschijnlijk zuiniger dan de TTV 630.

Transmissie: ZF S-Matic met drie rij programmeringen, actieve stilstandregeling, twee tempomaten, een instelbare progressiviteit voor de rangeerkoppeling. Op aanvraag beschikbaar tot 60 km/u., met schijfremmen voor. De parkeerrem activeert zich bij het verlaten van de berijderstoel. Drie PTO toerentallen bij de 7230 en 7250 TTV en vier bij de 7210 TTV.

Hefinstallaties en hydraulica: zeer hoge hefkracht aan de achterzijde (en optioneel aan de voorkant). Alle hefwerktuigen zijn standaard dubbelwerkend. Standaard is de pompopbrengst gemiddeld (120 l/ min), Optioneel zeer goed (165 l/min). De 4-7 dubbel werkende regelunits met standaard loadsensingpomp zijn allemaal volume- en tijdsgeregeld.

Cabine: een zeer overzichtelijke, stille- en ruimtelijke cabine. De ergonomie is conform de huidige normen. De multifunctionele stick werkt goed, de optionele, grote iMonitor 2 is functioneel. In zijn klasse is er geen betere bijrijdersstoel. Mechanische vering is standaard. Luchtvering en semi actieve vering zijn optioneel, net zoals een luchtgeveerde comfortzetel.

Functionaliteit: een overzichtelijke trekker met een hoog nuttig laadvermogen. Met een indrukwekkend uitrustingsniveau. Zonder frontballast wat licht op de neus. De tankinhoud is voor deze klasse niet echt indrukwekkend. ISOBus is voor een meerprijs beschikbaar. Het Agrosky parallel stuursysteem is in de iMonitor 2 opgenomen.

Een overzicht van de nieuwe Deutz-Fahr TTV serie 7

7210 TTV 7230 TTV 7250 TTV
Motor
Fabrikant Deutz TCD 6.1 L06 4V Deutz TCD 6.1 L06 4V Deutz TCD 6.1 L06 4V
Cilinder 6 6 6
Cilinder inhoud 6,1 l 6,1 l 6,1 l
Opgeg. vermogen (ECE R-120) 149 kW/203 PK 150 kW/204 PK 174 kW/236 PK
Max. vermogen (ECE R-120) 151 kW/205 PK 162 kW/220 PK 175 kW/238 PK
Max. vermogen met boost (ECE R-120) 164 kW/224 PK 180 kW/245 PK 194 kW/263 PK
Max. koppel met/ zonder boost 870/937 Nm 934/1009 Nm
Emissienorm Tier 4i Tier 4i Tier 4i
Uitlaatgasbehandeling SCR SCR SCR
Tankinhoud diesel / AdBlue 435/50 l 435/50 l 435/50 l
Transmissie en PTO
Fabrikant en uitvoering ZF S-Matic 180 ZF S-Matic 240 ZF S-Matic 240
Soort traploos met vermogensaftakking traploos met vermogensaftakking traploos met vermogensaftakking
Topsnelheid 40, 50 of 60 km/h 40, 50 of 60 km/h 40, 50 of 60 km/h
PTO 540/540E/1000/1000E 540E/1000/1000E 540E/1000/1000E
Hydraulica
Stuurunits max. 5 achter, 2 voor max. 5 achter, 2 voor max. 5 achter, 2 voor
Pomp opbrengst 120 l/ min. Optioneel 165 l/ min 120 l/ min. Optioneel 165 l/ min 120 l/ min. Optioneel 165 l/ min
Hefkracht achter max. 10 daN max. 10 daN max. 10 daN
Hefkracht voor max. 4,5 daN max. 4,5 daN max. 4,5 daN
Overig
Leeggewicht 8.200 kg 8.200 kg 8.200 kg
Toel. max. gew. 12.000 kg 13.500 kg 13.500 kg
Draaicirkel 5,80 m 5,80 m 5,80 m

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.