Leestijd: 7 minuten

Eind 2013 presenteerde Deutz-Fahr de productie van de nieuwe 5 serie. De TTV Versie daarvan biedt naast een traploze overbrenging uit eigen huis een uitgebreide uitrusting. En blijft toch eenvoudig te bedienen. Hierbij onze test bevindingen.

Deutz-Fahr Serie 5TTV op de testbank (2)

Deutz-Fahr heeft zijn huiswerk gemaakt. Dat is de indruk na de eerste kennismaking met de nieuwe 5 ‘er serie van de trekkersmeden uit Lauingen. Daar moet bij gezegd worden dat het tijd werd! Tot nu toe lagen de moeilijkheden met de eerste series Agrotrons en later voorgestelde types als een schaduw over het merk. In 2012 legde de toen voorgestelde Serie 7 de basis voor een nieuw tijdperk. IJkpunten bij dat concept waren een hoogwaardige cabine en een opgewaardeerde bediening.

De serie 5 startte met vier modellen van 100-130 pk en was daarmee de aflossing van de wacht voor de Agrofarm en Agrotron K. De trekkers worden met powershifters en met traploos vermogen afgetakte transmissie (TTV) aangeboden. We hebben ze voor u op de akker en op straat uitgeprobeerd.

Minder cilinderinhoud op de Deutz-Fahr Serie 5

Onder de door Giugiaro gestylde motorkap zitten viercilinder turbo-motoren met een cilinderinhoud van 3,6 liter. De technici zijn hier meegegaan met de trend van downsizing. In de kleine Agrofarm types zitten nog 4,1 l blokken. Aan het vermogen uit de 5’ers doet dat geen afbreuk: tussen de 397-480 Nm max. koppel leveren de nieuwe vierpitters, en dat al bij 1.600 tpm. De koppelverhoging is daarbij, volgens de fabrikant 32-28%, passend in dit segment. Bij 2.200 tpm nonimaal is het vermogen 70 kW (95 pk) bij de 5100 en 88 kW (120 pk) bij de 5130 uitvoering. Als het toerental gedrukt wordt zijn er tot 2.000 tpm nog wat extra paarden op stal: 4 meer bij de 5100, tot 7 pk bij de 5130. In het rechter console zit een ECO/Power draairegelaar, waarmee het motor toerental op een minimum en maximum is vast te zetten. Dat bespaart diesel.

Naargelang de instelling is de acceleratie van de trekker afwachtend of bijterig. Waar even aan gewend moet worden is dat het motortoerental heel snel daalt als de voet van het gaspedaal gaat.

Bij het bekijken van de trekker zoek je vergeefs naar een blauwe tankdeksel. De 5 serie werkt zonder Adblue. Hij komt aan de Tier4i-norm door de gekoelde, externe uitlaatgas retourleiding en een diesel oxidatie katalysator (DOC). Daardoor is er plek voor een dieseltank die met 160 l. best groot voor zijn klasse is.

Onder de motorkap ziet het er opgeruimd uit. Het Power Core luchtfilter zit goed bereikbaar voor het koelerpakket. De voorste koelerunit voor de airco is naar links uit te schuiven, voor de daarachter liggende radiateurs zit een kunststofrooster dat om schoon te blazen naar rechts uitgetrokken kan worden. De motor is van beide kanten goed bereikbaar. De nieuwe motor maakt naar verhouding veel lawaai. Dat had wat stiller gekund. In de cabine hindert het nauwelijks.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een eigen transmissie

De 5 serie heeft naar keuze een vijf versnellings power shifter met drie schakeltrappen of een (bij vergelijkbare uitrusting circa 6.500 euro meer kostende) zelf ontwikkelde traploze transmissie met vermogen verdeling. De door Samen gemaakte, en ook al in de Agrofarm TTV gebruikte, transmissie werkt met twee sets planeten, de tweerijmodi worden gewisseld met een lamellenkoppeling.

Daarbij komt een met de hand inschakelbare tussen overbrenging (met de hendel rechts van de stoel). In de lage overbrenging is de topsnelheid dan op 23 km/u begrensd. Naast een geïntegreerde keertransmissie met shuttle hendel (met de bekende gevoeligheidsinstelling met een tuimelaar) heeft de transmissie ook een actieve stilstandsregeling, die het stoppen en weer gaan rijden op hellingen eenvoudiger en veiliger maakt.

Standaard zijn er drie rij modi voorhanden. Die worden simpel per druk op de ‘Mode’ toets links op de joystick geselecteerd en gewisseld. Auto: de berijder bepaalt de snelheid met het gaspedaal, het motor- transmissiemanagement regelt het motor toerental.
PTO: bij een geactiveerde aftakas wordt via het handgas of de twee toerental regelaars het toerental geregeld. De rijsnelheid wordt bepaald met het gaspedaal of de joystick.
Handmatig: de bestuurder  regelt de rijsnelheid met de joystick en het motortoerental met het rijpedaal.

De cruise-control snelheid wordt, zoals bekend uit de andere series, met een drukknop op de joystick vast  gelegd (lang drukken) en opgeroepen (kort drukken). Ook het schakelen tussen de drie snelheidsbereiken (0-10, 0-20 en 0- 40 of 50 km/u) kennen we al: simpelweg op de drukknop op de joystick drukken en de stick naar voor- of achteren duwen. Dan schakelt de bak al op of omlaag. Allemaal heel eenvoudig en ook goed te vatten voor onervaren bestuurders.

Toch een puntje van kritiek: De cruise-control is ook in te schakelen bij stilstaande trekker. Er moet dan wel ‘dubbel’ voor worden gedrukt, maar uit veiligheidsoverwegingen zagen we liever dat het alleen bij een rijdend voertuig zou kunnen. Anders kon het bij een toevallige aanraking wel eens mis gaan.

Even in het kort over snelheden en de aftak- assen: De 5 serie TTV’ers kunnen in 40- of 50 km/u versie geleverd worden. Met gereduceerd transport toerental (bij 40 km/u circa 1.750 tpm). De aftak as draait alleen 1.000/750/540 tpm. Er is geen 1.000 E versie leverbaar. De 1.000 en 540 werken bij ca. 1.950 tpm, dat is duidelijk onder het nominale toerental en vol in het vermogens-gebied. Dat is praktisch.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Deutz-Fahr Serie 5 – van low tech tot high tech

Af fabriek levert Deutz-Fahr de Serie 5 met een 60 liter constantpomp met een werkdruk van 185 bar. Optioneel kan er een ECO variant geleverd worden, die bij een lager toerental werkt. Wie daar niet genoeg aan heeft, kan voor ca. 950 euro meerprijs een 90 l tandempomp (58+32 L) bestellen.

Loadsensing is er niet. Maar aan de achterzijde kunnen nog Power Beyond aansluitingen gemonteerd worden. Voor de besturing is er een aparte pomp. Standaard zitten er op deze reeks vier mechanisch gestuurde hydraulische ventielen. Tegen meerprijs zijn er tot vijf elektro hydraulische regelventielen met hoeveelheidsregeling te krijgen.

De tijd instellen met een draaipotmeter is alleen mogelijk bij de extra ventielen in het rechter zij console, maar niet in de regelcircuits 1 en 2 (die met een x-y as schakelaar aangestuurd worden).

Aan de achterkant tillen de (Cat. II) trekkers standaard tot 4,7 ton. Voor 500 euro meerprijs kan er met een extra cilinder nog eens krap twee ton meer omhoog. Voor tilt de mooi geïntegreerde fronthef (ca. 3.650 euro) max. 1,9 ton. Opvallend: de hydraulische cilinders zitten achter het draaipunt.

Deutz-Fahr Serie 5TTV op de testbank (13)

Een super werkplek

In de cabine voel je je direct thuis. De rijhendel en de snelle hef- en daal functies voor de EHR (met stoptoets) zitten als verlenging aan de rechter armsteun. Daarbij zitten twee toetsen om de opgeslagen motor toerentallen mee af te roepen en de knop voor het akkermanagement. Met de bijbehorende toetsen wordt dat stapsgewijs in geprogrammeerd en dan respectievelijk per knopdruk af geroepen. Voor dit segment volstaat dat.

De rechter armsteun is overzichtelijk. Alle knoppen en toetsen zijn op functie gerangschikt en in kleur gecodeerd. Prima! Een mooi detail: In het achterste stuk van de steun zit een extra toets voor het heffen en laten zakken van de hydrauliek bij het aankoppelen van apparaten. Dat gebeurt dan met de linkerhand, en in tegenstelling tot de bediening met de joystick stopt de actie direct bij het loslaten van de toets.

Een onopvallend, maar erg praktisch ding is de werkdisplay in de rechter A-stijl. Hier zijn de motorparameters, maar ook alle regelventielen en de hectaren teller te zien en in te stellen. De goede contrastwerking maakt het beeld erg duidelijk.

Ook standaard is het grote dakraam voor frontladerwerk. Die zorgt er ook voor dat het in de cabine prettig licht is. Het geluidsniveau is goed. Bij de testmachine lekte de voorruit wat. Pluspunten zijn er voor het optionele Comfort licht pakket.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dat viel ons nog op:

De stuuroverbrenging is op de akker per knopdruk te halveren (SDD, Steering Bouble Displacement). Standaard heeft de trekker goed werkende, natte schijfremmen rondom.

Deutz-Fahr TTV tractoren op Agri Trader

Technische gegevens van de Deutz-Fahr Serie 5 TTV

Motor: Deutz 3,6 l. viercilinder met wastegate turbo, 70/77/83/ 88 kW, 95/105/113/120 pk, 28-32 % koppel verhoging. 397/440/460/480 Nm max. koppel,  160 l tankinhoud, olie verversen:  500 bedrijfsuren.

Transmissie: SDF, traploos, met vermogen aftak, 2×2 rijmodi, 40-50 km/u, actieve  stilstandsregeling, cruise control,  instelbare keerschakeling, aftakas 540/540 E/1.000

Hydraulica: 60 l/min bij 90 bar, optioneel 60 ECO of 90 l/min, max. 5 regelunits (standaard 3 elektro hydraulisch met tijd/hoeveelh. Regeling)

Hefinstallatie: Cat.II, 4,7 ton max hefkracht, optioneel 6,6 ton. Voor optioneel: 1,85 ton.

Maten en gewichten: hoogte 2,75 m, breedte 2,2 m, leeggewicht ca. 5,2 ton.

Onze samenvatting

Met de Serie 5 stuurt Deutz-Fahr een heel serieus te nemen speler in deze klasse van CVT automaten het veld in. De trekkers zijn modern uitgevoerd en eenvoudig te bedienen, er blijft weinig te wensen. Het rijcomfort is heel goed en de motor trekt lekker. Alleen is het snelle dalen van het toerental bij gas los laten even wennen.
Pluspunten zijn er voor de SDD en de goede remmen.

  • eenvoudig te bedienen, traploze transmissie
  • instelbare keerschakeling
  • lichte, goed afgewerkte moderne cabine,
  • goede bijrijderszit en mooie Work Display monitor
  • tot 5 elektro hydraulische ventielen
  • erg goed rijcomfort, erg wendbaar
  • variabele SDD stuur overzetting in de akker
  • uitschakelen knipperlichten nog niet optimaal
  • geen tijdregeling op ventiel 1 en 2

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.