Leestijd: 5 minuten

De Deutz-Fahr maaidorsmachine 6095 HTS getest | Sinds de Agritechnica van 2009  vervangen de 60’ers de 56’ers bij Deutz-Fahr. Wij mochten met de veelvraat voor  tarwe en triticale aan het werk.

Deutz-Fahr maaidorsmachine 6095 getest - Agri Trader Test Jaarboek - (2)

Aan het eind van de Duitse crisis steeg de markt voor maaidorsmachines met 20%. Een sterke stijging in een markt die op sterven na dood was. Op het gebied van de combines voor agrarische ondernemers zelf biedt Deutz-Fahr nu met een serie eenvoudige en goedkope modellen. Net als alle combines van het bedrijf komt ook de 60’er serie uit de in 2005 in zijn geheel over genomen fabriek in Kroatië.

Onze testkandidaat was met zijn zes schudders, de zwaarste uit de serie. We gebruikten hem met een 6,7 meter brede Vario snijder van Geringhof. Bovendien was hij voorzien van een balans as voor de automatische hellingcorrectie.

Ten opzichte van zijn voorgangers valt als eerste het veranderde design op. Als tweede innovatie is er nu load sensing hydraulica aan boord, en openen de zijpanelen nu, als helemaal tot onder aan toe doorlopende, deuren.

Kracht via twee kanten

De uit de 5695 HTS bekende motor met zijn 269 kW (366 pk) konden we in de wat dun ingezaaide triticale percelen niet echt beproeven. Daar kwam nog bij dat het stro niet gehakseld werd, waardoor er nog minder vermogen nodig was. Maar toch: een krachtbron als deze Deutz zes cilinder TCD 2013 L06 met en cilinderinhoud van 7,15 l en vierklepskoppen moet in deze klasse ook gespierd genoeg zijn voor het zware oogst werk.

Net als bij zijn voorganger wordt de kracht van beide zijden afgetakt. Links is de hydrauliekpomp gemonteerd, rechts zit de aandrijving voor het dorsmechanisme. Dat verbetert de koppelverdeling en de toegankelijkheid.

…meer van Deutz-Fahr

Mooi schoon dorsen

Het Varistar snijwerk van Geringhoff is ons erg goed bevallen. Hiermee is het overschakelen van graan op koolzaad zonder veel moeite, maar vooral zonder gereedschap mogelijk. Er hoeft geen aanvullend plaatwerk gelegd te worden. Het aan- en afkoppelen van het snijwerk gaat probleemloos wanneer er ten minste op een paar kleinigheden gelet wordt.

Zo moet de tafel bijvoorbeeld wat naar voren geschoven zijn en helemaal naar achter leunen. Voor de hydraulica is er een multi-aansluiting. De elektrische verbinding wordt door twee stekkers verzorgd. Het snijwerk volgde de bodemcontouren goed en de stoppels waren erg gelijkmatig van lengte.

Aan het dors en afscheidingssysteem werd in de 60’er serie niets veranderd. De dorstrommel met zijn acht slaglijsten heeft een diameter van 600 mm. Is 1.520 mm breed en heeft een maximum toerental van 1.250 tpm. Dan komt het stro in een keertrommel van 400 mm diameter van waaruit het materiaal verder gaat naar de verstelbare turboseparator, de derde trommel.

De zes schudders doen hun werk op een vlak van 7,6 m2. Inclusief de turboseparator bestaat het scheidingssysteem uit een oppervlakte van 8,8 m2. De instelmogelijkheden zijn van uit de cabine uit te voeren. Met de doorvoer van triticale met en vochtigheidspercentage van 15,2 % waren we tevreden. Het aandeel van gebroken graankorrels en verliezen was gering.

In dicht bebouwde percelen met een opbrengst van ruim acht ton kon er een snelheid van meer dan 8 km/u aangehouden worden. Zo was een oppervlakte bewerkingssnelheid van drie hectare per uur mogelijk. Er is overigens nog een gescheiden na-dors apparaat beschikbaar.

De zeven hebben een totaal afscheidend oppervlak van 6,32 m2.

Op onze testmachine waren ze helaas alleen mechanisch verstelbaar (elektrische bediening is optioneel) Als de nu optioneel verkrijgbare kaf verdeler van Heuling met wat kracht opgeklapt wordt, dan zijn de zeven makkelijker te verstellen en zelfs uit te nemen. Overigens doet die kafverdeler zijn naam eer aan. We noteerden een gelijkmatige verdeling en een fraaie uitworp. De aanpassing van de uitwerpafstand gebeurt eenvoudig door het verstellen van de kap. De kalibratie van de verliesaanduiding in drie grove stappen en de er op volgende fijnafstelling gebeurt vanuit de bestuurderstoel.

De graantank laat zich, na het handmatig openen, elektrahydraulisch omhoog halen. De inhoud is met 8.500 l. ook voldoende voor lange akkers. De overlaadcapaciteit stelde ons wat teleur. Die lag boven de twee minuten. Ook over de beluchting van de graantank hadden we nog wat bedenkingen. Er zijn twee vulstandsensoren die in hoogte verstelbaar zijn.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Alles in een oogopslag

In de cabine voel je je snel thuis. De bedieningssymbolen verklaren zich zelf. De joystick zou iets ergonomischer kunnen zijn. Zo zit de knop voor het neerlaten van het snijwerk op de achterkant wat ongunstig en bij snel achteruit rijden moet de pols nogal verdraaid worden. Voor het tillen van de tafel is er geen automaat. Jammer. Voor het uitzetten van het snijwerk is er een voetschakelaar. Handig! Om de zaak weer in te schakelen moet er echter weer een knop op het rechter console ingedrukt worden. Die zou beter bereikbaar kunnen zijn. Net als die voor de bediening van het uit laten zwenken van de korentankpijp.

Om de tank te legen is er in een voetschakelaar voorzien. Eenmaal aangetipt, lopen de wormwielen. Het controlelampje daarvoor zit in het instrumentenpaneel. De grootte van de cabine deugt, maar we missen meer bergruimte en een koelkastje. De kleine raampjes in de vloer zijn handig omdat ze de cilinders voor de hoek van de snijders laten zien. In zijn algemeenheid is het uitzicht vanuit de rustige cabine goed.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Samenvatting

De 6095 HTS van Deutz-Fahr is een combine waar de ervaren bestuurder snel mee uit de voeten kan. De belangrijkste functies zijn vanuit de cabine te controleren en te verstellen. Maar er zijn een paar schakelaars die duidelijker aangegeven en/of beter geplaatst hadden kunnen zijn. De dorskwaliteit en de hoeveelheidinvoer zijn in orde. De leegmaak functie van de graantank was meer dan teleurstellend.

De hellingcompensatie beviel goed. Die functioneerde prima en was eenvoudig te bedienen. In de cabine met airco misten we een groter slag opbergplekken. De machine komt al met al opgeruimd en goed over. Dat is erg positief voor het onderhoud.

Algemene informatie

De 60’er serie maaidorsers van Deutz-Fahr omvat zes modellen met snijwerken van 4.7-7,2 m. Het vermogen van de Deutz motoren ligt tussen de 183-269 kW (250-366 pk). Ten opzichte van de gewone H uitvoering, hebben de HTS types een derde separatietrommel, de turboseparator. Voor alle uitvoeringen is er een helling compensatiesysteem inclusief snijwerk correctie ter beschikking. De laatste modificaties zijn in 2011 doorgevoerd.

Technische gegevens Deutz-Fahr 6095 HTS

Maaibreedte 6,7 m
Opgegeven vermogen 269 kW (366 pk)
Dorstrommel (diam, breedte) 600/ 1.521 mm
Schudders aantal/ oppervlak 6/ 7,6 m2
Zeefoppervlak 6,32 m2
Graantank 8.500 l
Lossnelheid 85 l/sec
Hellingcompensatie (zijwaarts in rijrichting) 20/ 6 %
L x B x H: 9.240 x 3.285 x 3.990 m
Gewicht zonder snijwerk 11.070 kg
Gewicht met snijwerk 6,7 m 13.870 kg

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.