Leestijd: 7 minuten

Deutz-Fahr wil weer helemaal vooraan meestrijden. Het eerste offensief: de nieuwe 7-serie met een van de modernste transmissies op de markt – en eindelijk een groter laadvermogen.

Deutz-Fahr - de nieuwe 7-serie - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Veel elementen van de 7250 TTV komen van de 8280 TTV, de grotere broer die Deutz-Fahr een jaar eerder voorstelde.

We zullen het zeggen zoals het is: echt nieuw is er eigenlijk niks aan deze tractor – en dat is ook prima.

De meerwaarde die Deutz-Fahr hier heeft weten te realiseren, is namelijk veel interessanter dan nieuwe speeltjes. In plaats daarvan heeft de Beierse fabrikant de vooruitstrevende traploze compound-transmissie uit de 8280 TTV overgenomen en voorbeeldig op de rest van de aandrijflijn afgestemd, heeft de 7-serie eindelijk een groter laadvermogen gekregen en is de elektronica van het stuursysteem tot aan het vlootmanagement op de nieuwste stand der techniek gebracht.

Alles bij elkaar ondervonden we in deze test een in zijn geheel goed doorontwikkelde en tegelijk krachtige en levendige 250pk-tractor.

Mysterieuze maar bewezen Deutz-Fahr

Jammer dat Deutz-Fahr nog steeds niet wil zeggen waar de transmissie vandaan komt. Ter herinnering: bij compound-transmissies zorgt een planetair tandwielstelsel voor de verdeling van het motorvermogen over de mechanische en hydrostatische componenten (vermogensplitsing) en aansluitend ook weer voor het samenvoegen.

Bij de meeste andere traploze transmissies neemt een gewone tandwieloverbrenging een van deze twee taken voor z’n rekening, hetzij de splitsing (bijvoorbeeld Fendt), hetzij de samenvoeging (bijvoorbeeld Case New Holland).

Omdat Deutz-Fahr zegt dat de versnellingsbak van een Duitse toeleverancier komt, blijft eigenlijk alleen CIT over. Verder komen compoundtransmissies uit Duitsland namelijk alleen nog van John Deere en die fabrikant zal vermoedelijk niet Deutz-Fahr daarmee willen uitrusten.

Deutz-Fahr - de nieuwe 7-serie - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Dit was een eitje voor de Deutz-Fahr: hij trok de Lemken Koralin 9 met vier meter werkbreedte bij 10 centimeter werkdiepte en 9 km/u met slechts 1.300 toeren door een zware bodem.

Altijd gemotiveerd/levendig/gretig

Genoeg wat betreft de speculaties over de toeleverancier, want de afstemming van de versnellingsbak op de motor en de rest van de aandrijflijn is door Deutz-Fahr zelf gedaan, en daarbij hebben ze naar onze mening zelfs beter werk geleverd dan de mogelijke leverancier.

Of het nou vanuit stilstand, bij 45 km/u of onder belasting bij het cultiveren is: de 7250 reageert altijd levendig op een druk op het pedaal, doordat versnellingsbak en elektronica meteen de juiste overbrengingsverhouding paraat hebben.

Dat geldt in elk geval voor de 7250 TTV HD die we in onze test hadden. De ‘normale’ 7250 TTV heeft ondanks een identiek motorvermogen een iets kleinere compoundtransmissie.

Zuinig type?

Ook wat betreft brandstofbesparing wil deze machine voorop lopen. De versnellingsbak houdt de motor in het algemeen op een laag toerental.

Met een vier meter brede cultivator en een werkdiepte van tien centimeter bij de stoppelbewerking zat de Deutz-Fahr bij lange na niet aan zijn maximale belasting, maar 1.300 toeren bij 9 km/u is desalniettemin zeer fraai, vooral op zware bodem.

Alleen op bijzonder gecomprimeerde of natte plekken draaide hij een paar toeren meer.

Het maximale koppel van 1.072 Nm bereikt de 6,1-liter-zescilinder van hofleverancier Deutz bij 1.500 toeren, het maximale vermogen van 247 pk bij 1.900 toeren. Ook op de weg blijft de zescilinder vrij rustig draaien.

De 7250 TTV haalt 60 km/u bij nipt 1.800 toeren, de 7250 TTV HD bij 1.830 toeren. Hopelijk brengt Deutz-Fahr deze machine binnenkort op de DLG-testbank, zodat de brandstofbesparing kan worden aangetoond.

Nu we het toch over de motor hebben: het is de kleine broer van het aggregaat in de 8280 TTV en hij heeft in plaats van twee slechts één wastegate-turbo op de 6,1-liter-Deutz-zespitter zitten. Wij vinden dat een gezonde mate van drukvulling.

Nieuw is de olieverversingsinterval van 1.000 uur.

Na de beklimming van de vier treden naar de cabine liepen we niet tegen verrassingen aan. De Maxivision 2 Cab zit in deze vorm ook op de 8280 TTV en vrijwel hetzelfde op de vorige 7-serie. Hij doet meteen hoogwaardig aan door het lichte interieur met veel kunstleer.

Wel moet je je ook bij omhooggeklapt stuur een beetje in de bestuurdersstoel wurmen. En met zes raamstijlen, waarvan de middelste vrij breed zijn, ligt Deutz-Fahr qua zicht rondom niet helemaal op het moderne niveau. Daarentegen is het zicht naar voren over de aflopende motorkap uitstekend.

Deutz-Fahr - de nieuwe 7-serie - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Deutz-Fahr heeft de cabine ten opzichte van de voorganger maar in details aangepast.

Maximaal drie keer tikken bij de Deutz-Fahr 7-serie

Bij de bediening zorgt de Agrotron niet voor raadsels. Bijna alle bedieningselementen zijn in de bedieningsarmleuning ondergebracht, en dat op zeer overzichtelijke wijze.

Op de terminal (naar keuze in 8 of 12 inch) beviel met name de gemakkelijke menustructuur ons goed. Aan de linkerkant van het beeldscherm blijft altijd een balk met de menupunten zichtbaar. Als je daarop tikt, opent het submenu. Met maximaal drie keer tikken kom je bij elke instelmogelijkheid – da’s tijdens het werken echt een voordeel!

Het kan alleen wat langer duren wanneer de zon vanuit de verkeerde hoek schijnt.

Weliswaar heeft SDF de terminals recent geüpdatet en daarbij onder andere voor meer contrast in de weergave gezorgd, maar helemaal probleemloos is het qua afleesbaarheid nog niet. Echt slecht is het gelukkig ook niet.

Deutz-Fahr - de nieuwe 7-serie - Agri Trader Test Jaarboek (5)

De functies van de knoppen zijn overwegend gefixeerd. Regelkleppen en Isobus-functies zijn wel vrij toe te kennen.

Overigens zijn de terminals optioneel, net als de Xtend-functie, die het werkscherm op je eigen tablet weergeeft. Daarmee bespaar je een afzonderlijk bedienings-element, bijvoorbeeld voor de bediening van een Isobus-apparaat.

Als je geen terminal hebt (of als je hem op dat moment niet kunt aflezen), dan zijn alle instellingen ook op het infocenter op het dashboard te doen. Daarvoor gebruik je een draai-drukknop op de bedieningsarmleuning.

Zo zit er achter het stuur een (vrij klein) display waarop werkelijk alle info kan worden weergegeven. Tegelijk zijn er ook grote analoge wijzerplaten die nooit in de menu-jungle verloren gaan; een geslaagde combinatie. Alleen de menustructuur van het infocenter kwam op ons niet erg intuïtief over.

Deutz-Fahr - de nieuwe 7-serie - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Een digitaal universeeldisplay plus overzichtelijke analoge wijzerplaten, een praktische combinatie op het veld.

Geen gierigheid bij de hydrauliek van Deutz-Fahr

Echt fijn is de hydrauliek op de nieuwe 7. Aan de achterzijde zijn er standaard vier, optioneel vijf dubbelwerkende load-sensing regelventielen.

Voor de voorzijde zijn er maximaal twee, en de fronthef gebruikt er daarvan geen, want die heeft zijn eigen olievoorziening.

Als je wilt, zijn er dus acht aansluitingen mogelijk. Er komt ook genoeg olie uit. De klant heeft de keuze uit 120, 160 of 210 l/min uit een pomp van Bosch-Rexroth. Die heeft werkelijk altijd voldoende olie tot zijn beschikking, want de afneembare hoeveelheid van het systeem ligt net als bij de grote broer 8280 TTV op 90 liter.

Aan de achterkant kan de hefinstallatie 10 ton tillen, in de HD-uitvoering zelfs 11,1 ton.

Deutz-Fahr - de nieuwe 7-serie - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Voor de voorkant levert Deutz-Fahr een elektronisch tussen 1.000 en 1.000E te schakelen aftakas en een hef met 5,45 ton hefvermogen.

Deutz-Fahr 7-serie is een laadvermogenwonder

De aanduiding HD heeft Deutz-Fahr overigens afgekeken van asleverancier Dana. De gedachte erachter is dat de 7 zijn potentiële klantenkring duidelijk vergroot, dankzij maximaal 6,8 ton laadvermogen en een voorasbelasting van 6,4 ton. Die waarden gelden voor de HD-versie met de Dana M60HD-as.

Daarmee mag de Agrotron in de 60km/u-variant maximaal 16,0 ton wegen. Leeg weegt hij 9,2 tot 10,5 ton. Dat geeft flink wat speelruimte.

Voor circa 12.000 euro minder heb je de 7250 TTV met de Dana M60L-as. Dan heb je nog een vooraslast van 6,0 ton en 15,5 ton totaalgewicht tot je beschikking. In totaal kan de 7 daarmee duidelijk meer gewicht torsen dan zijn voorganger en is hij een serieuze concurrent in dit segment.

Optioneel zijn er voor de achterzijde nu overigens hydraulische onderbokstabilisatoren en een hydraulische topstang. Alles bij elkaar heeft Deutz-Fahr onder de hoede van het Italiaanse moederconcern SDF een grote stap vooruit gemaakt en het merk straalt nu een geheel nieuw zelfvertrouwen uit.

Is dit offensief met de 7 misschien pas de eerste van een hele reeks agressieve zetten..?

Deutz-Fahr - de nieuwe 7-serie - Agri Trader Test Jaarboek (7)

De tractor geeft via het rempedaal feedback over hoe goed de aanhanger remt. Zeker bij 60 km/u een zinvol systeem.

Technische gegevens van de Deutz-Fahr 7

Motor & transmissie: Deutz TCD 6.1 L06, zescilinder-in-lijn, cilinderinhoud 6,1 l; max. vermogen (ECE R120) 181 kW (247 pk) @ 1.900 tpm; max. koppel 1.500 Nm @ 1.500 tpm; compound-transmissie T7780 (HD-versie) of 7560 (standaardversie).

Hydrauliek, hefinstallatie & aftakas: load-sensing hydraulieksysteem, opbrengst 120, 160 of 210 l/min; 4 of 5 regelventielen achter, 1 of 2 voor, separate olietoevoer voor fronthef; hefinstallatie achter 11,1 t (HD) of 10 t (standaard), fronthef 5,45 t; aftakas 540E/1.000/1.000E, voor 1.000, 1.000E of Dual Speed.

Maten & gewichten: lengte 4,9 tot 6,3 m, hoogte 3,3 m, breedte 2,55 tot 2,99 m; leeggewicht 9,2 tot 10,3 t, max. gewicht 16,0 t (HD) of 15,5 t (standaard).

De conclusie over de 7-serie van Deutz-Fahr

De fabrikant uit het Duitse Lauingen introduceerde de nieuwe serie met veel zelfverzekerdheid – en dat mag ook. De nieuwe 7 is duidelijk beter dan de oude, vooral bij de rijaandrijving en het laadvermogen.

We verwachten geen kinderziekten, aangezien alle componenten al in gebruik zijn op andere machines.

Aan sommige details, met name in de cabine en aan de displays, hadden de Italianen van Bavaro echter wel iets meer mogen werken. In totaliteit belooft de nieuwe 7-serie echter betrouwbaar, brandstofbesparend en aangenaam werken. Hij zal de strijd in het 250pk-segment flink opschudden.

+ afstemming van motor, versnellingsbak en aandrijflijn
+ draagvermogen en aslast
+ menustructuur van de terminal

– leesbaarheid van de terminal
– zijdelings zicht vanuit de cabine

Alles testrapporten zoals hier op de site kan je lezen in het Agri Trader Test Jaarboek.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.