Leestijd: 8 minuten

De eerste Deutz-Fahr van de 8-serie is geschikt voor straatgebruik en voorzien van hoogwaardige componenten. Bij de transmissie maakt de fabrikant het spannend. We maakten een testrit met de 8280 TTV.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (2)

De specificaties van de 8280 TV maken hem geschikt voor akker, weiland en de weg.

De tractorfabrikant uit Lauingen, gelegen aan de Donau in het zuiden van Duitsland, vult een gat in het programma: voor het eerst leveren ze een tractor in de veelverkochte klasse van 250 tot 300 pk. De klantenkring in dit segment heeft naast het veldwerk vaak veel transportwerk te doen. En de 8280 heeft daarvoor enige zaken aan boord die het werk vergemakkelijken.

Straatspecialist

Ten eerste kan hij optioneel maximaal 60 km/u rijden en komt daarmee op de weg goed vooruit. Hij is echter ook als 40- of 50-km/u-variant leverbaar.

In de snelste versie remt hij op de vooras met droge schijfremmen. Voor de langzamere modellen zijn de schijfremmen optioneel. In de test trokken we een circa 15 ton zware aanhanger en wisten het te waarderen dat de machine ook bij 60 km/u altijd hard kan remmen en daarbij nauwkeurig op de pedaaldruk reageert.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (5)

Droge schijfremmen op de vooras. Op straat wisten we de precieze reactie op de pedaaldruk te waarderen.

Medeverantwoordelijk daarvoor is het optionele aanhangerremsysteem aTBM, dat in de terminal kan worden geactiveerd. Het vergelijkt continu de kracht waarmee de chauffeur op het rempedaal trapt met de werkelijke rem-vertraging van de aanhanger. Wanneer beide waarden niet met elkaar stroken, dan regelt de 8-serie binnen enkele milliseconden automatisch bij.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (10)

Als je de motorrem gebruikt, draait de viscokoppeling-aangedreven ventilator mee en neemt zo tevens energie op.

De intelligente voorasvering vergemakkelijkt de overgang van veld naar de weg nog eens extra. In de modus ‘Soft’ zorgt hij voor veel rijcomfort, in de ‘Normal’-modus is hij stugger afgesteld.

Je stelt de modus in met de draaiknop en het dashboard-scherm, of je laat het de vooras zelf kiezen met de automatische modus.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (8)

De modus van de vering kies je met een draai-drukknop in het voorste display.

Optioneel levert Deutz-Fahr af-fabriek een bandenspanningsregelsysteem (c.q. bandenaflaatsysteem) van PTG. Om hun naam als transportspecialist eer aan te doen, monteren de Lauingers bovendien onderbokken die in een transportstand omhoog kunnen worden gedraaid en ze bieden af-fabriek montage van de straatbanden Michelin Roadbib aan.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (9)

Een omhoog te draaien onderbok: dat is zinvol wanneer je met onderaan aangekoppelde werktuigen de weg op wilt.

Het vermogen voor al deze werkzaamheden wordt geleverd door een vertrouwd aggregaat. De TTCD 6,1-liter-zescilinderdiesel met dubbele turbo vinden we al jaren onder de kap van de Fendt 800 Vario.

De ingenieurs van Deutz-Fahr benadrukten bij onze test echter dat de specificaties van de zescilinder speciaal zijn aangepast aan de 8280 TTV, en dat het benodigde onderhoud is geoptimaliseerd. De turbodiesel heeft slechts eens in de 1.000 uur een olieverversing nodig.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (7)

De voorasvering regelt zichzelf wanneer nodig.

Vertrouwde motor, nieuwe transmissie op de Deutz-Fahr 8280 TTV

De motor levert maximaal 287 pk (211 kW) en een koppel van 1.226 Nm. De emissienorm Trap 5 haalt hij door een dieselpartikelfilter (DPF), Selective Catalytic reduction (SCR) en AdBlue. Hij kan 505 liter diesel en 35 liter AdBlue meenemen.

Na de motor slaat Deutz-Fahr echter nieuwe wegen in. De traploze transmissie SDF T7780 komt niet –zoals bij de vergelijkbare modellen– van toeleverancier ZF. Deutz-Fahr wil echter niet precies vertellen hoe deze transmissie is ontstaan; ze hebben het over een ,,eigen ontwikkeling met een coöperatiepartner”.

Wanneer je de onderdelen nauwkeuriger bekijkt, komen er eigenlijk niet veel ‘coöperatiepartners’ in aanmerking. De naam ‘compound’ betekent namelijk dat de traploze transmissie het vermogen via één of twee planetaire tandwielstelsels verdeelt over de hydrostatische en mechanische componenten (‘vertakt’) en ook weer samenvoegt.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (6)

Deutz-Fahr wil niet zeggen van wie de versnellingsbak komt, maar de werking ervan maakte
zeker indruk op ons.

Normaalgesproken wordt daarmee ofwel alleen de vertakking gedaan (bijvoorbeeld Fendt Vario) ofwel alleen de samenvoeging (bijvoorbeeld Case New Holland Auto Command), en wordt de andere taak gedaan door een normale tandwieloverbrenging.

Compoundtransmissies komen voor zover wij weten maar van twee fabrikanten: van John Deere met de AutoPowr-transmissie en van Claas Industrietechnik met de EQ200 voor de Arion 500 en 600 Cmatic.

Bij laatstgenoemde is zelfs de omkeerschakeling onder last te schakelen – zoals nu ook bij de 8280 TTV! Overigens past Claas die transmissie tot nu toe slechts toe tot 205 pk en hadden ze hem voor de 8280 waarschijnlijk opnieuw moeten dimensioneren. Uiteindelijk durven we over de herkomst van de transmissie dus geen exacte uitspraken te doen.

Krachtig wegtrekken

De combinatie van motor en transmissie komt in elk geval goed voor de dag. Bij onze testrit met aanhanger trok de machine vanuit stilstand krachtig weg en accelereerde vlot naar 60 km/u. Daar draait de motor 1.830 toeren per minuut. Bij 40 km/u is dat 1.280 toeren.

Het overschakelen tussen de twee snelheidsbereiken wordt door de motor zo getimed dat de terugval in trekkracht zo klein mogelijk is. Voelbaar is het overschakelen niet. En waar de transmissie dan ook vandaan komt: Deutz-Fahr heeft de elektronica zelf ontwikkeld en de regelkast afgestemd op de rest van de aandrijflijn. Daarbij hebben de technici in Lauingen veel werk verzet!

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (4)

De motorkap wordt bij de 8-serie anders dan bij zijn 9-serie-broer niet elektronisch geopend.

Royale hydrauliek opde Deutz-Fahr 8280

Ook qua hydrauliek is de 8280 goed voorzien. Er kan 90 liter olie uit de tank worden afgenomen en de pomp haalt maximaal 210 l/min.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (1)

De grote olietank maakt het mogelijk om 90 liter af te nemen.

Aan de achterzijde monteert Deutz-Fahr maximaal vijf elektronisch bediende extra regelventielen, aan de voorzijde maximaal twee. Ze zijn allemaal proportioneel aan te sturen.

Wat verder positief opvalt: de optionele hydraulische topstang, de hydraulische onderbokstabilisatoren en het goede zicht op de hefinstallaties vanuit de cabine.

Aan de achterzijde kan de 8280 TTV maximaal 11.100 kilo tillen, aan de voorzijde 5.450 kilo. Het aftakas toerental aan de voorzijde – 1.000 of 1.000E – kun je bij de optie Dual-speed gemakkelijk selecteren op het dashboard-scherm.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (11)

Als optie installeert Deutz-Fahr een bandenspanningsregelsysteem van PTG.

Veel elektronica, ‘always on’

Deutz-Fahr noemt de nieuwe 8-serie-tractor als ‘Always-on tractor’, een slogan waarmee ze wijzen op zowel de betrouwbaarheid als de dataconnectiviteit van de tractor. Zo krijgt elke koper een jaar lang kosteloze toegang tot het vlootmanagementsysteem ‘SDF Fleet Management’.

Via de internetbrowser kunnen te allen tijde de locatie en telemetriegegevens van de tractor worden opgehaald. Je kunt de dealer van tevoren storingsmeldingen doorgeven, zodat onderhoudsbeurten of reparaties sneller kunnen worden gedaan.

Ook de bekende Agrirouter is aan boord, waarmee gegevens kunnen worden uitgewisseld tussen de applicaties van verschillende landbouwmachinefabrikanten. Voorwaarde daarbij is een goede internetverbinding van de tractor tijdens de werkzaamheden. Daarvoor voorziet Deutz-Fahr de tractor van een CTM-module die de verbinding met elk gewenst mobiel netwerk mogelijk maakt.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (13)

Praktisch detail: perslucht-aansluiting onder de trap naar de cabine.

Praat met alle satellieten

De 8-serie bepaalt zijn locatie met de nieuwe SR20-receiver, die naast GPS ook werkt met de alternatieve systemen GLO-NASS en GALILEO, en daarbij tevens gebruik maakt van het correctiesignaal RTK NTRIP.

Mocht hij toch een keer alle verbindingen verliezen, worden de acceleratie en verdere bewegingen van de tractor geregistreerd door middel van een gyroscoop. Optioneel geeft de ontvanger dan maximaal 20 minuten lang ook zonder satellietsignaal de exacte locatie van de tractor weer.

Het stuursysteem functioneert ook bij radiostilte.

Verder is de 8280 TTV ook geschikt voor TIM (Tractor Implement Management), ofwel ‘tractoraanbouwwerktuig-management’.

Al deze elektronische voorzieningen zijn in de cabine te bedienen via de iMonitor 3, in 8- of 12-inch-formaat. Dat kwam op ons deels onoverzichtelijk over. Wie wil, kan de monitor echter met een tablet (iPad of Android-tablet) dupliceren, zodat je meer beeldschermoppervlak hebt.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (3)

Praktische monitor, maar bij meerdere toepassingen deels onoverzichtelijk. Goed is dat je een tablet kunt aansluiten.

In de cabine kun je tablethouders monteren aan een nieuwe montagebeugel onder het rechter raam. De dataoverdracht gebeurt via WLAN. Een slimme oplossing! Andere fabrikanten verkopen daarvoor liever extra monitors.

De cabine is overigens grotendeels identiek aan de vorige. Behalve de genoemde montagebeugel zitten er nu ook twee nieuwe ventilatieopeningen onder het stuur, een nu naar binnen verplaatste accuhoofdschakelaar en een draaiknop voor het kiezen van het aftakastoerental.

Deutz-Fahr 8280 - Transportspecialist met nieuwe transmissie - Agri Trader Test Jaarboek - (12)

Ook de voorzijde is goed voorzien: twee aftakas-snelheden, twee extra regelventielen.

Deutz-Fahr 8280 – technische gegevens

Motor: Deutz TTCD 6.1 biturbo-zescilinder, cilinderinhoud 6,1 l; nominaal vermogen 197 kW (268 pk); max. 211 kW/287 pk (ECER120) @ 1.900 tpm.

Transmissie en aftakassen: Compound-traploze transmissie SDF 7780 (‘eigen ontwikkeling in coöperatie met partner’), onder last schakelende omkeerschakeling; 40 km/u @ 1.220 tpm, 60 km/u @ 1.830 tpm; aftakas achter 540E, 1.000 en 1.000E, front-aftakas 1.000 en 1.000E.

Hydrauliek & hefinstallatie: Afneembare oliehoeveelheid 90 l, opbrengst 120, 160 of 210 l/min; max. hefkracht achter 11,1 t, voor 5,45 t; extra regelventielen: achter 4 of 5, voor 1 of 2

De concurrentie: tractoren met 250 tot 300 pk

Deutz-Fahr 8280 TTV Fendt 828 Vario John Deere 7R 250
Deutz-Fahr 8280 TTV Fendt 828 Vario John Deere 7R 250
Motor Deutz TTCD 6.1 L6 Deutz TTCD 6.1 L6 John Deere PowerTech PSS
Cilinderinhoud 6,1 l 6,1 l 6,8 l
Nom. Vermogen (ECE R120) 197 kW (268 pk) 211 kW (287 pk) 184 kW (250 pk)
Max. vermogen (ECE R120) 211 kW (287 pk) 211 kW (287 pk) 202 kW (275 pk), met IPM 290 pk
Max. koppel 1.226 Nm @ 1.500 tpm 1.217 Nm @ 1.450 tpm 1.171 Nm @ 1.600 tpm, z. IPM
Topsnelheid 40, 50 of 60 km/u 40, 50 of 60 km/u 40 of 50 km/u
Leeggewicht + laadvermogen 9,5 t + 6,5 t (tot 60 km/u) 9,52 t + 6,48 t (tot 50 km/u) 11,4 t + 4,6 t (opt. 6,6 t)
Transmissie SDF T7780 Compound Vario ML 220 e23 (23/11 versn.) of AutoPowr
Hydrauliek 120, 160 of 210 l/min 152 of 205 l/min 162 of 223 l/min
Hefkracht (achter/voor) 11,10 t/5,45 t 11,11 t/5,04 t 13,01 t/5,2 t

 

Onze conclusie

Petje af, wat Deutz-Fahr hier nieuw op de wielen heeft gezet! De machine voldoet naadloos aan de verlanglijst van de gemiddelde klasse-8-koper en heeft daarbovenop veel details die gewoon erg leuk zijn. Het zou wel fijn zijn als de fabrikant binnenkort openbaar maakt wie de transmissie levert.

De blijkbaar geheel nieuw ontwikkelde compoundtransmissie lijkt ten opzichte van reeds bekende traploze concepten namelijk voordelen te hebben qua efficiëntie en betrouwbaarheid – en zou daarmee een uniek verkoopargument kunnen zijn op de hard bevochten markt in deze vermogensklasse.

+ combinatie van schijfremmen, intelligentie voorasvering en aanhangerrem-management
+ flexibele snelheidsbereikschakeling
+ grote hoeveelheid afneembare hydrauliekolie
+ hoog laadvermogen
–  geen 4-stijlscabine

Dit testrapport verscheen eerder in het Agri Trader Test Jaarboek 2021

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.