Leestijd: 3 minuten

Amazone Profihopper 4WDi PowerCompactor | Maaien, verticuteren en verzamelen. Dat kan de Profihopper allemaal. De tweede generatie van deze universele machine werd gewaardeerd met een zilveren medaille. Wij mochten ervaren waarom.

De-volgende-generatie-Amazone-Profihopper-getest---AgriTrader-Test-Jaarboek----(5)

Een vlegelmaaier om gazonnen te verzorgen? Dat dat gaat, heeft Amazone al met de eerste generatie Profihoppers bewezen. Uit het demopark kregen we nu de Profihopper 4WDi PowerCompactor mee. Die heeft, zoals de naam verraadt vierwiel aandrijving. Daar komen we op terug. Wat de Profihopper zo uniek maakt is zijn brede inzetbaarheid. Zijn habitat is het onderhoud van parken, sportvelden en speelterreinen.

Het vlegelmaaiwerk functioneert heel exact, het snijbeeld is voorbeeldig. Met het gepatenteerde snelwisselsysteem kunnen de 36 paar vleugelmessen geruild worden. Het is mogelijk de rotor gelijktijdig van verticuteermessen te voorzien. Maar daar is ook separaat mee te werken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Met wat oefening lukt het wisselen in een paar minuten. De snijhoogte wordt met een spindel, centraal in het maaiwerk, traploos ingesteld. De instelling is precies, wat overigens aan een mooi maaibeeld bijdraagt en ook voor verticuteren belangrijk is. Maaien en mulchen (of beide) wordt gecombineerd met verzamelen. Bovendien is er de mogelijkheid om een mulchblik te plaatsen. Voor de inzet zijn er dus nauwelijks beperkingen. De bijzondere charme van dit systeem is dat met deze machine de gazonverzorging het hele jaar gegarandeerd is.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een andere bijzonderheid van de Profihopper is het opvang- en verdichtingsysteem. Het werkt met twee wormwielen. Eén voor de voeding dwars voor het maaiwerk en één in de lengte vanaf het maaiwerk naar de verzamelcontainer.

De afmetingen van de wormwielen werden, ten opzichte van het vorige type, vergroot wat zijn resultaat heeft bij de transporthoeveelheid. Onze ervaring: de Profihopper is een schrokhals. En dat – in tegenstelling tot ventilatortransport – stofarm. Hij is er niet eens voor gemaakt, maar we kunnen hem zelfs aan het werk voorstellen als afval verzamelaar na een openlucht festival. In het onwaarschijnlijke geval van een verstopping kan de dwarse worm met de spindel teruggedraaid worden. Onder vochtige omstandigheden is de maaier op zijn best. In de verzamelbak kwam bijna 730 liter gecompacteerd maaigoed. Standaard is de loshoogte tot 2,10 m, dus het overladen op een vrachtauto is geen probleem. De vier aangedreven wielen zorgen voor een goed klimvermogen. Zelfs het dwars op een helling rijden doet de Profihopper meestal probleemloos.

De-volgende-generatie-Amazone-Profihopper-getest---AgriTrader-Test-Jaarboek----(2)

Door de overlaadhoogte van 2,10 m kunnen ook vrachtauto’s beladen worden.

De elk door een oliemotor aangedreven wielen worden door een eenvoudig mechanisch systeem per stuk – en afhankelijk van hun stand en snelheid aangestuurd. Het toerental van de voorwielen wordt daarbij afhankelijk van de positie van de gestuurde achterwielen geregeld. Zo kan de maaier ter plekke om één voorwiel draaien. De tractie blijft daarom altijd goed waardoor een differentiëelsper onnodig is. De bediening van de Profihopper is erg simpel. Dat is goed om ongeoefende- of vaak wisselde bestuurders snel hun draai te laten vinden. De vorige versie had stuurhendels. Die functioneerden goed, maar de meeste klanten geven de voorkeur aan een stuurwiel. En dat heeft de 4WDi PowerCompactor nu.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Om het maaiwerk (elektromagnetisch) in te schakelen moet altijd het toerental van de (krachtige) motor verlaagd worden. Anders gaat het ten koste van de V-snaar. We sluiten af met complimenten over de goede wendbaarheid en het uitzicht rondom.

Koop je eigen Profihopper op agritrader.nl

Technische gegevens Amazone Profihopper 4WDi

Motor Lombardi 3 cil. diesel, water gekoeld.
Vermogen 18 kW (24,5 pk)
Werkbreedte 125 cm
Inh. Verzamelbak 730 l
L x B x H 267 x 148 x 156 cm
Rijsnelheid 0-10 km/u traploos
Tankinhoud 20 l
Gewicht 955 kg
De-volgende-generatie-Amazone-Profihopper-getest---AgriTrader-Test-Jaarboek----(1)

Een tijdschakelaar wisselt de draairichting regelmatig om de koeler te reinigen.

Samenvatting

Een werkelijk goed presterend universeel stuk gereedschap, dat bijna al het maaiwerk op gemeentelijk niveau aan kan.  Het basisconcept met vlegelmaaier wormwieltransport en de slimme 4WD overtuigt in de praktijk.

Algemene informatie

Buiten de geteste 4WDi is er ook de Profihopper iDrive met twee wielaandrijving en de zDrive PowerCompactor komt er ook nog aan.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.