Leestijd: 11 minuten

Akkertest | De lopende T-serie van Valtra is helemaal herzien. Wij reden exclusief de Valtra T234 Versu met 235 pk/173 kW en een vijf-voudige powershifter.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (23)

Zeven jaar geleden verraste Valtra ons met twee nieuwe transmissies voor de N- en T modellen. De Finnen hadden een vijftraps powershifter en een traploze aandrijving gecombineerd met een vier versnellings basistransmissie.

Die varianten werden voor de T-serie herzien, versterkt en van een betere bediening voorzien. De rijhendel in de armleuning is nieuw. Of er traploos of met de powershifter wordt gereden, de bedieningselementen en bedienlogistiek is het zelfde.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (13)

De berijder heeft met de joystick goede controle over de transmissie. Hendel naar rechts en de automaat werkt. De knoppen zijn om de vier groepen te schakelen.

De nieuwe Versu met powershiftbak rijdt bijna als of hij traploos is. Direct, met alleen maar een rijpedaal en een rem. Maar daarover later meer.

De nieuwe serie bestaat uit 6 modellen van 155-235 pk max. vermogen. Het grootste model, de T234, wordt uitsluitend met de powershiftbak aangeboden. De intern T4 genoemde serie is van buiten te herkennen aan het ontwerp, aan de nieuwe cabine en de nieuw ontwikkelde achterste hef plus de plaatsing van de hydraulische aansluitingen.

Maar verder is er ook veel  nieuws te ontdekken.

Motor uit Finland

De motoren komen zoals gebruikelijk van Agco Power, voorheen Sisu, In onze T 234 zat een 7,4 liter zescilinder.

Om aan Tier 4 te voldoen is er alleen SCR nodig. De Finnen hadden dus geen uitlaatgas retourleiding of een deeltjesfilter nodig. Het maximale vermogen is 235 pk (173 kW), met de boost erbij zijn er vanaf versnelling C1 250 pk (184 kW) aan boord.

Het maximale koppel bij boost ligt op 1.500 tpm en is dan een dikke 1.000 Nm. Dat is een prima waarde voor een trekker met een leeggewicht van zo’n 7,8 ton. De motor heeft een framevormige Carter pan, die net als bij zijn voorgangers een dragend deel van de trekker is.

Een bouwdoos als transmissie voor de Valtra T-serie

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (24)

De Finnen pakten de ontwikkelingen van de nieuwe transmissie listig aan. Of hij nu vermogensafgetakt is of als powershiftbak werkt, de basis met de omkeerschakeling en vier basis versnellingen (groepen, respectievelijk rij-bereiken) is altijd het zelfde.

Daarbij komt dan de unit die voor de CVT zorgt of de eenheid met vijf powershiftversnellingen. Bij de beide uitvoeringen worden de trappen elektro hydraulisch geschakeld.

De powershiftbak heeft daarbij nog twee kruipsnelheid groepen voor beide rijrichtingen. Zonder de kruip overbrengingen zijn er 20 versnellingen vooruit en achter it ter beschikking, met elk dertig overbrengingen.

De transmissie wordt bediend met de nieuwe rijhendel vanaf de herziene armsteun. Een kleine hendel met + en –  toetsen zorgt voor de besturing. Met de knoppen worden de vier groepen voorgeschakeld. Met de hendel naar voren wordt de eerst volgende powershift overbrenging gekozen.

Als de groepen handmatig worden geschakeld, dan kiest de besturing automatisch de passende powershift overbrenging. Wie voor comfort gaat, kan in de automaat modus rijden. Daarvoor wordt de rijhendel eenvoudig naar rechts gedrukt. Dan schakelt het motor/transmissie management de powershiftbak automatisch. Naar wens is ook de groepswisseling van C naar D automatiseren.

Er zijn twee automaatmodi op de Valtra T-serie. Bij de eerste worden de schakelpunten door de elektronica bepaald aan de hand van de belasting, de snelheid en de stand van het rijpedaal. In de tweede modus zijn de schakelpunten naar gelang de belasting qua toerental vrij omlaag en omhoog in te stellen.

Tijdens onze testrit met een Fliegl afschuifwagen hebben we automatisch- en schakelend gereden. De powershifttransmissie schakelt lekker vlot en ook de stap van C naar D gaat soepel. Op de akker zijn de powershift overbrengingen ‘omhoog’ per knopdruk te begrenzen. Dat werkt goed een eenvoudig.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden – Agri Trader Test Jaarboek (6)

Zo simpel als autorijden met een Valtra T-serie

De linker voet (koppeling) wordt alleen nog bij het starten van de trekker gebruikt. Dat noemen de Finnen ‘Auto-Traction’. Die is niet echt nieuw, maar vroeger moest er op een Valtra gas gegeven worden, voordat de koppeling weer opkwam. Nu hoeft allen de rem maar losgelaten worden om de trekker rustig te laten rollen.

De nieuwe Valtra T-serie rijdt gewoon net als een personenauto met automaat.

De PTO modus is een andere functionaliteit: hier wordt het motortoerental met handgas of de tempomaat voor gekozen. Dan wordt het rijpedaal gewoon gaspedaal, waarmee de snelheid over de vijf powershift versnellingen bij constant toerental wordt aangepast. Wij hebben deze modus alleen op straat gebruikt, maar hij moet ook handig zijn bij het maaien en persen.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (11)

Fantastisch remgemak

Het spel tussen handrem, gas en koppeling is bij de T-serie geschiedenis. Als u met een zware aanhanger op een helling staat, kunt u de parkeerrem activeren met de hendel voor de omkeerschakeling. Blijf dan op de rem staan en zet het spul weer in zijn vooruit. Dan is de Hill Hold functie geactiveerd.

Om weer weg te rijden is alleen een tikje op het gaspedaal nodig om de zaak weer soepel weg te laten rollen. Rijden met een powershifter was nog nooit zo eenvoudig.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (21)

Naast de accu zitten nog twee gereedschapskasten in de tegen stof beschermde opbergruimte. De Finnen hebben zelfs aan een gevarendriehoek gedacht.

Krachtige hydrauliek op de Valtra T-serie

Alle types worden aangeboden met load sensing hydrauliek. Standaard is een debiet van 115 l/min. Wie meer wil kan een 160 l/min pomp krijgen.

Aan de achterkant zijn max. 5 EHR’s mogelijk. Daarbij komen dan nog twee aan/uit kleppen, bijvoorbeeld voor een hydraulische top link.

Aan de voorkant kunnen maximaal 3 EHR’s. De aansturing van de kleppen gebeurt met de draairegelaar en knoppen van de kleine terminal in de armsteun. Tijd en doorstroomhoeveelheden zijn daar makkelijk in te stellen.

Praktisch: De achterkant is erg overzichtelijk ingedeeld. De hydraulische aansluitingen zitten links, de elektriciteit, power beyond en de rem zitten rechts.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (16)

De overzichtelijke achterkant heft goed bereikbare aansluitingen voor hydrauliek, lucht, elektriciteit en heeft tot 95 kN hefkracht aan de EHR. Met de afstandsbediening op het spatbord zijn de apparaten eenvoudig aan te bouwen. Het in/uitschakelen van de PTO is er makkelijk bij het vullen van de giertank.

95 kN hefkracht

De achterste hef kan 9,5 ton drukken. Daarvoor werd de hele achterkant herzien. De hefas is nu 20 mm dikker.

De aanbouw componenten verhuisden ongeveer 70 mm naar voren. Daardoor is er met een onder aan gekoppelde aanhanger scherper in te sturen en te manoeuvreren.

Om dat manoeuvreren veiliger te maken zit er onder het cabine dak een achteruitrijcamera boven de nummerborddrager.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (22)

Met de achteruitrijcamera in de nummerborddrager is de ruimte achter de trekker goed te zien en te controleren.

Voor de bediening van de achterste hydrauliek, twee regelunits en de aftakas zit er een afstandsbediening op het spatbord. Praktisch: Met de herziene achterkant zijn er nu drie aftakassnelheden, of twee toerentallen en een rijsnelheid PTO inzet mogelijk.

Standaard zijn 540 en 1.000 tpm. 540, 540 E en 1.000 tpm of de 1.000 E in plaats van de 540’er aftakas zijn ook mogelijk. De voorkeuze van het toerental met een draaiknop op het rechter console is goed bedacht.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (17)

Geïntegreerd en sterk

De bij de T234 standaard aanwezige voorste hef met 51 kN hefkracht is mooi in het trekkerontwerp opgenomen. Ook hier is afstandsbediening van de hef en de DW kleppen mogelijk.

De nieuwe T-serie heeft een circa 250 mm grotere wielbasis. Door de taillering van de trekker heeft hij toch een draaicirkel van maar 10,5 m op 600/65 R 28 banden. Een frontlader beperkt de wendbaarheid niet.

De nieuwe vooras is weer lucht geveerd. Daar zijn de doorgaans lage temperaturen in Finland de reden voor. Want lucht wordt bij koude niet dikker.

Twee schuinstaande schokdempers centreren de pendelas mooi en verminderen ook nog eens de mate van gieren van de trekker. Een sensor op de vooras communiceert met de optionele hydropneumatische cabinevering en meldt komende stoten en kuilen keurig aan. Dat de communicatie tussen de veersystemen klopt, dat is te merken aan het goede rijcomfort.

Wie met minder tevreden is, kiest voor mechanische cabinevering.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Dankzij de omlaag lopende neus is het zicht naar voor verbeterd. Het instrumentenpaneel werd opnieuw vorm gegeven.

Cabine met vijf zuilen

Voor de T-serie hebben de Finnen een heel nieuwe cabine ontworpen. Om een goed zicht rondom te garanderen is er voor vijf zuilen gekozen.

Aan de rechterzijde zit er in plaats van een deur, nu een glazen paneel zonder storende B-zuil. Er is daar ook een grote ruitenwisser mogelijk.

De linker deur is frameloos. Daarom zit er daar wel een B-zuil. De deur is ver te openen zonder het spatbord te raken, en sluit voortreffelijk. Aan de linker kant is er ook plek voor een raam. Daar zullen rokers blij mee zijn! Maar het is ook goed om geluidscontact met de machine te houden zonder het achterraam er voor open te hoeven doen.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (18)

De deur opent wijd en zorgt voor comfortabel instappen in de ruime en lichte cabine.

De afwerking is goed, er zijn hoogwaardige materialen gebruikt. Verwarming zit er niet alleen in de voetruimte, maar ook in het dak.

Een airco, met op aanvraag een automaat, is standaard.

De cabine heeft nu 6 m2 glasoppervlak. Een hoog doorgetrokken voorruit en het dakluik zorgen voor optimaal zicht naar voren. De dwarsbalk is echt smal en nauwelijks storend.

De ruitenwisser veegt nu over 270°, een trend die we steeds vaker tegen komen. Zo blijft het zicht op de vooras altijd goed, ook als het regent.

De cabinezuilen zijn naar binnen toe verjongd. Zo kunnen uitlaat en luchtaanzuiging zich achter de zuilen verstoppen en beperken ze het zicht niet. Dat werd mogelijk door twee boven elkaar geplaatste SCR katalysatoren die de uitlaat smal houden.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (25)

De DOC zit onder de motorkap, Twee onder elkaar geplaatste SCR katalysatoren houden de uitlaat slank.

De armsteun heeft naast de kleine monitor voor de aansturing van de transmissie en hydrauliek alle belangrijke bedieningsfuncties van EHR’s, transmissie, tempomaat etc.

Alle minder belangrijke functies zijn onder gebracht op het zijconsole. Het bedieningsconcept is samenhangend en ergonomisch.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (14)

De minder belangrijke bedieningselementen zitten keurig geordend op het rechter console. De oranje schakelaar is voor de proportionele noodrem. Hij werkt verrassend subtiel.

Vermeldenswaard is de QuickSteer functie, waarbij de bestuurder het draaigedrag van het stuur tot 25 km/u met een draaipotmeter traploos kan verstellen van normaal tot snel. Dat is praktisch bij rangeren of laden. De cabine is erg licht en ruim en met 70 dB(A) erg geruisarm. Het uitzicht is prima. Zo is trekker rijden leuk! En de bijrijder zit ook prima.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (19)

Het dakraam zorgt voor goed zicht omhoog bij werken met een lader. Voor liefhebbers van frisse lucht kan het open.

Terugrijden kan ook

Wie wil, kan de Valtra T-serie bestellen met de Twin-Trac terugrijd mogelijkheid. Praktisch: De berijder hoeft er niet voor uit te stappen, maar hoeft alleen het stuurwiel en de armsteun omhoog zetten, om vervolgens de stoel om te draaien.

Het achterste stuurwiel kan in verschillende posities besteld worden. Dat is praktisch als er ook een kraanbediening gemonteerd moet worden. De pedalen zitten ook in het achterste cabinedeel. Omdat alle belangrijke functies in de armsteun zitten, is de bediening bijna hetzelfde als bij het vooruit rijden.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Compact gebouwd: Het koelerpakket met wegklapbare warmtewisselaar voor de airco.

Samenvatting

De nieuwe T-serie van de Finnen is echt goed gelukt. Het design klopt en de techniek er onder ook.

De schone, levendige motor met geregelde turbo hangt lekker aan het gas. De cabine is ruim, stil en gemaakt met hoogwaardige materialen en heeft doordachte bedieningselementen. Wie toch veel geluid wil kan een subwoofer voor de radio bestellen.

De mogelijkheden van de hydrauliek maken van de T-serie echt harde werkers. Zowat alles waar de klanten bij de vorige generatie kritiek op hadden, is verbeterd. Hier werd de feedback van klanten mooi vertaald.

De T-serie hoeft niet bang te zijn voor de concurrentie. Een paar details zoals de bediening van de transmissie zijn zelfs maatgevend.

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Valtra T-serie in één oogopslag

  • De nieuwe T-serie bestaat uit  6 modellen tussen de 155-235 pk maximaal vermogen.
  • Met boost levert de 6,6-7,4 liter zescilinder tot 15 pk meer.
  • Twee transmissievarianten: traploos of met 5-voudige powershift.
  • Nieuw design, nieuwe cabine,  nieuwe bediening.
  • Achteruitrij voorziening TwinTrac
De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (20)

Achteruitrij voorziening TwinTrac

Technische gegevens Valtra T-Serie

Fabrikant Valtra
Type T234
Motor
Fabrikant Agco Power
Type 74 AWF
Aantal cilinders 6
Cilinder inhoud 7,4 l
Emissienorm 4 final
Max. vermogen 173 kW (235 PK)
Max. boost vermogen 184 kW (250 PK)
Bij toerental 1.900 tpm
Nominaal toerental 2.100 tpm
Max. koppel /met boost 930 (1.000) Nm
Bij toerental 1/1.500 tpm
Transmissie
Type 5-voudige powershifter
Snelheid 0,6 tot 50 km/h
Groepen 4
Powershifttrappen 5
Kruipsnelheid groepen 2
Versnellingen zonder kruip 20
Versnellingen met kruip 30
Schakelen elekt. aangestuurd
Hydrauliek
Soort Load Sening (open)
Pompdebiet 115 (160) l/min
EHR achter max. 5
On/off achter max. 2
EHR voor max. 3
Max. doorvoer/klep 80 l/min
Hefinstallatie
Hefkracht achter 95 kN
Hefweg 868 mm
Hefkracht voor 51 kN
PTO achter 540/1000, 540/540E/1000 of 540E/1000/1000 E
Rij PTO Optioneel
PTO voor 1.000 tpm optioneel
Maten en gewichten
Wielbasis 2,995 m
Lengte met voorste hef 5,80 m
Max. hoogte 3,13 m
Draaicirkel 5,25 m
Grondspeling 0,60 m
Leeggewicht 7.300 kg
Max. vooras belasting 5.500 / 8.500 kg
Max. achteras last 9.000 kg
Toel. totaal gewicht 13.500 kg
Gewichtsverdeling V/A 40 % / 60 %
Dieseltank 380 l
AdBlue-Tank 70 l

Goed om te weten

Motor: De Agco Power motor laat een goede indruk achter. Hij is levendig en hangt goed aan het gas. Bovendien is hij sterk bij lage toeren.

Transmissie: Bij de transmissie (50 km/u bij gereduceerd toerental) hebben de technici hun best gedaan. De bediening is bijna als bij een traploze trekker, alleen wordt de snelheid in trappen aangepast. Het rijden zonder de koppeling te gebruiken en de Hill Hold functie beviel prima.

Cabine: De cabine is lekker groot en licht. Het uitzicht is erg goed. Aanzuiging en uitlaat zijn achter de A-zuil verstopt. Dat beïnvloedt het uitzicht niet. De bediening heft al het goede van de vorige serie behouden. De kleine schakelstick op de kenmerkende Valtra armsteun is geslaagd.

Hydrauliek: De prestatie verbetering van het hefvermogen werd naar boven bijgesteld. 9,5 ton is voor een tractor met 13,5 ton toegestaan totaalgewicht fors. De achterkant ziet er netjes uit en de hydrauliek aansluitingen zijn zo aangebracht, zoals we het ons altijd hebben voorgesteld: recht en naast elkaar

De Valtra T-serie opnieuw uitgevonden - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.