Leestijd: 2 minuten

Taludmaaier Rapid Rex | Hij is de kleinste en de lichtste in zijn  soort. Maar hij is niet te onderschatten.  Zijn domein: werken onder extreme omstandigheden.

De-taludkoning-kleine-taludmaaier-getest-Agri-Trader-Test-Jaarboek-13

Zoals bekend is Zwitserland minder vlak dan Nederland. Er zijn daar hellingen waar alleen maar met de zeis gemaaid kan worden omdat er geen technisch alternatief is.

Rapid Rex verlegt grenzen

Maar met de komst van de Rapid Rex zijn de grenzen in elk geval verlegd. Af fabriek wordt het apparaat met klimijzers geleverd. Dat is meer dan een marketing grap, want bij het werken met deze hellingmaaier is zijn bodemgrip van doorslag gevend belang. Rapid meldt dat er op hellingen tot 120% gewerkt kan worden, tijdens onze test gingen we daar zelfs nog wat over heen. Dankzij de hydrostatische aandrijving en beugelbesturing is de bediening van de machine kinderspel.

Deze slideshow vereist JavaScript.

En in extreme gevallen komt het goed uit dat de maaier maar 90kg weegt. De rijsnelheid voor- en achteruit wordt traploos versteld met de bekende Rapid draaigreep. De aftak-as werkt elektromagnetisch.

Een parkeerrem zorgt voor veiligheid op de helling. De 7 pk sterke motor is voldoende voor de maaibalk van 140 cm. De mulchrotor met zijn zwevend opgehangen messen zoals die aan de Rex gebouwd kan worden beviel ook goed. Die weet zelfs weg met houtachtige stengels. Bij heel dicht gras loopt hij tegen zijn grenzen. De wissel van de aanbouwapparaten gaat heel simpel. Er hoeft alleen een bout voor losgedraaid te worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Buiten de schaar voor verwilderd gras en gewas is er voor de mulchrotor ook een fijne schaar en een sneeuwploeg beschikbaar. Een eg ontbreekt helaas.

De Rex Rapid is het ideale gereedschap dat in de Flevopolder nooit de schuur zal uitkomen. Maar het is fijn te weten dat het er is. De machine zelf overtuigde ons volkomen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens Rapid Rex taludmaaier

Max. motorvermogen 5,1 kW (7pk)
Cil. Inh. 311 cc
Snelheid vooruit/achteruit 0-7/0-4 km/u
Gewicht met AS banden 89 kg

Samenvatting

De Rapid Rex maait waar zelfs het lopen moeilijk is.  Op de hanteerbaarheid en prestaties is geen enkele kritiek.  Erg doordacht geconstrueerd. Een topmachine!

Algemene informatie

Rapid uit Killwangen maakt één-assige apparaten voor  gemeentelijke groenvoorziening en de landbouw en perceelonderhoud plus de erbij horende aanbouw apparaten.  De Duitse importeur is Lipco.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.