Nieuws
Eurotrac minishovel: Groot in eenvoud
Er is maar één vraag belangrijk: kunnen onze klanten geld verdienen met deze shovel?
Nieuws
De spuitboomgeleiding van Horsch heeft een uitstekende reputatie. Wij wilden dit systeem in een praktijktest uitproberen en hebben daarvoor de opgewaardeerde Horsch Leeb GS uitgezocht, in de uitvoering met roestvrijstalen tank en de uitgebreide Pro-uitrusting.
Wie op zoek is naar een nieuwe getrokken veldspuit, die kan bij zijn zoektocht nauwelijks nog aan Horsch voorbij. Sinds de fusie met Leeb in 2011 heeft deze Duitse fabrikant twee getrokken modelseries en twee zelfrijders in het programma.
De getrokken Leeb LT en Leeb GS verschillen in hun capaciteit en de gebruikte materialen. Zo wordt bij de Leeb LT gebruik gemaakt van een kunststoftank van 4.000 tot 6.000 liter inhoud. De grotere Leeb GS heeft een spuitvloeistoftank van roestvrijstaal (strikt gezien roestvaststaal) die leverbaar is in drie formaten: 6.000, 7.000 en 8.000 liter.
De overeenkomsten tussen de modelseries zitten in de uitrustingsmogelijkheden, die zijn aangepast aan de behoeften van de verschillende klanten – van eenvoudig tot zeer professioneel. De beide series hebben ook dezelfde spuitboomgeleiding, die de fabrikant naar verluidt erg goed voor elkaar heeft. Of beter gezegd: die de zaak mooi in balans houdt. Het is echter niet alleen dit aspect dat interessant is voor een potentiële klant, ook de hele bediening van de machine met talrijke slimme details levert een grote bijdrage aan de uitstekende totaalindruk die deze veldspuit op ons maakte (verraden we alvast).
Voor onze praktijktest met de nieuwe Horsch Leeb GS hadden we de variant met de 7.000-liter-tank tot onze beschikking. Voor de Agritechnica werden de uitrustingslijnen vernieuwd, de styling in lijn gebracht met die van de kleinere LT en er werden nog een aantal zaken geoptimaliseerd, zoals bijvoorbeeld de software.
Maar eerst een rondje om de machine om een globale indruk te krijgen, daarna werpen we een nadere blik op de varianten, opties en bijzondere details.
Zoals gezegd in de inleiding, kun je de Leeb GS bestellen in drie tankformaten: van 6.000 tot 8.000 liter. Ongebruikelijk is dat de tank van roestvrijstaal is. Er zijn bijna geen fabrikanten die dit materiaal gebruiken voor de spuitvloeistoftank. De watertank vóór de vloeistoftank is echter gemaakt van PE (polyethyleen) en kan 500 liter bevatten.
De hele voorkant lijkt op die van de Leeb LT. In zijn geheel sluit alles mooi op elkaar aan: het vulstation en de opbergvakken zijn mooi opgenomen in de vormgeving. Als je onder deze veldspuit kijkt – wat bij een grondspeling van 85 centimeter niet moeilijk is – zie je een vlakke en gladde onderkant. Ook de hydraulische steunpoot is mooi geïntegreerd.
Horsch heeft voor de Leeb GS in principe alleen de lage aankoppeling in het programma, aangezien die bij een tankinhoud vanaf 6.000 liter vanwege de kogeldruk en rijstabiliteit de beste keuze is.
Voor het onderstel gebruikt Horsch componenten van BPW. De as is als een V-swingarm in de 12-tons-uitvoering gemonteerd en standaard afgeveerd met elastomeren. Voor wie iets meer comfort wilt, is er de uitvoering met luchtvering. Die werkt lastafhankelijk en heeft dus een niveauregeling. Beide varianten kunnen nog worden voorzien van fuseebesturing. Vanaf een snelheid van 16 km/u wordt die fuseebesturing automatisch uitgeschakeld. Op hellende vlakken wordt dankzij een hellingsmodus automatisch bijgestuurd en je kunt indien nodig handmatig bijsturen. De maximale stuuruitslag is volgens Horsch een prima 28 graden. Daardoor kun je heel krap keren, waarbij er mooi in het spoor wordt gevolgd.
De stuuruitslag is echter afhankelijk van de bandenmaten en de spoorbreedte. Wat die bandenmaten betreft: je kunt banden monteren tot een diameter van 2,05 meter en er zijn spoorbreedten mogelijk van 2,00 tot 2,25 meter. Bij de kleine 6.000-liter-versie is ook een spoorbreedte van 1,80 meter mogelijk.
Afgelopen jaar introduceerde Horsch ook de drie nieuwe uitrustingslijnen waarmee de veldspuiten van de GS- en LT-series kunnen worden geleverd, onder de aanduidingen Eco, CCS en CCS Pro.
CCS staat voor Continuous Cleaning System, dus voor de optie van de continue binnenkantreiniging. Naast deze mogelijkheid verschillen de drie varianten in de bediening van de spuit en ook in zekere mate in de onderhuidse constructie. Daarover in het volgende hoofdstuk meer. Uiterlijk is er echter geen verschil.
Passend bij de veelzijdige uitrusting zijn er bij de spuitboombreedten veel mogelijke configuraties. Hij kan vijfdelig of zevendelig zijn, afhankelijk van welke werkbreedte je kiest. De keuze begint bij 12 meter in een deels opgevouwen toestand en loopt door tot liefst 42 meter. Daarbij zitten ook de meest gangbare breedten als 24, 30 en 36 meter.
De werkhoogte varieert tussen 30 centimeter en 2,50 meter. De spuitboomophanging is parallellogram-geleid en wordt door stikstofbollen hydropneumatisch afgeveerd en gedempt. Heel opvallend aan het onderstel is de ver naar achteren geplaatste as, zoals je dat vaak bij Franse merken ziet. Daardoor staat de spuitboom dicht bij de as en worden oneffenheden niet verder uitvergroot door een grote hevelwerking, dus ligt de spuitboom rustiger.
In het middendeel van de spuitboom zorgen veren voor zijdelingse stabiliteit. Bovendien is er een eigen gyroscoop voor de spuitboom en twee pneumatische cilinders. De kenmerken van dit systeem zijn een zeer geringe oliebehoefte en de mogelijkheid dat de lucht in de cilinders gewoon kan worden afgevoerd.
Deze spuitboomgeleiding behoort beslist tot de beste op de markt. Dat konden we ook uittesten in extreme situaties op het veld.
In principe is de spuitboom volledig ontkoppeld van het frame van de rest van de machine. De automatische spuitboomgeleiding van Horsch heet BoomControl en is in drie uitvoeringen leverbaar. Voor vlak terrein of licht heuvelachtige velden is de Eco-variant afdoende. Met behulp van twee sensoren houden de twee armen de werkhoogte vast – de spuitboom ligt daardoor steeds parallel met de grond.
Wie zeer heuvelachtige velden moet bewerken, kan beter kiezen voor BoomControl Pro of zelfs de ProPlus-variant. Die maken een onafhankelijke hoekverstelling van de twee armen mogelijk, zodat ze onder alle omstandigheden op minder dan 40 centimeter afstand van het doeloppervlak kunnen worden gehouden.
Met de vier sensoren in de Pro-uitvoering is bovendien een draaiing van het middensegment mogelijk. De ProPlus-variant maakt zelfs gebruik van zes sensoren voor de afstandsmeting en kan als extra mogelijkheid ook nog de buitenste armsegmenten onder een hoek zetten. Voor onder andere rijgewassen zijn er voor een groter gezichtsveld nog twee extra sensoren leverbaar.
Voor de gehele spuitbreedte zit er maar één drukslang en één terugvoerslang in de tank. Dat zorgt voor een geringe resthoeveelheid in de leidingen.
Zodra de spuitpomp is ingeschakeld, circuleert de spuitvloeistof door de gehele spuitdoppenbuis. Er is dus altijd vloeistof bij de spuitdop. Wanneer de bediener de spuit inschakelt (of een deelbreedte uitschakelt), is er altijd goed gemengde vloeistof beschikbaar.
In plaats van de vloeistof via de circulatieleiding terug in de tank te voeren, wordt hij per driewegkraan naar de drukpomp geleid. Zo stroomt de spuitvloeistof vanaf beide kanten de spuitdoppenbuis in.
Aangekomen op de kopakker wordt de regelkraan omgeschakeld en de inhoud van de recirculatieleiding loopt weer terug in de vloeistoftank. Verder wordt bij de circulatie het drukfilter automatisch gespoeld.
Horsch kiest bovendien voor een pneumatische, afzonderlijke spuitdoppenschakeling en prefereert een spuitdoppenplaatsing op een geringe 25 centimeter onderlinge afstand, waardoor de afstand tot het doeloppervlak kan worden verkleind. Een onderlinge afstand van 50 centimeter is echter ook mogelijk. Bovendien zijn er zowel enkele als dubbele spuitdoppen te monteren.
De spuitboom staat ook een mix van spuitdoppenversies toe, net als de keuze tussen een handmatige of pneumatische spuitdoppenwissel. In dit verband noemen we ook de optionele Auto-Select-regeling. Die kiest volautomatisch de spuitdoppenmaat of spuitdopencombinatie bij gelijktijdige aanpassing van de hoeveelheid.
De GPS- of handmatig gestuurde deelbreedteschakeling van afzonderlijke spuitdoppen of combinaties daarvan (kleinste deelbreedte 50 centimeter) behoort eveneens tot de uitrusting. Hier zijn we echt in het zeer professionele segment beland.
"Duidelijk een high-end-veldspuit"
Tanks: rvs spuitvloeistoftank met 6.000, 7.000 of 8.000 liter nominale inhoud; PE-watertank met 500 l inhoud; tank voor handen wassen 15 l; centrifugaalpomp 1.000 lmin (CCS en CCS Pro), membraanplunjerpomp 400 l/min (Eco).
Boom: stalen frame van 18 tot 42 m, 5- of 7-delig, werkhoogte 30 tot 250 cm; BoomControl-geleiding.
Comfortuitrusting: vulsluis 38 l (optioneel 52 l, rvs); elektrische bediening in CCS Pro-uitvoering; continue binnenreiniging (CCS en CCS Pro) met membraan- plunjerpomp van 128 l/min.
Gewichten & afmetingen: leeggewicht 5.610 – 6.950 kg; transportbreedte 2,55 – 3,00 m; hoogte 3,40 – 3,60 m; spoorbreedte 1,80 – 2,25 m; lengte 8,30 m.
Met de Leeb GS in de CCS Pro-uitvoering speelt Horsch mee in de topklasse van de veldspuiten – en misschien zelfs wel helemaal bovenaan. Argumenten daarvoor zijn de automatische spuitboom-geleiding, de sterke pompen en het strak geordende vulstation plus bedieningsterminal.
Ook moet je de voordelen van een roestvrijstalen tank met zijn gladde oppervlakken niet onderschatten.
Samengevat: het totale concept van de Leeb GS is uiterst geslaagd. Wie vindt dat er teveel elektronica is, kan kiezen voor de ‘light’ uitvoeringen, waarbij je nog steeds het voordeel hebt van de spuitboomgeleiding. Vanzelfsprekend vraagt deze complexe plantenspuit in de topuitrusting een zekere inwerk/gewenningstijd.
+ Zeer goede en rustige spuitboomgeleiding
+ Fuseebesturing met grote stuuruitslag
+ Opgeruimd en goed gestructureerd vulstation
– Bedieningsarmaturen aan de vulsluis niet elektrisch
– Vulsluis zonder beschermrand
Qua terminal kan de klant kiezen tussen de terminals Touch 800 of Touch 1200 van Müller Elektronik, maar je kunt ook andere ISOBUS-terminals gebruiken.
Normaal gesproken levert Müller de bijpassende software voor de terminal, maar Horsch besloot nu eigen programma’s te schrijven. De bedieningsstructuur is goed opgebouwd. Als extra controller kan een multifunctioneel hendel worden aangesloten.
Boomfuncties, deelbreedteschakelingen of de handmatige besturing van de fuseebesturing zijn te selecteren met de joystick. Optioneel kan er een GPS-antenne achterop de veldspuit worden geplaatst.
De zogenaamde NightLight-functie omvat per boomhelft een LED-schijnwerper. De lampen hebben als handige voorziening een geïntegreerde wasinrichting die op de kopakker wordt ingeschakeld.
Opbergvakken links &rechts en een slanghaspel voor het schoonmaken van de buitenkant ronden de optielijst af. Op de afgelopen Agritechnica kondigde Horsch een geïntegreerde bandenspanningsregeling voor de GS-serie aan. Er zijn daarbij twee persluchttanks die via de trekker worden gevuld. De bediening ervan is geheel ondergebracht in de terminal.
Onze testmachine had dankzij de CCS Pro- uitrusting alles aan boord wat Horsch op dat moment kon inbouwen – en wat een veldspuit voor de meest veeleisende klanten nodig heeft. Het belangrijkste kenmerk van de uitvoering is dat de aanzuig- en drukzijden elektrisch worden aangestuurd. Er zijn dus geen mechanische hendels c.q. kranen die moeten worden omgezet.
De centrifugaalpomp voor het spuitsysteem wordt hydraulisch aangedreven via load-sensing. De maximale opbrengst daarvan is 1.000 l/min, waarmee de spuitvloeistoftank behoorlijk snel vol is. Ter beveiliging schakelt de automaat de pomp uit zodra deze loos draait.
Als aanzuighulp voor het vullen van de tank (het watercircuit is geventileerd) en voor de continue binnenkantreiniging is er als extra een membraan-plunjerpomp gemonteerd. Die zit direct onder de watertank, van waaruit hij het water voor de binnenkantreiniging aanzuigt. De maximale opbrengst daarvan is 128 l/min.
Vanuit de cabine kun je met de Horsch-software verschillende reinigings- en spoelprogramma’s kiezen. Tot de verdere kenmerken van de CCS Pro-uitvoering behoren sensoren en een in drie standen instelbare roerinrichting.
Bij het inspoelen is het roersysteem geblokkeerd om het opschuimen van de spuitvloeistof tegen te gaan. In de twee andere varianten wordt het roersysteem handmatig geregeld.
De vereenvoudigde versie van het CCS Pro heet gewoon CCS. Ook deze uitvoering heeft een extra membraanplunjerpomp voor de binnenkantreiniging, die ook vanuit de tractorcabine kan worden gestart, maar hij heeft geen verschillende geautomatiseerde spoelprogramma’s.
Een ander groot verschil: de bediening op de pers- en zuigzijde geschiedt handmatig. En de CCS-versie heeft in plaats van de buitenbedieningsterminal mechanisch te bedienen hendels, met overigens wel een elektrische meter voor het vloeistofpeil. Zo vervallen veel functies die vanaf de buitenterminal kunnen worden geregeld.
Dan is er nog de Eco-versie, die – zoals al uit de naam blijkt – geen continue binnenkantreiniging heeft. In plaats van de centrifugaalpomp heeft deze versie een membraanplunjerpomp met een opbrengst van 400 l/min. Deze wordt mechanisch aangedreven vanaf de aftakas.
Identiek aan de CCS-uitvoering is de handmatige bediening van de zuig- en drukzijde, dus ook met grote hendels op het bedieningspaneel bij het vulstation. Voor alle varianten geldt dat de spuithoeveelheid snelheidsafhankelijk wordt geregeld door de computer. Horsch geeft overigens een werk-snelheid op van 4 tot 20 km/u, onafhankelijk van de uitvoering.
Als de zijdeur van het vulstation wordt geopend, wacht je daar een zeer opgeruimde werkzone. Een grote buitenbedieningsterminal voor alle belangrijke functies van de vulprocedure en de overige instelmogelijkheden is hier goed bereikbaar in geïntegreerd.
Daaronder zitten de 3 inch grote vulaansluitingen. Via gasveren wordt de vulsluis handig omlaag gedraaid en in positie gehouden. Standaard is hij gemaakt van polyethyleen, maar hij kan optioneel worden besteld met rvs-inzetdelen.
Op twee niveaus van de 52 liter grote rvs-bak zitten spoelsproeiers die voor een draaikolk in de sluis zorgen. Daardoor worden granulaten beter gelost. Aan de zijkant zitten de met kleur gemarkeerde bedieningshendels van de sluis. Een lijstje symbolen geeft de functies aan; die symbolen mogen echter best wat groter en duidelijker zijn.
Alle sproeiers in de sluis zijn tegelijk te bedienen en daarbovenop ook het hogedrukpistool. Een metalen la is er voor het opbergen van binders; naar behoefte kun je hem simpelweg opklappen.
De vulsluis is niet begrensd door een rand of richel. Daar waar de sproeiers niet kunnen komen, kan het standaard aanwezige hogedrukpistool worden gebruikt. Rechts buiten de sluis zit het tankje om je handen te wassen, direct bij het aangrenzende bergvak van de zeepdispenser.
Op het akkerbouwbedrijf Funck in Aholming gebruikt Philipp von Trotha een Horsch Leeb GS voor de gewasbescherming. Tot nu toe is hij ingezet op 2.800 hectare tarwe, suikerbieten, mais, koolzaad en soja.
Tot de uitrusting van de 7.000 liter grote veldspuit behoren het CCS Pro en de spuitboomgeleiding BoomControl Pro. Op de 33 meter brede spuitboom bedraagt de spuitdoppenafstand 25 centimeter, met dubbele spuitdoppen.
Philipp over zijn ervaringen ermee: “De fuseebesturing en de spuitboomgeleiding zijn top. Al bij ons vorige model – ook een Leeb GS – waren we zeer onder de indruk van de uitrusting. Vooral voor grote werkbreedten is de BoomControl Pro-variant geschikt. Daarmee kan de spuitboom tot op 30 centimeter boven het gewas worden geleid. Dat is natuurlijk afhankelijk van de spuitdoppen. In het spuitdoppenmenu kun je tot 16 profielen opslaan met elk de bijpassende spuitboomhoogte. Dat werkt in de praktijk heel betrouwbaar. De bediening is in zijn geheel verbeterd. De tuimelschakelaars zijn verdwenen, er is een overzichtelijke bedieningsterminal waarmee je veel kunt regelen vanuit het vulstation: vullen, reinigen, winterklaar maken. De winterklaarmaak-procedure is heel gemakkelijk te activeren, gewoon een druk op een knop en klaar. De inwendige reiniging werkt heel grondig, wat waarschijnlijk ook ligt aan de gladde roestvrijstalen tank. In een paar minuten is de spuit schoon en klaar voor elk willekeurig volgend gewas. Natuurlijk zitten we met de Leeb GS in het topsegment. Het hele systeem en de bedieningsstructuur is zeer complex en vraagt enige routine. Het leren door het veel te doen is het devies, als je deze veldspuit effectief wilt gebruiken.”
Misschien ook interessant?
Nieuws
Er is maar één vraag belangrijk: kunnen onze klanten geld verdienen met deze shovel?
Nieuws
Het Finse AVANT levert al meer dan 30 jaar minishovels van hoge kwaliteit geschikt voor velerlei sectoren zoals agrariërs, manegehouders, stratenmakers, hoveniers, overheidsinstellingen, etc. De compacte knikladers van AVANT zijn dé werkpartner bij uitstek voor zwaar werk op kleine oppervlakten. Het speciale knikdesign en de compacte afmetingen maken dat een AVANT-kniklader op elk terrein uit de voeten kan en dat hij daarenboven eenvoudig getransporteerd kan worden op een aanhanger.
Nieuws
John Deere heeft een nieuwe motor: de JD18X. Deze opmerkelijke krachtbron debuteert in de grootste hakselaarserie van de Amerikaanse fabrikant. Op papier ziet de vermogensafgifte er veelbelovend uit; we hebben getest of hij dat in de praktijk ook waarmaakt.