Leestijd: 3 minuten

Een verreiker van Manitou voor de agrarische sector | Vanwege de belastingen waaraan verreikers in de landbouw worden blootgesteld, zijn er hier eigenlijk alleen speciaal voor dat doel  ontwikkelde machines geschikt.
Wij reden de MLT 845 van Manitou.

De-rode-buffel-van-Manitou-Agri-Trader-Test-Jaarboek-2.jpg

In de landbouw zijn veel gebruiksmogelijkheden voor verreikers. Er kan voeder mee geschept worden, hooi en stro mee gestapeld worden, er kan mee gemest worden en ze worden in meer en meer biogasinstallaties gebruikt.

Vroeger waren landbouwers de gewaardeerde afnemers van gebruikte verreikers uit de bouw en industrie. Tegenwoordig worden er meestal nieuwe machines, meest veelzijdige verreikers, gekocht. Waar eerst de lage aanschafprijs het belangrijkst was, daar wordt nu gekozen voor kracht, robuustheid en veelzijdige inzetbaarheid.

Bij Manitou dealer Jan Smedes is een MLT 845/120 H verkocht aan de eigenaar van een 250 kW biogasinstallatie. Naast het dagelijks vullen met kuilvoer wordt de machine gebruikt voor algemene doeleinden, en ook voor het met maïs en gras vullen van de silo. Zo is de lader 365 dagen per jaar altijd wel een paar uur aan het werk.

De robuustheid van de machine was een belangrijke factor voor de aanschaf. Die valt al op bij het bekijken van de chassismaten, de assen en de uitleggers.

Als 4,5 tons lader met een hefhoogte van 7,55 m weegt de MLT een indrukwekkende 8.870 kg. Met een grijpschop van Kock & Sohn weegt de machine zelfs 10.180 kg. Duidelijk dat dit zijn gevolgen heeft voor zijn levensduur.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Daarbij ontbreekt het de verreiker helemaal niet aan kracht. Sinds kort rust Manitou dit type uit met een 121 pk sterke viercilindermotor van Mercedes. Ten opzichte van de vroegere Perkins krachtbron is die meer dan 20% sterker.

In de landbouw hebben machines met een hydrostatische aandrijving de voorkeur. Ook bij onze testkandidaat kon die zijn voordelen uitspelen: Bij elke vulgang moesten we een helling op rijden.

In tegenstelling tot bij een automatische transmissie staat een hydrostatisch aangedreven machine gewoon stil als het gas wordt los gelaten. Bovendien treedt er ook bij subtiel laadwerk geen storende schakelruk op. Bij een silo lengte van meer dan 70m en een afstand van ettelijke honderden meters naar de hulpsilo waren we erg blij met de twee versnellingen die zich eenvoudig en comfortabel per joystick lieten bedienen. Voor wat betreft de schakeltijden van de hydraulische functies en het hef- en kantelvermogen waren we meer dan tevreden met de MLT 845. Dat kwam door de load sensing pomp met zijn vermogen van 150 l-min bij een druk van 270 bar.

De-rode-buffel-van-Manitou-Agri-Trader-Test-Jaarboek-3.jpg

De JMS joystick vraagt niet veel gewenning.

De cabine is uitgesproken ruim. Na een korte gewenningsperiode kwamen we goed uit de voeten met de JSM joystick. De functies (inclusief het van rijrichting veranderen) met de rechterhand te bedienen. De linkerhand kan aan het stuurwiel blijven. Ofschoon eigenlijk `slechts ´als ´Classic´ variant besteld was onze testkandidaat uitgesproken goed uitgerust.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De automatische keerkoeler is standaard, net als de goede audioset. Die keerkoeler is zeker bij het in silo brengen van maïs belangrijk, omdat er daarbij vaak bladeren worden vastgezogen tegen het koelrooster. Dat kan tot koelingproblemen leiden.

De standaard, mechanisch verstelbare bestuurdersstoel was vervangen door een luchtgeveerd exemplaar van Grammer. Een feitelijk onmisbaarheid is het optionele snel sper systeem van de hydraulische leidingen als er gereedschap moet worden gewisseld. Bovendien heeft de dealer een centraal smeersysteem ingebouwd.

De-rode-buffel-van-Manitou-Agri-Trader-Test-Jaarboek-1.jpg

Maar weer terug naar de ergonomie: de instap ligt relatief hoog. Door die hoge zitpositie is het overzicht goed. De hoeken van de machine worden door de banden begrensd. De geringe geluidsbelasting in de cabine was opvallend.

Tweedehands verreikers van Manitou te koop

Technische gegevens Manitou MLT 845-120 H

Draag/break out kracht 4.500 kg/ 6.650 daN
Hefhoogte 7,55 m
Motorvermogen 90 kW (121 pk) bij 2.250 tpm
Max. Koppel 470 Nm bij 1.600 tpm
Hydraulica 150 lmin, 270 bar
L x B x H 5.229 x 2.580 x 2.420 mm
Max. snelh. 30 km/u
Gewicht (met vork) 8.870 kg

Samenvatting

De Manitou MLT 845-120 is een ideale verreiker voor de stevige aanpak in de landbouw. Hij is uiterst solide en krachtig, maar zeker niet lomp. De hoge zitpositie in de ruime cabine zorgt voor een goed zicht rondom.

De-rode-buffel-van-Manitou-Agri-Trader-Test-Jaarboek-10.jpg

Het zicht rond om, ook naar rechts achter, is goed.

Algemene informatie

De MLT 845 van Manitou is een speciaal voor landbouwinzet gemaakte verreiker. Naast de geteste versie met hydrostatische aandrijving is er ook de MLT 845-120 met een koppelomvormer en Powershuttle. Er zijn drie uitvoeringsvarianten (Classic, Premium en Elite) en een omvangrijk programma aan toebehoren.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.