Leestijd: 9 minuten

Met de Horsch Joker HD kan er tot meer dan 15 cm diep gewerkt worden en in het veld rijdt hij niet op zijn banden. We hebben de nieuwe zwaargewicht van de Schwandorfers in Sachsen aan de tanden gevoeld.

De Horsch Joker HD is een compacte zwaargewicht - werktest (12)

Het duurde lang voordat Horsch zich met korte schijveneggen ging bemoeien. Ze begonnen er pas in 2007 mee, lang nadat de trend al geen mode verschijnsel was gebleken. De late instap in deze markt leidde echter al snel tot succes, en zo is de Joker serie een niet meer weg te denken deel van het productaanbod van de mensen uit Schwandorf geworden. In 2013 stelde het bedrijf de nieuwe Joker HD voor. Bijzonderheden daarvan zijn, naast het geïntegreerde uitklapbare wielstel, de grote schijven met een diameter van 62 cm. Op een zwaar perceel in Sachsen-Anhalt hebben we gekeken wat de 7,5 m brede versie in zijn mars had.

Tot 15 cm werkdiepte

Als het op arbeidsintensiteit en gewicht gaat, dan zet de Horsch Joker HD de topwaardes binnen de Horsch korte schijvenvloot neer. Met de maar liefst 62 cm grote schijven zou er volgens Horsch tot 15 cm diep gewerkt kunnen worden. Met nagelnieuwe schijven en onder gunstige omstandigheden zit er zelfs nog meer in, hoewel er dan beter een cultivator gebruikt kan worden. Die vraagt ook minder trekkracht.

De 6 mm dikke schijven zijn conisch gevormd en moeten daardoor ook bij toenemende slijtage een gelijk blijvende hoek van 16° houden. Met de erg grove vertanding is er voor een goede eigen aandrijving van de schijven gezorgd. Bovendien is ermee over korrelmais stoppelvelden en over stromatten te rijden.

De afstand tussen de rijen schijven is met 130 cm groot. Zo blijft er  voldoende doorvoer en werpt de eerste rij schijven minder materiaal in de tweede. Daarbij zijn de schijven, zoals ook bij de andere Horsch modellen, paarsgewijs op één drager aangebracht. Ook dat geeft meer open ruimte waardoor verstoppingen voorkomen worden. De bodemaanpassing in vergelijk met separaat opgehangen schijven is naar onze ervaring niet slechter.

Bij de stoppelbewerking op zware, leemhoudende grond waren we blij verrast door de goede verkruimeling door de grote schijven. Om dat te bereiken moet er wel 12 km/u of sneller gereden worden. Zelfs bij een werkdiepte van maar 4 cm werd de bodem over het hele oppervlak bewerkt. Het mengen en egaliseren waren op deze werkdiepte ook al goed. Zelfs op een erg zompige, zachte ondergrond.

Met de Joker HD hebben we tijdens onze test ongeveer 1.500 ha bewerkt en dat resulteerde in resterende schijfdiameters van 60 cm (er was dus 2 cm afgesleten). Dat is niet buitengewoon veel slijtage, maar kan in praktijk van onze ervaringen afwijken.

De Horsch Joker HD is een compacte zwaargewicht - werktest (1)

Een blik op de disselcilinder voor het evenwijdig heffen aan de kopakker. De kogelkraan is nodig om de zijpackers voor het transport in te klappen.

80 mm lagers

Bij korte schijveneggen is het gebruik van zelfsmerende lagers vanzelfsprekend. Bij de Joker HD zijn dat dubbel rijïge kegellagers. In de praktijk zijn er wat kritische geluiden over hun  onderhoudsvrijheid, maar bij bodembewerkingsmachines van dit formaat, die jaarlijks vaak meerdere duizenden ha. oppervlakte bewerken, zijn ze onontbeerlijk.

Met een buitendiameter van 80- en een binnendiameter van 40 mm zijn de lagers van de Joker HD groter en stabieler dan die van de Joker RT (70-30 mm). En dat moet ook. Want door de grotere gewichtsbelasting en werkdiepte worden de assen en lagerswezenlijk zwaarder belast.

Een dikke 1.000 kg/m weegt de Horsch Joker HD

Zoals gezegd weegt de Joker HD veel. En dat is nodig ook, om onder ongunstige omstandigheden op diepte te kunnen werken of zelfs in de bodem te kunnen inlopen. Met een gewicht van ongeveer 7,3 ton bij een werkbreedte van 7,5 m levert dat gewicht krap een ton druk per strekkende meter op.

Ter vergelijking: Bij de Joker CT en RT (met een lichtere Rollflex packer) zijn dat 560- respectievelijk tot krap 800 kg/m. Daarmee moet rekening gehouden worden bij de keuze van de trekker en aanvullende machines. Maar daarover later meer.

Anders dan de twee lichtere bouwseries, heeft de HD een massieve langsdrager als ruggengraat. Die garandeert sterkte en stabiliteit. De door de grote werkdiepte en de, vaak wat lompe, inzet achter zware rupstrekkers optredende lengte- en zijkrachten vragen immers om een stevige body. De schijfelementen zijn overigens gemonteerd op een tweedelig frame.  Andere fabrikanten leveren daar gedeeltelijk een driedelige versie, waarmee er zeker een wat betere aanpassing aan de bodemcontouren mogelijk is. Daar tegenover staat dat de Joker HD duidelijk beter egaliseert, wat bij de ontwikkeling van de machine op de lijst van eisen stond.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een zwenkbaar wielstel

Een bijzonderheid van de Joker HD is het geïntegreerde, zwenkbare wielstel. Ten gunste van een compactere bouw is er afgezien van een vast gemonteerd stel wielen. Maar een achterlopende transportas had weer een verlenging van de langs traverse nodig gemaakt. Dus koos men voor een andere oplossing. Op de akker wordt de Horsch Joker HD namelijk helemaal zonder wielondersteuning, dus uitsluitend op de wals gereden, ook aan de kopakker. En dat werkt zo: Bij het overgaan van de transport- naar de arbeidsstand, worden eerst de twee vleugelementen hydraulisch uitgeklapt. Daarna komt het zwenken van het wielstel. Daarbij wordt het middelste wals segment en het wielstel om een dwars op de rijrichting staand scharnierpunt gedraaid, zodat de wals in zijn arbeidspositie komt en het wielstel als een soort ballast boven de wals hangt.

Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen. Zo kan de wals tijdens het werk niet met het wielstel ontlast worden, zoals bij het doorrijden van natte gedeeltes. De dubbele RollPack wals graaft zich alleen onder extreme omstandigheden in, maar dan kan hij een aanzienlijke stuwwal opdrukken. Dat vereist dan weer extra trekkracht. Met de Joker HD moet je dan letterlijk de berg overwinnen.

Wat goed is, is dat het wielstel in de transportstand ver naar achteren zit. Dat geeft voldoende druk op de dissel. De erg brede as heeft ook een positief resultaat op de wegligging. Op de akker geeft het ‘rijden op de wals’ het voordeel dat de uitgeklapte Joker, vooral onder grote werkbreedte, in de buurt van de kopakker niet gaat schudden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een flexibele packer

Waar er voor de Joker CT en RT een groot aanbod aan walsen is, levert Horsch de HD uitsluitend met een dubbele RollPack wals. Dat gaat dan over een open wals met U-profielen, waarvan de ringen in elkaar grijpen en die daardoor (ook  zonder afstrijkers) zelfreinigend zijn. Deze opzet zal veel van u al bekend zijn van andere leveranciers.

De voordelen van deze wals zijn de eenvoudige constructie, de ongevoeligheid voor stenen en het geringe gevraagde trekvermogen op verschillende bodemsoorten. Alleen erg extreme omstandigheden kunnen in combinatie met een erg natte bodem teveel zijn voor deze wals. De verdichting van de diepere bodemlagen is goed, aan de oppervlakte blijft de bodem opname netjes open.

Wie na deze voorbewerking dus wil zaaien moet de bodem zich laten zetten of een triltandcultivator met voorlopende packerringen gebruiken. Het naverkruimelingseffect op een zware, droge bodem is bij de dubbele RollPack wals niet zo goed als bij een gesloten, zware stalen packer. Ook wanneer de schouders bij een natte ondergrond vollopen met grond heeft de verkruimeling zijn beperkingen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hydraulische diepte geleiding

De Joker HD wordt met een gever-nemer systeem hydraulisch in diepte gevarieerd. Aan de achterkant van de wals worden de bekende steekclips gebruikt, die als dieptebegrenzers werken. Door de tweevoudige opklap van het frame hoeven er achter maar clips opgestoken te worden aan vier cilinders.

Aan de voorkant gaat de dieptegeleiding via twee steunwielen, die  mechanisch ingesteld worden en ook weer door opsteekclips in hun werkslag beperkt. Om voor voldoende grondspeling aan de kopakker te zorgen, wordt de dissel hydraulisch met een disselcilinder bestuurd. Die zorgt er voor dat de Joker ongeveer evenwijdig wordt getild en ingezet wordt.

Meer wetenswaardigs:

Horsch geeft de transporthoogte van de Joker HD aan met precies 4 m. Na het samenklappen moet het wielstel nogmaals lager gezet worden, om die hoogte te bereiken. Daarvoor zijn er twee dubbelwerkende hydraulische cilinders gemonteerd. Om onder de 3 m transportbreedte te komen moet er na het opklappen van de zijdelen ook nog de buitenste wals segmenten naar binnen gebracht worden. Daarvoor moet er een kogelkraan op de dissel omgezet worden, die de middelste wals voor dit proces tegenhoudt.

De Horsch Joker HD is een compacte zwaargewicht - werktest (11)

Om over te gaan naar de transportpositie worden het wielstel en de middelste wals gedraaid.

Technische gegevens

Schijven: 58 schijven met een doorsnee van 620 mm. Grof vertand, conisch gevormd en met een invalshoek van 17 °, paarsgewijs gemonteerd op één drager, overbelastingbeveiliging door rubber elementen.

Wals: Dubbele RollPack wals met U profielen, niet pendelend, 55 cm doorsnede

Instelling: Hydraulische werkdiepte verstelling met opsteekclips als dieptebegrenzing, de randschijven zijn met gereedschap verstelbaar

Maten en gewichten: werkbreedte 7,5 m, transportbreedte (met ingeschoven zij-packers) 3,0 m, transporthoogte 4,0 m, Inzet gewicht 7.300 kg

Gevraagd trekker vermogen: Voor stoppelbewerking 220 kW/300 pk, middendiep tot diep naar gelang de bodem 301 kW/410 pk-368 kW/500 pk

Bekijk de Horsch Joker op Agri Trader

Uit de praktijk: De landbouw coöperatie Burgholzen e.G.

De Horsch Joker HD is een compacte zwaargewicht - werktest (13)De landbouw coöperatie Burgholzen e.G met een akkergebied van 1.950 ha. in het zuiden van Sachsen-Anhalt besloot in augustus 2013 tot de aanschaf van een Horsch Joker 8 HD. Met de tot dan gebruikte korte schijveneg was men niet helemaal tevreden, omdat die vaak in het midden dieper werkte dan aan de flanken. Vanwege de ondergrond met in doorsnee 54 bodempunten en een hoog leem aandeel in het doorsneden terrein wordt de Joker HD overwegend gereden in combinatie met de Challenger 875B van bestuurder Rono Röse.

Daarover vertelt bedrijfsleider Dr. Jürgen Stieberitz: “We zijn erg tevreden met de resultaten van de Joker 8 HD. Tot nu toe zijn er nog geen problemen geweest. De inloop in de bodem is erg goed, net als de arbeidskwaliteit die over de hele werkbreedte erg gelijkmatig is. We gebruiken de machine bijna uitsluitend voor de stoppelbewerking.” In het seizoen 2013 heeft de Joker 8 HD zich probleemloos door ongeveer 1.500 ha gewerkt.

De verkruimeling is door de grote schijven wat grover dan bij onze vorige korte schijveneg, maar de dubbele wals maakt het meeste weer goed klein. Met de wals zijn we ook verder tevreden, hij zorgt voor een erg goede naverdichting. En als hij eens vol loopt, dan is dat een goede indicatie het werk even te laten voor wat het is.

De omstandigheden zijn dan te zwaar voor een goede bewerking. De instelling van de werkdiepte met de clips is eenvoudig en snel. Op onze percelen met een hoog leem bestanddeel hebben we veel trekkracht nodig. We hebben de joker 8 HD kort achter een Fendt 936 Vario gebruikt, die het op de vlakte met een 7,5 m brede machine wel deed. Maar als er maar een beetje helling is kunnen we niet meer om de grotere trekkracht van onze rupstrekker heen.

Onze samenvatting

De Joker HD is een zware en solide gemaakte korte schijveneg voor werkdieptes van 15 cm en meer (als de omstandigheden ideaal zijn) Ook bij een vlakke instelling is het resultaat ondanks de groeve vertanding zeer goed. De menging en egalisatie waren bij onze test voorbeeldig.

De verkruimeling op zware ondergrond is wat minder vanwege de grote diameter van de schijven. Door de dubbele RollPacker kan die optimale kruimel verkleining ook niet gebeuren. Daar tegenover staat dat de wals zo ongeveer op alle locaties goed inzetbaar is waarbij het oppervlak los en open achter blijft.

 

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.