Leestijd: 9 minuten

Agri Trader bezoekt Heusdens Schäffer | Heusdens NV is een technische handelsonderneming met hoofdvestiging gelegen op het Brustem Bedrijven Park in Sint Truiden. De onderneming werd in 1983 opgericht door broer en zus Luc en Myriam Heusdens, waarbij men anno 2017 ruim 30 medewerkers in dienst heeft. De sleutel tot het zakelijke succes is de verwerving geweest van het exclusieve importeurschap voor België van het merk Schäffer.

De combi van Duitse Gruendlichkeit en focus op service staan garant voor succes - Agri Trader test - (3)

Het Duitse Schäffer heeft een uitgebreid leveringsprogramma van 34 verschillende knikladers, wielladers en telescoopladers die qua eigen gewicht uiteenlopen van 1,5 tot 14 ton. Maar waar staat het merk Schäffer precies voor? Directeur Luc Heusdens vertelt: ”Het merk staat echt voor Duitse gründlichkeit, dat wil zeggen dat de machines zeer degelijk zijn gebouwd. Je kunt zeggen dat ze vrij sober zijn uitgevoerd, de functionaliteit is belangrijker dan ‘gelikt’ design. Maar de productkwaliteit is erg goed. Schäffer maakt uitsluitend gebruik van kwaliteitscomponenten van gekende firma’s. Zo gebruikt men Schäffer assen, Kubota en Deutz motoren, hydrauliek van Rexroth, de assen zijn afkomstig van ZF en van Schäffer zelf. Dit is afhankelijk van het specifieke type. Zeker noemenswaardig is het gepatenteerde onderhoudsvrije Schäffer kniksysteem. En vanaf het type 2028 maakt men gebruik van de praktisch onverslijtbare oliebad lammellenremmen”.

De combi van Duitse Gruendlichkeit en focus op service staan garant voor succes - Agri Trader test - (1)

Het eerste wat opvalt als je bij het familiebedrijf arriveert is de georganiseerde, professionele uitstraling en de uitgestrektheid van het 30.000 m2 grote terrein. Heusdens heeft vier eigen vertegenwoordigers in dienst die zorgen voor de directe verkoop over heel België. De verdere distributie vindt plaats via een netwerk van verschillende dealers die zorgen voor een perfecte landelijke dekking.

De verkoop van een nieuwe Schäffer machine wordt vaak vooraf gegaan door een demonstratie op het terrein van Heusdens of op een eigen locatie. Zo kan de potentiële klant zelf testen welke machine het beste bij hem past. Daarom is er permanent een uitgebreide vloot van 50 demomachines beschikbaar in diverse tonnages en uitvoeringen.

Naast de verkoop van nieuwe Schäffer laders heeft Heusdens een uitgebreid aanbod gebruikte machines van verschillende merken op voorraad. Ook produceert en verkoopt men diverse aanbouwdelen zoals bijvoorbeeld balenklemmen, grondbakken, strovorken en bakkenklemmen. Deze zijn vaak direct uit voorraad leverbaar.

De combi van Duitse Gruendlichkeit en focus op service staan garant voor succes - Agri Trader test - (2)

Heusdens is ook verdeler van Emily veevoederbakken alsook alle toebehoren voor telescoopladers zoals balenafrollers en balenstroblazers. Tevens laat Heusdens ook vele aanbouwdelen zelf produceren volgens hun ervaring om zo het perfecte accessoire te kunnen aanbieden.

Een constante focus op serviceverlening is cruciaal geweest voor het succes van Heusdens NV. Luc Heusdens: “Iedereen kan een kniklader verkopen, maar wij gaan veel verder. Onze eigen servicedienst en die van onze dealers staat namelijk zeven dagen per week paraat om klanten te helpen. Onze zes servicewagens rijden rond in heel België om onderhoud en reparaties uit te voeren binnen maximaal 24 uur na de oproep”.

Naast deze serviceverlening op locatie worden veel herstellingen verricht in de compleet uitgeruste werkplaatsen in Sint Truiden. Heusdens heeft op het eigen terrein alle aanvullende faciliteiten aanwezig zoals een eigen constructieafdeling, een professionele wasplaats en een spuiterij.

De combi van Duitse Gruendlichkeit en focus op service staan garant voor succes - Agri Trader test - (8)

Bijzondere aandacht gaat uit naar de uitgebreide onderdelenvoorraad van Heusdens. Het gaat hier uiteraard om originele en goedgekeurde Schäffer onderdelen.

Luc Heusdens licht toe: ”Wij hebben recent vijf telescoopladers verkocht aan een gemeente waarbij er grote spoed zat op de levertijd. Ons onderdelen compartiment heeft hier zijn onschatbare waarde bewezen en samen met het doorzettingsvermogen en de knowhow van ons hele team hebben we de bestelling in recordtempo kunnen verwezenlijken. Resultaat: onze klant had de machines tijdig aan het werk en was tevreden”.

Rode of gele machine?

En tevreden klanten, daar doen Luc en Myriam Heusdens het allemaal voor. Ze geven met gepaste trots aan dat men inmiddels meer dan 6000 klanten bedient. Deze klantengroep is zeer divers qua branche en toepassingsgebied van de machines. Daar speelt Heusdens uitstekend op in met het Schäffer leveringsprogramma, dat verdeelt is in twee productlijnen.

Zo richt men zich met de rode lijn machines op de landbouw. Voorbeelden van klanten in dit segment zijn bedrijven actief in de rundveeteelt, varkensteelt en pluimveeteelt. Ook heeft Heusdens een groot aantal klanten in de paardenwereld zoals fokkers en diverse manéges.

De gele lijn machines is gericht op klanten in de industrie. Hier hebben we het over recyclingbedrijven, hoveniers, tuinaanleggers, loonwerkers, gemeenten, industriële bedrijven, aannemers en bedrijven actief in de bosbouw.

Naast bedrijven mag Heusdens ook diverse particulieren tot haar klantengroep rekenen. Zij gebruiken de Schäffer machines meestal om (grote) domeinen en landgoederen te onderhouden. Het onderscheid tussen de machines gericht op de landbouw en industrie uit zich naast de kleurstelling ook in de typebenaming.
De landbouwlijn bestaat uit de volgende drie subreeksen: de compacte klasse knikladers 2020 t/m 4250, de wielladers met Z kinematiek 4350Z t/m 8600Z en de telescoopladers 2345T t/m 9660T.
De industrielijn bestaat uit twee subreeksen: de compacte klasse knikladers 2428 t/m 8600Z en de telescoopladers 2345T t/m 9660T.

De combi van Duitse Gruendlichkeit en focus op service staan garant voor succes - Agri Trader test - (5)

Wat is nu exact het technische onderscheid tussen de twee productlijnen? Verkoper Nicolas Daenen legt uit: “De industriemachines zijn een stuk zwaarder uitgevoerd. Ze hebben standaard een bodemplaat ter bescherming van de componenten, hebben zwaarder uitgevoerde cilinders en bij de uitvoering van het chassis is zwaarder plaatstaal gebruikt (0,5 cm dikker). Alle types van de landbouw en industrielijn zijn ook leverbaar als zogenaamde SLT variant. SLT is een afkorting van Schäffer Lade Tief. Dit betekent qua opbouw van de lader dat de zitting, het chassis en het dak lager zijn gemaakt”. Resultaat is in totaliteit een compactere machine die uitstekend kan werken in de krappe ruimte en erg wendbaar is. Het lage zwaartepunt van de SLT machines resulteert in een nog hogere kiplast en betere stabiliteit.

Het Agri Trader team gaat werken met de Schäffer 3450S

Dit is met een eigen gewicht van 3,1 ton het grootste type uit de reguliere industriële lijn knikladers. Dit exemplaar is uitgevoerd met een veiligheidsdak en veiligheidsdeuren. Tegen meerprijs is er echter ook een cabineversie beschikbaar.

Maken we eerst een rondje om de machine met de kenmerkende gele kleurstelling. We zien allereerst de door Heusdens zelf geconstrueerde slotenbak en daarachter het hefframe met aansluitingen voor hydraulisch aangestuurde aanbouwdelen.

Meest in het oog springend is de flink gedimensioneerde hydraulische hefcilinder. Deze is standaard voorzien van kogelscharnierogen om slijtage te voorkomen als gevolg van torsie. Verder bekijken we het keurige leidingwerk van de hydraulische snelwissel.

De combi van Duitse Gruendlichkeit en focus op service staan garant voor succes - Agri Trader test - (4)

De testmachine is voorzien van AS-profiel tractie banden in de maat 480/45-17, de voorbanden zijn voorzien van stevige spatborden. De standaard verlichting aan de voorzijde van de kniklader bestaat uit één halogeen verstraler.

Lopen we verder naar de linkerzijde, zien we ter hoogte van het hefframe de afsluitbare tankdop voor het bijvullen van de brandstof. Centrum van de machine is het robuust uitgevoerde en onderhoudsvrije knik-pendelscharnier, dat door Schäffer is gepatenteerd.

Aan de achterzijde is de motorkap voorzien van twee handgrepen met daarboven de naar achteren gerichte uitlaat. Daaronder het contragewicht voorzien van trekhaak.

Tot slot lopen we door aan de rechterzijde waar we ter hoogte van het hefframe de standaard opbergkist zien, deze biedt voldoende ruimte voor het bewaren van gereedschappen maar ook bijvoorbeeld de vetspuit.

Machinist Jan-Jacob Bles ziet de machine en vertelt over zijn eerste indruk: “Ik heb regelmatig gewerkt met de rode Schäffer knikladers uit de agrarische lijn. Die bevallen me altijd goed, dus ik ben benieuwd naar mijn ervaring met deze industriemachine. Het ziet er allemaal erg degelijk en goed uit qua product, de kwaliteit straalt ervan af. Schäffer is natuurlijk ook echt een A-merk”.

Jan-Jacob stapt op de goed gepositioneerde treeplank en licht verder toe: “Een mini shovel moet je makkelijk op- en af- kunnen stappen, dat is zeker bij deze machine het geval. De toegangsdeuren zijn een soort van metalen frame die als een veiligheidskooi om je heen zit. Je doet de deuren open en omhoog dus als je uitstapt kan dat prima in situaties waar er weinig ruimte is zoals vlak langs een muurtje”.

De stoel is op gewicht en lengte instelbaar en zit goed. De instap gaat mede zo gemakkelijk door de aanwezigheid van een verstelbare stuurkolom.

Aan de rechterzijde op de stuurkolom bevinden zich het contactslot en het zekeringskastje. Aan de rechterzijde van de stoel bevindt zich de joystick voor de bediening van het laadframe met bovenop een schuifje voor keuze van de rijrichting. Links op de stick ter hoogte van de duim bevindt zich een schuifje voor keuze van de rijsnelheid.

De combi van Duitse Gruendlichkeit en focus op service staan garant voor succes - Agri Trader test - (6)

Achter de joystick bevindt zich nog kleine bedieningshendel voor aansturing van de extra hydraulische functie.

Verder aan de linkerzijde van de stoel bevindt zich de handrem. Achter het stuur zien we het eenvoudige dashboard waarop alle benodigde informatie is af te lezen. Zo zien we een toerenteller, brandstofmeter en temperatuurmeter. Onder het dashboard bevinden zich een aantal tuimelschakelaars voor de bediening van de verlichting, zwaailamp en activering van de zweefstand van het frame.

Jan-Jacob bekijkt het zicht naar voren toe en legt uit: ”Het laadframe van deze Schäffer heeft een relatief smalle bouw omdat hij maar met één cilinder is uitgevoerd. Gevolg is dat je een goed zicht hebt op je werk en het aangehangen aanbouwdeel“.

De combi van Duitse Gruendlichkeit en focus op service staan garant voor succes - Agri Trader test - (7)

Visueel en functioneel ziet het er allemaal goed uit, nu eens kijken hoe dit functioneert in de praktijk.

Jan-Jacob start de 4 cilinder Kubota motor die een vermogen heeft van 50 PK. Veiligheid is ook in deze klasse machines een belangrijk issue, daarom kan de machinist de Schäffer pas starten als de handrem is aangetrokken en de versnelling in neutraal staat.

De grondbak wordt gemakkelijk aangekoppeld met het hydraulische snelwisselsysteem. Jan-Jacob geeft verder zijn ervaringen weer: “Je merkt meteen dat de machine lekker rijdt omdat deze heel stabiel is. Juist omdat deze 3450S niet enorm snel optrekt is hij heel beheersbaar wat een veilig gevoel geeft. De Schäffer assen sperren zich automatisch en de kracht van de hydrostatische aandrijving wordt omgezet in een uitstekende duwkracht. Deze kracht is ook al bij weinig vermogen beschikbaar zodat je als machinist eigenlijk altijd maximaal volle bakken pakt”.

Een belangrijke reden van de stabiliteit is natuurlijk het kniksysteem dat de machine stug en heel star maakt, waardoor het gevaar op kiepen minimaal is. Jan-Jacob: “Door de stevige uitvoering van de cilinders en het frame voel je je als machinist altijd zeker. De degelijke bouw zorgt voor vertrouwen. Je kunt gewoon snel en krachtig werken met een groot gemak. En met een hefhoogte van meer dan 2,5 meter heeft de 3450S een grote reikwijdte om bijvoorbeeld vrachtwagens te laden en te lossen”.

De combi van Duitse Gruendlichkeit en focus op service staan garant voor succes - Agri Trader test - (10)

Na het schuiven en laden koppelen we ook nog even een palletframe aan. Zo willen we door het verplaatsen van een volle pallet stenen nogmaals kijken naar de stabiliteit en het algemene gedrag van de kniklader bij zware last. Jan-Jacob vertelt over zijn bevindingen: “De machine gaat niet zwabberen maar blijft stabiel en stug, ook kan je nog een flinke rijsnelheid behalen zonder een onveilig gevoel te krijgen”.

De combi van Duitse Gruendlichkeit en focus op service staan garant voor succes - Agri Trader test - (9)

Na het werken met de kniklader geven we nog aandacht aan de service-vriendelijkheid. We openen de motorkap en klappen de stoel naar voren voor extra ruimte. Alle servicepunten zijn goed bereikbaar en bijvoorbeeld het vervangen van vloeistoffen of filters gaat gemakkelijk.

Conclusie van het Agri Trader testteam is dat de industrielijn van Schäffer in het algemeen en de 3450S in het bijzonder krachtige en stabiele knikladers zijn om mee te werken. Hun Duitse herkomst is duidelijk te zien aan de degelijke bouwwijze en de intuïtieve bediening. Tezamen met de professionele service van Heusdens zorgt dit logischerwijs voor duizenden tevreden klanten in heel België.