Leestijd: 8 minuten

De eerste verreiker van Fendt zal de markt niet stormenderhand veroveren, maar op bepaalde boerenbedrijven zal hij precies passen. En hij is slechts de voorbode van wat nog komen gaat.

Eerste Fendt verreiker - de Cargo T955 - Agri Trader Test Jaarboek (a) (1000)

De Cummins-motor en de Bosch-hydrauliek gingen ook in de grindopslag niet door de knieën.r

De Fendt Cargo T955 ziet er meteen al indrukwekkend uit. Je moet hem echter niet puur op zijn looks beoordelen. Twee van zijn grootste troefkaarten zijn in de eerste twee maanden van zijn bestaan een beetje ondergesneeuwd.

Ten eerste combineert hij de hefvermogen van een wiellader met de manoeuvreerbaarheid van sommige shoveltjes.

Hij kan 5,5 ton tillen, tot 8,5 meter hoog stapelen, is daarbij smaller dan 2,5 meter en heeft een buitenste draaicirkel van minder dan vier meter met de 460mm-standaardbanden.

Ten tweede maakt hij lange werkdagen draaglijker, omdat de hefarm die de cabine lift, deze ook afveert. Dat merkten we bij een sprintje met 40 km/u over een hobbelige veldweg.

Kijk je voor het eerst naar deze lader, dan vallen meteen de dikke staalplaten op. De hefarm is gemaakt van 10 millimeter dik staal in een basisbehuizing van 8 millimeter dik staal. De hefcilinder zit precies in het midden, om torsiekrachten te vermijden; die zouden het materiaal in de loop der jaren extra belasten.

Eerste Fendt verreiker - de Cargo T955 - Agri Trader Test Jaarboek (9) (1000)

Is de Cargo T955 de voorbode van meer laders in Fendt-kleuren?

Het geheim onthuld van de Cargo T955

Het is tijd dat de Cargo zijn geheim prijsgeeft. Hij is eigenlijk geen Fendt. In werkelijkheid staan we hier voor de 355E van de Beierse firma Sennebogen. De  machine is al jaren in gebruik in havens, stortplaatsen en andere industrieën met echte heavy-duty-eisen.

En dat zie je. Wat de Cargo T in de komende jaren eventueel ook aan zwakke punten zou kunnen blijken te hebben – levensduur zal er niet eentje van zijn.

Nu laat Sennebogen de 355E dus ook in ‘natuurgroen’ spuiten. Het bedrijf uit Straubing (ten noordoosten van Müchen) hoopt op deze manier ook in de landbouwsector voet aan de grond te krijgen. Fendt blijft voor wat betreft het verkoopsucces realistisch. Deze eveneens in Beieren (maar dan ten zuidwesten van München, in Marktoberdorf) gevestigde firma rekent voor heel 2021 op 30 verkochte eenheden in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanië. Maar zo kan Fendt wel in een nieuw segment stappen zonder een cent in ontwikkeling gestoken te hebben.

Cummins-motor

Een lang leven is ook wat we van de motor mogen verwachten. De Cargo is momenteel de enige Fendt-machine met een Cummins-motor.

De 4,5-liter-viercilinder-dieselmotor levert een nominaal vermogen van 167 pk en zit dwarsgeplaatst onder de kap. Dat geeft veel ruimte voor lucht voor het radiateurpakket en dat maakt het de ventilator wat gemakkelijker. Optioneel kan hij ook ‘achteruit’ draaien, om stof of hooi van de motorkap af te blazen.

Eerste Fendt verreiker - de Cargo T955 - Agri Trader Test Jaarboek (5) (1000)

De omkeerventilator blaast bij behoefte het luchtrooster schoon.

Fendt-fans moeten bij de eerste keer dat ze in de cabine stappen waarschijnlijk wel even slikken. Sennebogen heeft hem vooral technisch vormgegeven. Alles functioneert, maar het wow-effect ontbreekt.

Fendt heeft de sporen van de Sennenbogen-ingenieurs niet uitgewist, en het stalen frame niet bekleed. Onze ontnuchtering maakt tijdens het werken echter snel plaats voor plezier.

Eerst reden we met de Cargo in een grindopslag, waar we zijn horizontale drukkracht van 85 kN (anders gezegd een kleine 8,5 ton) en de hefvermogen van 4,85 ton bij 8,5 meter hoogte konden ervaren. Daarbij heeft de Cargo een troef achter de hand, respectievelijk de arm.

Hij is met een Z-hefboomstelstel uitgerust en pakt de bak van bovenaf. Om de bak op te tillen, moet de hydraulische cilinder daarom duwen in plaats van trekken, waardoor hij iets meer kracht heeft.

Het Z-hefboomstelsel kennen we van wielladers.

Een voordeel: je kunt bijvoorbeeld de bak in de aanhanger laten zakken voordat je hem leegkiept, en zo minder materiaal verliezen.
Nadeel: in schuren kun je het werktuig nooit helemaal tot het plafond optillen.

Eerste Fendt verreiker - de Cargo T955 - Agri Trader Test Jaarboek (6) (1000)

Het interieur is tamelijk spartaans.

Fendt Cargo T955 is bijna een Vario

Het gebruik van een hydrostatische aandrijving beviel ons goed. De Cummins-diesel drijft een hydrauliekpomp aan die vervolgens olie naar de ‘CompactDrive’-transmissie stuurt. Deze bepaalt elektronisch of er op dat moment veel snelheid of veel koppel nodig is. Het systeem functioneert bijna als een Vario-transmissie, maar dan zonder mechanisch component.

Ga je echter met de bak het grind of oogst-materiaal in, dan moet je het motorvermogen van de aandrijflijn naar de hefarm omleiden. Daarvoor gebruik je het brake/inch-pedaal aan de linkerkant. Rij je er achteruit weer uit, dan heb je eigenlijk alleen op een monitor goed zicht naar achteren. Wil je met je eigen ogen in alle richtingen kunnen kijken, dan moet je de cabine ver boven de brede arm tillen.

Eerste Fendt verreiker - de Cargo T955 - Agri Trader Test Jaarboek (7) (1000)

De cabine laat je omhoog en omlaag gaan met je voet, met de gekleurde knoppen naast het brake/inch-pedaal.

Minpunten hooguit achter het stuur

Op weg naar de aanhanger wilden we de Cargo een keer echt aan z’n limiet krijgen, door tegelijkertijd een bak vol grind én de cabine omhoog te tillen, de arm uit te schuiven en natuurlijk vooruit te rijden.

Onze overbelastingspoging had geen succes: de 200-l/min-hydrauliekpomp van Bosch liet geen steken vallen. Wij echter wel.

Enerzijds is het zeker zinvol om over de rand van een aanhanger te kunnen kijken. Anderzijds moet je er wel aan wennen om met je ogen 4,2 meter boven de grond te zitten.

Eerste Fendt verreiker - de Cargo T955 - Agri Trader Test Jaarboek (3) (1000)

Dankzij de liftcabine kun je over de rand van aanhangers kijken.

De Cargo heeft vierwielbesturing en een kleine draaicirkel. Dat vraagt wat moed. Daarbij: als zowel de lading als de cabine geheel opgetild zijn, wordt het geheel vrij wiebelig. De veringen van de wielen, hefarm en cabine gaan dan deinen en je voelt je dan een beetje als in een boot op ruwe zee.

In het echte leven heb je de volledige hefhoogte niet altijd nodig.

Voor de weg terug naar de grindhoop vinden we de automatische bakretour een zinvolle optie. Met een druk op een knop schuift de Cargo de arm in en brengt de bak in een vooraf ingestelde kiephoek. Aangezien je tegelijkertijd ook nog de arm- en cabinehoogte plus de rijsnelheid handmatig regelt, wordt het leven iets gemakkelijker als een automaat je die twee parameters uit handen neemt.

Overigens zouden de twee voetknoppen voor de cabinehoogte wat subtieler op de bediening mogen reageren. Ze werken nu volgens het alles-of-niets-principe. En Fendt zou ook nog een automatische deurvergrendeling moeten installeren. Er komt namelijk een keer een moment waarop je bij het uitstappen vergeet dat de cabine nog hoog staat…

Eerste Fendt verreiker - de Cargo T955 - Agri Trader Test Jaarboek (8) (1000)

De deur is ook bij opgetilde cabine te openen.

Technische gegevens van de Fendt Cargo T955

Motor & transmissie: Cummins viercilinder, cilinderinhoud 4,5 l; nominaal vermogen 123 kW (167 pk), max. vermogen 126 kW (171 pk) (volgens ECE R120), max. koppel 763 Nm @ 1.200 tpm; CompactDrive-transmissie, topsnelheid 20 km/u, optioneel 40 km/u.

Maten & gewichten: max. stapelhoogte 8,5 m; max. draagvermogen 5,5 t, max. draagvermogen bij max. hefhoogte 4,85 t; horizontale drukkracht 85 kN; bandenmaten 460/70-24 of 500/70 R24 of 600/55-26.5; hydrauliek 200 l/min, load-sensing.

Mening uit de praktijk over de Cargo T955

,,Ik zou bij ons drie machines inzetten’’

Op biogas-bedrijf en melkveehouderij Mayer maakte de Fendt-verreiker een goede indruk.

Dit bedrijf vraagt veel van zijn verreikers. Twee keer per dag moeten de mengvoederwagen en de biogasinstallatie worden gevuld. Er moeten per jaar 3.000 balen worden gestapeld en de maisoogst van 80 hectare moet op vrachtwagens worden geladen.

Bovendien moet de verreiker de mais in de silo schuiven en comprimeren, want deze boerenfamilie slaat hier soms zomaar 120 hectare mais en 140 hectare grassilage in op.

Cargo T955 heeft ook in hoeken goed zicht

Voor onze test hadden Andreas Mayer en zijn zoons de machine een paar weken tot hun beschikking. Gedurende die tijd ging hij het uitzicht vanuit de liftcabine op het grote erf met deels nogal wat hoeken waarderen. ,,Je hebt volledig zicht rondom en zit als een koning op zijn troon’’, vertelt hij.

Hij was bovendien positief verrast door de slingerdemping van de hefarm. Zo verlies je tijdens het rijden met volle bak minder materiaal. Ten opzichte van de wiellader ziet hij twee voordelen: de hefhoogte en de besturing. Met de vierwiel-besturing kun je bijvoorbeeld in een schuur ‘om de hoek’ grijpen zonder dat je de lading hoeft te laten zakken, zoals je bijvoorbeeld bij knikbesturing zou moeten doen. Bovendien bevestigt Mayer dat de Cargo met vierwielbesturing wendbaarder is dan een wiellader.

Eerste Fendt verreiker - de Cargo T955 - Agri Trader Test Jaarboek (4) (1000)

In schuren scoort de Cargo met zijn wendbare vierwielbesturing.

Ontziet je rug

Een belangrijk pluspunt vindt hij ook de instap. Bij de meeste wielladers zijn het twee traptreden meer, en dat doet hij ‘s morgens steeds vijf à zes keer. ,,Naarmate de jaren vorderen, is het uitstappen een beetje een probleem geworden’’, moet hij helaas constateren.

Met de Cargo T955 hoeft hij bovendien niet meer telkens te wisselen tussen verreiker en wiellader.

Eerste Fendt verreiker - de Cargo T955 - Agri Trader Test Jaarboek (1) (1000)

Andreas Mayer testte de Cargo T955 twee weken lang samen met zijn zoons Florian en Jonas.

De concurrentie van de Fendt Cargo T955: verreikers voor op de boerderij

Eerste Fendt verreiker - de Cargo T955 - Agri Trader Test Jaarboek (10) (1000)

Fendt Cargo T955

Schäffer 9660T

Schäffer 9660T

Bobcat TL43.80HF

Bobcat TL43.80HF

Motor Cummins, viercilinder, Trap 5 Deutz TCD5.2, viercilinder, Trap 5 Bobcat, viercilinder, Trap 4
Cilinderinhoud 4,5 l 5,2 l 3,4 l
Max. vermogen (ECE R120) 126 kW (171 pk) 150 kW (204 pk) 97 kW (130 pk)
Rijaandrijving hydrostaat hydrostaat met dubb. koppeling hydrostaat met 4-versn. bak
Hydrauliekpomp 200 l/min LS, 310 bar 230 l/min, 235 bar 190 l/min LS, 255 bar
Stuurmethodes alle wielen, voorwielen, hondengang knikbesturing alle wielen, twee wielen, hondengang
Max. draagvermogen 5,5 t 4,8 t geknikt, 6,2 t recht 4,3 t
Max. stapelhoogte 8,5 m 6,1 m 7,505 m
Draagvermogen bij max. hoogte 4,85 t 2,8 t geknikt 1,8 t
Horizontale kracht bak 8,5 t 8,4 t 7,14 t
Bedrijfsgewicht 11,8 t 12 – 13 t 8,04 t
Standaard bandenmaat (max.) 460/70-24 (max. 600 mm) 500/70 R24 (max 700 mm) 400/80-24
Buitenbreedte (std. banden) 2,475 m 2,29 – 2,49 m 2,3 m
Lengte 5,635 m 6,080 m 4,975 m
Hoogte min. 2,67 m, max. 4,55 m 2,9 m 2,374 m
Draaicirkel (buiten, std. banden) 3,98 m 5,2 m 3,714 m

 

Onze conclusie over de Fendt Cargo T955

Op de testboerderij met melkvee en biogas kon de Cargo zijn sterke punten volledig tentoonspreiden. Hij kan bijna elke klus doen – balenstapelen in krappe schuren, gewichtheffen met substraat of zelfs grind, of het beladen van de mengvoederwagen.

Tegelijk is hij goed manoeuvreerbaar.

Op het testbedrijf kon de Fendt Cargo T955 baantjes afpakken van de shovel, de verreiker en de wiellader. De 11,8-tons-machine is de lichtste in het Sennebogen-assortiment, maar voor de typische bezitter van een Fendt-tractor is hij waarschijnlijk te groot.

Wanneer Fendt en Sennebogen op landbouwgebied meer willen bereiken, zullen er snel ook kleinere modellen moeten komen.

+ uitstekend zicht op het werktuig
+ royaal hydraulisch en motorvermogen

– geen automatische deurvergrendeling
– pedaal voor cabinelift is moeilijk doseerbaar

Je had dit artikel al eerder kunnen lezen, in het Agri Trader Test Jaarboek – bestel het in de Agri Toppers webshop.