Leestijd: 5 minuten

Bobcats kennen we vooral uit de bouw en de industrie. Om ook voet aan de grond te krijgen in de landbouw heeft het bedrijf twee verreiker modellen ontworpen die helemaal naar maat zijn gesneden voor onze branche. We hebben het model TL470 eens beter bekeken.

De-Bobcat-TL470-verreiker-getest-Agri-Trader-Test-Jaarboek-1-1.jpg

Dat onze test kandidaat, de Bobcat TL470, geen speeltje is zien we al bij de eerste keer er omheen lopen. De stoerling zet namelijk dik zeven ton op de weegschaal. En dat is direct zichtbaar aan het massieve chassis en de imposante hef/kantel installatie.

Deze machine is voorzien van een 100 pk Perkins motor en is met een maximale hefkracht van 3,5 ton geschapen voor het zware werk. We probeerden hem uit tijdens de gewone landbouwwerkzaamheden en in de bouw.

In beide gevallen doet hij zijn werk uitmuntend. Bij silowerk of het mest ruimen hadden we de 2m2 schop voor lichtgoed gemonteerd. Dat zag er indrukwekkend uit, maar de machine bleef er ver mee onder zijn kunnen. In het grondverzet gelden er natuurlijk andere normen. Pakten we daar een volle bak, dan wilde het wel eens gebeuren dat de lading en de hefcilinder meer namen dan de hekballast kon geven. Dat was niet ernstig, want de overbelastingsbeveiliging waarschuwt voordat de zaak voorover kan kantelen. Wordt die waarschuwing genegeerd, dan schakelt de hydraulica zeker maar zacht af. Daarna kan de arm alleen nog ingetrokken worden om met het verlegde zwaartepunt verder te werken.

Dat is vooral belangrijk wanneer de last al op een zekere hoogte is gebracht omdat er zo geen gevaar is dat zijdelinkse bewegingen de stabiliteit dan in gevaar kunnen brengen. Met voldoende zelfvertrouwen om in het grensbereik te werken kan de beveiliging ook met een draaiknop bewust overruled worden. Die knop moet dan zo lang bediend worden als de last binnen de gevarenzone gebracht moet worden. Maar dat is werkelijk alleen aan te bevelen aan experts en lieden met een groot hart. Blijven we nog even bij de veiligheid: Aanvullend op de ROPS-FOPS cabine had onze test kandidaat ook een roosterbescherming voor de voorruit.

De-Bobcat-TL470-verreiker-getest-Agri-Trader-Test-Jaarboek-7.jpg

Het rooster voor de voorruit is optioneel om breuk door vallend zwaar goed te verhinderen. De cabine zelf is geheel ROPS-FOPS conform.

Dat lijkt misschien wat te veel van het goede, maar is doorgaans zinvol. Wie zijn machine volledig benut moet er nu eenmaal op rekenen dat er bij het terugklappen van de vol beladen bak materiaal uit kan vallen. Hoewel het dan onwaarschijnlijk is dat de voorruit breekt kan het de berijder toch een nieuwe ruit schelen. Kassa!

Met glas zijn ze bij Bobcat overigens niet gierig geweest. De machine biedt een rondom uitzicht dat voor een verreiker werkelijk goed is. Op de telescoop arm na, die bij dit soort machines het blikveld altijd stoort, is er niets dat het uitzicht van de bestuurder belemmert. In de cabine zijn de bedieningselementen ergonomisch en doordacht geplaatst. Wie al eerder met een verreiker heeft gewerkt voelt zich hier snel op zijn gemak. Er zijn ook nog een paar zinnige opties. Eén daarvan is het Speed Management.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hiermee kan de verreiker met een geringere snelheid ingezet worden. De rijsnelheid stijgt dan niet met het verhogen van het toerental. “Niet bijzonders” zullen kenners nu zeggen. Veel verrikers hebben twee snelheidsregimes. Alleen kan hier de snelheid door de berijder zelf ingesteld worden en wel in % van de topsnelheid. Bij onze 30 km/u versie gaat de machine bij een 33% instelling niet sneller dan 10 km/u. De laagste snelheid is overigens 60 m/u. Deze functie is voor diverse omstandigheden erg handig, zoals bij zwaar laadwerk. Ons is deze oplossing goed bevallen.

Om bij de wisseling van apparaten niet te hoeven uitstappen is er een hydraulische gereedschapsvergrendeling geïntegreerd. Dat werkte prettig, maar is in deze klasse al bijna normaal.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook mooi is dat de TL470 alle drie manieren van sturen heeft: vierwielbesturing, besturing via de voor-as en hondengang. In de landbouw komen die allemaal van pas. Met de vierwielsturing is de machine uiterst wendbaar, de voor-as besturing garandeert rustig rijden op hoge snelheid en de hondengang maakte ons vooral blij tijdens het silowerk. Daar kan in hondengang mooi aan de randen en dicht, maar niet te dicht, mee langs de muren worden gereden. Door zijn hoge gewicht en grote schopvolume was de machine ook voorbestemd als verdichter.

Jouw Bobcat vind je op Agri Trader

Technische gegevens Bobcat telescooplader TL470

Hefhoogte/ reikwijdte 6.957/ 4.002 mm
Max. hefvermogen/ break outkracht 3.500 KG/6.200 daN
Toel. last bij max. hoogte 3.000 kg
Idem bij max. reach 1.500 kg
Opgeg. vermogen bij 2.200 tpm (NEN 6271) 74,5 kW (100 pk)
Max. koppel bij 1.400 tpm 410 Nm
Hydraulica (pompopbrengst/ druk) 100 l/min/ 255 bar
Brandstof/ hydrauliektank 135/ 59 l
Machine breedte/ hoogte 2.300/ 2.371 mm
Lengte tot gereedschapsopname 4.762 mm
Gewicht onbeladen 7.130 KG
Topsnelheid 1e versn/ 2e versn. 11/ 30 km/u
Banden Michelin 460/70 R24 XMCL

Deze slideshow vereist JavaScript.

Samenvatting

De Bobcat TL470 is een zware verreiker die op bijna alle vlakken binnen onze branche zijn mannetje kan staan. De hefkrachten zijn enorm en de stuurcommando’s worden snel opgevolgd. Bijzonderheden zoals het Speed Management maken het mogelijk de lader onder bijzondere omstandigheden te gebruikende bedieningselementen zijn eenvoudig en overzichtelijk zodat ook minder ervaren bestuurders snel aan de machine gewend zijn.

De-Bobcat-TL470-verreiker-getest-Agri-Trader-Test-Jaarboek-1.jpg

Algemene informatie

Bobcat heeft een ruim aanbod in verreikers. Daarin horen de nieuwe modellen TL360 met 100 pk en de TL470 met 100- of 130 pk eigenlijk nog tot de lichte machines.

Er is ook een groot aanbod van opties. De machines zijn te koop in de snelle 40 km/u versie, met een extra hydrauliekleiding naar de uitlegger met ACD en elektrische aansluitingen en met een zweefstand. Nog meer opties zijn de schijnwerper op de hefarm, een sper op die arm en een cycloon luchtfilter voor op de motor plus een scala aan aanhangerkoppelingen, remsystemen en hydraulische aansluitingen.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.