Leestijd: 7 minuten

Rijtest | De Kubota M 9960 is de opvolger van de M 9540. Nu komen de Japanners met een nieuwe schonere motor (106 pk/ 78 kW), nieuwe looks en een nieuwe bediening naar Europa. We hebben de Kubota M 9960 eens onder de kap bekeken.

compact-krachtig-kubota-de-kubota-m9960-getest-7

Kubota, de op twee na grootste tractorfabrikant ter wereld, reageert op de nieuwe emissie eisen met het herzien van de krachtbronnen uit de series  M 40-M 90. Die bestaan uit twee modellen met 107 pk (78 kW) en 90 pk  (66 kW). Kubota is historisch sterk in het segment van de lage vermogens-klassen. Maar het merk heeft ambities. Hun topper is momenteel de 140 pk (103 kW) sterke M 135 GX. Maar er wordt meer verwacht. De mensen bij Kubota zijn erg zelf innovatief. De Japanners maken de motoren, transmissies, assen en cabine –alle belangrijke componenten dus– in eigen beheer. Maar veel keuze op uitrustingsgebied is er niet. Een medewerker van Kubota noemde dat met droge ogen een “praktijkgerichte serie uitrusting”.  De keerschakeling, kruipsnelheid voorziening, airco, luchtgeveerde stoel en automatische aanhanger koppeling zijn van uit die optiek dus standaard.

De trekkers worden per container aangevoerd en worden in Rodgau bij Frankfurt voorzien van banden, en naar de wens van de klant van aanvullende besturingseenheden, een fronthefinstallatie, front PTO, luchtremmen en frontlader.

Een 3,8 liter common rail motor

De grootste veranderingen zijn die aan de viercilinder motor. Daar zorgt nu een common rail systeem met 5 traps inspuiting voor optimale verneveling van de diesel. Een turbolader met  intercooler zorgt voor de beademing van de 3,8 liter motor. Om aan de emissie eis Tier 4i/EU 3b te kunnen voldoen, wordt het uitlaatgas gekoeld en weer teruggeleid naar de  verbrandingsruimtes.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Daarachter zorgen een dieseloxidatiekatalysator en een roetfilter voor een verdere vermindering van de schadelijke uitstoot. Kubota belooft aanvullend een hoger koppel bij minder toeren, minder brandstof verbruik (dat hebben we nog niet kunnen testen) en een lagere geluidsproductie. De vierklepsmotor haalt zijn nominale vermogen bij een best hoge 2600 tpm, het maximale koppel van 351 Nm wordt al bereikt bij 1400-1600 tpm.

Ook de topsnelheid van 40 km/u wordt bij een nette 2100 tpm gehaald om zo brandstof tijdens het wegtransport te sparen. Samen met de common rail technologie kreeg de Kubota ook een elektronische toerentalbewaking. Daarmee kan het motortoerental constant gehouden worden. Het werkt eenvoudig: met handgas wordt het blok op de gewenste toeren gebracht. Dat wordt dan vastgelegd met een schakelaar op het instrumentenpaneel. Daarna probeert de motor zijn toerental binnen het beschikbare vermogensbereik constant te houden. Dat houdt in dat de motor zijn prestaties aanpast om het toerental vast te houden. Zo blijven de snelheid, toerental van de aftak as of aansturing van de hydraulica gelijk. Een constant toerental in plaats van een constant vermogen dus. Slim.

compact-krachtig-kubota-de-kubota-m9960-getest-6

Wie een trekker met veel bodemvrijheid, 450mm, zoekt, die heeft aan de M 9960 een goede.

Opgewaardeerde motor

Die  opgewaardeerde motor zit onder een opnieuw gemodelleerde eendelige kap en die klapt ver naar voren open. De ventilatie-openingen werden groter omdat er meer koellucht nodig bleek. De radiator zelf is goed bereikbaar en is, na verwijdering van het airco condensatievat, eenvoudig schoon te maken.

Twaalf versnellingen moeten het doen. Bij de transmissie is het schakelschema veranderd. Daardoor is de 36 versnellingsbak met hydraulische keerschakeling makkelijker te bedienen. In dat nieuwe schakelpatroon zit ook een plekje voor de parkeerrem. Daardoor moet er bij het opschakelen van 5 naar 6 even oppast worden dat de zaak niet op de rem gaat. Daar moet Kubota nog eens over nadenken. Al met al heeft de transmissie 6 versnellingen in drie groepen met een powershift trap. Daarmee wordt de snelheid ongeveer 19 % veranderd. De modulatie van de keerschakeling en de powershifter beviel ons goed. Het schakelen van de Kubota gaat lekker. De koppeling pakt verbazend laat, maar is goed te doseren. Aan dat koppelingskarakter en de parkeerstand in de bak is de berijder snel gewend.

compact-krachtig-kubota-de-kubota-m9960-getest-5

De nieuwe spatbordverbreders voor de achterwielen worden in Duitsland gemonteerd.

Maar twee toerentallen voor de PTO op de Kubota

De M 9960 heeft maar twee toerentallen voor de aftak as: 540 en 540 E of 540 en 1000 tpm. De 540 toeren worden bereikt bij een motortoerental van 2035 tpm. In de E stand is dat al bij 1519 tpm. Daarom draait de krachtbron bij het aftak as toerental nog maar 1770 tpm, zodat de werktuigen er niet onder leiden. Op 1000 tpm van de PTO draait het blok zelf 2389 toeren. De voorkeuze van het toerental wordt met een hendel aan de achterkant van de machine bepaald. Om zacht aan te lopen wordt de as zelf elektrohydraulisch en zelf modulerend via een vloeistof lamellenkoppeling ingeschakeld. Een hydraulische tandempomp met een besturingspomp van 21 liter en een werkgedeelte van 64 l/min zorgt voor maximaal 4100 daN hefvermogen aan de achterkant. De mechanische regeling gebeurt via de bovenkant van de hefinstallatie. Er is voorzien in de plaatsing van maximaal drie dubbelwerkende ventielen.

Wendbaar door de portaalas

Kubota gebruikt bij de M 9960 een 4WD portaalas, die bij het remmen automatisch wordt aangestuurd via een lamellenkoppeling. Door die portaalas is er een stuuruitslag van tot 57º mogelijk. Dat maakt de Kubota erg wendbaar. Met de standaard geleverde banden van 480/70 R34 achter en 360/70 R24 voor heeft de tractor een draaicirkel van ongeveer 9m.

compact-krachtig-kubota-de-kubota-m9960-getest-11

De portaalas met zijn stuurhoek tot 57º zorgt voor een draaicirkel(tje) van ongeveer 9 m.

Een sympathieke cabine

De winst bij de Kubota zit hem ook in zijn lichte interieur. Dat maakt de werkplek licht en vriendelijk. De verwarming en airco hebben hun uitstroomopeningen in het instrumentenpaneel. En die verwarming doet zijn werk goed. De voorruit is wat naar boven doorgetrokken om het zicht op de frontlader te verbeteren. Het schakelen, de bediening van het handgas en de regelventielen zijn goed te bedienen. De trekker loopt op de openbare weg lekker rustig, ook op topsnelheid. Daarom hebben we geen cabinevering gemist. En dat komt dan zonder twijfel weer door de standaard luchtgeveerde stoel. Het gevoel van ruimte is door de gewelfde ruit indrukwekkend. Een stoel voor een bijrijder is alleen via de dealer te regelen. Het stuur en het opnieuw vorm gegeven dashboard is –met een voetpedaal– goed aan de bestuurder aan te passen. De zelf uitschakelende knipperlichten en telescopische spiegels zijn in deze klasse nog lang geen gemeengoed.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Koop hier jouw tweedehands Kubota

Kubota in een oogopslag

De Kubota M 9960 is de opvolger van de M 9540. Nieuw zijn:

  • De elektronisch geregelde common rail inspuiting met uitlaatgas retoursysteem en roetfilter.
  • Het schakelschema van de bak met 36 versnellingen V/A met hydraulische keerschakeling.
  • 40 km/u met gereduceerd motor toerental.
  • Een herziene cabine met een nieuw interieur en verbeterde ergonomie.

Technische gegevens Kubota 9960

Motor

Fabrikant Kubota
Type V3800 CR-TIE4
Emissienorm EU 3b/ Tier 4i
Cilinders/ kleppen per cil. 4/ 4
Cil. inhoud/ inspuiting 3769 cc/ CRS
Luchtvoorziening turbo/ intercooler
Uitlaatgas reiniging EGR/ DPF DOC
Koeling vloeistof
Nominaal vermogen vlg NEN 97/ 68/ EC 106 pk/ 78 kW
Nominaal toerental 2600 tpm
Max. koppel bij 1400-1600 tpm 351 Nm

Transmissie/ PTO

Aant. versn. V/A 36/ 36
Powershift trappen 1
Topsnelheid 40 km/u bij 2100 tpm
Toerentallen PTO 540, 540 E of 540, 1000 tpm

Hydrauliek

Max. hefvermogen achter 4100 daN
Pompopbrengst 64 l/min
Olievoorraad  60 l

Overige gegevens

Leeggewicht 3055 kg
Toel. totaalgew. 6900 kg
Toel. voor as belasting 3000 kg
Voor as laadvermogen 1785 kg
Toel. achter as belasting 5300 KG
Achter as laadvermogen 3460 kg
Max. aanhangerlast 24000 kg
Banden V 360/70 R24
Banden A 480/70 R3
Wielbasis 2250 mm
Draaicirkel (zonder 4WD) ca. 9 m
Geluidsniveau in cabine 82 dB(A)
Tankinhoud 110 l
*CRS= common rail, DOC= dieseloxidatie-

katalysator, EGR= uitlaatgasretoursysteem,

DPF= dieselpartikelfilter. (Roetfilter)

compact-krachtig-kubota-de-kubota-m9960-getest-8

Het condensvat van de airco is uitneembaar om de radiator te kunnen schoonmaken.

Lof en kritiek

Motor: De motor loopt dankzij de common rail technologie rustiger dan zijn voorganger en presteert daarbij meer. De toerentalbewaking is nieuw, een boost die het vermogen slechts zoveel oppept als voor de handhaving van het toerental nodig is.

Transmissie: Bij de voorganger, de M 9540 hadden we ons beklaagd over het schuin staande schakelvlak. Dat is veranderd. Nu is de bak goed te schakelen. De groepen zijn nog steeds niet gesynchroniseerd.

Cabine: De bediening is vertrouwd eenvoudig. Instappen en wegrijden. Door de nieuwe lay-out van de bedieningselementen is de bediening ergonomischer geworden. Als geluidsniveau wordt 82 dB(A) opgegeven. Hier is nog ruimte voor verbetering. Maar toch kwam de trekker niet erg luidruchtig over.

Totaalindruk: De M 9960 onderscheidt zich uiterlijk nauwelijks van zijn voorgangers. De luchtinlaten in de motorkap zijn groter. De uitlaat zit nu links. Zo maak je nog geen nieuwe trekker. Maar de veranderingen zitten hem meer onder de kap. Daar zit de herziene diesel nu met common rail technologie, een roetfilter en toerentalbewaking. En die motor is lekker pittig. De 40 km/u bij gereduceerd toerental is een dikke plus. De cabine is prettig fris en licht. De bedieningselementen zitten goed op hun plek. Dat allemaal in een simpele tractor zonder poespas. Een trekker die voor veel voorkomend werk prima is uitgerust.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.