Leestijd: 12 minuten

De Liebherr-wielladers worden in de landbouw in een lichtgroene jas met felrode wielen verkocht onder de naam Claas Torion. Bij het grasschuiven hebben we uitgebreid getest hoe deze zware wielladerklasse het doet in het kuilverdelen en -verdichten, en hoe en wanneer hij voor extra duwvermogen zorgt.

 

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Onder de naam Torion worden wielladers van Liebherr verkocht in het dealernetwerk van Claas. Voor landbouwgebruik zijn er een paar opties.

Met Liebherr heeft Claas meer dan twee jaar geleden een van de grootste fabrikanten van wielladers aan boord gehaald. De twee fabrikanten worden niet alleen verbonden door de bedrijfsfilosofie van de beide familiebedrijven, maar ook de vormgeving van de wielladers past al behoorlijk goed in het modelprogramma van Claas.

Zo lijkt het achteraanzicht van de motorkap zo afgeleid van een Xerion. Deze indruk hadden we in elk geval bij onze testmachine: de Torion 1812. Hij behoort overigens tot de meest verkochte modellen van de wielladerserie van Claas, maar net achter de kleinste Torion 535.

Alle wielladers onder de Claas-merknaam zijn op een paar opties na identiek aan de machines van Liebherr, alleen in een andere kleurstelling. Natuurlijk zijn de dealernetwerken wel verschillend, en daardoor ook de klantenkring.

Waar bouwmachine-dealers strikte werktijden van maandag tot en met vrijdag hebben, leveren landbouwmachine-handelaren 24 uur per dag vervangingsonderdelen en service. Potentiële kopers moeten dit verschil vooral gedurende de oogst-campagnes niet onderschatten.

Het belangrijkste inzetgebied van de grote Claas-machines – vooral de grote wielladers – is te vinden bij loonwerkbedrijven; die zetten de laders voornamelijk in bij het kuilverdelen. Ook tijdens onze test konden we werken in de grassilage.

Claas Torion is een laadexpert

Het kernelement van elke wiellader is de laadarm. Claas heeft voor de beide grote machines Torion 1812 en 1914 (die op de verschillende motoren na identiek zijn) twee verschillende laadarm-geometrieën in het programma.

Claas adviseert voor de toepassingen in de landbouw het Agri-frame. De andere optie is het normale Z-frame.

Ter verhoging van het comfort kregen beide laadarmen een demping-systeem. Bij het Agri-frame c.q. -hefboomsysteem zijn de voordelen enerzijds de parallelle geleiding over het hele hefbereik en een hoge vasthoudkracht.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Onze test-Torion 1812 werkte met de normale Agri-laadarm op de kuil. Een voordeel is het parallelle optillen. De hefhoogte ligt op ruim vier meter.

Het Z-frame is iets sneller en geeft bij het gooien van oogstgoed op de silo meer werpsnelheid. De hoge uitkiepsnelheid geeft bij pure laadwerkzaamheden meer voordelen.

Claas heeft verder ook nog een High-Lift-versie van het Agri-frame. Vergeleken met de standaardversie gaat de maximale hefhoogte in het laadschepdraaipunt van 4,08 meter naar 4,64 meter. De uitschudhoogte bij de standaardversie is 2,85 meter.

De normale versie leent zich echter beter voor de werkzaamheden op de graskuil, want je hebt maximaal 12.800 kilo kiepgewicht (recht) tot je beschikking. Bij de Agri-High-Lift-versie is dat duidelijk minder. Als er bovendien af en toe laadwerkzaamheden zijn met graan en dergelijke, dan kun je beter investeren in een ‘hoogkiep’-laadschep.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Voor onze test moest de Torion 1812 aan het werk op een graskuil.

Gewicht van de Claas Torion

Nu we het toch over de gewichten hebben: de 1812 zet wel het een en ander op de weegschaal. Met 18,7 ton is hij in verhouding tot zijn motorvermogen zwaar: meer dan vier ton zwaarder dan zijn voornaamste concurrent.

Op de kuil is dat gewicht echter een voordeel.

De aankoppelpunten van de werktuig-opname zijn compatibel met TPV SW. Via tuimelschakelaars in de cabine, inclusief waarschuwingsgeluid, worden de werktuigen ontgrendeld.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Dankzij de Volvo-aankoppeling zijn de werktuigen snel te wisselen. Onder andere voor aangedreven werktuigen kan een extra regelcircuit worden toegevoegd.

Er is ook een opname voor het rechtstreeks aanbouwen van werktuigen; die wordt echter zelden gebruikt.

Het formaat van de laadschep is natuurlijk in de eerste plaats afhankelijk van het schudgewicht van het betreffende materiaal. Maten rond de drie kuub zijn echter gangbare waarden in deze lader-klasse.

In onze test op de grassilage waren we voorzien van een 4,75 meter brede silagevork van Bressel und Lade. Dankzij een extra regelventiel kon je de zijarmen fijngevoelig inklappen, passend bij het werk.

De bediening gaat via een eenvoudige joystick met de bekende vrijheden.

Bovendien wordt de chauffeur geholpen door de geautomatiseerde procedures van de Smart-Loading-functies. Daaronder valt de automatische laadschep-teruggeleiding met hefhoogte- en zakdieptebegrenzing. Voor het laden van landbouwgoed heel handig.

Voor het kuilschuiven zou je bijvoorbeeld de optimale hoek en hoogte in kunnen programmeren, waarna die stand steeds automatisch wordt ingenomen voordat je in de hoop rijdt.

Voor de werkhydrauliek zit er in de Torion 1812 een load-sensing-pomp met een opbrengst van 234 l/min en 350 bar werkdruk; dat past bij de toepassing.

Liebherr-vierpitter

Onder de elektrisch te openen motorkap van de Torion 1812 zit in lengterichting een viercilinder van Liebherr: de D934 A7. Met een cilinderinhoud van 7,0 liter heeft hij liefst 1,75 liter per cilinder.

De grote 1914 heeft met zijn 8,0 liter inhoud zelfs een volle twee liter per cilinder; dat kom je tegenwoordig nog maar heel zelden tegen.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Het design van de motorkap doet wat denken aan de Claas Xerion-modellen.

De concurrenten kiezen voor zes-cilinder-lijnmotoren met iets minder inhoud, maar meer vermogen.

Toch moet je de 195 pk van de Liebherr-vierpitter niet onderschatten. Hij haalt zijn maximale koppel van 1.215 Nm al bij een zeer lage 1.150 toeren en houdt dat vast tot 1.800 toeren. Tijdens onze test op de graskuil kwam de motor zelden boven de 1.500  toeren, ondanks dat met de behoorlijk natte groene silage niet bepaald weinig massa moest worden verschoven.

Mede dankzij de lage toerentallen doet de Torion zijn werk aangenaam stil, ook in de cabine. En aan het eind van de dag ben je blij met een laag brandstofverbruik. Voor emissienorm Trap 5 heeft de Torion 1812 alle middelen onder de kap: DOC, SCR-kat en DPF. Hij heeft 67,5 liter AdBlue aan boord, de dieseltank kan 280 liter bevatten. Dat moet genoeg zijn voor een dag werken op de kuil.

Het onderhoudsinterval van de Liebherr-motor bedraagt 1.000 bedrijfsuren of twee jaar. Zoals hierboven al genoemd gaat de motorkap elektrisch open, en wel naar achteren. Hij kan vervolgens als onderhoudsplatform worden gebruikt.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De Liebherr-viercilindermotor is achter de achteras geplaatst.

De toegankelijkheid van de motor is goed. De Liebherr-motor zit – anders dan normaal – achter de achteras, waardoor hij als contragewicht voor de laadarm fungeert. Daardoor spaar je wat contragewichten uit aan de achterkant.


Wil jij de nieuwste testrapporten in je mailbox ontvangen?


Voor de viercilinder zit de radiateureenheid, dus direct achter de cabine boven de achteras. Links wordt de lucht aangezogen, aan de rechterkant wordt hij uitgeblazen. De ventilator draait naar behoefte en is omkeerbaar – dat is vooral bij het werken in droog materiaal een onmisbare voorziening. Afhankelijk van het ingestelde tijdsinterval voert de ventilator dit automatisch uit.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Het radiateurpakket zit daarom pal achter de cabine. De ventilator kan achteruitdraaien voor het uitblazen van de radiateur.

Extra duwvermogen voor de Claas Torion

De machine heeft het vermogensmanagement Dynamic Power, zoals we dat al kennen van de maaidorsers en veldhakselaars. Dat betekent dat het volle motorvermogen alleen dan wordt gebruikt wanneer het ook echt nodig is. Dat is het geval wanneer hellingshoek, laadarmkracht en de rijsnelheid bepaalde waarden hebben. Dat is tussen 0 en 6 km/u (daarna wordt het tot 8 km/u minder) en al vanaf 4 graden bergopwaarts. Dan moet de Torion volgens de fabrieksopgave tot 25 procent meer duwkracht afgeven.

Wanneer we met de laadarm een complete aanhangerlading gras oppakten, leverde de Torion voelbaar dat extra vermogen – precies op het moment dat we het nodig hadden.

Achter de naam Cmatic schuilt zoals bij alle Claas-machines een traploos vermogen gesplitste transmissie. Het is een combinatie van een hydrostatische en mechanische aandrijflijn. Hij heeft geen versnellingen of iets dergelijks; alleen drie snelheidsbereiken of rijmodi (voor veld of weg) waarin je de topsnelheid kunt begrenzen, bijvoorbeeld voor graskuil-gebruik.

In het tweede bereik hadden we de topsnelheid op 15 km/u staan. Op de kuil reden we niet harder dan 12 km/u.

Op de weg, onderweg naar de klant, heb je een topsnelheid van 40 km/u.

De homologatie als zelfrijdende werkmachine is bij Claas standaard. Eventueel kun je hem ook zonder kenteken met maximaal 20 km/u bestellen.

De cardanas naar de vooras is midden in het knikscharnier geplaatst en goed beschermd. Twee dubbelwerkende cilinders kunnen de wiellader 40 graden naar beide kanten sturen.

De assen met buiten liggende planetaire aandrijving komen van ZF, net als de transmissie. De vooras is geheel star, de achteras kan 13 graden pendelen.

Anders dan gebruikelijk is in de bouwmachinebranche levert Claas de machine met landbouwbanden. Naast de brede maat 750/65 R26 is er ook de hoge 650/75 R32 van Trelleborg. Die banden zijn weliswaar smaller, maar hebben volgens Claas meer tractie bij het schuiven.

Dankzij de hogere banden wordt de machine zo’n 8 centimeter hoger, wat dus ook een grotere hefhoogte oplevert. Die hoge bandenmaat is echter alleen leverbaar voor de twee sterkste Torion-laders, de 1812 en 1914.

Claas Torion heeft een eenvoudige stuurhut

In het interieur van de cabine valt eigenlijk pas op dat deze machines niet door Claas zijn ontworpen. Hier vind je geen bedieningselementen uit het bekende programma van Claas, ze zijn 1-op-1 overgenomen van Liebherr. En dus zijn ze strak en eenvoudig.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (8)

In het interieur van de cabine doet niks aan een Claas-machine denken. Hij biedt echter voldoende comfort.

De instap in de cabine is vanwege het lage dak wat krap qua hoogte; de cabinehoogte is 1,58 meter.

Fijn zijn de twee schuiframen in de zijruiten, voor frisse lucht en snelle communicatie met de afrijders.

Het zicht naar achteren door de achterruit is door de hoge motorkap beperkt. Maar rond de zone van de radiateur is hij vrij smal, zodat je de twee achterste hoeken kunt zien. Daarbij monteert Claas standaard een achteruit-rijcamera.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Het zicht op de 4,75 meter lange silagevork is goed. We konden de grasmassa met veel gevoel positioneren en comprimeren.

Het zicht naar voren op de werkzone is uitstekend: hier profiteer je van de gebogen voorruit met smalle raamstijlen.

De stuurconsole is geïntegreerd in de armleuning. Aan de rechter A-stijl zitten de bedienings- en weergave-elementen. Je stelt de machine voornamelijk in met het 7 inch grote aanraakscherm. Veel is er tijdens het werken overigens niet in te stellen. Tijdens het gebruik geeft het scherm de belangrijkste parameters weer, verder hoef je op dat moment niks te verstellen.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De joystick is vrij eenvoudig, met de bewegingsmogelijkheden van de laadarm, het wisselen van de rijrichting en verdere hydrauliekfuncties.

Zo overzichtelijk en modern als de Claas-terminals is hij echter niet, maar voor wiellader gebruik is het voldoende. Aangezien er aan de wiellader niks is afgeveerd, is de chauffeursstoel juist heel comfortabel. Leren bekleding en een leren stuur zijn er helaas niet, evenmin als een extra zitplaats voor de ‘dirigent’.

Links naast de chauffeur is wel plaats voor een grote koelbox. Tot de uitrustingsopties behoort naast een automatisch centraal smeersysteem ook joystickbesturing. Die wordt volgens Claas echter zelden gemonteerd. Voor het rijden op de weg boven de 8 km/u heb je immers nog het gebruikelijke stuurwiel nodig.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Op het hoofdwerkscherm vind je de belangrijkste machineparameters.

Technische gegevens Claas Torion

Motor: Liebherr D934 A7, viercilinder-lijnmotor, cilinderinhoud 7,0 l; max. vermogen 143 kW (195 pk), Dynamic Power, max. koppel 1.215 Nm @ 1.150 tpm; emissienorm Trap 5 met DOC, SCR en DPF; dieseltankinhoud 280 l, AdBlue-tank 67,5 l.

Rijaandrijving: traploos-vermogengesplitst met twee automatisch schakelbare snelheidsbereiken, topsnelheid 40 km/u.

Laadarm: Agri- of Z-frame, load-sensing-pomp 234 l/min bij 350 bar werkdruk, hefhoogte 4,08 m, Smart-Loading.

Afmetingen & gewichten: bandenmaat 750/65 R26, optioneel 650/75 R32; bedrijfsgewicht 18,7 t, kiepgewicht 12,8 t.

Claas Torion – een zware doordouwer - Agri Trader Test Jaarboek (11)

In onze test lag de bandenmaat 650/75 R32 op de wielen. Voor landbouwgebruik een goede keuze.

Mening uit de praktijk – Duwvermogen en bedrijfsgewicht zijn argumenten

Sinds maart 2020 loopt er een Claas Torion 1812 op het loonwerkbedrijf van Stefan Maget. Dit bedrijf heeft zich geheel gespecialiseerd in het hakselen van mais en gras. Daarvoor staan er zes Claas Jaguars en een aantal afvoercombinaties op het bedrijf.

Tot nu toe heeft de Torion pas 120 uur op de teller staan. Maget rekent echter op zo’n 350 tot 400 uur aan het eind van het jaar.

Hij moet hoofdzakelijk worden ingezet met een 4,5 meter brede silagevork voor het schuiven van silage. Tot nu toe moest Maget daarvoor gewone tractoren inzetten. De Torion kan eventueel ook bij grondwerkzaamheden aan het werk worden gezet.

,,De vermogengesplitste transmissie van ZF past uitstekend bij de wiellader. Vergelijkende tests met hydrostatisch aangedreven machines lieten bij lange na niet hetzelfde duwvermogen zien. En de machines met koppelomvormer leverden niet de comfortabele rijbeleving. Ook was bij die andere modellen het brandstofverbruik hoger. De Claas verbruikt ongeveer 13 à 14 liter per uur. Dat is weliswaar meer dan een tractor met kuilverdeler, maar hij verzet daarvoor wel twee keer zoveel werk. Op de kuil draait hij dan een rustige 1.300-1.400 toeren en heeft daarbij het volledige hydraulische vermogen paraat’’, vertelt Stefan Maget ons.

Bovendien is hij behoorlijk overzichtelijk. De motorkap is smal, zodat hij goed de achterzijde van de wiellader kan zien.

Stefan Maget houdt van de tractorbanden in de brede 750-maat op 26-inch-wielen. ,,De lader staat veel breder en het zwaartepunt ligt lager dan bij de hogere 650/75 R32-maat. Dankzij de breedte zie ik vanuit de stoel de buitenranden – dat is juist goed voor smalle kuilen’’, legt Maget uit.

,,Ik heb bewust voor een zware lader gekozen, om me te onderscheiden van de loonwerkbedrijven in de buurt. De trend op graskuilen gaat naar zwaardere machines die beter kunnen comprimeren; zo ben ik beter op de toekomst voorbereid.’’ Hij had ook een aanbieding van Liebherr, maar hij wilde niet afzien van de betrouwbare service van zijn Claas-dealer. In het verleden en ook met de nieuwe Jaguar-hakselaars heeft hij goede ervaringen opgedaan. Met de Torion zelf zijn er tot nu toe geen bijzonderheden geweest.

De concurrentie: wielladers

Claas Torion 1812

Claas Torion 1812

JCB 435 S

JCB 435 S

New Holland W190D

New Holland W190D

Motor Liebherr D934 A7, viercilinder Cummins QSB, zescilinder FPT NEF N67, zescilinder
Cilinderinhoud 7,0 l 6,7 l 6,7 l
Nom. vermogen 140 kW (191 pk) n.o. n.o.
Max. vermogen 143 kW (195 pk) 185 kW (252 pk) 172 kW (234 pk) @ 1.800 tpm
Max. koppel 1.215 Nm @ 1.150 tpm 1.186 Nm 1.184 Nm @ 1.300 tpm
Emissienorm Trap 5 Trap 5 Trap 5
Dieseltankinhoud 280 l 400 l 288 l
Transmissie traploos vermogengesplitst mechanisch mechanisch
Aantal versn., powershifttrappen twee snelheidsbereiken 6 versn. met koppelomvormer 5 PS-trappen met koppelomvormer
Laadarm Agri- of Z-frame HT-frame Z-frame
Kiepgewicht (recht) 12.800 kg 11.530 kg 11.980 kg
Max. hefhoogte 4,08 m 4,02 m 4,12 m
Uitschudhoogte 2,85 m 2,93 m 2,93 m
Werkhydrauliek 234 l/min bij 350 bar 252 l/min bij 350 bar 240 l/min bij 250 bar
Bedrijfsgewicht 18.700 kg 14.336 kg 19.270 kg

 

Onze conclusie over de Claas Torion

Met Liebherr heeft Claas een sterke partner ingeschakeld voor een breed machineaanbod in het wiellader segment. De motor loopt zuinig en vormt een goede combinatie met de ZF transmissie.

Een erg fijne functie is de Dynamic Power, waarmee de grote Torions meer duwvermogen kunnen leveren. Daarbij passend zijn er de grote landbouwbanden die alles aan de grond brengen. Vooral bij het kuilschuiven en –comprimeren heeft een loonwerker hiervan profijt. Ook het hoge gewicht past bij kuilgebruik.

+ naar behoefte meer hef-/duwvermogen
+ Smart-Loading-functies
+ hoog bedrijfsgewicht
+ grote landbouwbanden

– hoge motorkap
– bijrijder stoel ontbreekt

Dit Test Rapport is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek – je kan ze hier bestellen

Wil jij de nieuwste testrapporten in je mailbox ontvangen?

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.