Leestijd: 12 minuten

Claas heeft de Lexion flink gemodificeerd; de schudderdorsers kun je zelfs als nieuwe constructie aanmerken. Daarmee maken de lichtgroene machines hun achterstand in het schuddersegment goed. En meer dan dat.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (18)

Met de Lexion 6900 hebben de schudderdorsers een nieuw topmodel met 507 pk in de gelederen.

Groot was de hype om de nieuwste generatie van de Claas Lexion-maaidorsers. Al ruim van tevoren werd er driftig gespeculeerd over een nieuw niveau qua doorvoercapaciteit. Hier en daar doken foto’s op in sociale netwerken – deels nep, deels als marketingactie.

Uiteindelijk trok Claas na een ontwikkelingstijd van tien jaar het doek omhoog en presenteerde in totaal zeven nieuwe hybride en zes nieuwe schuddermodellen in de Lexion-serie. Daarbij mag je spreken van wezenlijk nieuwe ontwikkelingen en niet van kleine updates, modificaties of slechts een nieuwe vormgeving.

Volgens Claas werd ongeveer 75 procent van de machine gewijzigd. En zo ontkom je er als redacteur dan niet aan om de belangrijkste informatie en ervaringen zien samen te vatten in een eerste rij-indruk.

Wetenswaardig is dat de ingenieurs er in het algemeen naar hebben gestreefd om zoveel mogelijk componenten van de beide machinetypes (hybride en schudder) hetzelfde te maken, zodat er op diverse fronten nog maar weinig verschil is, zoals bijvoorbeeld bij de secundaire overbrenging of de bediening.

Met nieuwe typeaanduidingen en sterkere topmodellen kwamen ook nieuw ontwikkelde dorssystemen, zowel bij de schudderdorsers Lexion 5000 en 6000 als bij de hybrides Lexion 7000 en 8000.

De extra ‘0’ in de typeaanduiding ten opzichte van de 700- en 800-modellen staat voor ongeveer 10 procent hogere prestaties dan de voorgaande generatie

Zo wordt een Lexion 770 bijvoorbeeld de Lexion 7700. De 5000- en 6000-modellen moeten zelfs 25 procent meer presteren dan hun voorgangers. Op moment van schrijven wordt de fabriek in het Duitse Harsewinkel omgebouwd voor de productie van de nieuwe generatie, zodat in het eerste kwartaal van 2020 kan worden begonnen met de serieproductie.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Vergeleken met de voorgaande Lexion- generatie moeten de nieuwe dorsers in het veld een 10 tot 25 procent hogere opbrengst opleveren.

Een trommel meer op de Claas Lexion

Naast het duidelijke onderscheid tussen vijf- en zesschudders door de nieuwe type-aanduidingen (Lexion 5000 en 6000) hebben beide modellen een volledig nieuwe dorsinrichting gekregen genaamd ‘APS Synflow Walker’. APS staat voor ‘Accelerated Pre-Separation’, de versnelde voorscheiding met de 450 millimeter grote versnellertrommel die de gewasstroom accelereert naar een snelheid van 20 meter per seconde.

De dorstrommeldiameter is nu 755 millimeter (voorheen 600 mm) wat onder andere zorgt voor minder korrelbreuk. Daardoor is er een groter dorskorf-scheidingsoppervlak (ongeveer 0,30 m2 meer) bij een kleinere omslaghoek.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De dorsttrommel met 755 mm diameter

De gewasstroom is rechter van vorm – dat ontziet het stro. Verder heeft de trommel nu tien in plaats van acht slagranden. Het dorstrommeltoerental is traploos te verstellen in de Cebis, tussen 330 en 930 toeren. Een lager toerenbereik is middels de reductiebak gemakkelijk instelbaar.

Bij de overgang van voorkorf naar dorskorf is nu een draaibare dorskorfrand geplaatst die vanuit de cabine hydraulisch kan worden bijgeschakeld. Zo kan er snel worden gereageerd op verandering van gewas en kan het scheidend oppervlak of de schraaplengte in het dors- en scheidingsdeel worden aangepast.

Daarvoor zorgen ook de voorkorf- en dorskorf-kleppen die handmatig van buitenaf respectievelijk hydraulisch vanuit de cabine kunnen worden ingeschakeld.

De dorskorfverstelling is gesynchroniseerd met de voorkorf en traploos hydraulisch verstelbaar

Een grote verandering is er bij de secundaire scheiding van de Lexion 5000 en 6000. Er is een extra scheidingstrommel ingebouwd, met een doorsnede van 600 millimeter en een scheidingskorfoppervlak van 0,97  respectievelijk 1,16 m2. Die moet zorgen voor een verhoging van het scheidend vermogen onder moeilijke omstandigheden.

De scheidingskorf wordt parallel aan de dors korf versteld, maar heeft voor verschillende gewassen andere posities. De trommelsnelheid is synchroon aan de rest.

Met de komst hiervan is de schudderlengte echter gereduceerd tot 3,8 meter (voorheen 4,4 meter) en daardoor is ook het schudderoppervlak kleiner, maar alles bij elkaar kon het oppervlak voor de secundaire scheiding worden vergroot: van 6,25 naar 6,37 m2 respectievelijk van 7,48 naar 7,62 m2.

Beide schudders hebben vier valtrappen en een separate terugvoerbodem. Nieuw is dat voortaan standaard zijwielen zijn gemonteerd; middenwielen kunnen aanvullend worden gemonteerd.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (16)

Er is het een en ander veranderd aan het invoerkanaal. Opvallend is de nieuwe kunststof stofafzuiging, met een grotere doorsnede en hogere doorvoer.

Intelligente rotorkleppen

Ook de dorsinrichting van de hybride machines is aangepakt. Onder de naam APS Synflow Hybrid wordt net als voorheen de tangentiale dorsinrichting met voorversnellertrommel gecombineerd met een axiale restkorrelscheiding met behulp van twee rotors.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (3)

In de hybride machines zitten voor de secundaire scheiding twee rotors die vergeleken met de oude serie iets lager zijn geplaatst.

De dorsinrichting en de primaire scheiding is bij de schudders en hybride machines hetzelfde. Dat wil zeggen dat de hierboven genoemde vernieuwingen ook te vinden zijn in de Lexion 7000 en 8000.

Het verschil zit in de secundaire scheiding. Overigens heeft het dorsaggregaat in de Lexion 5000/7000 een breedte van 1.420 millimeter en in de 6000/8000 1.700 millimeter.

Via de 600 mm grote toevoertrommel wordt het oogstgoed naar de excentrisch gelagerde dubbele rotor geleid. De toerentallen van de beide rotors zijn traploos (rotorvariator is standaard) in te stellen in de Cebis, onafhankelijk van de dorstrommel.

Voor de variabele aanpassing van het secundaire scheidingsoppervlak kunnen hydraulische rotorkleppen de rotorsegmenten afsluiten. Tijdens het dorsen zijn er maximaal vier af te sluiten. Daarnaast is er de hellingsafhankelijke rotorkleppenregeling voor de homogene verdeling afhankelijk van de dwarshellingshoek (4D-schoning). Bovendien hebben de rotorkorven een nieuw type vingers gekregen.

Claas Lexion heeft enorme graanbunker

De korrelschoning Jet Stream is nu bij  alle vier de maaidorsermodellen identiek en het zeefopervlak van de schudderdorsers is vergroot. Bij de Lexion 6000 en 8000 zijn er nu achtvoudige luchtturbines voor het 5,8 m2 grote zeefoppervlak, de Lexion 5000 en 7000 hebben een 4,2 m2 groot oppervlak en daarvoor een zesvoudige turbine als luchtaanjager.

Bij de Jet Stream-schoning horen verder de dubbele perslucht-geblazen valtrap en een langer doorstroomstabiliseringskanaal.

Aangezien de doorvoercapaciteit bij alle vier de Lexion-series is verhoogd, heeft Claas ook de capaciteit van de retour aangepast. Die levert nu 15 liter per seconde in plaats van de 11,5 van voorheen.

Het retourmateriaal wordt aansluitend afgezet op de versnellertrommel, en voorafgaand elektronisch gemeten. Als we de graanstroom volgen, komen we tenslotte bij de graanelevator, die ook een vermogensboost kreeg.

Bij de Lexion 8000 is de opvoer-capaciteit 80 liter per seconde, bij de 7000, 6000 en 5000 is dat 59 liter per seconde.

Standaard zijn de machines voorbereid op de Quantimeter-oogstmeting. Die kreeg een update en is in zijn geheel gebruiksvriendelijker geworden. Verdere modificaties zijn er in de graanbunker. Bij alle Lexion-modellen is de inhoud vergroot: op de 6000-serie kun je nu maximaal 13.500 liter krijgen, op de vijfschudders maximaal 11.000 liter.

Een nieuwe topwaarde wordt gerealiseerd door – hoe kan het ook anders – het topmodel 8900 met een maximale graanbunkerinhoud van 18.000 liter (optioneel). Maar wat de tank in gaat, moet er ook weer uit, en wel zo snel mogelijk. Daarom heeft Claas er bij de lossnelheid een schepje bovenop gedaan.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (5)

In de 18.000 liter grote graanbunker draait een extra schroefvijzel.

Bij de bunkers vanaf 13.500 liter kun je optioneel lossen met 180 liter per seconde. Daarmee is de tank binnen 75 seconden leeg!

Wie een bijna volle overlaadwagen iets fijngevoeliger wil beladen, kan de lossnelheid echter ook halveren op 90 liter per seconde. De losbuis heeft trouwens voor de 180 l/s-snelheid een diameter van 420 millimeter, de ‘normale’ 80 tot 130 l/s-snelheden hebben een buis van 330 mm.

We waren positief verrast door de maar weinig graden vergrote zwenkhoek van de losbuis met werkelijk zeer goed zicht op het overladen.

Claas Lexion kiest voor MAN in plaats van Perkins

Met de nieuwe Lexion-generatie zijn er ook motoren conform emissienorm Trap 5 onder de kap gekomen. Voor het voldoen aan deze strenge norm worden afhankelijk van motorfabrikant technieken als DPF, DOC, SCR en EGR toegepast.

Bij de motorleveranciers voor de Lexion-serie zijn er wat dingen veranderd: hoofdleverancier blijft Mercedes-Benz, maar Perkins wordt nu niet meer gebruikt (voorheen de motorleverancier voor de Lexion 760) en vervangen door MAN.

Voor de topmodellen van de schudderserie en de hybride systemen is gekozen voor de krachtbronnen uit het Duitse Nürnberg. In de 6900 levert de MAN D2676 uit zijn 12,4 liter cilinderinhoud 507 pk. Dezelfde motor wordt gebruikt in de 7600 en 7700 en daar levert hij respectievelijk 507 en 549 pk.

In het topmodel – de Lexion 8900 – zit de nieuwe MAN D4276 met een inhoud van 16,2 liter en een vermogen van liefst 790 pk. Daarmee heeft Claas op dit moment de sterkste maaidorser op de markt!

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Onderin het Claas-vlaggenschip Lexion 8900 zit een MAN D4276 met een cilinderinhoud van 16,2 liter en 790 pk.

Ook aan boord bij de nieuwe Lexion-serie is het intelligente motormanagement Dynamic Power, dat automatisch het motorvermogen aanpast aan het op dat moment benodigde vermogen. Ook is nu in alle modellen het laagtoerentalconcept toegepast. Bij het rijden op de weg draait de motor maar 1.600 toeren – heel goed.

Nauw verbonden met de nieuwe motor is het nieuwe transmissieconcept met onder andere een hydraulisch bediende droge koppeling. In totaal vervallen dankzij het nieuwe concept tot twee riemen en twee kettingen.

Aan het rijwielgedeelte zijn eveneens nieuwigheden te vinden. Alle modellen zijn uitgerust met hydrostatische tweeversnellingsbak. Alle Lexion-machines kunnen worden geleverd met het geveerde Terra Trac-rupsonderstel van de derde generatie, en bovendien kunnen er nu afhankelijk van model op de wielversies voorbanden tot een diameter van 2,15 meter worden gemonteerd.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De wielmachines kunnen op de vooras banden tot een diameter van 2,15 meter hebben.

Op de achteras passen bij de Lexion 8900 en 8800 zowaar sloffen van 1,75 meter. Voor het eerst kan voortaan dus ook een vijfschudder worden uitgerust met het bodemvriendelijke Terra Trac-onderstel, waarmee je geveerd en al op de weg kunt rijden met maximaal 40 km/u.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Voor het eerst kan ook voor de vijfschudder het Terra Trac-rupsonderstel met een homologatie voor 40 km/u worden besteld.

Grote stuurhut voor de Claas Lexion

Zowel op de schuddermachines als op de hybride maaidorsers zit dezelfde nieuwe cabine. Die is groter en echt een highlight geworden. Achter de bestuurdersstoel is nu duidelijk meer ruimte, zodat je nu niet meer het raam van de graanbunker direct in je nek hebt.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (11)

De cabine is ruimer en bovendien stiller geworden, wat een aangename werkplek geeft.

Zeer aangenaam is het lage geluidsniveau in de cabine; hij is duidelijk stiller geworden. Ook als je buiten naast de maaidorsers staat, valt op dat ze minder lawaai maken, ook bij ingeschakelde dorsinrichting.

In de cabine schittert in positieve zin de nieuwe Cebis-terminal met aanraakscherm en het Cmotion-multifunctionele hendel dat we kennen van andere Claas-machines.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (13)

Op het werkscherm zijn de belangrijkste parameters overzichtelijk in beeld. Instellingen zijn snel te doen.

Op de armleuning zitten de belangrijkste functies overzichtelijk met directe stelknoppen. Daarbij passend is er het het nieuwe bedieningsconcept. De bestuurder kan instellingen doen via het Cebis-aanraakscherm, met draai-drukknop of zelfs direct op de armleuning.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (12)

De nieuwe bedieningsarmleuning is zeer overzichtelijk gevormd. Aan de zijkant zitten rechtstreekse knoppen voor de belangrijkste functies van de maaidorser.

Op de Cebis-terminal zelf is het silhouet van de maaidorser afgebeeld met alle instelzones. Met een vinger tik je gewoon op het gebied en dan kun je op vijf verschillende manieren (bijvoorbeeld regelaars) de gewenste parameters veranderen. Daar moet iedereen iets van zijn gading bij kunnen vinden.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Je kunt ook makkelijk met een draai-drukknop door de Cebis-menustructuur navigeren.

Hulpsystemen

Ook de rijhulpsystemen zijn uitgebreid. Daarmee kan de bestuurder worden ontlast en de machine maximaal benut.

Voor alle modellen is er op de Cebis-terminal het Cemos Auto Threshing. Het optimaliseert automatisch de instellingen van de dorsinrichting en de primaire scheiding. Vanwege de nieuwe dorsinrichting zijn de draaibare dorskorfranden en de dorskorfkleppen toegevoegd aan de functies op het scherm.

Opvallend op het cabinedak is de nieuwe Field Scanner voor het optisch-elektronische stuursysteem Laser Pilot. Daarmee vervallen de in het gebruik lastige scanners op de maaiborden. De nieuwe sensor biedt de bestuurder drie verschillende rijstrategieën.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (4)

In het cabinedak zit de nieuwe veldscanner voor het stuursysteem Laser Pilot.

Interessant voor Controlled Traffic Farming is de modus volgens de rijpaden. De gebruikelijke, bekende modi zijn georiënteerd naar de gewaskant links of rechts van de machine.

Verdere nieuwigheden:

  • nieuwe uitvoeringen van de strohakselaar aandrijving en automatische uitworprichting-aanpassing
  • automatische parkeerrem en elektrohydraulisch bediend sperdifferentieel met automatische functie
  • een liftas voor de Lexion 7000 en 8000
  • startblokkering c.q. gecodeerde contactsleutel
  • Cebis Mobile-beeldscherm voor de weergave en bediening van hulpsystemen
  • stenenvangergoot met actief uitwerpmechanisme
Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (14)

De Cebis Mobile ondersteunt de chauffeur met een tweede beeldscherm.

Technische gegevens Claas Lexion maaidorsers

Lexion 5000 & 6000

Voor de secundaire scheiding hebben de schudders een extra scheidingstrommel gekregen.

Dorsen & scheiden: dorsinrichting met 755mm-dorstrommel en 450mm-versnellertrommel, korrelscheidend oppervlak 2,66/3,18 m2; aanvullende scheidingstrommel 600 mm; 5/6-schudders met scheidend oppervlak 5,40/6,46 m2; totaal scheidend oppervlak 6,37/7,62 m2.

Schoning: Jet Stream-schoning met totaal zeefoppervlak 5,1/6,2 m2; 6/8-voudige turbine; dubbelgeblazen valtrap; retour 15 l/sec.

Graanbunker & stromanagement: inhoud 9.000 – 13.500 l; lossnelheid 110 – 130 (180) l/sec; elevator 59/80 l/sec; 6-rijïge strohakselaar.

Motor & rij-aandrijving: Mercedes-Benz/MAN; 230 kW (313 pk) tot 373 kW (507 pk), emissienorm Trap 5; tweeversnellings- hydrostaat; max. 40 km/u; optioneel Terra Trac-onderstel (modelafhankelijk).

De dorstrommel is ten opzichte van de voorgaande serie vergroot en heeft nu een diameter van 755 mm.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Het aandrijvingsconcept is volledig herzien.

Lexion 7000 & 8000

De dorstrommel-aandrijving met reductie voor twee toerentalbereiken is mechanisch zonder gereedschap of optioneel hydraulisch verstelbaar.

Dorsen & scheiden: dorsinrichting met 755mm-dorstrommel en 450mm-versnellertrommel, korrelscheidend oppervlak 2,66/3,18 m2; toevoertrommel 600 mm; excentrisch gelagerde dubbele rotor met maximaal 4 hydraulisch te sluiten rotorkleppen

Schoning: Jet Stream-schoning met totaal zeefoppervlak 5,1/6,2 m2; 6/8-voudige turbine; dubbelgeblazen valtrap; retour 15 l/sec.

Graanbunker & stromanagement: inhoud 10.000 – 18.000 l; lossnelheid 110 – 180 l/sec; elevator 59/80 l/sec;  6-rijïge strohakselaar.

Motor & rijaandrijving: Mercedes-Benz/MAN; 300 kW (408 pk) tot 580 kW (790 pk), emissienorm Trap 5; tweeversnellings- hydrostaat; max. 40 km/u; optioneel Terra Trac-onderstel (modelafhankelijk).

In de hybride machines zitten voor de secundaire scheiding twee rotors die vergeleken met de oude serie iets lager zijn geplaatst.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (10)Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Op de achteras passen afhankelijk van het model 34-inch-banden tot een diameter van 1,75 meter.

Onze conclusie over de vernieuwde Lexion maaidorsers van Claas

De nieuwe Lexicon-serie van Claas maakt indruk met een groot aantal (deels langverwachte) modificaties. Enerzijds zijn veel componenten in de vier modellen gestandaardiseerd, maar er zijn ook een paar nieuwe elementen bedacht en aan de hogere doorvoercapaciteiten aangepast.

De dorsinrichting kreeg een grotere dorstrommel, zodat het scheidend oppervlak is vergroot. Voor de dorstrommel kan een dorskorfrand worden ingedraaid, die het scheidend oppervlak of de schraaplengte aanpast. De secundaire scheiding in de schudderdorsers heeft een extra scheidingstrommel gekregen, die het scheidend vermogen moet vergroten en betere strokwaliteit moet geven. Ook bij de rotors van de hybride machines zijn er veranderingen.

Verder is de cabine niet alleen groter geworden, maar ook merkbaar stiller. De chauffeur wordt geholpen door verbeterde assistentiesystemen en de zeer overzichtelijke bedieningsstructuur.

Nieuwe opties bij het onderstel ronden de nieuwe Lexion-serie af; daaronder eindelijk een grotere bandenmaat voor, maar ook achter.

Claas Lexion maaidorser in de aanval - Agri Trader Test Jaarboek (17)

Passend bij het hoge vermogen van de Lexion 8900 komt het Vario-maaibord met een werkbreedte van 13,80 meter als geroepen.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.