Leestijd: 11 minuten

De Terra Trac-versie van de Claas Jaguar heeft voor het inzetten met pick-up een unieke voorziening. Of dat technische raffinement zich op weideland weet te bewijzen, en wat de lichtgroene roofkat presteert in het mais, dat hebben we afgelopen seizoen getest.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (17)

In een eerdere test eind 2019 schreven we al over de nieuwe Lexion-modellen, waarbij ook het nieuws rondom de Terra Trac ter sprake kwam. We concentreerden ons toen op de productieversie van de Claas Axion 900 TT. Weliswaar konden we in het voorjaar al met de rups-hakselaar werken en daar de unieke oplossingen op grasland uitproberen, maar het hoofddoel van een veldhakselaar is nou eenmaal de maisoogst.

Dus volgden we de 960 Jaguar met rupsbanden een seizoen lang op zijn zwerftocht door het land.

Tot nu toe was de Terra Trac-uitrusting alleen voor de Jaguar 960 leverbaar. Met de invoering van de nieuwe, hoogvermogende Jaguar 990 is nu ook dit vlaggenschip met het rupsonderstel leverbaar. Daarmee is deze optie nu beschikbaar voor de sterkste modellen met Mercedes- en MAN-motor. Daarover echter later meer.

Adieu bodemcompressie

Bij hoogvermogende en zware oogstmachines is en blijft bodemcompressie een veelbesproken onderwerp. Met de Terra Trac-optie voor de Jaguar 900 wil Claas een oplossing bieden.

Dankzij het veel grotere contactoppervlak wordt de bodemdruk immers navenant lager. Bovendien verbetert de tractie onder moeilijke omstandigheden, vooral als je denkt aan moddergevechten tijdens de maisoogst.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Met de 635 mm brede Terra Trac-rupsbanden is het contactoppervlak vergeleken met de wielversie 120 procent groter.

Niet zelden zakken de wielmachines diep weg – en natuurlijk hebben de afrijvoertuigen daar ook mee te kampen. Ook de verbeterde koersvastheid op hellende velden is een pluspunt van rupsbanden op oogstmachines.

Een fundamenteel nadeel van rupsonderstellen op veldhakselaars is hun beperkte inzetbaarheid op grasland, iets waar Claas een technische kunstgreep voor heeft toegepast.

Bij het keren op gras trekken ‘gewone’ rupsbanden door hun lange contactvlak de zoden namelijk kapot. Bij het Terra Trac-onderstel worden bij het keren de middelste geleidewielen hydraulisch omlaag gedrukt, zodat het voorste spanwiel een aantal centimeters wordt opgetild.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De middelste geleidewielen worden tijdens het rijden van bochten hydraulisch omlaag gedrukt, zodat het voorste aandrijfwiel wordt opgetild – daarmee wordt het contactvlak korter

Daardoor wordt het contactvlak ongeveer éénderde deel korter, waarmee de grasmat veel minder te verduren krijgt. Op het testveld konden we geen noemenswaardige schade vaststellen, ook al waren er wel wat rijsporen zichtbaar – die had je met wielen echter ook gehad.

Door de langere wielbasis is wel de draaicirkel groter geworden (ruim 15 meter). Je moet dus wat grotere keermanoeuvres op de koop toe nemen en liefst een zwad meer overslaan, maar de grasmat wordt erdoor gespaard.

Het afremmen van de binnenste rupsband voor een kleinere draaicirkel – zoals bijvoorbeeld bij de Axion 900 TT – zou hierbij de schade aan de grasmat verergeren. Daarom heeft de Jaguar TT dat niet.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Dankzij het kortere contactvlak bij het keren wordt de schade aan de grasmat verminderd.

Het lichte optillen van het voorste spanwiel werkt alleen in combinatie met de pick-up, dus niet met het directe maaibord of de Orbis-maaibek. Ten eerste zouden de twee voorzetstukken een aanzienlijke belasting vormen voor de geleidewielen en hun hydrauliek, en ten tweede is het niet nodig.

In beide gevallen hakselt de Jaguar dan immers op de akker, waar flinke bandensporen op de kopakker minder gevolgen hebben. Op het maisveld tijdens onze test hebben we alleen ‘normale’ rijsporen gezien. Extreme groeven en wallen waren er niet.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (16)

Op het geoogste maisveld liet de machine bij het keren weliswaar rijsporen achter, maar hij gooide geen aardwallen op.

Claas Jaguar Terra Trac is langere machine

De Terra Trac-rupsbanden voor deze roofkat zijn er in drie breedten. Met de 635mm-versie blijft de machine onder de drie meter buitenbreedte.

Met de 735 mm- en 890mm-rupsbanden is hij respectievelijk 3,30 en 3,49 meter breed.

Vergeleken met de bandenmaat 800/70 R38 op 1,2 bar heeft de smalle 635mm-rupsband een 120 procent groter contactvlak. Bij het rijden in bochten met opgetilde voorste aandrijfwielen is het nog steeds 53 procent groter.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Voor de transportbreedte van 3 meter zijn er achterbanden in de maat 500/85 R30.

Aangezien er ruimte nodig was voor de lange rupsonderstellen, werd het chassis van de Jaguar meer dan een meter (1,05 m) verlengd.

Je moet het je ongeveer zo voorstellen dat een normale wielmachine tussen het hakselaggregaat en de motor wordt doorgezaagd en er een stuk tussen wordt gezet. Zo kan Claas veel dezelfde onderdelen blijven gebruiken.

Het resultaat is dat de Terra Trac-versie 7,5 meter lang is en de wielversie 6,5 meter.

Zowel door het rups-onderstel als door de verlenging is de TT ongeveer 4,85 ton zwaarder, waarmee hij een kleine 18 ton weegt. Daarvan ligt 12,4 ton op het rupsonderstel (met in totaal acht spanwielen en geleidewielen) en 5,5 ton op de sturende achteras.

De vorm van de rupsbanden wijkt af van die op de Lexion- en Axion-modellen. De twee noppenrijen worden gescheiden door een nadrukkelijke schuine groef.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Het rupsbandprofiel van de Jaguar Terra Trac bestaat uit brede, hoge noppen.

De noppen zelf zijn hoger en breder dan die van de Class Axion 900 TT. Bij de Jaguar kiest men voor een zo groot mogelijk contactvlak.

Als verdere eigenschap kan het hele rupsonderstel 10 graden omhoog en 13 graden omlaag schommelen. Dat zorgt voor een betere bodemaanpassing. Daarbij helpt ook de hydropneumatische vering.

Er is ook een automatische rupsbandspanner in de vorm van een hydrauliekcilinder en continue elektronische controle. De aandrijving van de rupsbanden gaat slipvrij via de vertande grote aandrijfwielen.

De verbinding van de uit gaande as van de motor naar de verende rupsaandrijving geschiedt door middel van een cardanas – dus hetzelfde als bij de Axion TT.

Zes naast elkaar voor de Claas Jaguar Terra Trac

De 960 heeft een zes-in-lijnmotor van Mercedes-Benz. De OM743 LA levert uit een cilinderinhoud van 15,6 liter 626 pk bij een werktoerental van 1.700 toeren, en is daarmee de sterkste Benz in de Jaguar 900-serie.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (10)

In het inwendige van deze roofkat schuilt de OM473 LA van Mercedes-Benz, met een slagvolume van 15,6 liter en een werkvermogen van 626 pk.

Hetzelfde blok zit ook in de Jaguar 800 en de veldhakselaars van Krone en Rostselmash.

Zoals gezegd is het Terra Trac-onderstel er ook voor de Jaguar 990, die dezelfde motor heeft als de bekende 980, maar dan met meer vermogen. De MAN D2862 met zijn V12 met 24,24 liter slagvolume levert daar liefst 925 pk.

Alle motorblokken liggen in de Jaguars dwars op de rijrichting. De 960 voldoet aan de actuele emissienorm Trap 5 met een SCR-katalysator en roetfilter. De AdBlue-tank bevat daarvoor 130 liter. En er is ook flink wat diesel aan bord: 1.500 liter inclusief extra tank. De MAN-V12 heeft alleen een SCR-kat en haalt daarmee Trap 5.

De rijaandrijving is ook bij de TT-machines hydrostatisch (met twee handmatig te kiezen versnellingen) op de vooras. Op het veld kan hij maximaal 22 km/u, op de weg 40 km/u en dan met een gereduceerd motortoerental van 1.650 tpm.

Met Power Trac krijgt de stuuras achter eveneens een aandrijffunctie. Die kan net als bij de wiel-Jaguar ook worden besteld met een bandenaflaatsysteem.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Het vermogen van de hydrostatische aandrijving wordt met een cardanas op het rupsonderstel overgebracht. Rechts ernaast zie je de in het midden zittende onderstelophanging.

Binnenin de Terra Trac

Wat betreft de belangrijkste componenten van een hakselaar is er van wiel- naar rupsversie niks veranderd. De invoer is 730 millimeter breed. De vier invoer- en voorpersrollen zijn uitgerust met hydraulische voorspanning.

Met het oogstgoed mee kom je vervolgens bij de 750 millimeter brede, direct aangedreven messentrommel; deze heeft een doorsnede van 630 millimeter. Deze hakseltrommel met V-Max-messen is er in vier varianten die zich onderscheiden in hun messenbezetting (20/24/28/36, bij de 990 TT 42).

Door de demontage van messen en het verzetten van de meshouders krijg je een nieuw snij-lengte-spectrum, dat met name geschikt is voor het gebruik van de shredlage-kneuzer. Claas heeft drie verschillende varianten in het kneuzerprogramma: voor shredlage, voor de flexibele of voor de conventionele inzet.

Dankzij het lage Terra Trac-onderstel kan de korrelkneuzer eenvoudig naar de zijkant over de rupsband heen worden uitgenomen. Bij de wielmachine wordt de kneuzer in de daarachterliggende montageruimte uitgebouwd en dan naar de zijkant uitgenomen.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De korrelkneuzer kan eenvoudig over het rupsonderstel heen worden uitgebouwd; da’s praktisch.

Modern dashboard van Claas

Nieuw voor alle Jaguar-modellen is het moderne interieur van de cabine, sterk lijkend op het design van de Xerion en Lexion. Daarbij zit ook de grote Cebis Touch-terminal met de intuïtieve bedieningsstructuur.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (11)

Voor het nieuwe seizoen heeft Claas voor alle Jaguars de cabineuitrusting gemoderniseerd. De maat is echter hetzelfde gebleven.

Mooi is dat je de terminal ook nog steeds kunt bedienen met een paneel met draai- en drukknoppen. Zo kun je bijvoorbeeld vervelende vingerafdrukken voorkomen.

Op de armleuning zitten net als bij de Lexion de sneltoetsen voor een direct en snel verstellen van belangrijke machine-parameters.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (14)

In de armleuning vind je sneltoetsen voor de belangrijkste instellingen van de Jaguar. Hetzelfde concept vind je ook in de nieuwe Lexion-machines.

Standaard aanwezig in de console is ook het Cmotion-rijhendel. Achter het ‘Cemos Auto Performance’ van Claas schuilt een intelligente regeling van motormanagement en rijaandrijving. Het systeem is er voor de motoren met emissienorm Trap 5 in de Jaguar 950 tot en met 990.

Afhankelijk van de hoeveelheid oogstgoed regelt de hakselaar motorvermogen en rij-snelheid en houdt hij het ingestelde motortoerental constant. Zo wordt de chauffeur ontlast, de gewasstroom blijft gelijkmatig en er wordt brandstof bespaard.

Vooraf kiest de chauffeur het gewenste motortoerental, het vermogensniveau (wanneer er op deellast wordt gewerkt) en de maximale rijsnelheid. Wanneer de oogsthoeveelheid toeneemt, wordt eerst het motorvermogen verhoogd en daarna pas de rijsnelheid gereduceerd.

Bij een afnemende opbrengst reduceert het systeem het motorvermogen en daarmee het dieselverbruik.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Het menu van de Cebis Touch-terminal is heel intuïtief opgezet.

Nieuwe Orbis

Bij de maisoogst was aan onze machine – die zelfs een speciale kleurstelling had ter ere van de 40.000e verkochte Jaguar! – de nieuwe Claas Orbis 750 gekoppeld.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Onze Jaguar 960 vrat zich door het mais in een speciale kleurstelling ter viering van 40.000 verkochte Jaguars!

Tijdens het werken deed de tien-rijïge maisbek het prima, hoewel het mais op het testveld een rijenafstand van 50 centimeter had.

Dankzij het pendelframe kan de maisbek de contouren van de bodem goed volgen.

Wat ons ook goed beviel, is het snelle inklappen. In enkele seconden is de Orbis symmetrisch gestapeld op drie meter transportbreedte. De zij-elementen vouwen zich niet 180 graden op het middendeel.

Voor het transport steunt de Orbis af op het geïntegreerde onderstel, zodat de vooraslast niet wordt overschreden. Dankzij geïntegreerde slingerdemping van de beide transportwielen rijdt het geheel mooi rustig.

Technische gegevens Claas Jaguar Terra Trac

Motor & rijaandrijving: Mercedes-Benz OM473 LA, zescilinder, cilinder-inhoud 15,6 l; nominaal vermogen 460 kW (626 pk) @ 1.800 tpm; hydrostatische aandrijving, 2 versnellingen, topsnelheid 40 km/u; dieseltankinhoud 1.050 + 450 l.

Invoer: breedte 730 mm; 4 invoer- en voorpersrollen, traploze snijlengteinstelling, hydraulisch voorpersen standaard.

Trommel: breedte 750 mm, diameter 630 mm; 20/24/28/36 messen of halve set mogelijk; V-vormige plaatsing, symmetrisch of asymmetrische bezetting.

Kneuzer: Multi Crop Cracker; snijlengte afhankelijk van walstype 3,5 – 30 mm.

Voorzetstuk: maisbek Orbis 6 – 9 m, Pick Up 380 & 300, Direct Disc 600 & 500; aandrijving mechanisch of vermogengesplitst hydraulisch.

Afmetingen & gewichten: transportbreedte 3 m bij 635 mm bandbreedte; lengte 7,7 m; gewicht 18 t.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Met de smal gehouden rupsonderstellen blijft de Jaguar onder de 3 meter buitenbreedte en heb je geen speciale vergunning nodig voor rijden op de weg.

De concurrentie: veldhakselaars met rupsbanden

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (19)

Claas Jaguar 960 TT

Krone Big X 630

Krone Big X 630

Motor Mercedes-Benz OM 473 LA MTU 6R 1500
Nominaal vermogen 460 kW (626 pk) @ 1.800 tpm 460 kW (626 pk) @ 1.750 tpm
Vermogens-management ja ja
Type/plaatsing zes-in-lijn/dwars zes-in-lijn/dwars
Inhoud dieseltank 1.500 l 1.450 l
Rijaandrijving hydrostatisch, 2 versn. hydrostatisch
Voorperswals 4 6
Voorpersing hydraulisch optioneel hydraulisch optioneel
Type trommel V-Max messentrommel V-vormig, MaxFlow of Biogas
Maten trommel 750 x 630 mm 630 x 660 mm
Messen 20/24/28/36 stuks 20/28/36/40 stuks
Snijlengtes 3,5 – 53 mm 2,5 – 31 mm
Kneuzer Multi Crop Cracker Corn Conditioner
Rupsonderstel Claas Terra Trac Zuidberg
Geschikt voor grasland ja nee (ombouw naar wielen)
Aandrijving op alle wielen standaard optioneel

 

Mening uit de praktijk – Voordeel op natte bodem

Het loonwerkbedrijf Thomsen heeft bij de volledige-plantsilage en de maisoogst regelmatig te maken met natte bodemomstandigheden. Daarom kwam in 2019 voor die silage de eerste Claas Jaguar 960 TerraTrac op het bedrijf, en voor de maiscampagne de tweede.

Thomsen profiteert voornamelijk van het grotere contactvlak, de daaruit volgende lagere bodemdruk en de betere tractie. In het verleden heeft men twee hakselaars uitgerust met een triangel-rupsonderstel van Tidue.

,,Het ombouwen was elk jaar enorm veel werk’’, vertelt Thomsen. De beide Jaguar TT’s moeten hoofdzakelijk op grote percelen voor gewas-silage en mais worden ingezet, zodat ze niet veel op de weg hoeven te rijden. Een van de twee machines moet naast twee wielhakselaars ook op weideland gaan rijden.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (18)

Dhr. Thomsen aan het werk

Het loonwerkbedrijf heeft in het voorjaar ervaring kunnen opdoen met een demo-machine. ,,Aanvankelijk moesten de chauffeurs wennen aan de grotere draaicirkel, maar dat was na een paar dagen geen probleem meer. Ook met de nieuwe rijstrategie ‘hakselaar buiten, afrijder binnen’ lukte het hakselen goed’’, legt Thomsen verder uit.

,,In de maisoogst wordt vier keer buitenom gehakseld. Dat is voor het keren met de TT super.’’ De rupsmachines zijn uitgerust met een 36-messentrommel, de CCM Classic-cracker en het oudere rijhendel. De chauffeur kunnen daardoor gemakkelijk wisselen tussen de hakselaars.

Over de hakselkwaliteit is Thomsen bij zijn Jaguar zeer tevreden. Ook de nieuwe Orbis 750 bevalt de loonwerkondernemer zeer goed. Het AutoFill-systeem daarentegen functioneert in direct zonlicht onbetrouwbaar. Op zijn wensenlijst staat een geveerde achteras, die Claas momenteel niet kan leveren.

Onze conclusie over de Claas Jaguar Terra Trac

Met de Jaguar Terra Trac brengt Claas de eerste veldhakselaar met volledig geïntegreerd rupsonderstel op de markt, iets waar loonwerkers in natte streken al lang op zaten te wachten.

Vooral tijdens het maisseizoen scoort deze roofkat punten met zijn grotere contactoppervlak en de betere tractie.

De bij gebruikelijke rupsonderstellen beperkte geschiktheid voor grasland weet Claas met de Terra Trac te omzeilen dankzij het gereduceerde contactvlak bij het rijden in bochten. Dat functioneert door middel van het optillen van het voorste aandrijfwiel.

Claas Jaguar Terra Trac-versie - Roofkat op rupsbanden - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Het voorste aandrijfwiel komt los van de grond, zodat het contactvlak ongeveer een derde deel kleiner wordt.

Beperkingen zijn er bij de wendbaarheid – wat vooral ligt aan de lange wielbasis. Met de 7,5 meter brede maisbek lukt het wisselen van rijpad nog goed. Met de pick-up moeten zwaden worden overgeslagen – dat beschermt tevens de grasmat.

Qua comfort hoeft de chauffeur nauwelijks iets in te leveren. Met een geveerd rupsonderstel en hydrostatische aandrijving kan de Jaguar een eindsnelheid van 40 km/u halen.

De bediening met de snelkeuzetoetsen en de intuïtieve Cebis Touch-bediening bevalt goed.
De nieuwe Orbis werkt goed en kan voor wegtransport supersnel worden ingeklapt.

+ groter contactoppervlak
+ geschikt voor grasland
+ meer tractie en zijdelingse stabiliteit
+ intuïtieve terminalbediening
– grotere draaicirkel

Meer testrapporten lezen? Bestel het Agri Trader Test Jaarboek. Deze test heeft daar eerder ook in gestaan.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.