Leestijd: 10 minuten

Als aanvulling op de bestaande Disco-frontmaaiers introduceert Claas de Disco Move-serie. Die kenmerkt zich door een nieuw ontwikkelde montagebok met getrokken maaibalkophanging. Een praktijktest van deze nieuwe Claas-machine.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (5)

Om een zo goed mogelijke bodemaanpassing van frontmaaiers te bereiken, kiest een aantal fabrikanten voor getrokken maaibalken.

Voor geduwde maaibalken kwamen er de afgelopen jaren steeds vaker tractoren op de markt met actieve ontlasting van/ door de fronthef. Die hebben echter hun beperkingen in het gebruik, omdat bijvoorbeeld de grote hydraulische cilinders doorgaans later en trager reageren dan direct in de frontmaaier geïntegreerde ontlastingssystemen. Bovendien zijn geïntegreerde ontlastingsmechanismen beter afgestemd op de totale geometrie van de frontmaaier.

Claas brengt nu een getrokken maaibalk met geïntegreerde hydraulische ontlasting op de markt. Deze komt als modelserie Disco F/FC/FRC Move naast de bestaande Disco F/FR/FRC Profil-serie en de 3150 F in het programma. Hoe het systeem in de praktijk werkt en welke verdere nieuwigheden Claas in de maaiers heeft gestopt, hebben we getest in de tweede maai.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (4)

De hefhoogte van het nieuwe mechanisme mag gezien worden.

Flexibel aanbouwen

Voordat we tot de kern van de Disco Move komen: Claas heeft voor haar nieuwe frontmaaiers ook meteen een nieuwe montagebok ontwikkeld. Deze maakt zowel het aanbouwen rechtstreeks aan de topstang en onderbok van de fronthef mogelijk als het aankoppelen met een Weiste-koppel- driehoek.

Daardoor kan deze frontmaaier naar believen aan kleinere tractoren of aan grotere trekkers (die bijna nooit een Weiste-driehoek gebruiken) worden gekoppeld.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (10)

De ontlastingsdruk wordt goed zichtbaar op een manometer weergegeven. Claas adviseert tussen de 80 en 110 bar.

En: alle aansluitingen, dus de hydraulische en de elektrische, zijn af-fabriek zowel aan de rechterkant als de linkerkant van de montagedriehoek te plaatsen, naar voorkeur van de klant. Hetzelfde geldt voor de manometer voor de weergave van de ontlastingsdruk.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (2)

De hydrauliek- en elektra-aansluitingen kunnen naar wens links of rechts worden geplaatst.

Nieuw is ook een halfautomatische parkeervergrendeling zonder extra steunpoot, die de montagebok inclusief neus met geïntegreerde ontlasting voor het parkeren blokkeert. Het ontgrendelen gebeurt dan automatisch wanneer de chauffeur de hoogte van de trekbok op de tractor instelt.

Links aan de aanbouwdriehoek bevindt zich nu een ook een instelhulp voor het aanpassen van de fronthef aan de maaier. Begrenzingskettingen verhinderen een onbedoeld zakken van de fronthef.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (1)

Dankzij de nieuwe montagebok is de Disco Move rechtstreeks aan de fronthef of met de Weiste-koppeldriehoek aan te koppelen.

Multilink-trek

Daarmee komen we aan de belangrijkste nieuwigheid van de Disco Move. Het grootste deel van de bodemaanpassing wordt nu gedaan door een nieuw trapezium-mechanisme van hefbomen.

De onderste hefboom of draagarm wordt daarbij gevormd door de afdekkap, waarvan de twee draaipunten aan de voorkant van de aanbouwdriehoek zitten. Direct daarboven zijn twee draagarmen gemonteerd die aan de voorkant aan een swingarm zitten, die op zijn beurt aan de onderkant draaibaar aan de kap is bevestigd en bovendien de maaieenheid geleidt.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (28)

Blik op het mechanisme met de voorste swing- arm en de drukreservoirs bij verwijderde dekplaten. Hier is de functie van de afdekkap als onderste hefboom duidelijker zichtbaar.

De ontlastingscilinder is – met de plunjerstang in de rijrichting naar achteren – aan de voorkant draaibaar aan de dragende kap bevestigd. Daarboven zit parallel daaraan een omgekeerd gemonteerde optilcilinder.

Wanneer de maaier naar boven beweegt, duwen de bovenste hefbomen de voorste swingarm via zijn draaipunt naar voren, terwijl de ontlastingscilinder de onderste draagarm (de kap) naar boven trekt. Daardoor beweegt de snijkant licht richting de grond, wat te lange stoppels achter kammen of richels tegengaat.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (7)

Bovenaan zit de optilcilinder, daaronder de cilinder voor de ontlasting.

Bij het rijden in een kuil verloopt de aanpassing dan in de andere richting, dus van de graszoden vandaan. Daardoor steek je aan de rand van een kuil niet in de graszoden, waarbij draaipunten direct aan de maaibalk de bodemaanpassing verder bevorderen – daarover straks meer.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (8)

De ontlasting werkt met vier gasbuffers voor de druknivellering.

Vier gasdrukreservoirs of accumulatoren nemen daarbij de overtollige vloeistof op en geven hem weer af, waarbij de maaier weer naar beneden beweegt. Volgens Claas koos men bewust voor vier grote stikstofreservoirs, omdat die drukpieken (c.q. bewegingspieken) met hun gezamenlijke volume beter kunnen absorberen en daardoor een betere bodemaanpassing mogelijk maken.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (5)

De nieuwe montagebok is mooi smal gebouwd en het zicht naar voren is uitstekend. Het gewicht is ongeveer 200 kil hoger dan bij de 3200 PC Profil.

Het hele mechanisme is mooi slank gebouwd, zodat het zicht naar voren niet wordt belemmerd. De kap zie je eigenlijk alleen wanneer je de maaier optilt op de kopakker.

Het ziet er ook nog eens mooi uit, omdat de kap zoals gezegd tevens als onderste hefboom fungeert.

Het mechanisme maakt overigens uitslagen mogelijk van 60 centimeter omhoog en 40 centimeter omlaag – dat is veel. Ook de optilhoogte op de kopakker is fors.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (6)

De afdekkap fungeert tegelijkertijd als de onderste hefboom van het mechanisme. De maaibalk wordt getrokken, het mechanisme echter geduwd.

Klein nadeel: de maaibalk van de Disco Move staat vergeleken met die van de Disco Profil ongeveer 20 centimeter verder naar voren en zit ongeveer op de plaats van getrokken maaibalken bij de concurrentie.

Aangezien de bodemaanpassing echter onafhankelijk geschiedt van de onderste trekbok van de fronthef, telt dat niet zo zwaar. Bovendien ligt daardoor meer last op de vooras van de tractor, wat bij het werken met zware kneuzer-butterflycombinaties aan de achterkant een voordeel kan zijn.

Dubbel pendelend

Daarmee is nog niet alles gezegd over de bodemaanpassing. Aangezien het nieuwe hevelmechanisme uitsluitend bewegingen in de rijrichting kan compenseren, is er daarnaast een dwarspendeling aanwezig. Die zit aan de voorkant aan het onderste punt van de kap en lijkt op de dwarspendeling van de Disco Profil.

In het midden zit een enorme draaipen die 30 graden schuin staat. Dat leidt ertoe dat de maaibalk bij het uitwijken naar boven aan de betreffende kant ook een klein stukje naar achteren beweegt. Dat moet onder andere bij het raken van obstakels een deel van de optredende kracht opnemen, terwijl de lichte horizontale bewegingen in het normale gebruik geen invloed hebben op het maairesultaat.

De centrering van de draaipen en het ‘kalmeren’ van dwarse pendelbewegingen wordt net als bij de Disco Profil gedaan met twee korte schroefveren. In principe hangt de maaier in evenwicht, dus hij hoeft niet door een torsiestaaf of ongelijke veren te worden genivelleerd.

Een verdere (meer plaatselijke en snelle) aanpassing aan bodem oneffenheden wordt door de maaibalk zelf gedaan. Dankzij zijn twee draaipunten vlak boven de grond kan hij pendelen in de rijrichting.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (14)


Aan de maaibalk zit nog een tweede, vlak bij de grond liggend draaipunt voor de bodemaanpassing in rijrichting.

Daarbij wordt hij onder controle gehouden door een schokdemper en een instelbare schroefveer (voor de instelling van de evenwichtsstand van het draaipunt van de maaibalk) aan de bovenkant van de maaier.

We hebben de frontmaaier getest op een veld met deels flinke en kort op elkaar volgende oneffenheden, bij snelheden tot 15 km/u en met een ontlastingsdruk van 90 bar. De maaibalk stak daarbij nooit in de grasmat, zelfs niet bij sterke en kort op elkaar volgende richels.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (19)

In de praktijktest (met de Disco 1100 C aan de achterkant) reden we circa 15 km/u.

Achter dicht op elkaar volgende bodem oneffenheden waren de stoppels weliswaar iets langer, maar in die omstandigheden hadden we bij andere frontmaaiers beslist duidelijk langere stoppels gezien. Bovendien hebben we liever twee centimeter meer stoppel dan vuil in het groenvoer en een beschadigde grasmat.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tijdens het rijden kun je de maaibalk overigens heel mooi zien werken, zowel wat betreft het nieuwe volgmechanisme als de dwarspendeling. Daarbij gaan de bewegingen de Disco Move verbazingwekkend gemakkelijk af, waarbij de maaihoogte op de hierboven beschreven situaties na niet zichtbaar afweek van de ingestelde waarde.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (3)

Aan de linkerkant is er een instelhulp voor het aanpassen van de frontmaaier aan de fronthef.

Max Cut van Disco Profil

De getrokken maaibalk zelf is overigens één-op-één overgenomen van de Disco Profil. Dat betekent: in de Disco 3200 FC Move draaien zeven maaischijven met elk twee vrij draaiende mesbladen en (standaard) een snelwisselsysteem voor de mesbladen, de tandwieltrein in de maaibalk is permanent gesmeerd in een oliebad, de maaibalk heeft de bekende lichte golfvorm en een onderzijde met tunneleffect (bodemcontact is er alleen met de glijkooi).

Bij een aandrijftoerental van 1.000 toeren per minuut draaien de schijven met 3.200 toeren, bij 850 tpm is dat ongeveer 2.720 toeren (wat onder veel omstandigheden nog steeds een mooi maaibeeld oplevert).

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (18)

De Max Cut-maaibalk is identiek aan de Disco Profil. Naast de tandkneuzer is er op aanvraag een rollenkneuzer.

De aandrijving van de Max Cut-maaibalk gebeurt vanaf de haakse overbrenging links op de buitenste maaischijf en via een cardanas. Naar keuze is er een tandenkneuzer (met 58 dubbele stalen tanden) of een rollenkneuzer (met twee polyurethaanrollen).

De aandrijving gebeurt zoals gewoonlijk met riemen, waarbij je door het wisselen van riemschijven de tanden- of rollenkneuzer kunt laten draaien met toerentallen van 770 of 900 toeren per minuut. De stootplaat wordt aan de linkerkant met een lang hendel versteld.

Gecombineerde bediening

De bediening van de Disco Move kan op twee manieren. Om te beginnen is natuurlijk de handmatige bediening via de regelventielen van de tractor mogelijk. Als alternatief kan Claas doorverbindingen leveren van de  leidingen vanaf de achtermaaier naar de frontmaaier, zodat alle hydrauliek- en controlefuncties handig via ISOBUS-bediening (bijvoorbeeld de EASY on Board-app op de iPad) zijn aan te sturen: drukinstelling ontlasting, drukweergave, toerentalcontrole, en lifthoogte inclusief de aansturing van de procesvolgorde.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (25)

Tijdens onze test konden we ook de iPad-bediening van Claas (EASY on Board-app) bekijken. In principe zijn de Disco Move-maaiers echter ook ‘handmatig’ te regelen.

Zelfs het op- en uitklappen van het schutdoek is optioneel via de achterzijde aan te sturen; of je dat nodig hebt, zal een persoonlijke afweging zijn.

In volledige uitrusting heb je aan de voorkant dus eigenlijk geen regelventielen nodig. Bovendien heb je via de doorgetrokken leidingen ook voor de frontmaaier load-sensing-functies tot je beschikking.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (22)

Bij opgeklapte schutdoeken is de maaibalk heel goed bereikbaar.

Meer wetenswaardigheden

  • Alle smeerpunten zijn van bovenaf bereikbaar; voor een deel lopen er smeerleidingen omlaag, zoals voor de draaipunten van de maaibalk.
  • Af-fabriek zijn er grote zijspiegels leverbaar, da’s fijn.
  • De schutdoeken aan de zijkant zijn desgewenst hydraulisch weg te klappen; daarvoor heb je een extra dw-regelventiel nodig.
  • Voor het vervangen van de mesbladen is de maaibalk onder het opklapbare frontschutdoek heel goed bereikbaar. Een kist voor vervangingingsbladen bevindt zich linksvoor op de maaier.
  • De waarschuwingsborden zijn voor het maaien simpel om te klappen.
Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (11)

De 30 graden schuingezette pennen en de aan beide kanten geplaatste schroefveren geven meer dan voldoende pendelmogelijkheid in dwarsrichting en ook een lichte uitwijkmogelijkheid naar achteren.

Technische gegevens

Aanbouw: montagebok voor aanbouw rechtstreeks aan de fronthef of aanbouw met Weiste-driehoek; aansluitingen kunnen links of rechts worden geplaatst.

Bodemaanpassing: trapezium- mechanisme met geïntegreerde hydraulische ontlasting, regelweg +60/-40 cm; dwarspendeling via langspennen met 30° schuinstand; evenwichtsstand via twee schroefveren; pendelen van de maaibalk in lengterichting via draaipunten vlak boven de grond.

Maaien: getrokken Max Cut-maaibalk, 7 maaischijven met elk 2 vrij draaibare messen; 3.200 tpm bij PTO-toerental 1.000.

Kneuzen: Tandenkneuzer met twee toerentallen (900 of 770 tpm); optioneel rollenkneuzer.

Aandrijving: 1.000 tpm of gereduceerd toerental.

Gewichten & afmetingen: werkbreedte 3,0 m, transportbreedte 3,0 m; bedrijfsgewicht in testuitvoering circa 1.220 kg.

Claas Disco Move frontmaaier - meer bewegingsvrijheid - Agri Trader Test Jaarboek 2019 - (24)

Optioneel zijn de schutdoeken aan de zijkant ook hydraulisch weg te vouwen. Goed is dat de waarschuwingsborden omklapbaar zijn en dat er af-fabriek grote zijspiegels zijn.

Onze conclusie

Bij de twee nieuwe Disco Move-frontmaaiers combineert Claas een getrokken maaibalk met een hydraulisch ontlast trapezium-mechanisme en een draaipunt van de maaibalk dat vlak boven de grond ligt.

De nieuwe montagebok maakt samen met de dwars- en langspendeling een snelreagerende bodemaanpassing mogelijk op zowel kleine als grote schaal. Bij de inzet op oneffen velden zie je die bodemaanpassing van de maaier ook voortdurend aan het werk.

Pluspunten zijn ook de gemakkelijke bediening en het eenvoudige onderhoud. Het hoge gewicht zal de beoogde klantendoelgroep nauwelijks storen, maar eerder juist als positief worden ervaren (contragewicht voor zware achtercombinaties en toch een lage kogeldruk).

+ Zeer goede bodemaanpassing
+ Zeer goede hefhoogte
+ Optioneel grote zijspiegels leverbaar
+ Halfautomatische parkeerblokkering
+ Zeer goed zicht naar voren

 

Deze test is eerder verschenen in het Test Jaarboek 2019 van Agri Tarder.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.