Leestijd: 9 minuten

Rijtest Claas Axion 900 | Claas had de topserie Axion 900 al op de SIMA in Parijs gepresenteerd. Maar nu is hij er ook voor noorderlingen. Wij mochten al aan de slag met de nieuwe modellen.

Claas Axion 900 Rijtest - 400 pk grens doorbroken Agri Trader Test Jaarboek - (3)

Claas Axion 900 Rijtest – 400 pk grens doorbroken – Agri Trader Test Jaarboek

De Axion 900 sluit met vermogens van 300-390 pk (volgens ECE-R 24) en 320-410 pk conform ECE-R120 het gat tussen de Axion 800 en de Xerion. Daarmee levert Claas nu een pakket dat dekkend is van ongeveer 200- tot over de 500 pk aan zware tractoren. En dat doet de concurrentie ze niet na.

De uitdaging voor de engineers bestond er uit een trekker te ontwerpen die zowel inzetbaar moest zijn voor zwaar trek- en PTO werk in het veld als voor vervoer over de weg. Een voertuig uit het topsegment dus, dat interessant moest zijn voor grote agrarische bedrijven en voor loonwerkers. Het was daarom duidelijk dat Claas voor een traploze transmissie zou kiezen. Maar daarover later meer.

De 8,7 liter FPT motor

Claas Axion 900 Rijtest - 400 pk grens doorbroken Agri Trader Test Jaarboek - (6)

De AdBluetank is 60 liter en zit in de dieseltank geïntegreerd.

In de vier modellen Axion 920-950 gebruikt Claas FPT (Fiat Power Train) motoren. De 8,7 liter commonrail diesels met hun turbo (met vaste geometrie!) en interkoeling gebruiken om aan de Tier-4i uitlaatgas norm te kunnen voldoen SCR technologie van de jongste generatie. Het AdBlue verbruik becijfert Claas op 3-6 % van het dieselverbruik. De technici hebben de 60 l AdBlue tank in de 700 l dieseltank geïntegreerd. Daardoor wordt de oplossing tegen de schadelijke emissie constant door de diesel gekoeld.

De elektronisch gekoelde visco-beluchter regelt zijn werk naar vraag. Het extra vermogen bij het belasten is bij alle types 20 pk. Claas biedt op deze nieuwe generatie zware tractoren geen boost meer aan. Men gaat er van uit dat het volle vermogen gewoon altijd beschikbaar moet zijn.

Zijn maximale vermogen levert de krachtbron overigens al bij 1.800 tpm. Het maximale koppel van 1.300 Nm (Axion 920) en 1.600 Nm (Axion 950) wordt geleverd bij het diesel sparende toerental van 1.450.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In de montage van het motorblok aan het chassis zit een innovatie. De carterpan is namelijk deel van het chassis. Het motorblok wordt daar opgezet en vastgeschroefd. Dat gaf meer vrijheid bij de vormgeving van het chassis. Daardoor heft de Axion 900 nu een wespentaille die de trekker erg wendbaar maakt. En de lage motor inbouw maakt het mogelijk de hele SCR techniek, op de tank na, compleet onder de motorkap te kunnen plaatsen.

De manier waar op de motor gemonteerd is maakt de bodem van de tractor tot aan de achter as ook prettig vlak. Dat geeft voordelen bij het stro persen. De olie vulopening en de peilstok zitten erg goed toegankelijk aan de rechter motorkant.

Eccom-3.0 transmissie

Voor de omzetting van motorvermogen naar aandrijfkracht zorgt de Eccom-3.0 versnellingsbak van ZF. Dankzij een geïntegreerde rangeerbak in het mechanische aandeel bij het voor- en achteruit rijden gelijk. Zoals gewend worden de vier mechanische rijregimes automatisch geschakeld.

Net als bij andere traploos schakelende Claas trekkers zijn er drie keuze strategieën. Automatisch, de PTO modus voor werkzaamheden met de aftak as en manueel. Kiezen daar tussen gebeurt via de nieuwe armleuning. Er is een actieve stilstand regeling geïntegreerd. En, heel mooi, er zit een in de rangeerschakeling (links onder het stuurwiel) opgenomen parkeerrem. Net als in de Xenion kan die rangeerkoppeling ook per druk op de knop in de nieuwe CMotion stuurknuppel geactiveerd worden. Daarbij moet het rangeerkoppelingshendel uit veiligheidsoverwegingen in de neutraalstand staan. De voorkeuze voor wat betreft de rijrichting uit stilstand werkt ook, als de knop ingedrukt gehouden wordt en de stuurknuppel in de gewenste richting wordt geduwd.

Net als bij andere Claas traploze tractoren zijn er zes tempomaten beschikbaar. Eén in elk van de drie voorprogrammeerbare snelheidsregimes voor- en achteruit. Twee opslamogelijkheden voor gekozen toerentallen ronden het verhaal af.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een nieuwe cabine

Voor de Axion 900 hebben de constructeurs een cabine met vier stijlen en vierpuntsvering ontwikkeld. Die staat, iets meer naar het midden, op het chassis. Zo wordt er minder torsiekracht op de cabine overgebracht. Alleen links zit er nog een deur. Mooi is dat de deurgreep erg laag in de deur zit en dus goed bereikbaar is. Er hoeft alleen maar aan de deurgreep getrokken worden om de deur te openen. Geen knoppen drukkerij dus meer. De deur laat zich van binnen en buiten goed sluiten. Ook omdat een klep in het cabinefilter de overdruk bij het dicht doen laat ontsnappen.

Het stuurwielconsole is nieuw. Het combi instrument kan nu met het stuur in hellinghoek en lengte versteld worden.

Ook de armleuning en het rechter zijconsole werden helemaal nieuw ontwikkeld. De meeste informatie zit hem nu in de armsteun (positie en hoogte zijn verstelbaar), waarvan het hart gevormd wordt door het Cebis beeldscherm en de CMotion multifunctionele stuurknuppel. De Cebis bediening inclusief de toetsen zitten ook in de armleuning, wat het gebruik heel comfortabel maakt.

Met tuimelschakelaars en een X-Y as selectiestick worden ook hier, net als bij de Axion 800, de maximale 8 (waarvan er zes aan de achterkant) besturingsunits bediend. Al met is het goed werken in de overzichtelijke, lichte en goed afgewerkte cabine. Maar een paar extra opbergvakken zouden mooi geweest zijn.

Claas Axion 900 Rijtest - 400 pk grens doorbroken Agri Trader Test Jaarboek - (11)

De geïntegreerde, dubbelwerkende voorste hef installatie is leverbaar met 3,3 ton of 6,8 ton hefkracht.

Een ergonomische stuurknuppel

Laten we eens beter kijken naar de nieuwe CMotion stuurknuppel. Want daarmee heeft Claas een echt goed bedieningsinstrument gemaakt. De stick werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de Xerion 4500-5000, maar is ook gedeeltelijk (en optioneel) beschikbaar voor de Lexion.

De geluiden uit de praktijk zijn erg positief, en dat begrijpen we. Dankzij de verzonken positionering in de armleuning ligt de rechterhand rustig op het hendel. Met de duim worden er tot 3 stuureenheden of vrij programmeerbare toetsen, het snelle tillen en dalen van de achterste hefinrichting, de rijrichting en het management voor het werken langs de akkerranden bediend. Met de wijs- of middelvinger worden de tempomaten, de voorkeuze van de snelheidsbereiken en twee verdere, vrij programmeerbare functietoetsen bespeeld.

Net als de drivestick op de Axion 800 kan ook de CMotion gebruikt worden de tractor af te remmen, om het motortoerental te verminderen op hellingen of bij het strekken van aanhangercombinaties (door hem naar voor of achter drukken).

Onze impressies met de Claas Axion 900

Ja, hoe rijdt zoiets nu eigenlijk? We hadden de kans om de nieuwe zware broeders van Axion met roterende eg van zes meter, een vol beladen Tridem kipper (een treingewicht van meer dan 40 ton) en een 6 meter cultivator te testen. Op de weg reden we zonder frontballast. Toch had de trekker een goede, rustige wegligging.

Dat dankt de grote Axion aan zijn gewichtsverdeling V/A van circa 44/56 %. Die kan vervolgens door gericht ballasten (front en wielgewichten) aangepast worden. Ook de lange wielbasis van 3,5 m heeft natuurlijk een positieve uitwerking. Dankzij de wespentaille is het zicht naar voren erg goed.

Ook op de akkers slaat de Axion 900 een goed figuur. De wendbaarheid is voor deze orde van grootte in orde. Dankzij de grote banden (tot 2,15 m op de achteras, tot 1,70 meter op de voor as) en zijn lange wielbasis biedt hij voldoende tractie. Gewicht heeft hij ook genoeg. Alleen leeg wegen de trekkers al meer dan 13 ton. Tot aan het max. toelaatbare gewicht van 18 ton is er dus 5 ton nuttig laadvermogen.

Wie veel ballast gebruikt versnoept veel van die marge. Het hoge eigengewicht beperkt ook de belading bij transportwerkzaamheden. Terwijl er concurrenten zijn die er voor weggebruik aan de voorzijde moeten ballasten. Maar ook in weidegebieden en achter een butterfly combinatie is het hoge eigen gewicht hinderlijk.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wat ons nog op viel

  • De 80 mm kogel aan de achterkant mag met vier ton belast worden
  • De voorste hefinstallatie is er naar keuze voor 3,3 of 6,8 ton. Dubbel werkend!
  • Voor de voorste- en achterste EHR’s zijn er nieuwe, praktische draairegelaars met een verstelbare schaal. Prima.
  • Als optie is er de Cebus Mobile voor ISOBus gebruik en het parallel rijsysteem in te bouwen.
  • Voor en achter vinden we ISOBus stekerdozen.
  • Het akkerrand bewerkingsmanagement kan net als bij de Axion 800, weg- of tijdsafhankelijk geprogrammeerd en bewerkt worden.
  • Intussen moet het Claas Telematics systeem voor de Axion 900 beschikbaar zijn.
  • Op de voor- en achter as mogen dubbele wielen gemonteerd worden.
  • De voorasvering met een veerweg van 90 mm is uitschakelbaar.
  • De PTO opties zijn 1.000, 540 E/1.000 en 1.000/1.000 E (2.000/1.600 tpm)
  • De powershiftpomp levert standaard 150l/min, optioneel zelfs 220 l/min. Power Beyond aansluitingen zijn standaard* de transmissie en de hydrauliek delen hun olie voorraad. Van de 140 liter zijn er 60 gereserveerd voor hydraulische inzet. Als de olie niet voor gereedschapswerktuigaandrijving wordt gebruikt, moet het olieniveau gereduceerd worden.

Bekijk de verschillende Claas Axion modellen

Onze algemene indruk

Met de Axion 900 is het Claas gelukt een zware tractor te ontwikkelen die goed binnen de Europese markt past maar de goede aspecten van zijn Noord Amerikaanse voorbeelden koestert.

Het design is aansprekend, in zoverre dat het formaat van de trekker er niet direct aan is af te zien. Ter vergelijk: met een hoogte van 3,46 m (bovenzijde dak) is de Axion als standaard tractor net zo hoog als indertijd de Schlüter Profi Trac 3500 TLV.

De uitrusting en bedieningsmogelijkheden zijn helemaal van deze tijd en het werken met de multifunctionele knuppel van de CMotion is een feestje. Alleen een beetje jammer van dat hoge eigen gewicht van ruim 13 ton. Toch hebben we er vertrouwen in dat Claas in de toekomst een stevig woordje zal meespreken in dit zwaar bevochten segment. Zowel in de groot agrarische industrie als in handen van loonwerkers.

Claas Axion 900 Rijtest - 400 pk grens doorbroken Agri Trader Test Jaarboek - (2)

De Axion 900 (achter) stopt het gat tussen de Axion 800 en de Xerion 3300/3800. In het vermogensaanbod zit een kleine overlapping.

In een oogopslag

Met de Axion gaat Claas de strijd aan met de Fendt 900 Vario, John Deere 8R, Case IH Magnum etc. Typerend voor deze serie zijn de lange wielbasis en het hoge leeggewicht, goed voor de tractie op de akkers en een veilige wegligging voor een zware aanhanger. Met het nieuwe bedieningsconcept met de Cebis en CMotion multifunctionele knuppel biedt de Axion actuele oplossingen, waarbij ook ISOBus aansluitingen, een stuursysteem en het (voorlopig optionele) Claas Telematics horen. Een uitgebreide hydraulische installatie met tevreden stellende hefkracht voor en achter (indien gewenst 6,8 ton!) rondt het concept af. Dat Claas met dit concept gaat scoren, daar gaan we gewoonweg van uit.

Lof en kritiek

Motor: 8,7 liter FPT motor met SCR uitlaatgasbehandeling. Het maximale vermogen en koppel zijn al vanaf een zeer laag toerental beschikbaar. Dat spaart diesel. De elektronisch geregelde beluchters en onderhoudspunten zijn goed bereikbaar

Transmissie en PTO: De traploze Eccom-3.0 werkt tussen 0-50 km/u. Er zijn drie voorprogrammeerbare snelheidsregimes, zes tempomaten en een geïntegreerde rangeerkoppeling. De twee toerentallen voor de PTO zijn per knopdruk inschakelbaar.

Hydrauliek en hefinstallatie: veel hefkracht aan de achterkant, optioneel met 6,8 ton idem aan de voorkant. Allebei de hefinstallaties zijn dubbelwerkend en van een EHR voorzien. ISOBus stekerdozen V/A. Goede, optioneel zeer goede, hydraulische prestaties, maximaal 8dubbel werkende electro hydraulische regelunits.

Cabine: Licht en ergonomisch, geen B-zuil, een zeer goede bediening van af de arm leuning met de CMotion Multifunctionele stick en geïntegreerde Cebis. Standaard voorzien van airco. Goede vierpunts-cabine vering.

Functionaliteit: Een zware, grote tractor met een lange wielbasis en een zware belasting op de voor as. Montage van grote wielen/banden is mogelijk. De draaicirkel is in orde. De maximale belading van krap 5 ton volstaat.

Technische gegevens Claas Axion 900

Motor Claas FPT
Cilinders 6/ turbo
Cil. inh. 8,7 l
Koeling water
Opgeg. Vermogen (ECE-R24) 204-270 kW (276-370 pk)
Bij tpm 2.100
Max. vermogen (ECE-R24) 219-285 kW (300-390 pk)
Bij tpm. 1.800
Max. koppel bij tpm 1.300-1.600 Nm bij 1.450
Tankinhoud 700 l
Transmissie/PTO
Type ZF Eccom-3.0
Soort traploos met
vermogensaftakking
Topsnelheid 50 km/u (40 km/u)
PTO assen 1.000; 540 E/ 1.000 of 1.000 E/ 1.000
Hydraulica
Eigen oliesysteem  neen
Hefinstallatie achter Kat III of Kat IV
Max. hefkracht  achter 11 ton
Max. hefkracht voor 3,3 ton, alt. 6,8 ton
Regelunits achter max. 6, dubbel werkend
Opbrengst/ druk 150 l/ min, 200 bar
Olievoorraad/ afneembaar 140 l/ 60-70 l
Overige gegevens
Leeggewicht van af 12.500 kg
Max. totaal gewicht bij 50 km/u 18.000 kg
Hoogte over de cabine 3,46 m
Breedte 2,75 m
Wielbasis 3,15 m

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.