Leestijd: 4 minuten

Deutz-Fahr C7206 getest  | de nieuwe C7000 serie maaidorsers van Deutz-Fahr hebben wij onderhanden genomen. De fabrikant neemt daarbij afscheid van de Serie 60 en wil een eenvoudiger alternatief voor de C9000 lijn aanbieden. En wij mochten kijken hoe dat gelukt is.

Chique en veel presterend Deutz-Fahr maaidorser getest (2)

Nadat er in 2013 op de Agritechnica de vijf- en zesschudders uit de C9000 reeks waren gepresenteerd, brengt het team uit Lauingen de kleinere C7000 lijn. Klein is daarbij relatief, want ook deze modellen zijn als vijf- en zesschudders leverbaar. Een wezenlijk verschil zit hem echter in de motorisering. De Deutz motor met SCR technologie levert met 334 pk ongeveer 60 pk minder dan zijn grotere broers. De boostfunctie van de motor ging in de strijd verloren. Ook blijft de zogenaamde Extra Feeding wals, die in het toevoerkanaal voor een homogener toevoer moet zorgen voorbehouden aan de C9000 serie.

Tijdens onze test hebben we de C7206 onder erg verschillende oogstomstandigheden ingezet. De opbrengsten met koren en triticale waren met tot 120 deciton bovengemiddeld, hoewel we op veel vlaktes met veel neergeslagen graan te maken hadden.

Meerdere trommels in de Deutz-Fahr verhogen het rendement

In de tarwe konden we probleemloos 20 ton per uur dorsen. De actieve na-dorstrommels aan weerszijden en de derde trommel werkten hier rendement verhogend. De brandstoftank is groot genoeg, en is plaatsbesparend aan de linkerflank van de machine geplaatst.

Om te kunnen tanken moet de ladder van de rechter onderhoudskant naar links verhangen worden. De 85 liter grote Adblue tank moet ongeveer bij elke tweede tankbeurt gevuld worden. Ondanks de banden van 800/65 R 32 was onze testmachine geen 3,5 meter breed. 4WD is optioneel.

Met het Balance systeem is er ook een goed presterende hellingcompensatie beschikbaar. Via de portaalas kunnen hellingen tot 21% overwonnen worden door de machine ook daar helemaal horizontaal te houden. Dat gaat manueel met + en – toetsen of automatisch met LED indicatie. De besturingstoetsen zitten goed bereikbaar boven de voorruit , maar buiten het normale bedieningsgebied.

Chique en veel presterend Deutz-Fahr maaidorser getest (9)

De graantankdeksel komt hydraulisch omhoog.

De cabine van de Deutz-Fahr

In de cabine heeft ook de bijrijder de ruimte. Het zicht op de graantank is goed. Naar voren veegt de ruitenwisser wat weinig oppervlak. Rechts en links blijft de ruit nat. Dat laat zien dat de frisse, moderne looks niet  helemaal vanuit de cabine zijn te overzien. Ook de doordachte bedieningsterminals die we van de Deutz-Fahr trekkers kennen hebben hun weg naar de maaidorser nog niet gevonden. Met membraanschakelaars en kleine displays zijn de belangrijkste functies van de console echter snel onder controle.

De bedieningsstick is eenvoudig, en doet zijn werk. Aan de voorkant is het maaibord in twee stappen te heffen en te laten zakken, de snijhoek te veranderen, de haspelhoogte te stellen en het bord naar links en rechts te laten zwenken. Aan de achterkant wordt de maaihoogteautomaat bediend en de haspel-inloop veranderd. Voor het uit laten zwenken van de lospijp moet er naar het zijconsole gegrepen worden. De activering van de losvijzel gebeurt met een voetpedaal.

Chique en veel presterend Deutz-Fahr maaidorser getest (1)

De DH720A maaibord heeft een werkbreedte van 7,2 meter. Een balans as en de instelbare snijhoek maken de dorsen tot een kunstenaar op elke helling.

En het maaibord…

Het 7,2 meter brede maaibord harmonieerde goed met onze testmachine. De enkelvoudig verschroefde messen op de Schumacher maaibalk zijn snel wisselbaar. Voor de aanbouw wordt aan de linkerzijde van de machine de aandrijving gemonteerd en per multikoppeling en een stekker de hydrauliek en elektriciteit aangesloten. De uitgraafsnelheid had wat hoger gekund. De bodemdruk wordt links en rechts door twee skids geregeld. Die hadden wat meer naar binnen mogen staan om aan de kopakker niet in eventuele voren te lopen.

De kafverspreider is mechanisch aangedreven en is manueel snel in- en uit te zwenken. De hakselaar wordt met een hendel omgezet van de lange stro-stand naar de hakselstand. Met het oog op het dorsen van neergeslagen graan hadden we veel schik van de instelbare snijhoek. Wat de mate van verontreiniging in de doorvoer betrof maakte de Deutz-Fahr zijn merkreputatie helemaal waar.

Chique en veel presterend Deutz-Fahr maaidorser getest (7)

De hakselkwaliteit beviel ons goed.

Nog meer maaidorsers van Deutz-Fahr op Agri Trader.

Technische gegevens Deutz-Fahr C7206

Motorvermogen: 334 pk
Dorstrommelbreedte/ diam.: 152 cm/60 cm
Zeefoppervlak: 6,32 m2
Graantank: 9.500 l
Transportbreedte : (800/65 R 32):3,49 m
Tankinh. Diesel/Adblue: 750/85 l
Leergewicht zonder maaibord: 14.100 kg

 

Samenvatting

We waren met de dorskwaliteit en prestaties van deze maaidorser erg tevreden. Het ten opzichte van de grotere machines mindere motorvermogen was in de praktijk niet storend. Het lukte ondanks de zware omstandigheden 3 ha per uur te doen. Alleen bij het lossen tijdens de rit wordt merkbaar dat de C7206 niet echt overgemotoriseerd is. Meer dan drie minuten voor een volle graantank is ons te lang.

Daarentegen is de manuele besturingsmogelijkheid van de balans as om de lospijp dichter bij een lagere aanhanger te brengen helemaal top. Verder functioneert het helling compensatiesysteem erg goed. De mogelijkheid om de snijhoek te verstellen is top!

In de cabine voelden we ons snel thuis. Het monitoren van de oogstomstandigheden/resultaten is via de eenvoudige parameters op onze testmachine beperkt mogelijk. Maar er zijn aanbieders van opbrengst controlerende monitoren en ook een spoorgeleidingssysteem kan een optie zijn. Maar dat moeten niet de redenen zijn waardoor men voor de aanschaf van deze machine besluit. De C7206 scoort bij ons juist door zijn overzichtelijke bediening en zijn realistisch beperkt gehouden uitrusting. Daarmee is hij goed voor prijsbewuste loonwerkers en akkerbouwbedrijven die de regie in eigen handen willen houden. Maar op het gebied van de dorskwaliteit hoeven er bij deze machine geen concessies gedaan worden!