Leestijd: 4 minuten

Een zesvoudige powershifter, een full powershift transmissie of traploze CVT. De Puma mikt in de vermogenssector tussen de 130-230 pk op een grote belangrijke doelgroep. We hebben de traploze CVX  onder veel verschillende omstandigheden getest.

Case IH Puma 145 CVX getest - Power zonder einde (11)

Al bij het instappen/betreden van de cabine van de Puma word je met zijn afstammeling geconfronteerd: “Made in Austria”. En het grootste deel van de bouw van de Puma gebeurt inderdaad in de montagehallen van de Oostenrijkse fabrikant in St. Valentin. Maar de motor komt van FPT uit Turijn en de transmissielijn komt uit Antwerpen.

Na onze test van de Magnum 340 aan het eind van 2013 voelden we ons in de cabine van diens jongere broertje snel op ons gemak. De multicontroler armsteun met zijn joystick en touchscreen-  bediening is op een paar functies na identiek, overigens is dat bij Case intussen zo voor de hele lijn vanaf 110 tot over de 600 pk. Voorbeeldig!

Hoeveel Case Puma 145 staan er te koop op Agri Trader?

AFS 700 monitor

Wie voor het automatische stuursysteem kiest, wie met ISOBUS apparaten werkt of wie gewoon van simpel & overzichtelijk houdt, kiest daarbij voor de AFS 700 monitor uit de optielijst. Die is ook weer van andere types bekend en kan van het ene naar het andere voertuig meegenomen worden. Aan de andere kant dient de rechter A-stijl voor het weergeven van de belangrijkste gegevens en  prestatiedata.

De overschakeling naar de nieuwe AFS 700 monitor gebeurde trouwens begin 2013. Onze testmachine had nog een kleiner exemplaar uit de vorige serie. Nieuw voor veel berijders, en misschien van onderschat belang, is het dubbele handgas op de armsteun. Via de linker hendel wordt daarbij op de klassieke manier het handgas bediend. De stand van het rechter hendel stelt bij uitgeschakelde PTO het maximale motortoerental vast.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vermogensbeheer

Bij gebruik van de aftakas wordt het laagste motortoerental ingesteld en de transmissie verlaagt de snelheid van de trekker automatisch. Met deze eenvoudige mogelijkheid om de motor te belasten moesten we eerst ervaring opdoen. Maar daarna was er in het bijzonder bij het werken op de vermogensgrens nog net wat meer uit de trekker te halen. Waarbij we weer terug bij af zijn: Tijdens onze testweken kreeg de Puma het stevig voor zijn kiezen.

Naast lichter werk met een ronde balenpers of met een Cambridgewals hebben we de trekker ook voor een vijf meter brede korte schijveneg gespannen en hem met een vierkante balenpers ingezet. De motor heeft daarbij een fantastische indruk gemaakt.

Case IH gebruikt de uitgerijpte 6,7 liter FPT (Fiat Power Train) blokken in het vermogensgebied van 115-270 pk. Door het intelligente motormanagementssysteem wordt er bij door de aftakassen gedragen apparaten vanaf een snelheid van 0,5 km/u op de akker of vanaf 17 km/u op de weg een dosis extra vermogen van circa 38 pk geleverd waarbij het vermogen op zo’n 180 pk komt. Net als bij de test van de Magnum 340 is die extra boost duidelijk merkbaar voor de berijder.

Voor het werken met de vierkante balenpers hebben we die extra vitaminestoot meerdere dagen achter elkaar intensief gebruikt. Onze testtrekker was voorzien van vier hydraulische regelventielen inclusief een fronthef en de aanvulende power-beyond aansluiting. Er zijn maximaal zeven regelventielen mogelijk. De vering van de tractor is passend voor een machine in deze klasse. Maar er zijn trekkers die echt harde stoten beter incasseren. De cabinevering is bij de Puma hydraulisch. De vering van de vooras is een optie. De zo genoemde actieve uitvoering die werkt met talrijke gegevens zoals snelheid, positie van de hefinrichting en de bodemgesteldheid is beschikbaar vanaf de puma CVX 170.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens Case IH Puma 145 CVX

Motor nominaal vermogen (ECE R 120): 146 pk
Nominaal toerental: 2.200 tpm
Hoogste prestatie met vermogensmanagement: 188 pk
Aant. cil., cil. inh., max. koppel: 6 / 6,7 / 810 Nm
Hefkracht V/A: 3.568 kg/8.257 kg
Leeggewicht: 5.800 kg
PTO tpm standaard/optioneel: 540/540 E/1.000-540 E/2.000/1.000E
Brandstoftank/Adbluetrank: 330 l/48 l

 

Samenvatting

Hoewel er aan de andere kant van de grote vijver in de hogere vermogensklasse al trekkers rijden die helemaal geen gaspedaal meer hebben, willen wij dat attribuut nog niet missen. In het bijzonder voor de silagewagen hadden we graag een gevoeliger pedaal gehad. Volgens Case moet dat probleem binnenkort met een software update opgelost zijn.

De transmissie van de Puma doet het op de akkers en openbare weg goed. De twee mechanische driving ranges vooruit en de enkele achteruit zijn goed afgestemd. Door de dubbele koppeling gebeurt het overschakelen ertussen soepel en automatisch.

Ingrijpen in het APM motormanagement via het dubbele handgas op de armsteun geeft voor elke bestuurder een simpele mogelijkheid de motor beter af te stemmen op specifieke situaties. In ons geval konden we op flauwe hellingen de snelheid van de trekker en de vierkante balenpers beter constant houden. Een nauwkeurige verbruiksmeting hebben we niet uitgevoerd, maar we vertrouwen er op dat de aanpassingen hun effect hebben. De lekkende hydrauliekleiding was een schoonheidsfoutje. De storing werd snel gevonden en hersteld.

Case IH Puma 145 CVX getest - Power zonder einde (1)

Bedrijfsinformatie

De Puma 145 CVX was in 2011 met twee andere modellen een aanvulling op de Puma familie. Aan het begin van 2013 kreeg de serie een update waarbij onder meer de AFS 700 monitor voor meer bedieningscomfort en de aansturing van ISOBUS apparaten plus de spoorgeleiding in deze serie werd ingevoerd.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.