Leestijd: 5 minuten

Met twee modellen uit de nieuwe Optum serie sluit Case IH het gat tussen de Puma CVX- en de Magnum CVX Modellen. Wij mochten alvast exclusief testen met de nieuwe automaten uit St. Valentin.

Case Optum - het slotstuk - Agri Trader (2)

Er werd op de Social Media al een hele tijd over de nieuwe, hogere middenklassers van Case IH gespeculeerd. Maar uiteindelijk gaf de fabrikant zijn geheimen toch vrij. De nieuwe lijn gaat ‘Optum CVX’ heten, en hij zal bestaan uit twee modellen van nominaal 270 en 300 pk. Net als het bij de Pumaserie gebeurt, zullen de machines geproduceerd worden in het Oostenrijkse St. Valentin.

Agressieve looks

Wat het eerste bij de nieuwe trekkers opvalt, dat is hun uiterlijk. Dat is nadrukkelijk anders dan tot nu toe van wat we van deze fabrikant gewend zijn. De Optum ziet er agressief, aanvalsgericht uit. Dat is niet per ongeluk. Tenslotte is het een harde concurrentie in het  topsegment van de middenklasse.

Case Optum - het slotstuk - Agri Trader (3)

De Oostenrijkers moeten het daar vooral opnemen tegen Fendts 800 Vario en de John-Deere 7R. Of de Optum het begin is van een complete herstyling van de Case IH trekkers? Daarover houdt de fabrikant de lippen nog stijf op elkaar. Voor de Agritechnica van 2015 worden in elk geval nog geen veranderingen verwacht. Wat er na 2017 gebeurt? Dat zal de toekomst ons leren.

Het werk aan de Optums begon al in 2011. Daarna  werden er nieuwe onderdelen getest, de eerste prototypes werden gemaakt en die kregen later hun vuurdoop in het terrein. Wereldwijd. Om diep te ploegen gingen de trekkers naar Italië, voor het werken met de cultivator en het balen maken naar de USA. Werken met de PTO werd gedaan in Midden Europa en in de Alpen werd er sneeuw geruimd. Het ABS werd uitgebreid getest in Scandinavië.

Op zoek naar een Case IH Optum? Je vindt ze op Agri Trader

Een nieuw chassis, aangepaste componenten op de Case Optum

De Optum CVX werd voor gebruik met meer motorvermogen nieuw ontwikkeld. Daarbij valt Case terug op de synergie binnen het eigen concern. Zo kwam er de meest recente versie van de bekende 6,75 liter FPT motor, gekoppeld aan een traploze transmissie in.

Het chassis werd helemaal nieuw ontwikkeld. Het doel daar van was om met een langere wielbasis, grotere wielen en een betere gewicht/prestatie verhouding het grotere motor vermogen zo effectief mogelijk aan de grond te krijgen.

Case Optum - het slotstuk - Agri Trader (6)

De vooras met zijn langsgeleiding, twee veercilinders met twee stikstofbuffers is een afgeleide van de grote Magnums. De achterwielen met flens- of verstelbaar met splines met binnenliggende planeten werden met het oog op de grotere wielen (tot 2,15 m) en het hogere inzetbare gewicht versterkt. Bij ongeveer 10,8 ton leeggewicht resteert er dan tot het maximum toelaatbare gewicht van 16 ton ruim 5 ton netto laadvermogen. Daarvoor moest ook de carterpan, als dragend deel, van de 6,8 liter zescilinder versterkt worden.

Optioneel zijn er aan de voorkant natte remschijven verkrijgbaar, en ook het van de Puma bekende ABS (met luchtdruk aansluiting voor aangebouwde werktuigen en aanhangers) staat op die optielijst.

Een 60 km/u uitvoering is er nog niet.

Aanvullend kreeg de uit de Puma en Puma CVX  bekende krachtbron een grotere turbocompressor met variabele geometrie aangemeten. Die zorgt aan de ene kant voor het hogere vermogen en aan de andere kant voor een indrukwekkend hoog koppelplateau dat vanaf 700 tot 1.200 tpm op zijn best is.

Aanvullend daaraan werden de in- en uitlaatkleppen en het materiaal daarvan aangepast.

Ook tegen meerprijs is er een motorrem die met een klep in het uitlaatsysteem werkt en automatisch in komt wanneer de zaak berg af te snel dreigt te gaan. Ter aanvulling daarop versteld de variabele turbocompressor de spoed van zijn turbo-bladen en gaat de blazende kant automatisch op zijn hoogste toerental draaien. Volgens Case zou dat resulteren in een remmend vermogen van 30 kW.

Aan de Tier 4 finaleis voldoet de motor door zijn SCR inspuiting en een DOC. Uitlaatgas retoursystemen of dieseldeeltjesfilters heeft hij daarvoor niet nodig.

De uit de Puma CVX geleende traploze transmissie met vermogensaftakking, die in Antwerpen gefabriceerd wordt, werd aangepast aan het gestegen motorvermogen. Maar voor de rest biedt hij de bekende vier driving ranges vooruit (en twee achteruit) en drie rij-modi (automatisch, PTO, handmatig) en de drie vooraf instelbare snelheidsbereiken (cruisecontrol).

Af fabriek is er een viervoudige aftakas aanwezig die 1.000 tpm draait bij circa 1.850, respectievelijk 1.580 (E) toeren van de krukas. Aan de voorkant is er een optionele dubbele aftakas.

Case Optum - het slotstuk - Agri Trader (4)

Meer hydraulisch vermogen voor de Optum van Case

Als het op de hydrauliek aankomt, dan kunnen de Optums de strijd aan. Standaard is er een 165 l/min Load Sensing pomp. Optioneel is er een 220 liter pomp verkrijgbaar. Daarbij kan er 70 liter van de 148 liter grote olievoorraad (transmissie en werkhydrauliek delen de olie) voor werktuigen gebruikt worden.

Ook de hef vermogens van 10,4 ton (achter, constant) en 4,2 ton aan de neus zijn conform die in deze klasse. De fronthef (naar keuze enkel- of dubbel werkend) is standaard. Er zijn nog wat opties zoals de Cat. IV versie waarbij tot drie ventielen (in het midden geplaatst en naar voren verlegd) en een EHT aan de voorkant.

Case Optum - het slotstuk - Agri Trader (5)

De Puma cabine

De cabine van de Optum is dezelfde als van de huidige Puma’s conform Tier 4 final. Die hadden al de draaibare berijdersstoel met verstelbare neksteun en het nieuwe tijd- en weg afhankelijke HMC II kopakker management.

Standaard monteren de Oostenrijkers een hydromechanische cabinevering met twee, aan de achterkant gemonteerde dempers. Jammer genoeg spiegelt het contrastrijke display van de AFS700 nog steeds te sterk. Nieuw is het menu van de bandenspanning, waarvoor op bestelling snelvulventielen leverbaar zijn. En natuurlijk is de Optum van ISOBUS voorzien. RTK= signalen zijn vanaf nu telemetrisch te ontvangen.

Technische gegevens van de Case Optum

Motor: 6,8 liter, zes cilinder van FPT; 199 kW/270 pk en 221 kW/300 pk bij 2.100 tpm.; 212 kW/288 pk resp. 230 kW/313 pk bij 1.800-1.900 tpm, VGT turbo compressor, Tankinhoud 630 liter, AdBluetank: 96 liter.

Transmissie en PTO: Traploos met vermogensaftakking; vier driving ranges vooruit (40- of 50 km/u), 2 achteruit (max. 27 km/u); 3 cruisecontrols voor elke rijrichting; handmatig instelbare grenslast regeling, vier snelheden op de aftak assen achter, optioneel 2 voor; 70 liter werkolie.

Hydrauliek en hefsystemen: max. 8 dubbelwerkende ventielen (5 achter, 3 in het midden of voorop); 165 l/min (optioneel 220 l/min); 10,4 ton constante hefkracht achter; standaard 4,2 ton constant voor.

Maten en gewichten: Wielbasis 2,995 m, hoogte ca. 3,35 m, Leeggewicht ca. 10,8 ton, toelaatbaar totaalgewicht 16 ton.

Case Optum - het slotstuk - Agri Trader (7)

Onze samenvatting

Met de twee Optum modellen zet Case IH in dit segment een paar stevige concurrenten in de markt. Sterke punten zijn het nieuwe chassis en de grotere wielen en de aan het motor vermogen aangepaste transmissie plus de simpele aanpak van de uitlaatgas na behandeling.

De motor is robuust en zuinig. Ten opzichte van de Puma is het hydraulisch vermogen vergoot. Daarbij komen dan nog wat minder belangrijke elementen. We kijken uit naar een duurtest van de Case IH Optum.

+ Sterke, zuinige motor

+ Tot 2,15 m wieldiameter achter

+ Langere wielbasis (tractie en comfort)

+ Met optionele EHR aan de neus

+ Goede hydraulische prestaties

– AFS display spiegelt

Case Optum - het slotstuk - Agri Trader (8)

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.