Leestijd: 7 minuten

Met de Magnum CVX geeft Case IH tegengas aan de Fendt 900 Vario, de Claas Axion 900 en de John Deere 8R AutoPowr. Wij testten het tot 419 pk sterke topmodel voor een cultivator.

De Case IH Magnum CVX 370 - Een wendbaar trekpaard (2)

De Magnum van Case IH is sinds tijden een toonbeeld van trekkracht op de akkers. Tot nu was die bolide alleen als powershifter te koop, iets waar niet iedereen tevreden mee was. Op de Agritechnica van 2011 presenteerden de techneuten van het bij het CNH horende concern voor het eerst een studie van een traploze Magnum. Dat het totdat de productie op gang kwam nog twee jaar heeft geduurd, lag voornamelijk aan het feit dat de assen aan het hogere vermogen en – eindelijk – aan de tot 2.25 m grote banden moesten worden aangepast.

De verkoop begon begin 2013. En wij mochten het grootste model testen met een cultivator. En die eerste indruk was niet slecht!

Veel koppel op de Magnum CVX

Onder de grote, eendelige motorkap zit bij de Magnum een 8,7 liter metende zescilinder. De technici van Fiat Power Train (FPT) haalden dankzij directe inspuiting en een variabele turbo geometrie 270 kW (367 pk) conform ECE-R-120 bij slechts 2.000 tpm uit dat blok.

De-Case-IH-Magnum-CVX-370-Een-wendbaar-trekpaard-4

Wat ingebouwd, maar goed schoon te houden: De 8,7 liter FPT diesel met een max. vermogen van 419 pk. Bijna dezelfde als in de Claas Axion 900.

Als de koe bij de horens wordt gevat, komt er nog meer uit: Bij het werken met de aftakas of bij snelheden boven de 18 km/u levert de motor een geweldige 308 kW (419 pk) en meer dan 1.800 Nm. Duidelijk een Alfa mannetje onder de standaard trekkers dus. Maar toch houdt de Magnum zijn hoofd koel: het koelerpakket in de neus werd weer een maatje groter, wat natuurlijk nodig was vanwege de hogere verbrandings- en uitlaatgas temperaturen.

De Case Magnum CVX werkt daarmee conform de 3b uitlaatgas emissienorm. De uitlaatgasreiniging gebeurt met SCR (Selective Catalytistic Reduction), nabehandeling met Adblue dus. In de kleinere modellen gebruikt Case IH overigens klassieke turbo’s met wastegate zonder variabele geometrie.

Deze slideshow vereist JavaScript.

CVX van boven tot onder

Case IH hoort sinds de koop van het merk Steyr in 1996 tot de pioniers van de ontwikkeling van de afgetakte traploze transmissies. Wat met de CVX begon, evolueerde door in de Puma CVX en werkt nu ook in de Magnum CVX reeks.

De nieuwe aandrijflijn van de Magnums werkt in tegenstelling met andere tractoren niet met lamellenpakketten, maar met een transmissie met dubbele koppeling. Dat resulteert in een hoog rendement door vier rijmodi (driving ranges) en een simpele bediening met dubbel handgas.

Dat de nieuwe transmissie bij Racine uit de USA komt, waar ook de Magnum trekkers geboren worden, is nieuw. Toch voelt de nieuwe Magnum met zijn 50 km/u en 1.350 tpm en de praktische ‘multi controler’ erg  ‘Europees’ aan.

Bij de bediening van de Case IH wordt een constant concept door de hele lijn vast gehouden. De rijrichting kan makkelijk via het stuurwiel met de keerhendel of met de multi controller veranderd worden. De parkeerrem wordt met de keerhendel bediend, of wordt automatisch na een bepaalde stilstand tijd geactiveerd. Daarbij wordt via luchtdruk ook een eventueel aanwezige aanhanger op slot gezet.

Bij de vooras is ook een update uitgevoerd. Die wordt niet meer bij Dana gekocht, maar in huis gemaakt.

De Case IH Magnum CVX 370 - Een wendbaar trekpaard (11)

De geveerde voor as zorgt voor een goed comfort, ondanks het feit dat de trekker op de weg wat zwaar is aan de voorzijde.

Stil met veel ruimte in de Case Magnum CVX

Voor de cabine hebben we veel lof en een paar kritiekpuntjes. Hij is bijvoorbeeld verrassend stil, Case IH geeft als geluidsniveau tijdens het werk 69 dB(A) op. En hij is erg ruim in de voetenruimte, aan de zijkanten van de stoel en ook achter de stoel. Door de semi actieve, draaibare stoel en cabinevering zijn rijden en werken comfortabel. De rood lederen bekleding van onze machine viel direct in het oog.

De luxe stoelen voor berijder en bijrijder zijn een feestje!

De Case IH Magnum CVX 370 - Een wendbaar trekpaard (12)

Bij Case IH moet je voor al die luxe wel stevig betalen. Nog meer optionele luxe: de CD radio met Bluetooth met handsfree bediening en totaal zes luidsprekers.

Typisch Amerikaans is de slanke motorkap met wespentaille, die daar geliefd is bij het werken met speciale gewassen omdat je er de voorwielen er zo goed bij kunt zien. Ook bij het werken met ons Europese winter koolzaad beviel het uitzicht naar voren goed.

De bediening in de armsteun via de multicontroller en het IPC paneel, waarbij de kleuren in kleur en naar locatie op de trekker zijn aangegeven, laat nauwelijks ruimte voor vragen. Bovendien is de armsteun elektrisch in de lengte te verstellen.

De-Case-IH-Magnum-CVX-370-Een-wendbaar-trekpaard-13

De knoppen en toetsen in de armsteun laten geen ruimte voor vragen. De rijhendel ligt lekker in de hand en is in alle trekkers vanaf 110 pk en maaidorsers identiek.

Meer instrumenten vinden we in de rechter A-zuil. Ze tonen de temperatuur en de luchtregeling plus de status van de regelventielen. Die wordt eenvoudig ingesteld via de AFS 700 touchscreen monitor die voor op de armsteun zit. Het bladeren door de verschillende menu’s (ISOBUS, regelventielen, stuursysteem, machine gegevens etc.) gaat echt eenvoudig. De monitor reageert direct op commando’s en biedt veel individuele mogelijkheden.

De menuweergave en de pictogrammen verdienen daarbij nog wat ‘fine-tuning’. En helaas was de sterke spiegeling storend. Nog een minpunt: het gemis aan een goede toegangsmogelijkheid aan de rechterkant.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Hydrauliek top, aftakas…

… geen flop, maar slechts met twee snelheden (1.000-540 tpm bij 1.800 tpm). Dat is in deze klasse niet meer van deze tijd. Bij het omzetten van de snelheden komt handenarbeid te pas. De asstomp aan de achterzijde moet over gestoken worden.

Op hydraulisch gebied doet de Magnum het dan weer prima: tot 6 regelventielen moeten voor het breedste gebruik voldoende zijn. Natuurlijk zijn ze allemaal tijd- en hoeveelheid gestuurd. Af fabriek levert de pomp  166 l/min. Optioneel zijn er de 221 l. pomp of zelfs de zogenaamde Twin Flow pomp die een geweldige 282 liter levert bij eveneens 200 bar.

De achterste hef scoort ook goed: 9.141 kg hefkracht is standaard. Optioneel kan de Case Magnum CVX 11.800 kg tillen. Voor aanbouwapparaten vraagt hij Cat. III of optioneel ook Cat. IV hef armen (standaard op de CVX 370).

Goed: de fronthef in nu helemaal in de voorkant geïntegreerd en heeft, naast de optionele aftak as die 230 pk door kan geven, 5.000 kg hefkracht en een externe bediening.

De Case IH Magnum CVX 370 - Een wendbaar trekpaard (7)

Kracht: Aan de achterkant tilt de Magnum 11.800 kg. Optioneel zijn er Cat. IV hef armen.

Case Magnum CVX eindelijk op goede rubbers

De tractie is bij zware standaardtrekkers vaak de beperkende factor. Tot voor een paar jaar geleden werd er zelfs aan getwijfeld of een standaardtrekker meer dan 300- of zelfs wel 400 pk aan de grond kon overbrengen. Maar de bandenontwikkeling stond niet stil en daardoor leeft de Magnum nu op grote voet.

Met zijn 2,15 meter grote 710/75 42 R banden heeft de Amerikaan nu (eindelijk) voldoende ‘grip’ op de bodem. En als dat niet voldoende is zijn er ook nog 900/60 R42 banden.

De wielbasis van 3,15 m geeft een mooie balans tussen wendbaarheid en tractie. De achterste aandrijf as werd herzien en is nu 12,7 cm dik. Dat is sterk genoeg om elke kant een wielgewicht van 1.250 kg te torsen.

De breedte verstelling ligt tussen de 1,7-2,5 m. Het minimale gewicht van zo’n Magnum is een stevige 12,4 ton, zonder ballast ligt daarvan ongeveer 45% op de voor as. Maximaal mag daar nog 5.600 kg bij. Dan is het technisch totaalgewicht van 18 ton bereikt.

Zonder te mopperen: als er zonder aanbouwapparaten vlot wordt gereden is de trekker door zijn op de voor as liggende motor wat koplastig. Maar een werkpaard is nu eenmaal geen renpaard.

De-Case-IH-Magnum-CVX-370-Een-wendbaar-trekpaard-8

Als trekker: Onze testkandidaat had geen moeite met de 5 meter brede Lemken Karat.

Technische gegevens

Motor: FPT Cursor 13 R6 met cilinder inhoud van 8,7 liter. Nominaal toerental 2.000 tpm, nominaal vermogen 270 kW (367 pk) vlg. ECE R120, max. motorvermogen 308 kW (419 pk) bij 1.800 tpm, tankinh. 581 liter + 89 liter Adblue. Conform Tier 4i.

Transmissie: Traploze Case IH CVX transmissie met APM besturing, 4 rijmodi traploos instelbaar, aftak as 1.000+540 tpm bij 1.803 tpm,50 km/u bij 1.350 tpm.

Hydraulica: Debiet 166 liter/min. optioneel 221  of 282 liter/min), 210 bar, 6 DW regelventielen, tijd- en hoeveelheid  gestuurd, power beyond.

Hefinstallaties: Cat.III, (optioneel Cat. 4, standaard bij de CVX 370), 9,3 ton (optioneel 12 ton), volledig geïntegreerde fronthef met externe bediening, 5 ton.

Maten en gewichten: Leeggewicht 12,4 ton, toel. totaalgew. 18 ton, hoogte 3,4 m, breedte 2,5 m.

De-Case-IH-Magnum-CVX-370-Een-wendbaar-trekpaard-9

Getemd: De Magnum CVX is kinderlijk eenvoudig te rijden. Instappen, het contact om en gaan.

Samenvatting Case Magnum CVX

Voor 2014 waren de kaarten opnieuw geschud: want met de Magnum CVX stuurde Magnum een serieuze speler het veld in de divisie van de traploze zware trekkers.

Vermogen en tractie kloppen, en de dikke 2,15 meter grote banden maken van de Magnum een echt trekpaard. Daarbij scoort hij vooral door zijn comfort op de akker en is hij erg wendbaar. Qua bediening is hij actueel, de AFS monitor is goed geplaatst, maar het beeldscherm spiegelt erg. Ook de menu bediening vraagt nog wat aandacht. Daar is de concurrentie al verder mee.

  •  veel koppel
  •  een zuinige motor
  •  eenvoudige bediening met ‘dubbel handgas’
  •  grote- en stille cabine
  •  erg wendbaar
  •  erg goede tractie
  •  goede hydraulische uitrusting
  •  mankerende trap en grepen rechts
  •  motorkap vergrendeling
  •  geluid van de hydrostaat
  •  AFS monitor scherm spiegelt erg

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.