Leestijd: 4 minuten

De looks en het kracht gekoppeld aan een merknaam waar heel wat producenten jaloers op zijn. De Magnum is al vanaf 1988 op de markt en zette het imago van Case IH hier heel stevig in de markt.

Case Magnum 370 CVX - King of the road - Agri Trader (3)

Maar in Europa moeten zware trekkers niet alleen op akkers kunnen werken, maar ook over openbare wegen kunnen rijden. Daar is dus wat meer voor nodig dan alleen bruut vermogen en een enorme hydraulische capaciteit.

Nadat Case IH jaren CVT ervaring in het middensegment heeft opgedaan hebben ook de zware jongens hun CVT gekregen. De traploze transmissie van de Magnum komt uit de transmissie afdeling van Case IH in Racine. Daar maken ze al 27 jaar Magnums die over de hele wereld worden geëxporteerd.

De voorste aftakas en hydrauliek wordt door Zuidberg direct in de USA geproduceerd en aan de lopende band afgeleverd. Deze  kunnen overigens achteraf prima nabesteld worden.

Onze testtrekker is voornamelijk in de bodembewerking ingezet. Met een leeggewicht van meer dan 12 ton doet de Magnum zijn naam eer aan. Bij dat gewicht kwam er op onze testmachine nog eens 2x 795 kilo wielgewichten op de achteras. Samen met de lange wielbasis en de gewichtsverdeling over de assen van 40/60% heeft de trekker zo de beste vooruitzichten op optimale tractie.

Qua bandenkeuze waren we voor deze test uitgekomen bij Firestone Maxi Traction rubbers. Die zijn voorzien van speciaal dubbel gehoekte profielen die het effectieve loopvlak groter maken. Op de openbare weg doen ze het ook goed.

De FPT motor die Case IH gebruikt zit in het segment van de 230-380 pk. Hij is identiek aan de krachtbron waarover we in 2012 al over te spreken waren toen we hem testten in de 340 Magnum.

Case Magnum 370 CVX - King of the road - Agri Trader (5)

Fronthydrauliek en voorste PTO komen van Zuidberg en worden direct aan de fabriek geleverd.

De motor heeft nu een turbo- compressor met variabele geometrie gekregen. Daarmee wordt bij lagere toerentallen, dus lagere uitlaatgasdruk, het koppel toch nog verhoogd.

De motor is een eindeloze bron van kracht. Het top vermogen conform ECEW R120 is opgeven voor 404 pk. Via het motormanagement komen er dan bij transportsnelheden boven de 16 km/u of bij werken met de aftakas bij 0,5 km/u nog een kleine kudde paarden bij door veranderingen van de motorkenvelden.

Met die boost moet de trekker dan volgens ECE R120 419 pk leveren. Maar wij waren vooral nieuwsgierig naar de CVX overbrenging.

DE CVX overbrending van de Case Magnum

Hij heeft vier mechanische driving ranges en schakelt zonder schokken. Ook met een zwaar beladen aanhanger sprint de Magnum snel en gelijkmatig naar zijn topsnelheid.

De drie cruisecontrols zijn met de multicontroler snel te bespelen. Alleen het wisselen van de rijrichting ging bij onze testmachine wat abrupt. Volgens Case IH is dat probleempje aan te pakken door de wisseling in te leiden via de keerschakeling aan de stuurkolom of direct via en knopdruk op de functionele stick.

Op de openbare weg is de Magnum ons prima bevallen. De tijden van vaag sturen en deinen zijn definitief voorbij. De voorassen werden altijd bij Dana ingekocht, maar zijn nu vervangen door een eigen ontwerp uit eigen productie. De veerweg van 100 mm aan de voorkant is prima.

Case Magnum 370 CVX - King of the road - Agri Trader (8)

Onze trekker was voorzien van een AccuGuide RTK stuursysteem via GSM. Dat werkte storingsvrij.

Voor deze test hebben we onze trekker voor het eerst aan een houtversnipperaar gezet. De loonwerker die onze gastheer was werkt anders met een Magnum 340 FPS. Qua motorvermogen was onze testrekker een uitgelezen kandidaat voor de klus.

Ook zonder de boost, die bij op nullast draaiende motor niet wordt vrijgegeven, maakt de aftakas korte metten met het hout. Bij het transport van de versnipperaar van de ene opdracht naar de andere was de loonwerker erg tevreden over de traploos schakelende 50 km/u snelle Case IH.

Doordat de bestuurdersstoel meer dan 90° draaibaar is, is er eenvoudig mee te werken. De cabine met zijn multicontroller concept wordt al sinds 2010 op deze trekkers gebruikt. Maar voor 2015 werd het cabinedak aangepast en het ventilatie-systeem verbeterd.

Technische gegevens Case IH Magnum 370 CVX

Motor/cilinders/ emissienorm FPT/6/Tier 3b
Cilinder inhoud 8,7 l.
Max. vermogen vlg. ECE 120R met vermogens management 419 pk.
Nominaal vermogen vlg. ECE R120 367 pk.
Tankinhoud diesel/AdBlue 575 l./89,4 l.
Gew. testmachine incl. 1.343 kg wielballast 13.000 kg.
Toel. totaal gew. (voor/achter) 7.760/19.410 kg.
Banden, Firestone v/a 600/70 R30/800/70 R38
Hydr. pomp (Tesma) 225 l/min (optioneel 166- of 282 l/min)
Aftakassen (Tesma) omsteekbaar met 1.000 tpm en 540 tpm.

 

Case Magnum 370 CVX - King of the road - Agri Trader (6)

De werkplek is een ode aan elegantie en luxe. De verwarmde rood lederen zetel is optioneel.

Samenvatting

Met de Magnum CVX wil Case IH vooral de loonwerkers aanspreken. De groep die wegens het ontbreken van traploze transmissiemogelijkheden op zware tractoren vaak tegen beperkingen op liepen. Nu is er dus de traploze Magnum.

Maar van een bijna 400 pk sterke Amerikaanse zwaargewicht maak je alleen door montage van een CVT nog geen Europese asfaltdraver. Meer gewicht, meer lengte en meer wielbasis? Dat hoort immers gewoon bij de Magnum! Maar met zijn draaicirkel van slechts 11 meter doet de Case het met zijn onder de motorkap sturende wielen weer beter dan veel concurrenten.

Het zicht op het werk is ook goed langs de lange, getailleerde flanken. Ook bij transportinzet.

Waar wel constant aan gedacht moet worden dat is de fronthydraulica en het frontgewicht die van af de bestuurderstoel nagenoeg onzichtbaar zijn en de trekker nog wat meer (ongeziene) lengte geven. De onderhoudsintervallen van 600 uur zijn ook goed.

Case Magnum 370 CVX - King of the road - Agri Trader (2)

Bedrijfsinformatie

Hoewel Case IH nu ook in het topsegment traploos onderweg is zij er naast de 5 CVX modellen ook 6 full power shifters leverbaar. Tot aan de Magnum 340 FPS bedient Case IH daarmee ook klanten die willen blijven schakelen. Dat is een sterk punt ten opzichte van Europese fabrikanten die voor een andere insteek kozen. De veranderingen van betekenis zijn de aanpassing conform Tier 4, de verdere ontwikkelde SCR en een nieuw cabinedak.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.