Leestijd: 4 minuten

Rijtest van de de Case IH Farmall 75C |  Als het om de afgelopen jaar voorgestelde Farmall C serie gaat, dan droomt Case IH over grote  aantallen. Er wordt met deze simpele en  compacte tractoren vooral gemikt op de  kleinere agrarische ondernemers.  Wij mochten er al heel vroeg eentje testen.

Case IH Farmall 75 C getest - Agri Trader Test Jaarboek - (18)

Toen we voor het eerst op onze test kandidaat klauterden was onze eerste gedachte: “Back to the roots”. De Farmall 75 C is een compacte tractor die bewust ongecompliceerd, en daardoor hoogst betaalbaar, is opgezet.

We gebruikten de tractor voornamelijk in de groenvoer oogst. Daarbij werd hij ingezet bij het hooien en maaien en het werken met de frontlader. Daarvoor bleek de vier cilinder motor van Fiat met zijn 75 pk sterk genoeg. De turbolader en de intercooler zorgden voor voldoende koppel.

Minder dan 75 pk

Omdat er voor de vermogensklasse onder de 75 pk nog geen hardere regels gelden, voldoet de trekker aan de 3A emissie eis. Dat betekent dat hij geen gekoelde uitlaatgas retourleiding hoeft te torsen. En dat hij ook geen AdBlue hoeft te verstoken. Dat is voor de doelgroep van de kleine agrariërs zeker een pluspunt.

Onze test kandidaat had een 20×20 Power Shuttle bak. Die heeft naast drie groepen en vier versnellingen nog acht additionele kruipversnellingen (vanaf 120 m/u). Tussen de groepen zit geen powershifter, en de kruipversnellingen kunnen alleen in stilstand geschakeld of ingelegd worden. Geen ‘rocket science’ dus. Het snelle omschakelen van vooruit, naar achteruit (of omgekeerd) via de rangeer koppelingshendel gaat – ondanks de ‘eenvoudige’ versnellingsbak – vlekkeloos en was erg handig bij het werken met de frontlader.

Het hydraulisch systeem van de trekker is interessant. De tandwielpomp zorgt aan de achterkant voor werkdruk voor drie gereedschapswerktuigen. Hierbij was voor het eerste een optioneel schakelventiel gemonteerd. Dat maakt mogelijk dat de hydraulische kringloop voor dit ventiel nog een tweede gereedschapswerktuig voedt.

Dit ventiel wordt bediend door een knop op de erbij horende, mechanische, stuureenheid hendel. Er kunnen vervolgens tot 4 stuurunits aangebracht worden. We kennen deze oplossing in het bijzonder van kleine trekkers en hij is duidelijk goedkoper dan een ander, meer uitgebreid oliecirculatiesysteem. De bediening met knoppen werkt probleemloos.

De frontlader

We hebben het systeem soms gebruikt wanneer we maar twee stuurkringen nodig hadden. Zo hoefden we niet constant tussen de verschillende hendels te wisselen. Onze Farmall 75 C was uitgevoerd met een Stoll frontlader. De hefkracht daarvan is in orde, maar bij twee zware balen tillen ging de kont van de trekker omhoog. Als er dus langdurig zware lasten getild moeten worden, is het zinnig de achterkant te ballasten. Het uitzicht vanuit de cabine op de hefinstallatie was goed.

Alleen zat soms de ver naar voren gemonteerde dwarsbalk van de frontlader in beeld. Als de klant de optionele centrale besturingsapparaten voor de frontlader bestelt, dan wordt zijn trekker af fabriek direct voorzien van een console met mechanische frontlader joystick (3e en 4e functie). Die vermindert de toegankelijkheid via de rechter deur, maar dat is overkomelijk.

Prettige cabine

De cabine zelf is zeer comfortabel. De vlakke bodem biedt voldoende bewegingsruimte. De bestuurdersstoel kan 30º opzij gedraaid worden, wat ons bij het werken met een achterop gemonteerd gereedschapswerktuig een pijnlijke nek bespaarde.

De achterste ramen zijn tegen de rijrichting te openen en zorgen zo altijd voor een frisse luchttoevoer. Onze testkandidaat had bovendien een airco, die ook onder serieus zomerse omstandigheden zijn werk bleef doen.

Het zicht naar buiten is kritiekloos. Met het glazen dak voor de frontlader meegeteld heeft de cabine 5,2 m2 glas oppervlak. Dat geeft een fantastisch aquarium gevoel!

De dubbele as aftapsnelheden (540 en 540 Eco) op onze trekker vonden we prettig. Bij licht oogst- en veldwerk bespaarden de 1.600 in plaats van 2.000 tpm ons aardig wat diesel. We moeten ook de compacte opbouw van de Farmall C prijzen.

Met 38 kg/pk verdwijnt er niet veel kracht in massa. Op onderhoudsgebied zijn er ook geen klachten. Alle plaatsen zijn goed bereikbaar. Het luchtfilter heeft zelfs een optionele grofvuil afzuiging. Bij deze, in de meeste zware tractoren gangbare techniek, wordt er via de luchtstroom via het uitlaattraject een onderdruk gecreëerd die het grovere vuil uit het filter verwijdert.

Samenvatting van de Case IH Farmall 75 C

Met de Farmall C klasse heeft Case IH een trekker in de aanbieding, die de kleine landeigenaar (als allrounder voor plekken met weinig arbeidsbreedte) kan dienen, maar ook op grote bedrijven als ‘havensleper’ van nut kan zijn. De prestaties van de hydraulica en de motor zijn er goed voor. Bij frontlaadwerk is de standaard geleverde rangeerschakeling een pluspunt. De techniek is al met al prettig simpel gehouden, maar op praktische plekken zijn er interessante oplossingen aangedragen. Daartoe hoort bij voorbeeld de dubbele werking van een besturingsunit door een schakelventiel.

Tweedehands Farmall 75 tractors te koop

Algemene informatie

De Farmall C is beschikbaar met 55, 65 of 75 pk. Dit jaar gaat de familie nog uitgebreid worden om de 100 pk grens te overschrijden. Ook worden alle modellen nu met Tier 4 motoren uitgerust. De optielijst voor deze serie is erg lang. Er staan meerde bandenmaten, PTO mogelijkheden en hydraulische oliesysteem alternatieven op plus bij voorbeeld twee midden regeleenheden met X-Y as besturing, een ballastdrager voor de voorzijde, een tankprotector etc. In de open uitvoering heeft deze bouwserie een rolbeugel. Overigens: tot 65 pk wordt de Farmall C ook in de kleuren van Steyr aangeboden. Maar dan met een meer uitgebreide serie uitrusting.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens Case IH Farmall 75 C

Opgeg. Vermogen 55 kW (75 pk)
Max. koppel 310 Nm BIJ 1.400 TPM
Koppelverhoging 35 %
Hydraulische rangeertransmissie 3 groepen met 4 versnellingen
Max, stuuruitslag/ draaistraal 55 º/ 3,8 m
Opbrengst oliepomp 47,5 l/min
Max. druk bij 2.300 tpm 190 bar
Max. hefkracht/ steunlast 2.400/ 1.500 kg
H x L en spoorbreedte 2,409 x3,792 & 1.327-1,930 m
Totaal gew./ max. toel. gew. 2.800/ 4.800 kg
Banden V/A 380/70 R20/ 480/70 R30

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.