Leestijd: 2 minuten

Spearhead Twiga 6000 Flex | Steeds vaker worden trekkers ingezet voor gemeentewerk. De Twiga van Spearhead biedt daar ook veel mogelijkheden. En heeft een goed zicht rondom.

Deze-Deense-maaibalk-is-ideaal-voor-gemeentewerk-Spearhead-Twiga-getest-1

Loonwerkers in de landbouwsector gebruiken hun tractoren vaak als werktuigdragers. Dat geldt ook voor steeds meer gemeenten. Dat er bij de  combinatie van trekker en aanbouwapparatuur nauwelijks compromissen hoeven worden gesloten dat werd duidelijk bij de ophanging aan de driepunt bij de test van de balkmaaier Twiga 6000 Flex van Spearhead.

Het belangrijkste kenmerk van dat apparaat is het naar buiten verzette draaipunt van de arm waardoor die voorbij het achterwiel kan bewegen. Zo doet de maaikop zijn werk bijna pal naast de cabine, waar de bestuurder hem kan zien.

Deze-Deense-maaibalk-is-ideaal-voor-gemeentewerk-Spearhead-Twiga-getest-8

Het draaipunt ligt zo dat de machine voorbij de as klapt.

We hebben de arm aan een Deutz Agrotron 115MK3 met een grote deur gemonteerd. Zichttechnisch een ideale insteek. Onze testmachine was ruim van toebehoren voorzien. Een van die opties was de Danfoss éénhendel bediening, waarmee we heel subtiel invloed hadden op alle functies van de machine. Bovendien was er het automatische Auto-Flex verticale positiesysteem gemonteerd. Dat hebben we echter alleen bij het opzetten van de kop geprobeerd omdat het constant lichte trillen door de continue afregeling hinderlijk kan zijn.

Deze-Deense-maaibalk-is-ideaal-voor-gemeentewerk-Spearhead-Twiga-getest-4

Met de Danfoss joystick is alles subtiel te regelen. Hij kan ook op de armsteun gemonteerd worden.

De load sensing hydrauliek heeft standaard een koeler. Ook op het gebied van aanbouwapparaten werden we door Spearhead goed bediend, we hadden een klepelmaaier, een takken- en een achterschaar, een cirkelzaag en een heggenmaaier met versnipperaar.

En al die spullen waren binnen een paar tellen te verwisselen. Naar gelang de inzet heeft elk apparaat zijn nut. De klepelmaaier is naast het maaien van gras ook geschrikt voor het snoeien van struikgewas waarbij het snijgoed versnipperd wordt. Helaas gaat dat versnipperen erg slordig. De takken- en  achterschaar zijn de betere keuze bij de aanpak van dichte begroeiing en dunnere takken bij lichter onderhoudswerk.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De cirkelzaag doet het goed bij het zwaardere werk, hij heeft een mooi snijbeeld en een hoge werksnelheid. Alleen bij heel dunne takken werkt hij minder prettig. Het meest breed inzetbaar bleek de achtersnijder met versnipperaar, die in onze ogen qua kosten en prestaties het meest efficiënte stuk gereedschap van Spearhead is.

Over de kwaliteit en afwerking waren we zeer tevreden, net als over de meertalige helpdesk van de Denen.

Technische gegevens Spearhead Twiga 6000 Flex

Max. bereik horizontaal: 6,3 m
Idem verticaal: 7,2 m
Transportbreedte: 2,2 m
Gewicht (zonder kop): 1300 kg
Deze-Deense-maaibalk-is-ideaal-voor-gemeentewerk-Spearhead-Twiga-getest-5

Het grote pluspunt van de Twiga Flex is de kijk die de bestuurder er op heeft.

Samenvatting

Spearhead biedt met de Twiga 6000 Flex de beste kijk op het werk voor alle aanbouwapparaten en alle doeleinden. We waren uiterst tevreden met de gevoelige joystick bediening. De machine heeft volledig aan onze verwachtingen voldaan.

Bedrijfsinformatie

De Britse fabrikant Spearhead biedt mulchers, bermrand gereedschap en balkmaaiers met verschillende aanbouwapparatuur aan. De Twiga maaiers bestaat uit een serie van 8, vanaf een compact apparaat tot een aanbouwmachine voor een frontlader.