Leestijd: 2 minuten

„Een mooie eerste stap om duurzamer te ondernemen”

Blauwe Diesel voor elk project bij De Boer Burgum - Agri Trader Test Jaarboek (1)

De Boer Burgum B.V. is toeleverancier van aannemers in met name de infra. Denk aan rioleringsprojecten, grondverlaging, het versterken van waterkeringen, kadeverhogingen en het aanleggen van wegen en bedrijventerreinen. Het bedrijf was rond 2012 één van de eerste gebruikers van Blauwe Diesel EN590.

Waar je wat kunt doen voor het milieu, moet je die verantwoordelijkheid ook nemen”, zo stelt directeur Heinze de Boer. „Voor ons was Blauwe Diesel een mooie eerste stap om duurzamer te ondernemen.” Onderstaand zijn verhaal.

Mijn opa is in 1946 in Burgum begonnen met het bedrijf. Met paard en wagen, als loonwerker bij boeren langs. In 1953 kwam de eerste trekker en kwam het grondwerk erbij.” Anno 2021 zijn er zestig à zeventig mensen voor De Boer Burgum werkzaam.

Het bedrijf beschikt over zo’n dertig machines om alle werkzaamheden uit te kunnen voeren. Van kranen van anderhalve ton tot dertig ton, dumpers, shovels, vrachtwagens en trekkers met onder andere diepladers. „De schaalvergroting is nodig geweest om een belangrijke speler op de markt te worden. Op deze manier kunnen we een stukje continuïteit waarborgen.

Knop om

Op een gegeven moment is bij ons de knop omgegaan. Wat wij doen is behoorlijk belastend voor het milieu. Als het anders zou kunnen, dan zou dat mooi zijn. Juist op dat moment kwam Future Fuels voorbij met een alternatief: de Blauwe Diesel. Wij hebben gekozen voor de B20-versie. Hiermee hebben we in 2020 de uitstoot van CO2 met 168.000 kilo gereduceerd.”

Blauwe Diesel is budgetneutraal

Blauwe Diesel is een beetje duurder, maar staat ook voor brandstofbesparend. Het gebruik van de B20 is hierdoor voor ons nagenoeg budgetneutraal. Daarnaast blijkt Blauwe Diesel EN590 een goed effect te hebben op motoren. Waar andere diesel heel vaak nog voorzien is van een biocomponent, is dat bij de Blauwe Diesel van Future Fuels niet het geval. Daardoor hebben we bijvoorbeeld geen last van bacterievorming. Sinds het gebruik van Blauwe Diesel hebben we weinig tot geen trammelant gehad met de motoren. Een groot bijkomend voordeel, want weinig stilstand en reparatie is ook kostenbesparend.”

Het gehele machinepark van De Boer Burgum draait op Blauwe Diesel EN590. Welk project er door De Boer Burgum ook wordt uitgevoerd, er wordt altijd Blauwe Diesel gebruikt.

Blauwe Diesel voor elk project bij De Boer Burgum - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Garantie

De Boer Burgum heeft zich overigens ook laten informeren over andere duurzame brandstoffen. „Daar kon ik echter nooit helemaal overtuigd van raken. Daarbij biedt Blauwe Diesel EN590 bij gebruik ook nog eens garantie op de motoren. Daar hoef je als bedrijf dus niet over in te zitten. Zonder zorgen kun je overstappen.

Het bedrijf heeft ook wel eens elektrische auto’s geprobeerd, evenals groen gas. „Dat was niet echt een succes. Deze oplossingen brengen nog te veel beperkingen met zich mee. Blauwe Diesel kan ik dan ook zeker adviseren aan andere bedrijven. Mijn motto: Alles wat op gewone diesel draait, daar kan net zo goed Blauwe Diesel in.